Koen Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) Od dłuższego czasu (gdzieś tak od października 2007 :-P ) składam kolejną rewizję wc. Plany rozpoczęły się już w lipcu ale różne zdarzenia typu padnięcie płyty, zmiana grafy no i studia troszkę wszystko rozciągnęły w czasie. W obecnej formie nadal nie wygląda i nie działa to tak jak zakładałem (wentylatory, odpowietrzanie) no ale mniej więcej osiągnąłem to co chciałem. Ale na początek, dla przypomnienia, >rev2< (o rev1 wolałbym zapomnieć ;) ) Wystający zasilacz, gruba chłodnica blokująca koszyk na napędy, beznadziejne odpowietrzanie i napełnianie no i nieciekawy wygląd - to chciałem zmienić. Udało się wszystko oprócz kwestii odpowietrzania. Podstawą do całej koncepcji było to że grill 2x120mm Ac Ryana okazał się o milimetr dłuższy od kratki wyciętej w chiefteku :) Niestety aby całość była na odpowiedniej wysokości, musiałem wyciąć kawałek (i tak nie potrzebnej) klatki na napędy 3,5". Żeby wszystko wyszło estetycznie roznitowałem całą obudowę a potem częściowo znitowałem i poskręcałem śrubami. Niestety nie mam zdjęć z postępów pracy więc daję tylko krótki opis zmian widocznych na każdym zdjęciu: http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief2.jpg mocowanie chłodnicy z plexi, przedłużone kable od przedniego panelu, kabel od pompki wyprowadzony na tylną część i dorobione gniazdo http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief1.jpg wspomniane ogrilowanie, to na topie to niestety wynik pierwszej rewizji w której na górze był wycięty otwór pod kadeta. Myśle jednak że wygląda całkiem nieźle. http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief3.jpg część właściwa :) stare dfi pod s939 ze starym osprzętem, za kilka miesięcy może przesiadka na e8200. Odpowietrzanie na trójnik, niestety nie działa. Planuje dać rezerwuar ale nie moge zdecydować jaki i gdzie go umieścić (jakieś pomysły?). Górna chłodnica póki co bez nawiewu, dojdzie tam fander albo s-flex. http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief4.jpg lepszy widok na top; uchwyt pompki zrobiony z resztek plexi i poliwęglanu. Korpus polakierowany żeby nie śniedział; wąż do gpu troszkę za długi ale planowałem dac naddatek na zmiane bloku ;) http://www.server.aplus.pl/Koen/temp/8800.jpg chłodzenie 8800gt, niestety przy 700mhz gpu się wykłada w niektórych grach (o dziwo nie w crysisie), na 690 w pełni stabilnie. Kilka zbliżeń na koniec http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief5.jpg http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief6.jpg http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief7.jpg http://www.server.aplus.pl/Koen/pc/new/chief8.jpg Miało być krótko a wyszło jak zawsze ;) Czekam na opinie. Na dniach mały update. Edytowane 5 Lipca 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Amciu amciu :) starannie estetycznie :) DFI bardzo ładnie komponuje się z matami, przydał by się jakiś rezik to nie było by problemu z odpowietrzaniem. Jakie temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 (edytowane) wcale sie nie dziwie ze masz problem z odpowietrzaniem przy takim położeniu trójnika..Spróbuj go odwrócić by woda z /do chłodnicy wpadała do trójnika pod kątem czyli ciut wyże trójnik i przekręcony o 90* :P. Poza tym odpowietrzenie cwu przy 2 chłonicach i trójniku to katorga :( a i zmien zapinke od swifta bo wyglada jak szpadel :) Edytowane 2 Marca 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Wywaliłbym tamtą pompkę i wsadził Lainga+EKtop+rez lub Lainga+topOClabs+rez EK/BW, chociaż w sumie... - może być :) . Reszta pięknie, lubię takie LC :) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Bardzo ladnie, porzadek w wezach i kablach na piatke. Chociaz dla samego faktu by nie psuc efektu zmienilbym nagrywarke na SATA oraz wrzucil w oplot zasilanie dysku, tudziez rozwiazal to inaczej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Bardzo mi się podoba. Schludnie i dokładnie ;) Grille kupowałeś w cooling.pl czy znalazłeś gdzieś indziej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekplay Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 no no całkiem fajnie :) estetycznie i porządek P.S. Co to za maty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 P.S. Co to za maty? Spire Sound Pad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Podoba mi sie umiejscowienie pompki, ?, Wąż to ten o średnicy 9,75mm? i zewnętrznej około 13 tak? Na abadonie są skręcane złączki sm 10/12? da sie takie złaczki kupić na gwint 1/4'? Edytowane 3 Marca 2008 przez HeretyK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Kurczę, jaki układ ! Brawo :lol2: Gdyby nie ten trójnik ...(nie było metalowego?)...i zakończenie "airtrapa" :zonk: to normalnie cukierek :D Mocowanie pompy :ploom: :ploom: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 piękny układ, dobry patent z umieszczeniem chłodnicy w prawym boku obudowy :wink2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 A ja tam chce żeby zielony kolor z rev.2 wrócił :) Tak btw. jakiego barwnika wtedy użyłeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Więc po kolei :) M1siek: IDLE STRESSCPU 29 41CPU CORE 37 53GPU CORE 34 41GPU AMBIENT 34 42NB 43 44MOSFET 46 59AMBIENT 19-20*C (temp. w pokoju) Tak z grubsza, odczyty ze speedfana, na grafice brak nawiewu (690/950mhz), fajndery skręcone na minimum, ten z tyłu na 570rpm. Arni: Taka zapinka bardziej mi się podoba :P Może dlatego że ta standardowa jest już opatrzona. mpConroe: troche się obawiam jakości tych dedykowanych pompek, grundfos chodzi 3 rok i jest tak samo cichy jak nówka, a Laing czy inna na 12V to nie dość że nowa może się trafić głośna to sprawa trwałości też wygląda gorzej. CWU jest brzydkie i duże ale coś za coś ;) Slow: też myślałem o zmianie na sata ale hmm asus 1608p3 - w sumie dobra nagrywarka... Nad tym jeszcze się zastanowie, póki co rez jest na pierwszym miejscu. JaX_CCC: tak, w coolingu :/ Piotrekplay: spire, ale te paski mające tłumić drgania boku częściowo musiałem usunąć bo nie dało się domknąć budy. HeretyK: wąż taki jak opisujesz, kupiony na allegro u Kota. Złączki to takie zwykłe 10/12 jak w abadonach, o dziwo nie musiałem nic rozwiercać itp, troche płynu do mycia naczyń + klucz nastawny i trzymają mocno. Na 1/4 takich chyba nie ma, przynajmniej u nas. Pussey: mocowanie złe? ;) rafwlkp: w poprzednim układzie była destylka, borygo eko (czy petygo? nie pamiętam, to takie zielone ;) ) i kilka kropli barwnika mcs w tej małej białej buteleczce. wszyscy: thx :razz: Update ze zdjęciami będzie jednak dopiero jak zmieni się troszke więcej niż zmiana strony po której sa wentylatory :P. Co do trójnika to też mi się to nie podoba i już postanowione że go wywalam, muszę tylko wymyślić gdzie wcisnąć reza. Najbardziej odpowiadałby mi na zewnątrz na tylnej ściance taki typu BW O-tank ale niestety nie ma w Polsce obrotowych złaczek kątowych pod wąż 10/12 a EK ma gwinty pod kątem i złaczki się nie zmieszczą. Wewnątrz między chłodnicą i mobo trochę mi nie odpowiada bo będę musiał manewrować lejkiem i butelką między kablami przy napełnianiu Edytowane 3 Marca 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 jakiś rezik, parę poprawek i cud miód:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pussey Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Pussey: mocowanie złe? ;) ...a gdzie tam, wypasione jest właśnie przez takie detale całośc wygląda ok :lol2: @stolara dobry patent z umieszczeniem chłodnicy w prawym boku obudowy wink.gif byłem szybszy B-) Edytowane 3 Marca 2008 przez Pussey Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Jestem pod wrażeniem. W takiej małej budzie tak ladnie poukladać kabelki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Znalazłem rezik który idealnie spełnia moje kryteria, teraz "tylko" dorwać go w Polsce... http://www.gits-computer.de/product_info.p...