szklanka12 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Witam wszystkich Ostatnio doszedłem do wniosku,że nie opłaca mi się reanimować mojego starego PC. Proszę o ocenę zestawu i ewentualną korektę. Procesor-AMD Phenom 9600 Black Edition Płyta g.-Asus M3A32-MVP Karta g.-Radeon 3870X2 Asus 1GB 4xDVI Ram-Patriot 2x 2GB DDR2 800MHz CL4 Zasilacz-SilverStone Zeus 750W Obudowa-Antec Gamer Chłodzenie CPU-Thermaltake 745 Monitor-22" NEC AccuSync 225WXM silver-black Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Nie lepiej zlozyc cos na E8xxx? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklanka12 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Nie przepadam z intelem;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Ale Intel w dzisiejszych czasa lepszy jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demisen Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Ale Intel w dzisiejszych czasa lepszy jestW czym lepszy ? 2 punkty w benchmarkach ? 3FPS w grach ? I to jest warte doplacania 200PLN ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Cena/Wydajność A gdzie widzisz że 200 zł jest droższy Intel od AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demisen Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Czy dopłacanie jest wate 2pkt czy 3FPS ? NIE ! Nie ważne czy to 100pln czy 200 czy 50. Nie warto. Ten fanatyzm INTELA to durnota jakaś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklanka12 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Panowie spokój Napisałem AMD i będzie AMD...3fps wiecej w grach to zbyt mało aby mnie przekonać wiec co do tego zestawu..zostaje czy cos zmienić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AtriX Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Intel bedzie moim zdaniem lepszy.Do tego jakas dobra plyte i smigasz xD Nie wiem tylko poco ci zasilacz 750W.Napewno wystarczyla by 500-600W. Edytowane 1 Marca 2008 przez AtriX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szklanka12 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 planuje jeszcze jedna taka kartę dokupić ale to dopiero w maju wiec 750W wydaje mi sie,że będzie potrzebny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Powiem Ci że to nie jest 3FPS a więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 To i tak z zapasem starczy coś z przedziału 500-600W (BQ P7 :P ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Jakie 200zł roznicy? Przeciez E8400 kosztuje nawet mniej niz ten phenom...Smiesznym to imo jest dawac za niego 700 zł...Pusc takiego E8400 na okolice 4 ghz. Roznica bedzie "troszke" wieksza niz 3 FPS... 750W? Mania cyferek? ;] Edytowane 1 Marca 2008 przez novy154 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Panowie spokój Napisałem AMD i będzie AMD...3fps wiecej w grach to zbyt mało aby mnie przekonać wiec co do tego zestawu..zostaje czy cos zmienić ? Fajnie, że wspierasz AMD w tak trudnych czasach dla tej firmy :D ale nie lepiej poczekać z kupnem phenoma?? Niedługo wyjdzie rewizja B3, możliwe, że lepsza do podkręcania, a tej padaki cieżko sie bedzie pozbyć. Lepiej kup sobie jakiegoś Athlona X2 i poczekaj do lata, a może nawet do 45nm made by AMD :) . A najlepiej byś zrobił kupując Intela, bo ma po prostu lepsze procesory. Co trochę przeczy powyższym wywodom, ale taka jest prawda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demisen Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Jakie 200zł roznicy? Przeciez E8400 kosztuje nawet mniej niz ten phenom...Smiesznym to imo jest dawac za niego 700 zł...Pusc takiego E8400 na okolice 4 ghz. Roznica bedzie "troszke" wieksza niz 3 FPS... 750W? Mania cyferek? ;] Poproszę o dowody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 http://egielda.com.pl/?str=art&id=3557-7 Prosze bardzo A teraz ja poprosze dowody na to że to tylko 3FPS róznicy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobster Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 No tak procek po oc vs procek na stocku hahah mocny jesteś -.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 novy154 mówił o E8400 podkreconym więc dałem test podkreconego a jak coś Ci sie nie podoba to daj lepsze testy a nie bedziesz zaśmiecał wątek! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Witam wszystkich Ostatnio doszedłem do wniosku,że nie opłaca mi się reanimować mojego starego PC. Proszę o ocenę zestawu i ewentualną korektę. Procesor-AMD Phenom 9600 Black Edition Płyta g.-Asus M3A32-MVP Karta g.-Radeon 3870X2 Asus 1GB 4xDVI Ram-Patriot 2x 2GB DDR2 800MHz CL4 Zasilacz-SilverStone Zeus 750W Obudowa-Antec Gamer Chłodzenie CPU-Thermaltake 745 Monitor-22" NEC AccuSync 225WXM silver-black Najbardziej wątpliwym elementem zestawu są pamięci bo brak informacji na temat ich współpracy z resztą zestawu (mobo - CPU) mniejsze prawdopodobieństwo problemów z ram jeśli kupić na początek Corsair DDR2 XMS2 2x2048MB 800 TWIN2X4096-6400C5 Nawet są nieco tańsze http://morele.net/produkt/123818. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 @tobster Widocznie slabo przejrzales wykresiki... Jak mniemam, zestaw ten przeznaczony bedzie do grania. Spojrz na testy jeszcze raz, przemysl, wroc i przepros. Phenom pokonal stockowego E8200 tylko w 1 tescie - Lost Planet, ze wzgledu na obsluge 4 rdzeni prawdopodobnie. W reszcie testow zbiera baty.... Juz nie mowie o tym, co sie dzieje po oc... Oczywiscie mozesz dodac, ze Phenom niepodkrecony, fakt, ale co w zwiazku z tym? E8200 zrobi okolice 4 Ghz, a phenom z trudem dobije do 2,8-2,9... Cos jeszcze chcesz powiedziec? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 nowy154 mocne słowa ale prawde mówisz i cuż zoabczymy reakcje Tobstera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 2 moje poprzednie konfiguracje były na AMD, lecz nie jestem fanboyem, więc wybrałem wydajniejsze rozwiązanie - na Intelu. Kiedyś AMD wygrywało z procesorami Intela - vide Pentium 4, ale teraz sytuacja jest inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 2 moje poprzednie konfiguracje były na AMD, lecz nie jestem fanboyem, więc wybrałem wydajniejsze rozwiązanie - na Intelu. Kiedyś AMD wygrywało z procesorami Intela - vide Pentium 4, ale teraz sytuacja jest inna. Nie w każdym zastosowaniu przykładowo X4 jest bezkonkurencyjne cenowo do programowania bo Intel nie ma CPU czterojajecznego poniżej ceny X4 (programista powinien mieć 4 rdzenie do testowania oprogramowania). Spora część użytkowników chce mieć wirtualizację sprzętową a w tej kategorii CPU Intela przegrywają i to bardzo wyraźnie. Kalkulacje opłacalności które opierają się na wynikach z OC są mało przekonywające nawet dla Intela. Dlaczego Intel nie sprzedaje CPU fabrycznie podkręconych na max użytkowe? Może to się nie opłaca tak naprawdę? Oczywiście marketing Intela będzie wmawiał na różnych forach że OC to dobry interes dla nabywcy CPU ale testy w laboratoriach dają nieco inną ocenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Oczywiście marketing Intela będzie wmawiał na różnych forach że OC to dobry interes dla nabywcy CPU ale testy w laboratoriach dają nieco inną ocenę. Przedstaw nam te laboratoryjne testy. Niech zgadne, kolejna teoria "szybkiej smierci podzespolow?" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 dwaIP nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem Ty piszesz ze Intel nie ma 4 jajowego procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Intel nie ma CPU czterojajecznego poniżej ceny X4 Edytowane 1 Marca 2008 przez novy154 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 A to juz rozumiem, wybaczacie czasami tak jest ze ktos musi wytłumaczyć łopatologicznie.Sory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Przedstaw nam te laboratoryjne testy. Niech zgadne, kolejna teoria "szybkiej smierci podzespolow?" O wynikach testów w laboratoriach Intela wnioskuję z tego co sprzedaje i jak taktowane. Gdyby OC było takie opłacalne to Intel sam podkręcił by swoje CPU fabrycznie i pozamiatał rynek tak że z AMD nie było by co zbierać. Moim Zdaniem sensowne użytkowe OC wymaga dużego wkładu pracy i raczej trzeba się ograniczyć do fabrycznego napięcia CPU lub w okolicach oraz zainwestować w drogie chłodzenie i mocniejszy zasilacz. Stabilność komputera wypada po OC sprawdzić i dla każdego wymagania dotyczące prawdopodobieństwa przekłamań , zawieszeń i uszkodzenia sprzętu jest inne. Nawet jeśli puszczę Ortosa na tydzień to i tak sprawdzę tylko czy komputer się nie przegrzewa w danych warunkach a co będzie latem przy 35C i tak nie wiadomo. Na ile skróci się żywotność sprzętu też nie wiadomo. Prz podkręconym mocno komputerze powstają przekłamania sprzętowe które trudno wychwycić bo system działa i nie ma komunikatu o błędach a rezultat dla użytkownika takiego komputera może być dosyć przykry jeśli w wyniku przekłamania sprzętu straci jakieś istotne dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novy154 Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 (edytowane) Sratatattata ;] 1. Skrocona zywotnosc - naprawde, ogromnie mnie interesuje, czy proc pozyje 15 czy 10 lat. Zanim padnie, zdaze go wymienic 3x na inny. 2. Dobry zasilacz to P-O-D-S-T-A-W-A kazdego zestawu, niestety u nas polowa osob o tym nie wie. Drogie chlodzenie? Czy ktos Ci tu kaze zaraz bic rekordy oc? Nie mowimy o ekstremalnym kreceniu. Często mozna ladnie pogonic proca nawet na boxie. Jesli chodzi o napięcie, nikt też nie doradza dawac na procka 1,8v do codziennego uzytku, bo bylo by to zabojstwem, wiec w czym problem? 3. Orthos sprawdza stabilnosc, a dodatkowo wlasnie wygrzewa procka. A ze niby ze wzrostem temp proca niekreconego przy wzroscie temp otoczenia sie juz nie liczysz? 4. Zanim zaczniemy pracowac na podkreconym systemie, to wypadaloby przetestowac jego stabilnosc, prawda? Po to jest orthos, po to są memtesty, 3dsmarki etc.... Pozdrawiam Edytowane 1 Marca 2008 przez novy154 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 OC daje bardzo dużo.I Przy normalnych temeraturach po podreceniu nie skraca to żywotności sprzętu.Mocniejszy zasilacz nie koniecznie.Lepsze chłodzenie i owszem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...