Skocz do zawartości
Xaon

Projekt 200 (300?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z powodu, iż nie jest to temat "urzekła mnie twoja historia" nie bedę pisał o powodach powstania projektu. Jeżeli ktoś miałby z tego powodu nie zasnąć, zapraszam na PW.

Cele projektu:

- złozyć komputer (odkrywcze, prawda?), na którym chodziłby płynnie Re-Volt pod WinXP

- zrobić to przed końcem marca br.

- nie wydać więcej niż 200zł (z tąd nazwa).

Ułatwienia:

- wystarczy 4GB dysk twardy

- nie potrzeba obudowy

- nie potrzeba napędów

- ew. okablowanie itp. nie jest wliczane w koszta

Utrudnienia:

- w ciągu marca mogę wydać łącznie ok. 100zł (50zł od teraz, 50zł od połowy miesiąca) - więc część (wiekszość?) części muszę mieć pożyczonych/spłacać w ratach.

Przebieg projektu do tej pory:

Przeglądając allegro zdecydowałem się na Asusa P2B-D z dwoma Pentium2 400 MHz. Poczym pogadałem ze znajomymi o moim pomyśle. Jeden ze znajomych się zwierzył, iż składa nowego blaszaka i będzie miał parę części. Na nieszczęście miał procesor, płyte główną i grafikę. wycofałem się z aukcji (będe wdzięczny za komentarz, czy słusznie). Miał być Athlon XP 1700+, Asrock K7T4A Pro oraz GF 5700LE 128MB/128bit (bo to akurat miał). Na skutek pewnych wydarzeń otrzymałem z wymienionych procesor i grafikę, do tego jakąś sieciówkę firmy seven i za-darmo-prawie-nie-działającego-EPOX'a na KT266A. Od innego kumpla otrzymałem pamięci DDR 128 PC2100 Cl2,5 Elixir'a. Sprawdzając u siebie, czy to działa byłem zadowolony z efektu (w sensie - działa). Na biosie było hasło, więc postanowiłem go zresetować i po tym spiekł się ostatni z trzech banków pamięci zostawiając na kości ładny, osmolony pin.

Pogadałem z kumplem-"sprzedawcą" i dogadaliśmy się, iż za te części zapłacę mu 100zł (proc 40zł, grafika 60zł, sieciówka gratis) w ratach, po tym jak uda mi się w miarę poskładać ten sprzęt. Oczywiście w tym miesiącu muszę mu jakąś pierwszą ratę oddać.

Podsumowanie na tą chwilę:

Części:

- działające: procesor AMD Athlon XP 1700+, karta grafiki GF 5700LE 128MB/128bit, k.sieciowa

- być może działające: pamięć: 128 DDR PC2100 CL 2,5 Elixir

- prawdopodobnie nie działające: płyta główna ECS K7S5AL

Budżet:

- na ten moment: 50zł

- do końca miesiąca (przewidywany): 70zł

- całkowity: 100zł

Największymi problemami dla mnie są: jakiej pł.główniej szukać oraz jakiego zasilacza (ilo-watowy wystarczy).

W tym momencie zastanawiam się nad poszukiwaniem czegoś na KT266(A) oraz 350W zasilacza.

Nie jestem jednak pewien, czy uda mii się wyrobić w ogólnym bilansie, dlatego sie zastanawiam, czy wystarczyłby mniejszy zasilacz oraz czy może nie warto by było szukać MoBo na jakimś starszym SiS'ie. Zwłaszcza, iż obie części chciałbym mieć do 2 tygodni, więc, jeżeli nikt ze znajomych nie będzie nic miał, jestem ograniczony do 50zł.

Przy odrobinie szczęścia i głupoty, dysk twardy bede miał po znajomości do spłacenia w ratach (jeżeli będzie duzo większy niz potrzeba, nie wliczę go w koszta projektu - chcę aby miał jakiekolwiek szanse). Jak nie, to skłaniałbym się do czegos takiego: http://www.allegro.pl/item322718165__tward...e_16_99zl_.html .

Nie wiem co z pamieciami, jednak ostrożnie wole jakiś poszukać. I tu znów problem - ile mi wystarczy, by wogóle coś odpalić poza bios'em (nie wiem jaki wpływ ma karta grafiki na pamięć, lecz Radeon 9200SE wymaga min. 256MB ramu do poprawnej pracy, wg książeczki).

Nie wiem również, czy może nie warto by bylo zwiększyć max budżetu do 300zł, lecz wtedy miałbym niesmak kupując MoBo na tylko KT266A.

Ogólnie od Was chciałbym wiedzieć czego za wszelką cenę unikać (oprócz Epox'ów i takich pomysłów jak ten projekt, bo to już wiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po drodze do szkoły skusiłem się na zasilacz. I chyba trochę za bardzo się skusiłem, bo kosztował 30zł. Przynajmniej mam miesięczną gwarancję.

Jak wrócę do domu napiszę, czy ECS działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 5 dyszek na allegro mozesz wyrwac k7s5a, plyta niezla, Przeszukaj allegro, dysku 6gb sie nie oplaca za 20zl, poszukaj na gieldzie ppc , bo za 40 mozna 40 wyrwac.

50zł? Chyba 20. ten ECS niegdy nie był niczym wybitnym, ponadto miałem już dwa w swoim życiu. Jeden w pierwszym komputerze, z którego wydajności nie byłem zadowolony. Drugi teraz, który okazał się niedziałający.

Co do twardziela: w jednym sklepie zaproponowali mi 4GB za 30zł. Na szczęście będę miał od kumpla.

Doradzacie bardziej płyty na Via, czy SiS? Przy Via powinienem znaleźć coś najwyżej na KT266A od słabego producenta. Przy SiS'ie w zasadzie nie wiem czego moge oczekiwać, oprócz słabszej wydajności i niższej ceny.

Zapomniałem dodać, iż na MoBo zostało mi jakieś 50zł (biorąc pod uwagę koszta przesyłki, ok. 40zł). Mam szansze jeszcze na Via KT266A?

Edytowane przez Xaon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ulotkach dają średnio 5zł/godzina. Więc trochę więcej czasu. Lecz to nieistotne.

Dałem sobie górną granicę 200zł, by to miało jakikolwiek sens (oraz bym musiał krócej zbierać), gdyż później, od 350zł, zaczynają się laptopy jak ten:

http://allegro.pl/item320298691_toshiba_sa..._64_mb_ram.html

czy ten:

http://allegro.pl/item316467257_ibm_570_pi...ynia_tanio.html

Na upartego nawet (za 50zł wiecej):

http://allegro.pl/item316341379_hp_omniboo...sc_sprawny.html ;)

I to nie są okazje.

Co do mojego składaka, to chciałbym się pochwalić, iż płyta matka wmartwychwstała! Aż się przyjrzałem oznaczeniom; jest to EP-8KHAL. Kondensatory pujdą na wymianę. Myślę, iż nie wyjdą więcej jak 20zł, więc mam lekko dwie dychy.

W związku z tym mam dwa pytania: pakować kondensatory takie same jak fabryczne, czy o większej pojemności (ma to jakiś wpływ na stabilność)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi