Robas Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Witam. Kilka dni temu kupilem sobie nowy komputer, a raczej czesci ktore wczoraj poskladalem do kupy. Niestety cos jest nie tak jak powinno... Komp uruchamia sie, ale wczytanie windowsa zajmuje mu strasznie dlugo czasu. A gdy wlacze jakas gierke to juz wogole odmawia posluszenstwa, a mianowicie zacina sie, skacze, generuje jakies strasznie dziwne kolory itp. Jedyna gra w jaka gralem na tym kompie jest crysis. On tez sie cial troche zanim weszlo do menu, ale potem juz chodzilo elegancko, plynnie na wysokich detalach. Ten problem nie wystepuje jednak tylko w grach... Podczas zrzucania filmu na dysk, sluchania muzy z winampa czy tez zwyklego przegladania folderow tez potrafi sie zaciac... Na poczatku myslalem ze moze cos nie tak jest z grafika, ale sciagnalem najnowsze sterowniki, sprawdzilem kilka razy czy oby na pewno karta dobrze siedzi i... nic. Nie moge sie doszukac czemu to wszystko nie dziala tak jak powinno... komp: GeForce 8800 GTS EVGA 512MB Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35 Intel Core2 Duo E8200 zasilka Tagan 500W U26 i-Xeye II series Dual Engine OCZ Technology 2x 1GB DDR2 800MHz Platinium Rev2 CL4-4-4 HDD Western Digital ATA 250GB (z poprzedniego kompa) jest na jednej tasmie z dvdrw lite-on Win XP proffesional 32bit bardzo prosze o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Sprawdź czy HDD i DVD pracują w trybie DMA, jeśli nie to go ustaw. PPM na mój komputer --> właściwości --> sprzęt --> menedżer urządzeń --> kontrolery IDE ATA/ATAPI --> Podstawowy (pomocniczy) kanał IDE --> PPM --> właściwości --> zakładka: ustawienia zaawansowane. PPM --> prawy przycisk myszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 Miałem to samo co Ty tyle że na płycie DFI.Z tym że ja poradziłem sobie tak że kupiłem sobie nagrywarkę na SATA zrobiłem update BIOS'u i teraz wszystko działa jak należy.Pobaw się też zworkami ustawiaj różne możliwości czyli master,slave i cable select bo o takim rozwiązaniu też słyszałem.Ogólnie jak masz 90 zł zbędne to polecam wymianę nagrywarki jak by powyższe rzeczy nie pomogły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 System instalowany na nowo czy ze starego kompa? Jak ze starego to wiesz co trzeba zrobić. Zainstaluj odpowiedznie sterowniki do kontrolerów ata/sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 pracuja w trybie DMA, system byl instalowany na nowo... Pobaw się też zworkami ustawiaj różne możliwości czyli master,slave i cable select bo o takim rozwiązaniu też słyszałem. jeszcze tego sproboje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 To jeśli napędy pracują w trybie DMA to pracują prawidłowo.U mnie DVD pracowało tylko jako DMA a dysk jako PIO i dlatego mi chodziło wolniej.Może wina tego leży w optymalizacji całego systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 4 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2008 (edytowane) "Zabawa" zworkami nic nie dala... przeinstalowalem system na viste 32bit i ciagle to samo. Po wlaczeniu gry zacina sie obraz, wychodzi do windy i pokazuje sie komunikat ze sterownik karty graficznej sie zresetowal (nie pamietam dokladnie jak to bylo napisane). moze to przez grafike? ale przecież sciagnalem sterownik ze strony producenta, a karta jest dobrze wsadzona... ocb? Edytowane 4 Marca 2008 przez Robas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 (edytowane) tak to wyglada dokladnie, ten blad wyskoczyl mi podczas czytania tego forum... Edytowane 5 Marca 2008 przez Robas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaRuH Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) Dodatkowe zasilanie do karty graf podpięte ? Edytowane 6 Marca 2008 przez maruh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzus Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Pomożemy. Jak wyzej kolega maruh.Zapewne nie masz podpietego zasilania na karcie graficznej.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 (edytowane) jest podpiete... to screen z menu nfs pro street niema roznicy jakie detale sa ustawione, tu jest wszystko na maxa a oto proba odpalenia 3dmarka06... Edytowane 7 Marca 2008 przez Robas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 no [ciach!]a dajcie jakas rade na to... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derick Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Wygląda mi jakby to był problem z Direct X. Masz zainstalowany najnowszy? Przetestuj directa i sprawdź czy wszystko z nim w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 A ściągnąłeś sterowniki dla odpowiedniej wersji VIsty?Może myszka Ci się omskła jak wybierałeś.Albo zrób formata i sprawdź czy po nim masz to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 sterowniki sa dobre, directx tez. po przeinstalowaniu systemu z xp na viste ciagle to samo. macie jeszcze jakis pomysl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Sterowniki do Chipsetu zainstalowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Derick Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 Spróbuj jeszcze poszukać najnowszych sterów do chipsetu intela p35,.. może akurat tu problem, ale zgłasza błąd direct 3D więc ciężko wyczuć na odległość co dolega temu komputerowi. Stery są datowane 9/24/2007 INF Update Utility http://downloadcenter.intel.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 8 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 to tez nie to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 czyli nikt nie potrafi mi pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomez1982 Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 Zrób format może coś pomoże zainstaluj w kolejności najpierw wszystko z płyty dołączonej do płyty głównej,potem sterowniki od innych rzeczy też dołączone z płyt CD i zobacz czy będzie to samo sprawdź w menadżerze zadań może coś się ze sobą "gryzie" jak robiłeś to na Viście to spróbuj czy na Xp też dzieje się to samo.Kombinuj stary kombinuj jak się tylko da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 (edytowane) Jak masz możliwość, sprawdź na osobnej karcie dźwiękowej, jak i na innych sterownikach do integry. Poza tym dobrze radzą tobie, abyś postawił czysty system tylko ze sterownikami i wtedy po kolei sprawdzał, kiedy problem występuje. Edytowane 10 Marca 2008 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 no ok... to bedze musial troszke pokombinowac... dzieki all Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 wczoraj kupilem nagrywarke dvd pioneera na sata a dzisiaj dysk seagate 500gb sata no i dalej to samo... ludzie pomozcie bo juz niewiem co robic! http://img232.imageshack.us/img232/4139/no...[beeep]2.th.jpg screen z everesta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 pozycz grafe od kolegi jakas, moze to cos z grafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -Dejf- Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Pożycz od kogoś grafikę i ram. Odpal prime95, memtesta i zobacz czy błędów nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Nie chcę "czarnowidzić" ale coś mi się wydaje, że problemem może być sama płyta główna, sporo ich wyszło z felerem i masowo lecą na reklamacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 (edytowane) prime95... dzisiaj moze pozycze od kogos grafe to zobaczymy.. Edytowane 16 Marca 2008 przez Robas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Przy dwóch rdzeniach to chyba orthos'em się sprawdza stabilność. Chyba że miałeś prime95 uruchomione dwa razy i każdy proses na innym jajku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robas Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 (edytowane) no coz... napewno to nie ramy ani karta graficzna bo sprawdzalem na pozyczonych od kumpla... chyba mobo poleci do serwisu bo innej opcji nie widze... a swoja droga e8200 naprawde dobrze sie kreci;] bez podnoszenia zasilania wycisnalem i na boxowym chlodzeniu z niego 3800mhz ;) Edytowane 19 Marca 2008 przez Robas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer805 Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 lo no to kup jakies chlodzonko i moze na 4.5 ci poleci :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...