Skocz do zawartości
rampage

Co sądzicie o pompce Resun SP-2500?

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o pompce Resun SP-2500?

Dzisiaj zapytałem się w sklepie akwarystycznym i przedawca mi ją polecił. Może ktoś ją ma? Jej parametry to: 1400l/h, moc chyba 17W. Cena 43zł - węc chyba tanio. I co Wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reed - ta która jest na zdięciu to ma jeszcze chyba jakiś filtr na wlocie, którego ta w którą widziłem nie miała, ale ogólnie to samo. No i cena nie 20euro, ale w przeliczeniu coś koło 10 euro :)

Hehhe, cena w ojro, bo jedyne co znalazlem w necie o tej pompce, to wlasnie to co wkleilem, z niemieckiego sklepu akwarystycznego.

Cena rzeczywiscie wyglada ciekawie, tylko ta moc :?

Jako zatapialna, IMHO bedzie podgrzewac wode i chlodnica bedzie musiala odprowadzic dodatkowe kilkadziesiat Watt :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale PH802 ma chyba 22W i też jako zatapialna pracuje. A im większa moc tym lepiej bo z niczego nie ma nic i nigdy nie uwierzę w pompkę pompującą na 1,5m, 1400l/h i żrącą np tylko 7W - perpetum mobile? - chyba nie - poprostu ma w rzeczywistości gorsze osiągi. A te 18 W przy >80W t-birda to nic dla nagrzewnicy. Pozatym, nie cała energia jest oddawana do wody - wielka jej część wprawia w ruch wirnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale PH802 ma chyba 22W i też jako zatapialna pracuje. A im większa moc tym lepiej bo z niczego nie ma nic i nigdy nie uwierzę w pompkę pompującą na 1,5m, 1400l/h i żrącą np tylko 7W - perpetum mobile? - chyba nie - poprostu ma w rzeczywistości gorsze osiągi. A te 18 W przy >80W t-birda to nic dla nagrzewnicy. Pozatym, nie cała energia jest oddawana do wody - wielka jej część wprawia w ruch wirnik.

...ktory wykonujac prace nad woda przyczynia sie do wzrostu jej energi wewnetrznej, a ze temperatura jest funkcja energii wewnetrznej, ona takze rosnie. Polecam doswiadczenie paskala z kalorymetrem i mieszadlami :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter - jakby nie patrzeć - masz rację :)

A co do pompki - dzisialj leciałem kupić i za*ebali mi kieszonkowcy portfel w autobusie wraz z dokumentami i kasą! :( Zrządzenie losu? Głos Boga - "nie kupuj tej pomki"? Ciekawe.... Może one jakieś nieszczęścia na ludzi ściągają - radzę uważać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi