Mario2k Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Gierek dobrze prawi , zreszta za gierka byla najlepsza komuna ;) Mnie osobiscie lata kolo bataktora firma bedzie miala szybsza grafe mnie interesuje ktora grafa bedzie miala lepszy stosunek Cena/Wydajnosc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Jak się ATI nie uda to ich prezes AMD zabije :D oni mają taką sytacje finansową, że MUSZĄ zrobić coś, żeby ludzie rzucili się na ich nowe karty, a to jest duża motywacja. Dlatego ja jestem dobrej myśli i liczę na produkt dobrze wyceniony i względnie (względem ceny) wydajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Na pclabie przedstawiciel AMD twierdzi, ze nie będzie problemów z AA takich jak w serii 6xx. Konfrontacja będzie ciekawa.A co ma innego napisać??? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Serwis OCWorkbench poinformował, że uzyskał informacje o tym, że firma AMD jednak nie zaprezentuje nowych kart graficznych z układami RV770, na nadchodzących targach Computex 2008. Według serwisu źródła nie podały przyczyny zmiany decyzji choć spekuluje się, że może ona wynikać z problemów ze sterownikami bądź samymi układami. Nie można wykluczyć, że na targach pokazane zostaną karty graficzne z RV770 na pokładzie, ale bez możliwości ich uruchomienia, czy obejrzenia demonstracji ich pracy. Źródło:OCWorkbench i Pclab. Edytowane 10 Maja 2008 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 A co ma innego napisać??? :lol:Dokładnie :wink: NVIDIA też kiedyś twierdziła że wydajność FX-ów w DX9 to tylko kwestia sterów :lol2: Co oczywiście nie oznacza że w Rv770 nadal będą takie problemy z AA jak w serii r6xx ale.... Co do nowych Radków to mam nadzieję ze to nieprawda i że jednak ukazą się na Computexie :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Co do nowych Radków to mam nadzieję ze to nieprawda i że jednak ukazą się na Computexie :sad: Czyli początek czerwca nie będzie datą premiery nowych kart... No chyba, że to tylko plotka. W sumie dla nas, zwykłych użytkowników, nie ma to większego znaczenia, bo i tak ciężko byłoby kupić taką kartę za rozsądną cenę... Ale to oznacza, że testy RV770 pojawią się później. Poczekamy sobie jakieś 2 tygodnie dłużej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Ta jasne dla nas nie ma to znaczenia :lol: "Poczekamy dwa tygodnie dłużej..." LOL Skąd znamy takie małe obsuwy (r600), no nic tylko zacząć płakać i można pośmiać się z lolków którzy wierzą w tego bankruta :mur: Prawda jest brutalna i jeśli ktoś myśli, że jest inaczej niech przejrzy na oczy :sad: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Ta jasne dla nas nie ma to znaczenia :lol: "Poczekamy dwa tygodnie dłużej..." LOL Skąd znamy takie małe obsuwy (r600), no nic tylko zacząć płakać i można pośmiać się z lolków którzy wierzą w tego bankruta :mur: Prawda jest brutalna i jeśli ktoś myśli, że jest inaczej niech przejrzy na oczy :sad: pzdr Kolejna maruda... Wiadomo, że nawet jeśli premiera będzie na tych targach, to będą małe szanse, żeby kupić ją tydzień później, chyba że za jakieś 50% drożej (mała dostępność i związana z tym marża). Nie dziwię się też, że unikają testów swoich kart. W końcu im później NVIDIA pozna wyniki, tym lepiej dla ATI. A skoro i tak nie uda się rozpocząć sprzedaży na początku czerwca, to przesuwają termin premiery. Proste? Nie rozumiem twojego ciągłego porównywania RV770 do R600. Termin premiery R600 przekładano kilkakrotnie, a tu mamy informację, że ATI nie zaprezentuje swoich kart w pełni, tylko POKAŻE jako przedmiot. Oznacza to, że karta fizycznie istnieje i jest już w produkcji. Mam też wątpliwości co do autentyczności tego newsa, bo