JaQs Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 A wiec mam MSI K9N Neo-F, X2 3600+ Brisbane no i syfne GoodRAMy 1GB PC6400 na Elpidach. No i zaczynajac przygode z O/C najpierw podkrecalem na mnozniku HT x4. Dziwilem sie dlaczego HTT idzie tylko na 220, az doszedlem, ze z HT trzeba zjechac. No i zjechalem do x2 i tutaj juz wynik lepszy bo HTT 250MHz, ale juz ani herca wiecej. Nie wazne czy zwiekszylem dzielnik pamieci czy zrobilem co innego, nie chcial isc i juz. Patrzac na wyniki innych na tych prockach chcialem osiagnac troche wiecej wiec zjechalem z mnoznikiem do x1 no i poszedl na HTT 300, ale orthos walil bledami dla pamieci, wiec zszedlem na 290 i jest ok. Oczywiscie musialem zejsc z pamieci na 1:6 i teraz sa na 457MHz, bo inaczej widzialem tylko "ciemnosc"... I tu mam pytania: 1. Jaki wplyw ma taktowanie HT na ogolna sprawnosc i szybkosc dzialania? 2 Dlaczego musze ustawiac taki niski mnoznik HT zeby w ogole chcial jakos sensownie procek isc? Jak patrze na wyniki to wiekszosc robi ok. 3GHz na HT x2. Co do pamieci pytania nie mam bo wiecej jak 1000MHz to one nie zrobia na pewno (napiecie podbijalem do 2,2V bo na tyle moge i i tak to nic nie dalo). 3. Najpierw myslalem, ze powodem tak niskiej szyny HT bedzie zbyt duza temp. chipsetu. W everesicie pokazuje ok 90*C w Idle, a ok 105*C w stresie. Uznalem, ze to troche za duzo, bo jak dotykalem to sie sila rzeczy sparzalem, wiec walnalem wiatraczek 4x4 na radiator. I niby jest chlodniej. "Niby" bo w everescie temp. sa o ok 6-8* nizsze, ale jak dotykam radiatora to nawet jakbym 20min trzymal to bym sie nie oparzyl. Wiec jak to jest z ta temperatura? 4. Dlaczego orthos wywala bledy dla pamieci przy taktowaniu 475MHz przy dzielniku 1:6? Przy dzielniku 1:5 mialem na HTT 250 475MHz i wtedy nie sypal. 5. Na chipset nalozony jest jakis bialy glut. Czy zmienic go na AC Silver 5? Czy to poprawi cos wzgledem temeratury? I jak grubo nalozyc pasty? Zauwazylem, ze jak zmienialem paste na grafice to temperatury skoczyly mi o ok. 5*. Kladlem na taka grubosc jak na CPU (te bez heatspreder'a). Jakby ktos mogl mi troche rozswietlic te sprawy to bylbym wdzieczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...