Skocz do zawartości
dsh

Lga775 I Płyta Główna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ciężki orzech do zgryzienia przy wyborze nowej płyty i chciałbym prosić o pomoc. Wiem, że tematów podobnych jest 100mln albo i więcej ale mój dylemat nie został w żadnym rozwiązany.

Otóż zamierzam kupić płytę, która pozwoli uzyskać fsb 500-520+. Wiem, że na samej płycie się to nie kończy, ale ja jedynie chciałbym poczytać wasze opinie na temat takich płyt głównych(w nawiasie zamieszczam w skrócie co sam wiem po przeszukaniu google z góry na doł)

Na początku był

FAXCONN x38a (obsługa ddr2 i ddr3 jest dużym plusem zwłaszcza, że taka hybryda nie kuleje wg wielu anglojęzycznych testów. Dodatkowo jest CF który przyszłościowo wydaje się być potrzebny. Niestety bardzo mało pisze się o tej płycie na tym forum i innych. Ze szczątkowym opisów rysuje się jednak problem z overclockingiem. Jedni piszą ze 500 to już wielki problem inni, że nawet 450mhz. Jednak na pcstats.com wynik otrzymany to 555mhz!. Czytając ogólnie o faxconnach dowiedziałem się, że biosy do tych płyt zawsze mają jakieś niedopracowania)

Jak nie Fox x38a to może jego starszy kuzyn Mars na P35 (płyta bardzo ciepło oceniana zarówno pod względem stabilności jak i O/C. Cena trochę niższa niż za x38a, ale brak CF;/ i obsługi ddr3;(

Jeśli coś podobnego do Marsa ale z x38 to wybór pada na DFI t2r LT x38 (Tutaj nawet jest test na purepc porównujący ją do Marsa i rezultat wskazuje na remis. Jednak DFI oferuje CF. Doszły mnie jednak słuchy, że i tutaj jest problem z biosami. Chciałbym prosić o podanie średnich rezultatów O/C na tej płytce)

Ostateczna możliwość jaka mi przychodzi do głowy to płyta będąca najprawdopodobniej sumą powyższych, czyli Foxconn x48 black ops. Po pretestach można wysunąć tezę, że prawdziwy potwór O/C. Problem: trzeba na nią czekać i to nie wiadomo ile (ktoś wie?) oraz cena na początku sprzedaży 1000-1200pln?

O co bym prosił to wskazanie, z krótkim uzasadnieniem, którą płytą powinienem się zainteresować na dzień dzisiejszy. Jeśli chodzi o budżet to do 900. Dodatkowo odpadają Asusy. Nigdy nie miałem i myślę, że jeszcze nie czas;)

Dzięki z góry za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek będzie E8x00.

Nawet jeśli teraz CF mi się nie przyda to mając w perspektywie wymianę kompa za 1,5-2 lata (nehalem) będę mógł zboostować grafe do tego czasu poprzez dokupienie jeszcze jednej (wtedy już tańszej) oraz sprzedaż takiej płyty będzie bardziej opłacalna (mniejszy spadek ceny). Stąd też spojrzenie na ddr3 w foxconnie x38a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi