satou Opublikowano 19 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2008 O czym Ty mówisz? że po premierze było drogo, i że w Komputroniku najdrożej? to nic nowego. Kupować tydzień, dwa po wyjściu to wyrzucanie kasy (pamiętam jak wyszły 8600, GTS po 700zł miejscami :lol2: )takie ceny ( lub minimalnie tansze ) sie utrzymywaly 8-12 tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 M$ ktory naciska na uzywanie DX10 i Visty pod ktora grafiki z wydajnoscia leca w dol w porownaniu do XP gry ktore mam wrazenie coraz czesciej podczas produkcji nie maja segmentu zajmujacego sie optyamlizacja ( syndrom Crysis'a , robmy gre a sprzet pod nia wyjdzie pozniej , wszyscy zarobia kosztem graczy ) sterowniki pisane priorytetowo pod nowsze konstrukcje dzieki czemu stara generacja nawet nie nadaza rozwinac skrzydel. styknie ? Zupełnie się nie zgadzam. To Twój wybór czy chcesz byc na topie i grac w najnowsze gierki w full detalach. A to tez wina programistów że slabo optymalizują oprogramowanie. Ale wciąz nikt Cie nie zmusza do zmiany karty co pół roku! Większośc osób które to robią - robią to dla sportu, zabawy itp poprostu chcą byc cały czas "up to date". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Plotki, ploteczki 480SP w 4850/4870 potwierdzone. No to jest... Radeon HD 4850 (RV770Pro) - 480SP (96x5), 32TMU, 16ROP - taktowanie rdzenia 625MHz, taktowanie shaderów 825MHz - 512MB GDDR3 1143MHz (DDR 2286) - magistrala 256 bit, przepustowość pamięci 73,2GB/s - pobór prądu 114W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 No to jest... Radeon HD 4850 (RV770Pro) - 480SP (96x5), 32TMU, 16ROP - taktowanie rdzenia 625MHz, taktowanie shaderów 825MHz - 512MB GDDR3 1143MHz (DDR 2286) - magistrala 256 bit, przepustowość pamięci 73,2GB/s - pobór prądu 114W zapomniałeś dorzucić 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 I co ważne premiera obu kart równolegle 18 czerwca więc przed gt200. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Przy tej roznicy zegarow miedzy Pro a XT zapowiada sie imponujace OC rdzenia :) I zapewne wysyp wersji podkreconych wiekszy nawet niz w 3850 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 I co ważne premiera obu kart równolegle 18 czerwca więc przed gt200.ztcw premiera rv770 to 16 czerwiec, a gt200 - 18, czy cos sie zmienilo?. zreszta istotnie jest kiedy karty fizycznie beda w sklepach, raz, a dwa rv770 imho nie bedzie zadna konkurencja dla gt200, wiec malo istotne kiedy faktycznie sie pojawi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 troche ceny nie teges :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 ztcw premiera rv770 to 16 czerwiec, a gt200 - 18, czy cos sie zmienilo?. zreszta istotnie jest kiedy karty fizycznie beda w sklepach, raz, a dwa rv770 imho nie bedzie zadna konkurencja dla gt200, wiec malo istotne kiedy faktycznie sie pojawiDokładnie RV770 i GT200 to inna klasa. I wejście jednej karty wcześniej czy drugiej raczej nie odbierze klientów tej drugiej ;) Po prostu są one kierowane do ludzi o innej zasobności portfela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 ztcw premiera rv770 to 16 czerwiec, a gt200 - 18, czy cos sie zmienilo?.Na obrazkach podanych przez Cavarr'a jest że wyjdą równocześnie 18ego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Dokładnie RV770 i GT200 to inna klasa. I wejście jednej karty wcześniej czy drugiej raczej nie odbierze klientów tej drugiej ;) Po prostu są one kierowane do ludzi o innej zasobności portfela.Jeżeli gt200 będzie 20% szybszy od hd4870 a będzie kosztował ok.2000pln co jest bardzo prawdopodobne gdyż dalej korzystają z 65nm to ja osobiście podziękuję. Stosunek cena/jakość może być po stronie panów z AMD/ATI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jeżeli gt200 będzie 20% szybszy od hd4870 a będzie kosztował ok.2000pln co jest bardzo prawdopodobne gdyż dalej korzystają z 65nm to ja osobiście podziękuję. Stosunek cena/jakość może być po stronie panów z AMD/ATI. No i oby się tak stało. W końcu amd/ati by jakoś zaczęło straty odrabiać. No i w końcu jakaś konkurencja by była :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satou Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jeżeli gt200 będzie 20% szybszy od hd4870 a będzie kosztował ok.2000pln co jest bardzo prawdopodobne gdyż dalej korzystają z 65nm to ja osobiście podziękuję. Stosunek cena/jakość może być po stronie panów z AMD/ATI.oby tylko hd4870 nie kosztowal 1500+ zl bo to by byl marny stosunek cena/jakość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jeżeli gt200 będzie 20% szybszy od hd4870 a będzie kosztował ok.2000pln co jest bardzo prawdopodobne gdyż dalej korzystają z 65nm to ja osobiście podziękuję. Stosunek cena/jakość może być po stronie panów z AMD/ATI.Jeśli będzie 20% róznica wydajności a ATI będzie o około 2x tańsze to ja osobiście też wziąłbym ATI ;) No i jeśli nV nie poprawi nic w jakości obrazu to będzie to dla mnie kolejny plus dla ATI. I jeszcze jedna rzecz za którą pewnie wiele osób by mnie "zjadło" ale Caty pod względem obsługi IMHO sa lepsze od forcewarów :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 Jeśli będzie 20% róznica wydajności a ATI będzie o około 2x tańsze to ja osobiście też wziąłbym ATI ;) No i jeśli nV nie poprawi nic w jakości obrazu to będzie to dla mnie kolejny plus dla ATI. I jeszcze jedna rzecz za którą pewnie wiele osób by mnie "zjadło" ale Caty pod względem obsługi IMHO sa lepsze od forcewarów :unsure: Nv nic z tym nie robi już od bardzo dawna, więc byłbym bardzo zadziwiony gdyby się to nagle zmieniło. A gdyby było tak jak piszesz to ja bym się ani minuty nie zastanawiał. A na razie czekam na nowe układy i jak już będą to zadecyduję który kupić. (pewno zadecyduje cena/jakość) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 pełna specyfikacja http://hardware-infos.com/news.php?news=2075 bardzo znajomo jak r600 po drugim liftingu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Mnie jakośc TVOUT trzyma nierozerwalnie z ATI i pewnie tak juz pozostanie jesli nVidia czegoś nie zmieni. @torque - zdecydowanie masz racje CCC (co by nie mówic o jego szybkości) jest znacznie bardziej ergonomiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) ja tez tym razem przejde do obozu czerwonych. Mialem zawsze "dziforsa" raz mialem tylko ATI rewelacyjnego sprowadzanego z Germanii Hercules'a 3D Prophet pelnego 8500 (zadne LE lub inne kastraty) ze 128 MB na pokladzie, karta na tamte czasy lała dziforsa 3 TI 500 w pupe i to bardzo mocna a przy tym obraz byl jak zyleta. Karte na allegro pozniej sprzedalem drozej niz kupilem :) ciezko bylo je dostac. Od tamtej pory mialem tylko "dziforsy" i troche mi sie juz przejadly. Przestalem juz tak notorycznie grac jak to mialo miejsce za mlodu i teraz procz dobrej wydajnosci liczy sie dla mnie jakosc obrazu + TV out a w tym ATI jest lepsze od NV, dlatego chyba tez sobie kupie 4870XT ale oczywiscie nie w dniu premiery bo nasi rodzimi sprzedawcy na pewna sie z *uja urwa i ceny walna na poczatek jak siema a na razie moj wykrecony 8800GT daje rade. Poza tym chce sprobowac czegos nowego bo znudzilo mi sie ciagle odwiedzanie strony nvidii od paru lat :) A jeszcze jak na ATI bedzie pasowal Accelero S1 to juz wogle bede jak w niebie :) Edytowane 21 Maja 2008 przez disaster3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Ciekawe ile czasu minie zanim ceny się unormują. Ja się zaopatruję w www.overclock.co.uk więc tu mam nadzieję szybciej to dojdzie do normalnych cen. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 oby tylko hd4870 nie kosztowal 1500+ zl bo to by byl marny stosunek cena/jakośćPo wyrównaniu cen (ok miesiąc od premiery) powinno być tak: 770xt - 950zł 770pro - 700zł GT200 - 1400zł No więc każda z kart w tych granicach ma swój sens, jednak to ATI będzie prawdopodobnie popularniejsza dopiero po zejściu z ceną poniżej 1000zł GT może znaleźć więcej chętnych. To opinia oczywiście, ceny na podstawie zapowiedzi producentów + vat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Po wyrównaniu cen (ok miesiąc od premiery) powinno być tak: 770xt - 950zł 770pro - 700zł GT200 - 1400zł No więc każda z kart w tych granicach ma swój sens, jednak to ATI będzie prawdopodobnie popularniejsza dopiero po zejściu z ceną poniżej 1000zł GT może znaleźć więcej chętnych. To opinia oczywiście, ceny na podstawie zapowiedzi producentów + vat. Heh spoko.... Niewiem jak bedzie z cenami Radków ale 1400PLN za GT200 to chyba marzenia - przynajmniej przez pierwszych kilka miechów.... Wg mnie poniżej 2k nie bedzie (GTX280).... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) Tym bardziej będę chciał kupić ATI, nigdy nie wydałem więcej niz 800 zł na kartę graficzną :P (za Radeona 9800 chyba tyle dałem właśnie) Edytowane 21 Maja 2008 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Jak myslicie czy te nowe karcioszka beda lepsze od 8800gt? A jak tak to o ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Jak myslicie czy te nowe karcioszka beda lepsze od 8800gt? A jak tak to o ile?Są linki do testów, jest lepsza od 9800GTX więc od 8800gt też lepsza. Jest też przynajmniej na początku droższa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Wprawdzie planowałem nabyć 3870X2, ale coś mi sie wydaje że sie wstrzymam ...jesli 770XT 1GB DDR5 bedzie do kupienia poniżej 1k pln to będę naprawdę mile zaskoczony. Przez ostatni miesiąc miałem w kompie kilka kart graficznych...min. 88GT, teraz 3870...Radek nieco odstaje wydajnościowo od GT, ale to co nVidia prezentuje swoim TV-OUT woła o pomstę do nieba :blink: i tak jak powiedział rafa, raczej GT200 tej sytuacji nie zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Są linki do testów, jest lepsza od 9800GTX więc od 8800gt też lepsza. Jest też przynajmniej na początku droższa. Nie ma żadnych linków do testów, które by były wiarygodne. No chyba że wierzysz we wszystko co piszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Nie ma żadnych linków do testów, które by były wiarygodne. No chyba że wierzysz we wszystko co piszą.No fakt, że co tu mówić o testach, jak jeszcze nie ma od nią sterów, ale już testerzy maja te karty i te testy mogą być prawdziwe. Nie to że od razu wierze w to, ale przyjmuje jako założenie, które gdy dostanę bardziej wiarygodne dane skoryguję, Tak może być? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 cóż czekamy do 18-20 czerwca, się obaczy jak z wydajnością jeśli będzie tak jak sie chwalą to zmiana sprzętu znow mnie czeka...za jakiś rok bo do tej pory tak właśnie mniej więcej zmieniałem sprzecior, coraz mniej też za niego płaciłem - 06.2004 radek 9800pro 1100zł, 12.2006 gf 7900gs 512 za 780zł...04.2008 gf 8800gt za 600zł za rok kupie "nowe" dziecko nvidii/ati w cenie 400zł :) jak mi w aktualnie wychodzących pozycjach zacznie brakować wydajności bo co jak co, ale na smarki/crysis to ja leję :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satou Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 (edytowane) premiera Radeonów z serii HD 4800 nastąpi 18 czerwca. Wówczas na rynku zadebiutują wyżej opisane modele. Za HD 4850 chętni zapłacą 249 USD, natomiast HD 4870 wyceniono na 349 USD. [/qoute] Kurs Dolara : USD 2.1522 ale europa dostanie pewnie cene nie w dolarach tylko w euro z takimi samymi cenami odpowiednio 249EUR i 349EUR (EUR 3.3836) :( analiza przeszlych posuniec sprzedawcow kaze mi myslec ze ceny w Polsce beda wygladaly mniej wiecej HD 4850 - 899 PLN HD 4870 - 1199 PLN zobaczymy po 18 czerwca jak bardzo sie pomylilem Edytowane 21 Maja 2008 przez satou Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 21 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2008 Przez jakieś 3 tyg po premierze takie ceny powinny być normą, ale potem zaczną spadać, tak jak ceny serii 3800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...