-AGB-black.html Znacie sklep który mógłby podjąć się sprowadzenia go? valdi200: thx, choć buda wcale taka mała nie jest :P zwłaszcza jak wywaliłem z niej troche złomu. Edytowane 3 Marca 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...cat=4&cat2= http://www.cooling.pl/black-water-alutank-...ukt,190115.html pasi ?:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Więc po kolei :) mpConroe: troche się obawiam jakości tych dedykowanych pompek, grundfos chodzi 3 rok i jest tak samo cichy jak nówka, a Laing czy inna na 12V to nie dość że nowa może się trafić głośna to sprawa trwałości też wygląda gorzej. CWU jest brzydkie i duże ale coś za coś ;) Nie bredź :wink: . Mam takiego Laingusia i chodzi dobrze. Wentylatory są głośniejsze :P . Czasem słychać jakiś "pyk" wody-pęcherzyka powietrza, ale jest fajnie :lol: . Edytowane 4 Marca 2008 przez mpConroe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Arni: Ten rez byłby spoko gdyby nie jedna rzecz: ;) Edytowane 3 Marca 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Tia... tylko co to za problem np skorzystac z przelotek 1/8 na 1/4 cala i je troszki rozwiercic? mam jeszcze ze 4 szt, spokojnie da rade. Ja tez mam w rezie 1/8 cala, w reszcie ukladu sm8/10 1/4 cala i nie plakalem wcale, zwlaszcza ze moje 1/8 cala mialy identyczna minimalna srednice wewnetrzna jak te z 1/4... Choc musze przysnac ze w przypadku choinek jak w twoim ukladzie to moze miec nieco wieksze znaczenie, daj znac co to za choinki, kolo czwartku bede na malych zakupach w coolingu to im troche pomarudzie i jak maja takie choinki to je poprzymierzam i dam znac czy to wogole da rade (rozwiercenie przelotki) Tak po krotkim zastanowieniu to czy przy CWU takie male przewezenie (przelotka 1/8 na 1/4) wplynie w zauwazalnym stopniu na wydajnosc? Nigdy tego nie uzywalem, ale z tego co czytalem tu i tam wychodzi na to ze ma maly flow przy duzej mocy, z czego mozna by wywnioskowac ze raczej spokojnie sobie poradzi? Mam racje, czy juz sie troche pozno zrobilo i zamiast filozofowac po prostu powinienem polozyc sie spac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Mam racje, czy juz sie troche pozno zrobilo i zamiast filozofowac po prostu powinienem polozyc sie spac?Już późno więć idź bo Cwu nie ma wcale dużego przepływu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 A powiedz mi Koen ile metrów Tygona Ci wyszło ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Już późno więć idź bo Cwu nie ma wcale dużego przepływu :PA niby kto tak tak napisal? Ja napisalem tylko ze ma maly flow i duza moc... Cos mi sie wydaje ze nie tylko ja mam problemy z czytaniem kolo 3 w nocy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 A powiedz mi Koen ile metrów Tygona Ci wyszło ? Zużyłem mniej więcej 220cm. Tak przy okazji to porównywałem ten wąż ze starym cellfastem i tygon ma niewiele mniejszy promień zginania, za to jest zauważalnie miększy i bardziej przejżysty. Niestety cellfast którego kupiłem kilka miesięcy temu był już bardzo twardy i do niczego się nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 A niby kto tak tak napisal? Ja napisalem tylko ze ma maly flow i duza moc... Cos mi sie wydaje ze nie tylko ja mam problemy z czytaniem kolo 3 w nocy icon_biggrin3.gifw takim razie co ma moc do srednicy o.0 większy pobór nie będzie :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) Wreszcie wszystko pozaliczane, wakacje i moge coś pomajstrować przy kompie. W międzyczasie doszły nowe graty: Blok na grafe od użytkownika zaba1978: Rez od użytkownika Gemmy: Plan jest taki: Dzisiaj zrobiłem otwór w rezie: Docelową będą złączki NK12 swiftecha Zostało jeszcze troche pracy przy rezie - ma pare rys i nie ma uchwytów, jeszcze nie mam pomysłu jakie zrobie. Inne zmiany to już raczej kosmetyka, myślę też nad zmianą węży na takie: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=42d25ac66842dedd , ewentualnie żółto-zielony (bo całkiem żółtych nie ma) płyn. Zapraszam do komentowania. Edit: poprawione linki w pierwszym poście. Edytowane 5 Lipca 2008 przez Koen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Kolejne WC w Chieftec BA :) Calkiem fajnie sie zapowiada:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Po wywierceniu otworu w O-Tanku i wkręceniu złączki nic nie cieknie ? Bo sam bym tak chętnie zrobił ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Tak na pierwszy rzut oka nie cieknie ale nie sprawdzałem jeszcze pod większym ciśnieniem bo nie mam tylu korków G1/4. Bez oringa i taśmy teflonowej/silikonu na pewno się nie obejdzie, można ew. splanować powierzchnie pod uszczelkę tak jak w rezach EK: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...