Skocz do zawartości
boxer

Regulator Obrotów Cooltek Fan Controller 4fans 3.5

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka zamierzam kupić kontroler obrotów ostatnio pojawiła sie taka nowość Cooltek Fan Controller 3,5

ma regulacje na 4 wentyle wcześniej myślałem na Akasą Akasa Fan Control Jr

ale regulacja 4 wentyli i niższa cena kuszą. Co sądzicie Cooltek ma regulację napięć w zakresie 5-12v a Akasa od 6v. Teoretycznie powinno być ciszej , lepiej (4 wentyle) , taniej.

Cooltek Fan Controller 3,5 RECENZJA

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to jest chyba sklep jednego z forumowiczów jesli dobrze mi sie wydaje może odpowie tutaj bo zapomniałem jaki ma nick. Myślisz że może mieć kiepska obciążalność? poszukam cos w necie na ten temat. Ale chyba 4 120mm powinien pociągnąć więcej mi nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Jesli mozna to tez chcialbym wiedziec ile W/kanal. Swoja droga , nawet jakis duzy radiator to ma i cena jest ok , szkoda ze nie ma czarnego. Ale lepsze to niz Akasa bo ma 4 , a nie 3 pokretla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że jeszcze czarnego nie mają , podpytam co i jak z tym obciążeniem na kanał ale tez myslę że 4x120mm da radę łyknąć.

edit: zapytałem sprzedawcy, jakie jest obciążenie na kanał i kiedy wersja czarna zobaczymy co odpowie.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm to jest chyba sklep jednego z forumowiczów jesli dobrze mi sie wydaje może odpowie tutaj bo zapomniałem jaki ma nick. Myślisz że może mieć kiepska obciążalność? poszukam cos w necie na ten temat. Ale chyba 4 120mm powinien pociągnąć więcej mi nie trzeba.

to chyba _Vip_ ;)

Edytowane przez FatAlbert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba _Vip_ ;)

:D

Chłopy sprawa wygląda tak...

Cooltek niestety nie jest zbytnio wylewny w opisywaniu własnych produktów i próżno szukać info na ich stronie, pewne źródełka podają obciążalność max 17W na kanał

co do czarnych paneli to czekam na dostawę (ok.7-14dni)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz lepiej akasa.. ladna czarna + usb a jeden wiatrak mnie nie zbawi. Imho jak sprzedawca obiecuje to powinien sie wywiazac a tymczasem:

"Fajnie , ze dostalem odpowiedz w temacie wysylki za pobraniem..."

Z gwarancja tez tak bedzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To juz lepiej akasa.. ladna czarna + usb a jeden wiatrak mnie nie zbawi. Imho jak sprzedawca obiecuje to powinien sie wywiazac a tymczasem:

Wiadomo że lepsza czarna ale 4 wiatraki + 5v min napięcie to duży plus i za mniejszą cenę. Dla mnie 4 wiatraki sterowane odzielnie to minimum. Chyba też wezmę srebrną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym napieciem nie wiedzialem :| wrrr w sumie mysle ze panel na wiatraczki to cos w co mozna zainwestowac bo zadko sie cos takiego wymienia. Co byscie wybrali majac 200zl? Chyba drozszych juz nie ma :D..

Kaze Mastery sa fajne i wogole, ale cos co ma wiecej opcji za taka cene?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem ten kontroler w wersji srebrnej bo się nie mogłem doczekac na czarną :? Powiem że jestem mile zaskoczony nie jest idealny ale dobrze że nie wziąłem Akasy , bo ten kontroler ma potencjał 2x 120mm na jednym kanale spoko ciągnie i nawet niewygląda najgorzej w czarnej budzie. Zdjęcia i więcej info wkrótce :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Mam prosbe... Czy ten "radiator" , ktory zakrywa elektronike od srodka jest zdejmowalny, a jesli tak to czy mozesz walnac fotki jak to wyglada w srodku? Szczegolnie mnie interesuje to czy mosiaki maja radiatory na sobie. Dzieks , na fotki licze :)

PS - opisz wady :)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prosbe... Czy ten "radiator" , ktory zakrywa elektronike od srodka jest zdejmowalny, a jesli tak to czy mozesz walnac fotki jak to wyglada w srodku? Szczegolnie mnie interesuje to czy mosiaki maja radiatory na sobie. Dzieks , na fotki licze :)

PS - opisz wady :)

Niestety radiatora nie da sie ściągnąć normalnymi sposobami wygląda to tak że został przykręcony do płytki drukowanej i później została dogięta obudowa, bo łebek śrubki jest po wewnętrznej stronie, próbowałem zdjąć przednią część odkręcając pokrętła ale na jednym jest aluminiowa obejmka która siedzi mocno. Przez małą szparkę widać że radiator od tylnej strony dotyka do małej czarnej kostki (prawdopodobnie mosfet ). Do przedniej strony płytki (od strony pokręteł) radiator nie dotyka.

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cooltek 4 Channel Fan Controller 3,5

Witam tak jak obiecałem skrobnę pare zdań na temat tego kontrolera.

