BLaDDe Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 mam taki maly problem. otoz mam myszke logitecha opyczna na USB i slackware 8.1. a wiec tak - sterownik dla usb juz jest - dziala bo podczas odpalania wykrywa rozne sprzety (np. moja drukarke), modul hid zrobilem zeby wykrywalo myszke - no i wykrywa i pisze ze przypisuje ja tam gdzies (chyba cos takiego - 01.02-00 czy jakos tak). i teraz mam problem bo nie wiem pod jakim /dev/... ona jest. czy to juz wogole koniec instalacji myszki? bo na stronie logitecha nie ma sterow do niej wiec to chyba wszycho. ale jaki dev mam teraz podac dla XFree i gpm? thx z gory, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 /dev/mouse ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLaDDe Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 no wlasnie ze nie bardzo... /dev/mouse to symlink do /dev/input/mouse (lub mouse0 - nie pamietam) a to nie dziala :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 20 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2003 sprawdz /dev/input/mice a jak nie masz to mknod /dev/input/mice c 13 63 jakoś tak to chyba robiłem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLaDDe Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 niestety nie dziala :( jak wykonuje komende mknod ... to pisze ze /dev/input/mice already exsists a jak zmieniam nazwe na np. mouse to pozniej dalej pisze podczas startowania X "No souch file or direcory" :(( buuu pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 To zrób symlinka /dev/mouse do /dev/input/mice - niestety pozbyłem się chwilowo linuxa (wiosenne porządki na dysku :)) i nie mam jak sprawdzić jak uruchamiałem. Polecam www.google.com gdzieś jest to napewno wyłożone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 A i konfigurowałeś odpowiednio x-serwer ? przykład: /etc/X11/XF86Config: Section "InputDevice" Identifier "USB Mice" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Buttons" "5" EndSection i jeszcze w InputDevice "USB Mice" "SendCoreEvents" A i jeszcze, żebyś miał załadowane moduły: usbmouse input mousedev bez tego ani rusz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 21 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2003 wogole to bedzie jako hid czyli etc /dev/hid0, /dev/hid1 .etc. qmasz ?? jak to jedyne urzadzenie usb to powinno ruszyc na hid0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...