tylko OCWorkbench zamieścił taką informację... Naprawdę, rozumiem, że R600 był dla ciebie niewybaczalnym błędem ATI, ale najwyraźniej każda firma musi przejść taki etap. Przykładem jest INTEL ze swoim Pentium 4 i NVIDIA z serią FX. Mam wrażenie, że mocno pracowali już od wydania R600 nad nowym chipem i na tym opieram swój entuzjazm. Podkreślę jeszcze raz - nie spodziewam się zwycięstwa ATI w starciu z NVIDIĄ, ale zmniejszenia dystansu dzielącego obie firmy. Jestem zatem umiarkowanym optymistą, a nie fanatykiem wierzącym w olbrzymi sukces ATI :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 Nie chce być złym prorokiem, ale w każdej plotce jest źdźbło prawdy :wink: Idąc twoim tokiem myślenia to nie ważne kiedy będzie premiera, bo dwa czy trzy tygodnie później nie robią różnicy, bo i tak w dniu premiery nie będzie jej w sklepach. Uświadom sobie, że jak premiera przesunięta to i zakupy przesunięte :sad: Na razie nie ma się czym jarać, bo AMD nie dało NIC żeby rozdmuchać i podkolorować. Ukazało się jakieś info o DDR5 które to nikomu do szczęścia niepotrzebne, a o architekturze wiadomo tyle co nic. To czy AMD wzięło się do roboty po klęsce r600 to również taka sama plotka jak o tej przesuniętej premierze :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Nie chce być złym prorokiem, ale w każdej plotce jest źdźbło prawdy :wink: Idąc twoim tokiem myślenia to nie ważne kiedy będzie premiera, bo dwa czy trzy tygodnie później nie robią różnicy, bo i tak w dniu premiery nie będzie jej w sklepach. Uświadom sobie, że jak premiera przesunięta to i zakupy przesunięte :sad: Na razie nie ma się czym jarać, bo AMD nie dało NIC żeby rozdmuchać i podkolorować. Ukazało się jakieś info o DDR5 które to nikomu do szczęścia niepotrzebne, a o architekturze wiadomo tyle co nic. To czy AMD wzięło się do roboty po klęsce r600 to również taka sama plotka jak o tej przesuniętej premierze :wink: pzdr AMD zapowiadało, że ich produkt będzie w pełni dostępny dopiero w lipcu i to miałem na myśli mówiąc, że 2 tygodnie nie zrobią różnicy, bo i tak trzeba będzie czekać do lipca. Co do architeORT: ORT: ORT: ktury, faktycznie - AMD nie "koloryzuje" ani nie "rozdmuciach!e". Tylko, że ja widzę w tym marketing, a ty... wspomniane NIC. Jak się szykuje coś nowego, to trzyma się to w tajemnicy przed rywalem. Proste. A jeśli chodzi o wysiłek AMD-ATI... To nawet nie plotka, tylko moje stwierdzenie. Analizując ich działania rynkowe doszedłem do wniosku, że od premiery R600 podzielili się na dwie grupy: jedna opracowywała RV670, a druga robiła RV770. Jestem pewien, że zdali sobie sprawę z (łagodnie mówiąc) niedoskonałości R600. Naprawdę, weź pod uwagę fakt, że stworzyli kiedyś również dobre chipy. Nie proszę cię o optymizm, bo to nierealne. Stonuj swój pesymizm i czekaj razem z nami. Jednemu nie zaprzeczysz - NVIDIA się przestraszyła i wreszcie wzięła się do roboty, właśnie dzięki AMD-ATI... Edytowane 10 Maja 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 (edytowane) Ja tylko dodam że co jak co ale najbardziej w naszym interesie leży to aby AMD wydalo układ "ciut" szybszy i tańszy od NV. Odrobią straty finansowe i zaostrzy się konkurencja. Wpłynie to też na rynek procesorów jeżeli AMD zarobi to być może że w przyszłości zrówna się również z intelem. Edytowane 10 Maja 2008 przez Tomsx4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 No, pewnie rv770 zaraz po wyjściu będzie najwydajniejszy, ale jak znam życie to długo tak nie zostanie. chemiczny_ali twierdzisz że AMD nie odało prawie żadnych informacji na temat architektury rv770.... ale jednak podali że ilość jednostek TMU będzie podwojona, ilość shaderów też będzie większa, będzie zastosowane gddr5 i są plotki na temat szyny 512bit. A co podała nvidia? to jest dopiero wielkie nic, nie ma żadnego info o ich super elo gt200, bo pewnie będzie to trochę powiększony g92. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 chemiczny_ali twierdzisz że AMD nie odało prawie żadnych informacji na temat architektury rv770....nie jest sztuka trabic na lewo i prawo, jaka ta nasza grafa bedzie ahh i ohh, sztuka jest dotrzymac tych "obietnic". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Podaj link gdzie AMD twierdzi że ich grafa jest "ahh i ohh". Ja przynajmniej takiego nie widziałem. Podali tylko wstępną specyfikację rdzenia, a to nie jest żadne chwalenie jakie to będzie super ekstra wydajne. A jak chcecie wypisywać jakie to ATI jest słabe, mało wydajne i nieopłacalne to poczekajcie przynajmniej do premiery RV770. Wtedy się okaże jak jest naprawdę. Edytowane 11 Maja 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Podaj link gdzie AMD twierdzi że ich grafa jest "ahh i ohh". Ja przynajmniej takiego nie widziałem. Podali tylko wstępną specyfikację rdzenia, a to nie jest żadne chwalenie jakie to będzie super ekstra wydajne. ale jednak podali że ilość jednostek TMU będzie podwojona, ilość shaderów też będzie większa, będzie zastosowane gddr5 i są plotki na temat szyny 512bit to sa wlasnie dla mnie ahy i ohy. ale nie dotyczy to oczywiscie tylko ati A jak chcecie wypisywać jakie to ATI jest słabe, mało wydajne i nieopłacalne to poczekajcie przynajmniej do premiery RV770. Wtedy się okaże jak jest naprawdę.no i dokladnie to robie. czekam na jakies testy, bo suche dane w ogole mnie nie ruszaja. dla mnie to moze byc nawet 1024bit, ddr6, 512ROP. wydajnosc panie, wydajnosc i konkrety mnie interesuja, a nie specyfikacja ukladu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 ale jednak podali że ilość jednostek TMU będzie podwojona, ilość shaderów też będzie większa, będzie zastosowane gddr5 i są plotki na temat szyny 512bit to sa wlasnie dla mnie ahy i ohy. ale nie dotyczy to oczywiscie tylko ati czekam na jakies testy, bo suche dane w ogole mnie nie ruszaja. dla mnie to moze byc nawet 1024bit, ddr6, 512ROP. wydajnosc panie, wydajnosc i konkrety mnie interesuja, a nie specyfikacja ukladu Najwyraźniej inaczej rozumiemy słowa ach i och... Dla mnie również podanie przyszłej specyfikacji jest suchym faktem. I sam przyznałeś, że to tylko suche dane... Chwaleniem się można nazwać to, co opowiadało AMD przygotowywując Phenoma. Nawet nazwa została wybrana w ten sposób, że nie miało być wątpliwości jaka będzie wydajność w stosunku do Core 2 Duo. A co z tego wyszło, już wiemy... Z twoich wypowiedzi bije wręcz pogarda dla działań ATI. Uważasz, że cokolwiek zrobią i tak widmo R600 będzie nad nimi wisieć. Twoja ostatnia wypowiedź oddaje to, co wszyscy myślimy na temat RV770 - pożyjemy, zobaczymy. Nawet jeśli ATI przegra z NVIDIĄ, GT200 i RV770 będą krokami na przód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) są plotki na temat szyny 512bitSwoją droga gdyby się potwierdziły to cena takiej karty byłaby niepotrzebnie zawyżona a jak pokazały wcześniejsze doświadczenia taka szyna do szczęścia nie jest kartom potrzebna.. Edytowane 11 Maja 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) A ATI zawsze uważałem za lepsze od NV, ale jak widać po sigu kupuje to co jest wydajniejsze. Nie ma dla mnie znaczenia żaden sentyment do danej firmy. Kieruję się jedynie zdrowym rozsądkiem i nie przekreślam żadnej firmy. Mam nadzieję że oba rdzenie i GT200 i RV770 wniosą trochę życia w rynek kart graficznych. Jednak GT200 jak wiele wskazuje to kolejna modyfikacje G92. RV770 również wywodzi się z RV670, ale są przynejmniej podane konkretne dane na jego temat, wiadomo czego mniej więcej można się spodziewać. Takie jest moje zdanie, nie zgadzasz się z nim - trudno, to juz Twoja sprawa. Pozdro Edytowane 11 Maja 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Swoją droga gdyby się potwierdziły to cena takiej karty byłaby niepotrzebnie zawyżona a jak pokazały wcześniejsze doświadczenia taka szyna do szczęścia nie jest kartom potrzebna..Stwierdzenie o tyle słuszne co nie trafne.... Słuszne dlatego że zapewne cena karty z 512-bitową szyną byłaby wyraźnie wyższa niż tej z 256-bit a nie trafne dlatego, ponieważ wcale nie jest tak że taka szyna nie jest kartom do szczęścia potrzebna.... Owszem, jeśli układ jest poprostu wyraźnie za słaby żeby choć w niewielkiej części skorzystać z jej dobrodziejstw do jak najbardziej - taka szyna jest zbedna.... W tym przypadku doskonałym przykładem jest właśnie r600, którego moc jest o wiele za słaba by 512-bit szyna przyniosła zauważalne korzyści (świadczy o tym porownanie wydajnosci r670 vs r600).... W przypadku jednak, gdyby układ dysponował conajmniej wydajnością na poziomie 2X G80, 512-bit moze być tutaj atutem niezaprzeczalnym, szczególnie w dzisiejszych czasach gdzie powoli, powoli ale "do głosu" zaczynają dochodzić rozdziałki HD (ceny chocby 22-calowców są bardzo atrakcyjne) a tutaj 256-bit to zdecydowanie za mało.... No chyba ze zastosuje się GDDR5 jednak te z początku z pewnością będa znacznie droższe od , starych ale ciągle będących na topie trójek.... Co więcej 512-bit to (przynajmniej w przypadku NVIDII) 32 ROPy, które dodatkowo pozytywnie wpłyną na wydajnośc w wysokich rozdziałkach.... Ciekaw jestem czy mżna zaryzykowac stwierdzenie, ze w wielu sytuacjach otrzymamy AA, bez praktycznie spadku wydajności (lub naprawde minimalny spadek) biorąc pod uwagę ze architektura G8x/G9x już teraz przy dwa razy węzszej szynie (czy 384-bit dla G80) radzi sobie w tych trybach wyśmienicie.... :wink: Tak więc 512-bit jak najbardziej jednak jej zastosowanie MUSI być w pełni uzasadnione odpowiedznią moca GPU.... :) A ATI zawsze uważałem za lepsze od NV, ale jak widać po sigu kupuje to co jest wydajniejsze. Nie ma dla mnie znaczenia żaden sentyment do danej firmy. Kieruję się jedynie zdrowym rozsądkiem i nie przekreślam żadnej firmy. Mam nadzieję że oba rdzenie i GT200 i RV770 wniosą trochę życia w rynek kart graficznych. Jednak GT200 jak wiele wskazuje to kolejna modyfikacje G92. RV770 również wywodzi się z RV670, ale są przynejmniej podane konkretne dane na jego temat, wiadomo czego mniej więcej można się spodziewać. Takie jest moje zdanie, nie zgadzasz się z nim - trudno, to juz Twoja sprawa. Pozdro Co do kotletów NVIDII to niestety nie wypada się nie zgodzić.... Najgorsze jest jednak to, że te kotlety w zupełności wystarczają na to co prezentuje w ostatnich latach ATI.... Dlatego też nie nie ma się co dziwić takimu postępowaniu NVIDII, gdyż tanim kosztem przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy nadal bezsprzecznie dominują na rynku praktycznie w kazdym segmencie.... Tym samym mając na dzień dzisiejszy niezagrożoną pozycję mogą dużo więcej czasu, w spokoju, poświęcić kolejnemu układowi, mającemu być tzw. next-genem.... Taki stan rzeczy może świadczyć o genialności obecnej architektury NVIDII jak i o nieporadności ATI - a może o jednym i o drugim.... Do czego zmierzam? Pisząc że nic w tym dziwnego chciałem przypomniec postępowanie ATI, w czasach, kiedy to NVIDIA była na kolanach, czyli lata 2002-2004 (do momentu premiery NV40).... Cóż nam serwowało ATI?? r300, r350, r360?? Kolejno Radek 9700, 9800Pro, 9800Xt będący czymś pokroju dzisiejszej GF8800Ultry.... Po co mieli coś kombinowac skoro NVIDIA nie była poprostu w stanie nic wydac opartego na danej architekturze, a wiadomo że wdrożenie do produkcji nowego projektu trwa trochę dłużej.... Tak samo też było z AMD w czasach Athlonów vs PIII i wczesnych wersjach P4, kiedy to AMD dokonywąło minimalnych ulepszeń w kolejnych wersjach Athlonów od Thunderbirda, Palomino, Thoroughbreda po Bartona.... To w zupełnosci wystarczalo na wszelkie odmiany PIII i P4 i pozwalało na w miarę spokojną pracę nad bardzo udanym A64.... Tak więc nie ma co psioczyć na NVIDIĘ bowiem zachowuje się tak jakby zachowała się zdecydowana większośc firm mających tak silną pozycję na danym rynku.... Że teraz jest to NVIDIA?? OK, ale kiedyś było ATI, AMD, Intel.... Pozatym jak narazie nawet te kotlety pod postacią GF8800GT/GTS czy serii dziewiątek i, co istotne, w dalszym ciągu karty na G80, pozwalają na grę z bardzo wysokimi detalami w praktycznie każdej grze i to w wysokich rozdzialkach z włączonymi wszelimi bajerami jeśli chodzi o detale.... :) Co do "tematowych" Radków HD48xx to oby wszyły w miarę szybko i prezentowały się dobrze, tak zeby mogły nawiązać conajmniej równą alę z tymi kotletami NVIDII a lepiej by było jakby były od nich wydajniejsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alcapone Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 o, a Domell nawet napisal cos interesujacego wkoncu w drugiej czesci, w przeciwienstwie do wiekszosci innych wypowiedzi :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Zgadzam się że NVIDIA robi dokładnie to co inne firmy, ale teraz widać po nich że się boją konkurenta ze strony ATI. Czemu się boją? bo olewali sobie przez czas dominowania (który nadal trwa) serii 8 i 9. AMD wcześniej popełniło ten sam błąd, nie nie pracując od razu nad czym naprawdę dobrym, co by mogło konkurować z c2d, dopiero potem to sobie uświadomili i wypuścili jakiegoś tam phenoma, który wydajnością wcale nie grzeszy. ATI już było mądrzejsze i od razu zaczęła pracę nad RV770 po przytłaczającej porażce R600. Nvidia nie wyciągnęła wniosków i wypuszczała te swoje kotlety, i pewnie robiłaby to nadal gdyby nie RV770. To że w końcu wyjdzie coś nowego to plus dla zwykłych użtkowników takich jak my. Dlaczego? bo ceny obecnych kart pójdą sporo w dół i będzie można sobie pozwolić na coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Kolego piszesz jakby rv770 już się ukazał i swoją wydajnością zrobił co trzeba :wink: Prawda jest taka, że karty jak nie było tak nie ma, a AMD pokazało nam ostatnimi czasy same ciekawe rzeczy jak r600 (po cięciach rv670) czy k10, które to okazały się, powiem delikatnie, nie wystarczające i mogły zaistnieć zaledwie w segmencie średnim :wink: Poczekajmy do premiery i pierwszych wyników i wtedy mówmy, że AMD się wzięło do roboty i pokazało, że potrafią coś stworzyć! Tak więc apeluje proszę przestać pisać bzdury jak to AMD ciężko pracuje, a nV trzęsie portkami, bo jak na razie to AMD pracuje na tyle ciężko, że starcza to (zarówno na rynku CPU i GPU) na segment średni. Trzymajmy kciuki aby nowe GPU były wydajne, bo tak jak już pisał ktoś powyżej to liczy się wydajność i tylko wydajność :) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azgan Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 r600 (po cięciach rv670) Akurat te cięcia wyszły jej na lepsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 @chemiczny_ali - proszę czytaj uważniej a nie urywkami. Napisałem że ATI zaczęło coś działać a nie całe AMD. Co z tego działania wyniknie to się okaże, i wcale nie pisałem tak jakby RV770 już pobił nawet 9800GX2. Pewnie powalczy sobie z 9800gtx i pierwszymi wersjami GT200, ale nic więcej. I jak akurat trzymam bardzo kciuki za to żeby RV770 chociaż przez ten krótki czas był królem wydajności, bo było by to korzystne dla wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Napisałeś, że Ati zaczęło coś działać, a ja napisałem, że nic na to nie wskazuję, bo nic nie pokazali! Pisząc o AMD piszę o całej firmie która również produkuje układy graficzne Ati Radeon. Dla mnie Ati już dawno nie istnieje, ponieważ już o sobie nie decyduję! Mamy jedną firmę AMD której graficzną dywizją jest Ati, ale to ciągle jedna firma z jednym panem prezesem lub jedną radą nadzorczą :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Jak widze to pitolenie jakie R600 bylo beznadziejne to mnie cholera bierze. Akurat architektura w niej byla calkiem ok i jak widac po 3850/3870 to nic strasznego jej nie dolega, aczkolwiek trafila na najlepsza w dziejach NV serie 8 przez co wydaje sie byc gorsza niz jest w rzeczywistosci. Problemem byl tylko zbyt przestarzaly proces produkcyjny , ktory zaowocowal zbyt glosna i goraca karta, ktora w dodatku sprzedawano w zbyt wysokich cenach. Natomiast sprzedawany pozniej 2900 pro 256 bit kiedy byl oferowany o 500 zeta taniej niz gf 8800gt i z cena na poziomie 3850 256 stanowil bardzo dobry i oplacalny wybor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) A co ma innego napisać??? :lol:Mógł nic nie pisać, z jego wypowiedzi wynika, że unika jak ognia pochopnych opinii, czy słabo wyważonych wypowiedzi, które potem można by podważyć, czy negatywnie zacytować. Dla mnie to co pisze wygląda wiarygodnie. Po próżnicy nie strzępi języka (paluchów ;)). Nie chce być złym prorokiem, ale w każdej plotce jest źdźbło prawdy :wink:Owszem, chciał byś :D To czy AMD wzięło się do roboty po klęsce r600 to również taka sama plotka jak o tej przesuniętej premierze :wink: pzdrpo klęsce r600 to za dużo powiedziane, owszem, karty te nie były najlepsze, ale proporcjonalnie do niegdysiejszych FX to i tak wspaniałe, pograć w gry istniejące na rynku dało się na nich czego o FX i na przykład nfsu można było zapomnieć nawet w najniższej rozdzielczości, poza tym wprowadzono bardzo ważne wsparcie HD nawet w najtańszych modelach. r670 był już o tyle lepszy, że w nowej technologii 55nm czyli tańszy, mniej energożerny i wydajniejszy, a mamy nadzieję, że 770 będzie kartą kultową, nadzieja matką głupich ale każda matka swoje dzieci kocha ;) więc zobaczymy :rolleyes: Edytowane 12 Maja 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan666 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Prawda R600 był trochę nieudany ale nie był taką klęską jak FX. Wiem i sam miałem FX żeby grać na nim w Quake 4 musiałem grać 800x600 i Low Detail żeby było 15 FPS. W ogóle nie wiem po jakiego w FX dali Dx 9.0 jak i tak nie dało się na nim grać. A SM 2.0 to była ściema roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 (edytowane) A Fudzilla znów o RV770... RV770PRO supports 256-bit memory Piszą też o GT200, że szyna będzie 512-bit i że jakieś VIP-y miały okazję obejrzeć kartę w akcji. Czyli moje "wróżenie" co do serii 48XX się sprawdziło - RV770XT 512-bit GDDR5 oraz RV770PRO 256-bit GGDR3. Myliłem się jedynie co do wersji 256-bit GDDR5... Edytowane 12 Maja 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 12 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2008 Nie pamiętam już kto ale ktoś negował że NV trzęsie portkami: http://twojepc.pl/news_wiecej.php?id=16675 wiem że news nie najnowszy ale wrzuciłem. Czyżby NV przekonana że ATI tak szybko się nie podniesie serwowała nam kolejny odgrzewany kotlet pokroju 9800gtx ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...