Do kupna skłoniła mnie atrakcyjna cena i możliwość regulacji czterema wentylatorami w zakresie od 5v do 12v.

1.Regulator otrzymujemy w bardzo skromnym opakowaniu wraz z zestawem 4 śrubek montażowych:

Dołączona grafika

2. Posiada 4 wyjścia do podłączenia wentylatorów o standardzie 3 pin (da sie spokojnie podpiąć też 2 i 4 pinowe) . Pierwszy kanał obsługuje zabudowana wtyczka do której można podpiąć tylko wentylator 3 lub 2 pinowy (po małym modzie udało mi podpiąć również 4 pin wystarczyło spiłować jedną ściankę końcówki :lol: ) Pierwszy kanał posiada równiez wtyczkę do kontroli prędkości obrotowej wiatraczka.

Dołączona grafika

3. Tutaj parę fotek:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

4. Radiator wygląda dość solidnie, a sama płytka drukowana jest całkowicie zabudowana, po 24 godzinach pracy na 4 wentylatorach 120 mm radiator jest lekko ciepły.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

5. Parę fotek jak to wygląda w praniu:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Trochę smiesznie wygląda na zdj. ale w rzeczywistości jest ok ładnie się komponuje z czarną obudową.

:razz: Test długodystanowy po przełożeniu kontrolera do workpc po całej nocy jak widać komp działa (jakbyście nie zauważyli niebieska diodka wciąż świeci :D )

Dołączona grafika

Uwagi końcowe:

Maks obciążenie jakie dawałem to 6x120mm ( kanał 1 i 2 po 2x120mm ). Więcej w domu wentyli 120mm nie było :cry:

Zalety:

+ cena

+ można regulować 4 wentylatory

+ aluminiowa obudowa

+ dobra obciążalność na kanał

+ płynna regulacja od 5v do 12v

Wady:

- nie do końca precyzyjne wykonanie: ( 2 pokrętła nie siedzą równo , musiałem zamienić je miejscami i jest dobrze) , wtyczka z kablami wychodząca z płytki drukowanej jest z wątpliwej jakości plastiku widać na niej peknięcia :?

- dziurki do mocowania śrub na stelażu mocującym do obudowy nie są wykonane zgodnie z normą ATX jest ich za mało i w nieodpowiednich miejscach, ciężko dobrać odpowiednią pozycję (mnie sie udało ze względu na spore możliwości obudowy Sharkoona )

-kontroler prędkości obrotowej wenylatora tylko na pierwszym kanale (powinien być na wszystkich kanałach imo)

To tyle jeśli chcecie wiedzieć więcej pytajcie.

Pozdrawiam

boxer

Edytowane przez boxer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Dzieks.

Mam prosbe i pytanie.

Prosba - strzel fotke zlaczki kablowej bez kabli , jak i samego kabla. Jesli dobrze kombinuje to takiego kabla przy problemie nie dokupimy.

Pytanie - zauazylem zdjecie na tle CDRomu LG. Ten panel nie ma typowego wymiaru do zatoki 5.25? Widze , ze u Ciebie jest jakos dziwnie przykrecony , moj szmateksowy ibox nie ma takiej przelotki. Musze miec rozstaw na 5.25 , a wydaje mi sie , ze to panel pod zatoke 3.5 , jestem w bledzie?

Dzieks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosba - strzel fotke zlaczki kablowej bez kabli , jak i samego kabla. Jesli dobrze kombinuje to takiego kabla przy problemie nie dokupimy.

Wiesz co może taki mi się trafił model ale wejście przy płytce drukowanej jest spękane :? widac to na pierwszym zdjęciu w pkt 4. Próbowałem wyjmować kabel ale boję się że się ten plastik rozpadnie (bo na mój gust trzyma sie na słowo honoru a wtyki nie idze wyjąć bez użycia dużej siły). Dlatego więcej nie będę próbować. Kabla raczej nie dokupisz.

Pytanie - zauazylem zdjecie na tle CDRomu LG. Ten panel nie ma typowego wymiaru do zatoki 5.25? Widze , ze u Ciebie jest jakos dziwnie przykrecony , moj szmateksowy ibox nie ma takiej przelotki. Musze miec rozstaw na 5.25 , a wydaje mi sie , ze to panel pod zatoke 3.5 , jestem w bledzie?

Dzieks.

Bo to jest kontroler 3,5 tak jak Akasa :wink: patrz tytuł mojego posta z recką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Bo to jest kontroler 3,5 tak jak Akasa :wink: patrz tytuł mojego posta z recką.

Tak , jakos nie skojarzylem :blink: , ze te 3.5 odnosi sie do wymiarow tego sprzetu :blink:

Serdeczne dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

boxer - zmartwiłeś mnie tym zdaniem :

-kontroler prędkości obrotowej wenylatora tylko na pierwszym kanale (powinien być na wszystkich kanałach imo)

czy to znaczy że Panel kontroluje tylko 1 z 4 wentylatorów jak są podłączone ???

Edytowane przez CKM18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi