arthi Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) Mam tam jakas plyte gigabyte, wlaczone CnQ i kontrole wentylatorow i wszystko dziala swietnie. Jednak wedlug mnie minimalne napiecie dla 1Ghz ktore wynosi 1.1V jest zdecydowanie za wysokie i wydaje sie ze mogloby byc mniejsze. Chcialbym sie dowiedziec czy przy wykorzystaniu aplikacji pod windows, nie wylaczajac jednak CnQ w biosie mozna obnizyc minimalne napiecie proceosra? Korzystam rowniez z linuxa, wiec calkowite wylaczenie CnQ po prostu nie wchodzi w gre. Czy jestes jakas taka aplikacja pod windows, ktora wymusi nize napiecie pomimo wlaczonej opcji Cool'n'Quiet w biosie? Kolejne pytanie, jak sprawdzic jakie mnozniki obsluguje ten procesor i jakie jest minimalne napiecie oraz czy warto zmniejszac maksymalne napiecie, ktore dla tego procesora wynosi okolo 1.3V? A moze pod linuxa jest aplikacja na wzor rmclok lub crystalcpuid, ktora zaopiekuje sie procesorem w tym systemie? :) Edytowane 3 Marca 2008 przez Manial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) jak sprawdzic jakie mnozniki obsluguje ten procesor i jakie jest minimalne napiecie oraz czy warto zmniejszac maksymalne napiecie, ktore dla tego procesora wynosi okolo 1.3V? ten procek obsługuje mnożniki od x4 do x11, co do minimalnego napięcia to już indywidualna sprawa danego egzemplarza, trzeba samemu spóbować. Mój X2 3600 (3800 F3 jeszcze nie przyjechał :() robi te założone 1.9 bez problemu przy 1.1V a stock od producenta to 1.275V Edytowane 3 Marca 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Okej znalazlem kilka aplikacji pod linuxa, tak wiec chyba calkowicie zeryzngouje cnq :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeyWies Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 pod windowsa jest rmclock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthi Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) pod windowsa jest rmclock Zmus to do dzialania przy wlaczonym cnq. :] ten procek obsługuje mnożniki od x4 do x11, co do minimalnego napięcia to już indywidualna sprawa danego egzemplarza, trzeba samemu spóbować. Mój X2 3600 (3800 F3 jeszcze nie przyjechał :() robi te założone 1.9 bez problemu przy 1.1V a stock od producenta to 1.275V Dzieki za odpowiedz, o to chodzilo! Czyli od 4 do 11 kazdy jeden mnoznik bedzie dzialal? Gdzies czytalem, ze przy niektorych system sie zawiesza... Raczej ponizej 1Ghz schodzic nie mam zamiaru, ale z napieciem owszem. Acha! jednak nie wszystkie mnozniki, ustawilem z ciekawosci 4 i zwis! Swoja droga, zeby te aplikacje nie potrafily spod windowsa wylaczyc w biosie cnq.... Edytowane 5 Marca 2008 przez Manial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...