Skocz do zawartości
Gość -Dejf-

Chłodzenie Na M2n32sli Deluxe W Obudowie Chieftec Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem, posiadam Athlona X2 64 6000+ na Asusie M2N32SLI Deluxe w obudowie big tower Chiefteca ze starej dobrej serii Dragon. Planuję w najbliższym czasie zmienić chłodzenie na procu z boxowego na coś cichszego i wydajniejszego. Zastanawiałem się nad zestawami od Scythe (Ninja, Mugen, Andy Samurai Master, Kama Cross) ale również nad zestawem od Thermaltake 120VX. I tutaj rodzi się poważne pytanie, otóż pierwszy problem to kompatybilność tych zestawów z moją płytą. Wiem już że Ninja na nią nie wejdzie, z kolei 120vx da rade prawie na styk, nie wiem jak sie ma sprawa z Mugenem, Andym i Kamą. Drugim problemem jest obudowa. Jest to stary chieftec, który posiada 2 koszyczki na dyski twarde, aby wyjąć dysk twardy trzeba wyjąć cały koszyczek, a żeby tego dokonać, należy koszyczek wysuną o ok 10-20mm w głąb obudowy. Jestem ciekaw czy jak zastosuje tak duże chłodzenie, jak te wymienione wyżej, czy będę w stanie wyjąć koszyczek z dyskiem, czy nie będzie on blokowany przez radiator na procku.

Tutaj zamieszczam link do obudowy:

http://www.chieftec.pl/index.php?content=2&case=2

Tutaj natomiast do płyty głównej:

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&amp...amp;modelmenu=1

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno i liczę na pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałeś że koszyczek wysuwa sie 1-2cm tak??? to nie powinno być problemu :D procek jest dosc daleko od dysków (jak w wiekszosci komputerów) a po drugie te chłodzenia nie są znowu takie wielkie :D a najlepiej wez miarke i pomierz wszystko:D

Edytowane przez Scyzor 663

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem w końcu listę kompatybilnych płyt z zestawami od Scythe: http://www.scythe-eu.com/forum/mainboard-compatibility/

Jak widać pozostaje mi do wyboru kama cross, mine lub katana. Ciekawe w jakim stopniu będą one mniej wydajne od mugena, andiegi czy ninji.

Edytowane przez -Dejf-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie upieram sie przy Scythe :). Myślałem jeszcze na Thermaltake BigTyp 120vx i Thermalright, ale drogie są te thermalright. Właśnie czekam na inne propozycje niż to co napisałem :). Czytając testy tych zestawów na różnych serwisach wiele wywnioskowac nie można, na jednym lepszy jest ten, na inny co innego. Raz piszą że tego nie warto, a później go polecają :). Czekam na Wasze opinie i rady.

Edytowane przez -Dejf-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na taj focie chyba najlepiej widac jak by wygladala sprawa mocowania na niej ninji:

Dołączona grafika

Na liscie kompatybilności faktycznie wychodzi na to ze Rev B nie bedzie pasowac, jednak wydaje mi sie ze Rev. A spokojnie sie powinna zapiac, z tym ze trzeba by dokupic koszyk od thermalright - ok 12 do 15pln w qlingu (ja uzywam tak Rev A na DFI infinity pod AM2 ;) )

Jezeli udalo by Ci sie kupic lekko smigana ninje rev A i koszyk do niej powinno wystarczyc, tylko kwestia czy udalo by sie ja na tej mobo zapiac.

Jak bys mogl pomierzyc odleglosc krawedzi koszyka od radiatorka i wysokosc radiatora na mosfetach moge rzucic okiem czy taki patent dal by rade

Moze napisz jeszcze ile kasy chcesz poswiecic na chlodzenie, wtedy latwiej bylo by cos znalezc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie do ok 150zł (minimalnie więcej może być), dziwna sprawa, scythe pisze że nie wejdzie, użytkownicy że Mugen wejdzie. Jak będę miał kase to sie przejadę do sklepu Cooling i poprostu przymierze tam Mugen'a, Andiego i reszte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już chyba nie ma tej promocji, chyba że ślepy jestem i nie mogę znaleźć :). Myślę jeszcze nad tym: Thermalright SI-128 SE, ale boje się trochę o te backplate'y dołączane do produktów thermalright, naczytałem sie o nich, że ponoć mogą zmiażdżyć elementy po drugiej stronie płyty. Nie wiem jak wygląda sytuacji na moim Asusie M2N32SLI Deluxe. Może ktoś ma thermalright na tej płycie? Poza tym wolałbym chyba radiator montowany do normalnego koszyczka, nie musiałbym wtedy płyty głównej wyjmować. A może jeszcze inne chłodzenie zamiast Scythe czy Thermalright?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie HR-01 wywiało z cooling.pl :D

Za to tu jeszcze są w Warszawie :)

Jeśli chodzi o kondensatory na rewersie płyty głównej to raczej są to odosobnione przypadki (płyty eVGA/Galaxy na nForce'ach 650 pod Intela), aczkolwiek pewności nie ma. Skoro jednak możesz się wybrać do sklepu z płytą to warto sprawdzić.

Rozumiem, że wygodniej jest wpiąć swobodnie cooler w koszyk, ale powyżej 0,5kg naprawdę warto chłodzenie przykręcić. Szczególnie gdy jest wysokie. Przede wszystkim lepiej przylega do procesora.

