Skocz do zawartości
MechWarrior

Core2duo A Chipset 945

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam płyte gigabyte GA81945P-G osiaga ona spokojnie fsb ponad 1066 , core 2 duo podobnie jak obciety pentium dual core pracuja na fsb 800 czyli tak jak mój pentium 4 , w opisie na stronie producenta nie ma że płyta obsługuje c2d jednakże model plyty ga945p-s3 juz ta obslugę ma.

I tu pojawia się moje pytanie czy po zakupie c2d i wlozeniu do mej płyty nie bedzie on działał? czy roznica miedzy moja plyta a 945p-s3 to tylko prawidlowe wykrycie core2duo i automatyczne ustawienie mu odpowiednich napiec? czy po wlozeniu c2d do mnie bedzie wszystko okay tylko bede musiał ręcznie ustawić napięcie i szyne ?? z góry dziekuję za odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpoweidzi są dwie:

1) inne sekcje zasilania, które nie dadzą rady z C2D

2) masz topik o intelach to sio tam. Tutaj tylko o AMD się pisze więc nie czeka na Cie nic miłego raczej.

Ale na serio to szukaj w temacie o LGA775 bo o to Ci chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inaczej zasilany, inne połaczenia na Vid'ach itp itd. Kupa róznic wbrew pozorom. A co do pobieranej mocy to raczej zasilacz a nie sekcja zasilająca płyty. Po prostu róznica pokoleń między cepami i tyle.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

to może chodziarz pentiuma dual core wcisne czy też kupa? w sesie nowe dual core czyli pochodne c2d pentiuma D nie chce :P

Nie licz na to.

Jesli nie wspiera C2D to tez nie wspiera PDC. Mialem taki sam myczek z Asusem P5LD2 , rewizja 1.03 nie , ale juz 2.01 tak...

Czipset sam w sobie moze , ale nie mobas poprzez polaczenia na lga...

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA81945P-G nie wspiera ani C2D, ani Pentium Dual Core, ani Celeronów 4XX. Nie będzie działać z tymi procesorami, nawet nie wejdziesz do biosu, bo będzie czarny ekran.

http://www.giga-byte.com/Support/Motherboa...?ProductID=1906

Płyta jest tylko w jednej rewizji i niech mnie ktoś poprawi, jeśli piszę nieprawdę.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z testu na nvision (trochę samodzielności...):

Gigabyte GA-81945P-G-RH

Podobnie jak w przypadku Asusa P5LD2 rev 1.03G płyta nie uruchomiła się z procesorem Core 2 Duo E4300. Na tym nasze możliwości w zakresie testowania tego procesora na tej płycie się zakończyły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi