Gi3r3k Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Miało mnie tu nie być, ale znalazłem konkretny news, więc zamieszczam: AMD has just confirmed the marketing name for RV770 yesterday which is no surprise to anyone, the Radeon HD 4800 series. RV770PRO is Radeon HD 4850, RV770XT is Radeon HD 4870 and R700 is Radeon HD 4870 X2. AMD will be shipping RV770 GPUs to AIB by end of this month and you can expect different card designs from the manufacturers at launch. AMD is set to launch the Radeon HD 4850 on June 18th and it is definitely a hard one with retail availability on the same day. Radeon HD 4870, however, will be launched a week later on June 25th with retail availability in July due to GDDR5 availability. Radeon HD 4870 X2 will come later in Q3. As for the clocks, we won't be revealing them yet but the RV770XT core clock is not going anywhere above 800MHz. źródło - VR-Zone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Pod względem wydajności, dowiedział się kilka interesujących wniosków. W 4870 powinien wykonać na par lub lepiej niż dual-chip 3870 X2. Nasze źródła wyjaśnił nam, że za pomocą PCIe Gen1 kontrolera 3870 X2 była błędem, gdyż na pokładzie był głodny, a nie danych oraz synchronizację z tego interfejsu. Nie należy oczekiwać, ATI, że zespół będzie powtórzyć błędu z 4870 X2. Jednak przyznać, że my nie mamy pomysłu jakie połączenie dwóch RV770 będą miały GPUs.Podoba mi się to, i ceny też. Let's talk about cen. AMD zdecydował się zachować agresywny, w celu wygrania powrót udział w rynku. Ceny są rzeczywiście zestaw do punktu, gdzie Nvidia jest mało prawdopodobne, aby być w stanie konkurować (czyli co najmniej co ktoś ma nadzieję na). Ceny wytyczne nie zostały sfinalizowane w tej chwili, ale zgodnie z kilku źródeł, Radeon 4850 będzie następcą 3850 512MB i koszt około 189 dolarów - 219 dolarów na rozpoczęcie. Nasze źródła wskazały, że 4870 GDDR5 karty będzie kosztować między 249 dolarów i 279 dolarów, ale jakoś czujemy, że celem AMD może przejść do 199 dolarów i 249 dolarów na rozpoczęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 tutaj znajdziesz sporo informacji, http://www.tgdaily.com/content/view/37453/135/ m.in. kto, kiedy, co i za ile ;) According To AMD’s current introduction schedule, the Radeon 4800 series will launch in week 25, which puts the day of the introduction somewhere between June 15 and June 22No i co, potwierdza się termin wydania karty na koniec czerwca. Fakt, że nie zauważyłem, że nVidia zmieniła plany i przyspieszyła swój termin, ale czy jest on na 100% wiarygodny? Co do terminu ATI powołują się na własne źródła w ATI a co do terminu nVidii nic nie piszą skąd wziął się ten termin, więc nie wiem po prostu czy nie powtarzają spekulacji. Nie znam też za bardzo TGDaily więc nie wiem, czy jest wiarygodny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 No i co, potwierdza się termin wydania karty na koniec czerwca.wydania i dostepnosci wersji slabszej - 4850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 wydania i dostepnosci wersji slabszej - 4850No dobra, nie używałem tłumacza a biegły angielski mój nie jest ;) Wg mnie to już bardzo dużo powie o wydajności, nie będzie jeszcze wiadomo ile dadzą ddr5 i ewentualna szyna 521bit w 4870. Ale Ewentualne korzyści ze zmian w architekturze będzie można już wychwycić porównując ją do 3850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Dokładnie, zostaje tylko czekać i ostrzyć sobie ząbki ^__^ po wakacjach aktualizacja komputera na coś pasywnego ^^ ciekawe kiedy doczekamy się pasywnych 4870 / 4850. Z 3800 chyba kilka miechów przyszło czekać na wydanie od Sapphire. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Ali, to nie jest temat o wydajności obecnych kart, wydajności procesorów AMD, to jest temat o jeszcze nie opublikowanych kartach, których wydajność wciąż nawet przybliżona nie jest znana, pozostają tylko domysły a ton w jakim piszesz jest daleki od przypuszczenia, z góry już wiesz, ze będzie źle. Wg mnie będzie dobrze. A wg mnie niestety nie. Wiesz dlaczego? Bo plotki jakie wyciekły (może kto to zmyślił, nie wiem) o tych ddr5, 32TMU i 96sp, jeżeli się potwierdzą mówią o tym, że karta nie będzie niczym nadzwyczajnym. I może mieć problem z dobiciem do 98GTX (128sp, 64tmu). Ktoś tutaj wspominał, że taka karta może być wydajniejsza od gt200, który to ma mieć 240sp, 32rop (sam nie wierzę w tą specyfikację) :wink: (...) Najciekawsze o ile plotki sie potwierdzą ATI swoją najmocniejszą karta pokona GTX i przez jakiś miesiąc dwa będzie miało najmocniejszą kartę na rynku, czy zgodzisz się z tym? Jest taka możliwość, ale jak już napisałem powyżej, jeżeli powyższa specyfikacja się potwierdzi mogą być z tym problemy :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ech mam nadzieję że to nie będą wyjące potwory tylko ktoś w końcu zrobi normalne chłodzenie. Najpierw miałem suszarę na 1950xt, a z gwary dostałem jednoslotowego wyjca. No nie mam ja szczęscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jest taka możliwość, ale jak już napisałem powyżej, jeżeli powyższa specyfikacja się potwierdzi mogą być z tym problemy :wink: pzdrw kosciach normalnie czuje, ze rv770 bedzie lekko poprawionym rv670. dadza ddr5, aby ladnie na pudelku wygladalo. polityka amd bardzo sie zmienila. nie daza juz do wydajnosciowej hegemonii, tylko do dostarczenia minimalnego minimum - jak najmniejszym kosztem, dac w miare sensowne wydajnoscioweo produkty, za najnizsza mozliwie cene. nie oni bede dyktowac warunki, jezeli chodzi o wydajnosc, bo przy takim zalozeniu nie da sie stworzyc demona szybkosci, dot. cpu jak i gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) No i wszystko jasne. 2997183[/snapback] A wg mnie niestety nie. Wiesz dlaczego? Bo plotki jakie wyciekły (może kto to zmyślił, nie wiem) o tych ddr5, 32TMU i 96sp, jeżeli się potwierdzą mówią o tym, że karta nie będzie niczym nadzwyczajnym. No więc skoro jest 480 a nie 96sp to karta będzie czymś nadzwyczajnym? To dwa razy więcej, niż GT200, i podobno poprawione. Edytowane 16 Maja 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 No dobra, nie używałem tłumacza a biegły angielski mój nie jest ;) Wg mnie to już bardzo dużo powie o wydajności, nie będzie jeszcze wiadomo ile dadzą ddr5 i ewentualna szyna 521bit w 4870. Ale Ewentualne korzyści ze zmian w architekturze będzie można już wychwycić porównując ją do 3850. Ja tam nie chce za bardzo gdybac tylko ze do takiej gigantycznej przepustowosci potrzebny jest naprawde mocny rdzen. 512 bitowy kontroler juz byl w R600. I tam widac jak na dloni ze przepustowoc pamieci to nie wszytsko. Liczy sie ciagle stara szybkosc wypelniania oraz nowe rzeczy jak moc shaderow. A na tym polu jest kiepsko u ATI. No ale kto wie moze terazem to sie zmieni. Cala sytuacja AMD jest teraz naprawde krytyczna. Na nowy chipset graficzny napewno mieli ograniczone fundusze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 A Więc 480 procesorów strumieniowych, nie jak piszesz 96, no to jest spora różnica i wynika ona z przewagi procesu produkcyjnego, którą tak pochopnie bagatelizujesz.5x96 daje 480, a ze te 480 w wiekszosci przypadkow dziala jak nvidiowe 96SP to juz inna kwestia. dokladnie tak samo jest w przpadku r600/rv670 - 5x64 daje 320SP, ale dziala to jak 64. mowa o tym juz byla rok temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 5x96 daje 480, a ze te 480 w wiekszosci przypadkow dziala jak nvidiowe 96SP to juz inna kwestia. dokladnie tak samo jest w przpadku r600/rv670 - 5x64 daje 320SP, ale dziala to jak 64. mowa o tym juz byla rok temu.No nie jest tak że daje tyle samo co 64. Nie daje tyle samo co 320 ale więcej niż 64, dlatego nie piszę, ze skoro ma 480 to już zaraz pokonuje gt200 we wszystkich testach, ale powalczyć może, cenowo też jest półkę niżej więc pewnie nie jest dedykowana aby wygrać, jednak powinna wystarczyć do gry w fullHD. Zobaczymy i jeszcze ważne, że w serii 4xxx stream procesor's zostały poprawione konstrukcyjnie, jak byśmy tyle nie spamowali to bym ci znalazł gdzie to było napisane, ale ktoś cytował w tym wątku takie dane na stronach 2-6 (dokładnie nie pamiętam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) No nie jest tak że daje tyle samo co 64. Nie daje tyle samo co 320 ale więcej niż 64,zdecydowanie blizej 64 niz 320 ;) porownaj sobie rv670 i g94. btw: gdzies mi mignelo, ze wydajnosciow rv770 ma sie do gt200, jak r580 do g80. Edytowane 16 Maja 2008 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 zdecydowanie blizej 64 niz 320 ;) porownaj sobie rv670 i g94. btw: gdzies mi mignelo, ze wydajnosciow rv770 ma sie do gt200, jak r580 do g80. "mignęło" Ci gdzieś? Często ci tak miga :D No więc do rzeczy, pominąłeś zmiany w konstrukcji sp ATI, nie tyle sam układ 5*xx jest zły co niższa wydajność samych procesorów niż u nVidii, ale akurat w kartach serii 4xxx ATI zmienia system na analogiczny do tego, który z sukcesami stosowała nVidia. Wpływ tej zmiany będzie już widoczny w porównaniu 3850 i 4850 pod koniec czerwca z tym, że trzeba poczekać na dopracowane sterowniki bo pierwsze testy będą faworyzować serię 3xxx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 No więc do rzeczy, pominąłeś zmiany w konstrukcji sp ATI, nie tyle sam układ 5*xx jest zły co niższa wydajność samych procesorów niż u nVidii, ale akurat w kartach serii 4xxx ATI zmienia system na analogiczny do tego, który z sukcesami stosowała nVidia.hola, hola. sugerujesz, ze w rv770 beda jednoski wektorowe nie skalarne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 hola, hola. sugerujesz, ze w rv770 beda jednoski wektorowe nie skalarne?Nie, nawet nie wiem co piszesz ;) a możesz mi to jakoś przetłumaczyć? Będzie zmiana trybu zarządzania procesorami strumieniowymi. Mogą dzięki temu być bardziej wydajne jak u nVidii, a to jeszcze miesiąc i już coś się dowiemy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 "mignęło" Ci gdzieś? Często ci tak miga :D (...) Widzisz mi również mignęło np. tu 2997806[/snapback] Nie, nawet nie wiem co piszesz ;) a możesz mi to jakoś przetłumaczyć? Będzie zmiana trybu zarządzania procesorami strumieniowymi. Mogą dzięki temu być bardziej wydajne jak u nVidii, a to jeszcze miesiąc i już coś się dowiemy :D Widzisz, rokujesz wyroki, a nawet nie wiesz o czym piszesz. Bardzo nie ładnie, a potem ktoś kto wie co piszę jest nazywany funboy'em :sad: Jeżeli chcesz zgłębić wiedzę to zapraszam na tą stronę 2997793[/snapback] hola, hola. sugerujesz, ze w rv770 beda jednoski wektorowe nie skalarne? Hola hola, ale w rv670 MAMY jednostki wektorowe i tak pewnie będzie w rv770! Gdyby była taka ilość (320 czy 480) skalarnych sp to powierzchnia rdzenia byłaby baaaardzo duża :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Widzisz mi również mignęło np. tu 2997879[/snapback] Widzisz, rokujesz wyroki, a nawet nie wiesz o czym piszesz. Bardzo nie ładnie, a potem ktoś kto wie co piszę jest nazywany funboy'em :sad: Ja wiem co piszę, tylko nie wiem co pisze Sulaco. OK, egiełda ma dużą wiedzę, problem z wami jak i z egiełdą jest taki, że tej wiedzy używacie do dezinformacji zamiast do informowania. Najlepszy przykład, że piszesz o 96 procesorach strumieniowych gdy jest ich 480, napisz 5*96 ale nie pisz 96 bo to jest już nie tylko naginanie faktów ale wprost kłamstwo. Hola hola, ale w rv670 MAMY jednostki wektorowe i tak pewnie będzie w rv770! Gdyby była taka ilość (320 czy 480) skalarnych sp to powierzchnia rdzenia byłaby baaaardzo duża :wink: pzdrAlbo nie bardzo duża w procesie 55nm ;) ale nie twierdzę, że tak będzie więc nie wmawiaj mi, że tak napisałem, zmiany miały być w trybie zarządzania procesorami strumieniowymi. egielda Informację taką należy jednak traktować jako drugoplanową, gdyż nawet jeśli karta jest zgodna z bibliotekami DirectX 10.1, to w chwili obecnej i przez najbliższe miesiące do niczego nam się to nie przyda Ale już przed premierą artykułu były znane w Polsce także publikowane dane o zastosowaniu protokołów DX10.1 w jednej z najpopularniejszych obecnie gier Assasin Creed, nie zmienia to wprawdzie wyglądu gry, ale ułatwia prace karcie. Oto w jaki sposób egielda nagina fakty aby przekombinować swoją tezę fanboyom, którzy potem piszą z pełnym przekonaniem swoje epopeje w tematach ati na forum purepc ;) Edytowane 16 Maja 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) Hola hola, ale w rv670 MAMY jednostki wektorowe i tak pewnie będzie w rv770! Gdyby była taka ilość (320 czy 480) skalarnych sp to powierzchnia rdzenia byłaby baaaardzo duża :wink: pzdr :lol2: dokladnie. sie qrcze czlowiek "uwstecznia" jak ciagle o tym samym musi pisac ;) OK, egiełda ma dużą wiedzę, problem z wami jak i z egiełdą jest taki, że tej wiedzy używacie do dezinformacji zamiast do informowania.znowu sie zaczyna :D juz pisalem, jak czegos nie rozumiesz, odpusc Najlepszy przykład, że piszesz o 96 procesorach strumieniowych gdy jest ich 480, napisz 5*96 ale nie pisz 96 bo to jest już nie tylko naginanie faktów ale wprost kłamstwo.j.w. klamstwem to jest pisanie, ze 3870x2 jest karta PCIe2.0:) to imho wlasnie ati "nagina" te wartosci, lapiac wlasnie takich nieswiadomych klientow jak ty, na ilosc, a nie jakosc Ale już przed premierą artykułu były znane w Polsce także publikowane dane o zastosowaniu protokołów DX10.1 w jednej z najpopularniejszych obecnie gier Assasin Creed, nie zmienia to wprawdzie wyglądu gry, ale ułatwia prace karcie.gdzie niby publicznie miales podana informacja, ze w AC bedzie dx10.1? link prosze. nastepnie poprosze link jednoznacznie udawadniajacy, ze tak faktycznie jest czyt. test gdzie w identycznym jakosciwo fsaa odnotowanoa roznice pomiedzy dx10, a dx10.1 Edytowane 16 Maja 2008 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ludzie, SP to jednostki wektorowe, SP bedzie 96, a nie 480... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ludzie, SP to jednostki wektorowe, SP bedzie 96, a nie 480...skoro już znalazłem sobie dość rzetelne wyjaśnienie to i wam je przytoczę, a SP to stream procesor. Z publikowanych wcześniej newsów wynika, że będzie ich 480 chyba, że ATI faktycznie zmieniło całkowicie chip i tak jak nVidia zastosowało skalarne ale mniej. PCLab Jej podstawą jest 8 jednostek cieniowania, z których każda udostępnia 16 jednostek obliczeniowych SP - Streaming Processor. Łącznie G80 dysponuje zatem 128 jednostkami SP! Są to 32-bitowe skalarne jednostki zmiennoprzecinkowe. Zupełne zaprzeczenie dotychczasowych architektur, w których jednostki shaderów realizowano jako wektorowe, zdolne do pracy na czteroelementowych wektorach. Nie koniec na tym - procesory strumieniowe pracują z zegarem 1,35 GHz (w GeForce 8800 GTX), dużo szybszym niż zwykliśmy spotykać w GPU. Dlaczego zrezygnowano z jednostek wektorowych? Odpowiedź jest prosta - trzy lub cztery jednostki SP poradzą sobie z obróbką wektora czy macierzy położenia równie dobrze jak jednostka wektorowa, natomiast w przypadku zmiennej o charakterze skalarnym 3/4 potencjału obsługującej ją jednostki wektorowej pozostałoby niewykorzystane. W pojedynczym shaderze, poza jednostkami SP, znajduje się także zestaw modułów odpowiedzialnych za operacje na teksturach (na schemacie oznaczone kolorem niebieskim). Moduły zoptymalizowano pod kątem obliczeń HDR i obsługują one zarówno tryby FP16, jak i FP32. Prześledźmy, jak przebiega standardowy wciąż proces budowy modelu 3D, realizowany jako CUDA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 VR-Zone zamieścił informację (albo raczej plotkę) o wydajności nowych kart ATI w stosunku do kart NVIDII obecnych na rynku: We have received some preliminary performance numbers from CJ for Radeon HD 4870 and 4850 vs the current GeForce 9800 series lineup. Apparently, RV770XT with GDDR5 (160W) will run 1.3X faster than RV770PRO with GDDR3 (110W). Two key factors that contribute to the 30% difference in performance between the 2 cards: a 100MHz core clock difference and a faster GDDR5 at 1.96GHz vs GDDR3 at 1GHz. Interesting, RV770PRO will run 1.25X faster than GeForce 8800 GT/9800 GT while RV770XT will run 1.25X faster than GeForce 9800 GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jeżeli byłaby to prawda, to przy tych cenach byłbym zadowolony i spokojnie kupił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ploteczki.....Vr-zone+Fudzilla. 4870 512MB za 229$ będzie o 25% szybszy niż 9800GTX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 VR-Zone zamieścił informację (albo raczej plotkę) o wydajności nowych kart ATI w stosunku do kart NVIDII obecnych na rynku: We have received some preliminary performance numbers from CJ for Radeon HD 4870 and 4850 vs the current GeForce 9800 series lineup. Apparently, RV770XT with GDDR5 (160W) will run 1.3X faster than RV770PRO with GDDR3 (110W). Two key factors that contribute to the 30% difference in performance between the 2 cards: a 100MHz core clock difference and a faster GDDR5 at 1.96GHz vs GDDR3 at 1GHz. Interesting, RV770PRO will run 1.25X faster than GeForce 8800 GT/9800 GT while RV770XT will run 1.25X faster than GeForce 9800 GTX. Jak dla mnie jeśli te parametry powyżej się potwierdzą, to 4870 co najwyzej zrówna się z 98GTX. Może w niektórych grach być lepsza, ale suma sumarum nie liczyłbym na cuda :/ szczególnie przez te 96SP :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Jeżeli byłaby to prawda, to przy tych cenach byłbym zadowolony i spokojnie kupił.Ja się czaję dopiero na wersję 4450 low profil z 128 bit szyną danych ;) o ile taka w ogóle wyjdzie, bo po zmianie monitor ana wide mam jednak niedosyt, na 17" jakoś mi wystarczała ta (podpis) A z wydajnością fajne dane, ale jeszcze poczekajmy z aplauzem, bo nie wiadomo jak z minimalnym FPS, na razie podają tylko ogólną wydajność czyli pewnie mierzoną 3mm06 albo 3dmV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 przestancie porownywac ilosc procesorow strumieniowych u ATI i NV ich architektura rozni sie diametralnie + maja zupelnie inne taktowania ( 775 MHz vs 1688 MHz ) a co do tego ktora architektura jest lepsza to nie mozna tego jednoznacznie stwierdzic obie maja swoje plusy i minusy NV wlozyla bardzo duzo wysilku w to aby nauczyc programistow wyciskania ostatnich sokow ze swoich graf dostarczylo im bardzo wile narzedzi pomagajacych w tworzeniu gier ATI ten czas przespalo i teraz widzimy tego efekty wiekszosc gier faworyzuje karty NV i nie dlatego ze tworcom za to zaplacono po prostu wiedza jak zoptymalizowac silnik graficzny pod karty NV jest szerzej dostepna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Dokładnie, masz racje! Obje architektury na pewno mają zalety ale to od producentów gier zależy które opcje wykozystują. Przykład chociażby Call of Juarez który właśnie stawia na architektóre ATi. Tyle że życie pokazało że architektóra nVidii jest xchetniej wykożystywana więc Ati powinni bardziej wzmocnić tą strone ich układu. Np zrobic 64 TMU zamiast 32 itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 (edytowane) dobra skończcie biadolić :mur: : http://www.vr-zone.com/articles/RV770_Prel...ealed/5782.html Edytowane 16 Maja 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...