SI-128 SE jak każdy Thermalright nie ma wentylatora, więc jego cena rzędu 150-160zł nie jest obejmuje całego zestawu, który potrzebujesz. Jeśli jednak jesteś gotów przeznaczyć tyle na cooler to może lepiej takiego Thermalrighta Ultra120A, który jest wydajniejszy od SI-128 SE i na tej aukcji tańszy nawet. Oczywiście trzeba również dokupić wentylator do niego.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego Ultra120A potrzebny jest jeszcze koszyczek kompatybilny z AM2, który kosztuje 15zł, czyli cena znów leci w górę, do tego jakiś wentylator i mamy 170zł. Trochę to jednak za drogie rozwiązanie moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak wydam trochę więcej kasy na chłodzenie na proca, to może go troszkę podkręcę, tylko nie wiem po co, jak i tak nie poczuję różnicy wydajności :). Który radiator brać: Noctua NH-U12P http://www.cooling.pl/noctua-nhu12p,produkt,276340.html czy może Thermalright Ultra-120 Extreme http://www.cooling.pl/thermalright-ultra12...odukt,2047.html? Jak widać Noctua droższa jest o 20zł, ale zawiera wentylator który oddzielnie jest wart 70zł!. Jakbym kupił thermalrighta i do tego revolteca 120mm za 20zł, zmniejsze mu obroty to tez wyjdzie 210zł. Który z tych zestawów lepiej brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stockowe chłodzenie jest dobre jeżeli w ostanim odcinku chłodzenia zamontujesz jakis wentylek puszczony na 5V. Jezeli płyta będzie w pozycji pinowej to całe ciepło bedzie uciekać do tego punktu a wentylator bedzie dbać o jego skuteczne odprowadzenie

sam uzywam tej płyty - wiem z doswiadczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakby tak zamontować ten wentylator, który Asus dołączył, ten który montuje sie na radiatorze od mosfetów? W obudowie mam z przodu 3 wentylatory 80mm zasysające powietrze, z tyłu pod zasilaczem 2x80mm wyciągające powietrze, w zasilaczu jest wentylator 120 zasysający powietrze, nad zasilaczem wentylator 92mm wyciągający powietrze i w bocznym panelu obudowy 1 wentylator 80mm zasysający powietrze. Wszystkie wentylatory ustawione na 5v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten mały wentylatorek jest głosny wiec nie polecam. możesz spróbować skierowac powietrze wydmuchiwane z coolera na procu na radiator. Tym sposbem zachowasz odpowiedni przedmuch ale kwestia tego czy uda ci sie tak radiator obrócić

EDIT

Jak dopiero masz zamiar kupować cooler to dobrze by było brać scythe andy. wtedy strumien powietrza owiewałby całe okolice socketu i miałbyś problem z głowy

Edytowane przez MILANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to Asus P5k-E wifi, a proc C2D E4300@3GHz. Wydajnością (1300obr/min)przewyższa mój poprzedni Tacens Gelus Pro o 9 stopni (choć tam miałem problem z poprawnym zapięciem). Siedzi sobie w obudowie Chiefteca Dragon Midi.

Dobry test: http://www.silenthardware.de/reviews/cpu/c...tung/index.html

Edytowane przez rzepa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać że to bardzo ciekawa propozycja. Jakość wykonania bardzo dobra, wydajność też. Tylko coś mi się nie podoba w tym teście. Wynikało z niego, iż ten coolermaster robi wyniki lepsze niż ultra 120extreme, a tu mi sie coś wierzyć nie chce :). Pytanie jednak teraz najważniejsze, czy zmieści się ten coolermaster na moją płytę główną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyniki może miał lepsze ale w niższej temp. otoczenia. Przeważnie ultra120 eXtreme jest wydajniejsza o 1 - 1,5 stopnia.

Hyper 212 powinien pasować na płytę. Radiator zaczyna się 45 mm nad płytą. Przy ustawieniu aby dmuchał w kierunku tylnej ścianki, wentylator znajdować się będzie 10mm od osi otworu wokół socketu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem sie w końcu na produkt Thermalright'a i kupiłem wczoraj na allegro Ultra 120A. Montaż prosty, moja płyta posiada backplate więc nie musiałem dokupywać zestawu do mocowania na AM2. Dodatkowo na tym radiatorze mam wentylator Fander FX120. Na boxowym chłodzeniu miałem temp w stresie ok 62 stopni przy taktowaniu 3GHz, natomiast na thermalu ultra 120A mam max 42 stopnie w stresie przy taktowaniu 3,2GHz :). Różnica ogromna, w końcu jest chłodno i cicho.

Jak próbowałem zdjąć boxowy radiator z procesora, to wyciągnąłem go razem z procesorem :D. AMD stosuje jakąś dziwną pastę na boxowych radiatorach.

Edytowane przez -Dejf-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak próbowałem zdjąć boxowy radiator z procesora, to wyciągnąłem go razem z procesorem :D. AMD stosuje jakąś dziwną pastę na boxowych radiatorach.

Miazga B-) ja pewnie bym wyrwał procesor z socketu <_< :mur:

BTW. Fander dobrze się spisuje na coolerze?

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze, jest cichutki i wydajny. Zastanawiam się czy nie dokupić drugiego takiego samego Fandera i nie zamontować go po drugiej stronie radiatora, jeden by powietrze zasysał na radiator, a drugi by wyciągał, co o tym pomyśle sądzisz?

Edytowane przez -Dejf-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi