Skocz do zawartości
Camis

Windows Server 2008 - Jako Workstation ?

Rekomendowane odpowiedzi

A nie lepiej Viste SP1? To ten sam system tylko duzo lepiej przystosowany do uzytku domowego.

Vista z sp1 ? Daj spokoj... Nie dosc ze czasami explorer sie zatnie, to jest dosc wolna. W porównaniu z xp ;]

Mam dosc zle doswiadczenia z Vista ;] Moze sprobuje jak wyjdzie sp2 ;]

Lubie poprostu duza szybkosc dzialania, instalke mam skrojona nlitem, zawsze jade na kompozycji "klasyczny windows".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy na jakim sprzęcie, LOL ... Co do 2008 - z tego co pisali, to w przeciwieństwie do 2003, gdzie trzeba trochę się napocić żeby udomowić system, 2008 ma wbudowane funkcje multimedialne z Visty. Wystarczy je włączyć. Było o tym wspominane w czasie premiery. Sam czekam na jakąś półroczną testówkę do zassania :)

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właczenie nic Ci nie da bo instalacja tego co nie jest domyslnie zainstaloiwane da Ci stan taki jak 03 był domyslnie. W 08 po prostu nie ma po instalacji smieci które nie sa potrzebne na serwerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

postawiłem na nowym dysku 2 systemy: Vista x86 i Windows 2008 Server x64. Oba SP1. W obu zainstalowałem stery do chipsetu nvidii i stery do grafiki (8800GT).

W Viście Aero chodzi mi ze wszystkim bajerami bardzo płynnie w rozdzielczości 1920x1200, dostaję 5,9 ichniejszych punktów wydajności grafiki.

Za to w 2008 skrolowanie w mozilli powoduje 100% zużycia CPU i się tnie. Jak wyłączę Aero to jest ok, ale nie o to mi chodzi. Oczywiście w win2008 włączyłem priorytet dla programów + superfetch + DEP jak w Viście.

Czy ktoś wie w czym problem? Czy to efekt 32~64 bit czy raczej Vista~Server (ponoć jądro to samo)?

CPU athlon X2 @3GHz

mem: 2GB @ 1GHz (i tak: w czasie testów mam 1GB wolnego ramu)

Problem dotyczy skrolowania w czymkolwiek... Nie tylko mozilli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie link do strony w ktorej jest wszystko pokazane jak z windy 2k8 zrobic system do codziennego uzytku [klik]

Sam mam ten system gdzies od pol roku zainstalowany, wczesniej jechalem na viscie, roznica w wydajnosci jest zauwazalna, nawet super pi o 2 sekundy mniej przy probce 1M :D

A co do tego scrolla to nie mam pojecia dlaczego tak sie u Ciebie dzieje, ja korzystam z minefielda a nie firefoxa, jedyna jego wada jest taka ze nie ma jeszcze flasha x64. Sprobuj go, moze to rozwiaze Twoj problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista z sp1 ? Daj spokoj... Nie dosc ze czasami explorer sie zatnie, to jest dosc wolna. W porównaniu z xp ;]

Mam dosc zle doswiadczenia z Vista ;] Moze sprobuje jak wyjdzie sp2 ;]

Lubie poprostu duza szybkosc dzialania, instalke mam skrojona nlitem, zawsze jade na kompozycji "klasyczny windows".

Explorer sie nie zacina, nie jest dosc wolna. Kup oryginał. Moze wtedy bedzie lepiej? Nie mam pojecia jak zachowuje sie wersja x64 SP1, sam uzywam Ultimate SP1 32-bit i nie mam zadnych problemow.

Przerabianie systemu serwerowego na taki do uzytku domowego nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma? Pewnie że ma, trzeba tylko wiedzieć co powyłączać. Testówki serwerowe są zwykle ponad półroczne :)

Poza problemami z zakładką audio od directx-a w 2003 i apletem od padów w 2008 nie spotkałem się z żadnym większym zonkiem, który przeszkodziłby w domowym użytkowaniu. Problemy z instalatorami rozwiązuje Orca. Wszelkie ostrzeżenia o braku wsparcia systemu można w bajki włożyć. O ile w przypadku 2003 jeszcze były na początku problemy ze sterownikami - nie chciał łykać jak leci tych z XP i rzucał blue screenami, o tyle 2008 wsysa drivery z Visty bezproblemowo.

Wiadomo że standardowo serwery nie korzystają z żadnych opcji multimedialnych, ale Microsoft ich tym razem nie usunął z systemu, tylko wyłączył.

Szkoda że Home Server nie da się dowolnie skonfigurować, bo jego cena jest już akceptowalna jak na desktopa.

PS. Z Aero w ogóle nie korzystam, zależy mi na wydajności, a nie bajerkach ;)

Edytowane przez Aquarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows Server 2003 Standard SP2 odchudziłem nlitem do rozmiaru 179 MB (bajtów: 188 116 992) i jako stacja robocza spisuje się świetnie, niczego nie brak. Chodzi sobie na PC i laptopie.

Z ciekawości pobrałem próbną wersję Windows Server 2008 Enterprise i jak na razie doszedłem do rozmiaru 498 MB (bajtów: 522 911 744), ale program vlite nie jest jeszcze tak rozbudowany.

@Aquarium możesz się podzielić plikiem konfiguracyjnym z vlite?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj macie link do strony w ktorej jest wszystko pokazane jak z windy 2k8 zrobic system do codziennego uzytku [klik]

Sam mam ten system gdzies od pol roku zainstalowany, wczesniej jechalem na viscie, roznica w wydajnosci jest zauwazalna, nawet super pi o 2 sekundy mniej przy probce 1M :D

A co do tego scrolla to nie mam pojecia dlaczego tak sie u Ciebie dzieje, ja korzystam z minefielda a nie firefoxa, jedyna jego wada jest taka ze nie ma jeszcze flasha x64. Sprobuj go, moze to rozwiaze Twoj problem.

Tak, znam tą stronę. Zaaplikowałem wszystkie tweaki ;-)

Co to scrollu, to mówiłem o mozilli właściwej tj. obecnie Seamonkey, ale firefox i iexplore scrollują tak samo. Masz server x64 czy x86???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej Viste SP1? To ten sam system tylko duzo lepiej przystosowany do uzytku domowego.

Bez przesady :)

To po co chcesz Server który jest oparty na tym samym kodzie co Vista SP1?

Poza tym Vista ani nie jest wolna ani nic się nie zacina...

Dobra.. na moim komputerze jednak mimo wszystko trace w grach 20% fps-ow :) Na server2003 jakos tego problemu nie mam porownujac go takze do xp :)

Przerabianie systemu serwerowego na taki do uzytku domowego nie ma sensu.

Oj wierz m ize ma :) Uzywam serwerowego systemu od ladnych pare lat i napewno nie zamienie go na xp. A na viste jeszcze mam za slabego kompa :) Vista jest dobra do komputerow terazniejszych.. a nie takich z przed 3 lat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam lepszy numer - na testowym 2008 standart podałem dla hecy pliki aktywacyjne od Visty. Windows przyjął klucz, wyłączył i zablokował wszystkie opcje serwerowe systemu, po czym ze stoickim spokojem ściągnął i zainstalował 40 łatek od Visty... Koparka mi opadła - jak widać 2008 to nic innego jak Vista z powyłączanymi bajerami, a dodanymi usługami serwerowymi. Reszta musi być taka sama skoro nic się wykrzaczyło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to Microsoft strzelił sam sobie bramkę dokładając tyle ulepszaczy do Visty i zniechęcając klientów.

Przy okazji - win7 jest kontynuacją obecnego jądra w linii prostej, czy też wykastrowano z niego wszystko co zbędne i przez to uzyskano większą szybkość, co widać w ostatnich testach? Gdzieś czytałem o tym, ale uleciało mi z głowy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji - win7 jest kontynuacją obecnego jądra w linii prostej, czy też wykastrowano z niego wszystko co zbędne i przez to uzyskano większą szybkość, co widać w ostatnich testach? Gdzieś czytałem o tym, ale uleciało mi z głowy :P

ja tez czytalem :) ale podobno vista beta tez byla szybka, w porownaniu z finalem, wiec nie ma co sie napalac ze 7 bedzie taka jak teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bawilem sie 7 edycja windowsa. Powiem tyle ze ogolnie na oko wydaje mi sie ze chodzi on szybciej w pracy codziennej... kopiowanie plikow... rozkakowywanie... instalatory... ale jezeli chodzi o gry to spadek wydajnosci jest taki sam jak w viscie porownujac go do xp/2003... Ale 7 edycja zajmuje polowe miejsca mniej niz vista... i oby tak zostalo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi