Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Przez jakieś 3 tyg po premierze takie ceny powinny być normą, ale potem zaczną spadać, tak jak ceny serii 3800.

Przecież napisałem, że podane przeze mnie centy mogą być realne ok miesiąca po premierze jak dobrze pójdzie,wcześniej trzeba się liczyć z taką samą szopką jak przy 38xx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie coś oficjalnego.

http://www.amd.com/us-en/Corporate/Virtual...~125849,00.html

Fragmencik

"1. Based on AMD internal testing that demonstrates 30% lower DRAM memory bus power when comparing GDDR5 to GDDR3. GDDR3 at 2Gbps runs at 2.0V and GDDR5 at 4.0Gbps runs at 1.5V in 3DMark01 Nature test. Specs demonstrate that GDDR5 is capable of up to 12.8Gbps vs. GDDR4’s 3.2Gbps and GDDR3’s 2.4Gbps."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat bedzie zalezec od sukcesu rynkowego tych kart czyli... wydajnosci.

No weź nie strasz

Miejmy nadzieję, że w miarę szybko ceny ustalą się na odpowiednio niskim poziomie.

A tak przy okazji dziś kupiłem na przeczekanie coś takiego : Sapphire ATI Radeon HD 3450 256MB DDR2

Czy ktoś ma pojęcie co to w ogóle jest?? Zastanawiam się jaką to ma "wydajność" (to znaczy do czego to można porównać i czy zagram w coś więcej niż saper :wink: )

Sry za offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, w nic nie zagrasz, to jest głównie do dekodowania ;) wydajność troche wyższa od integry ATI, poza 800x600 wyjść się nie da :P ale my nie o tym :D ja mysle ze ceny beda pieruńsko wysokie długo, tak samo jak przy 3800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.amd.com/us-en/Corporate/Virtual...~125849,00.html

Fragmencik

"1. Based on AMD internal testing that demonstrates 30% lower DRAM memory bus power when comparing GDDR5 to GDDR3. GDDR3 at 2Gbps runs at 2.0V and GDDR5 at 4.0Gbps runs at 1.5V in 3DMark01 Nature test. Specs demonstrate that GDDR5 is capable of up to 12.8Gbps vs. GDDR4’s 3.2Gbps and GDDR3’s 2.4Gbps."

Tylko sprowadzi sie to do tego o czym mówiliśmy wcześniej - czy ten nowy rdzeń będzie na tyle wydajny że będzie potrzebował takiej super przepustowości pamięci i czy w związku z tym warto będzie dołożyc do karty z takim typem pamięci? Bo chwalic sie tym że maja GDDR5 to sobie mogą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko sprowadzi sie to do tego o czym mówiliśmy wcześniej - czy ten nowy rdzeń będzie na tyle wydajny że będzie potrzebował takiej super przepustowości pamięci i czy w związku z tym warto będzie dołożyc do karty z takim typem pamięci? Bo chwalic sie tym że maja GDDR5 to sobie mogą ;)

HMM no i tego to się dopiero po premierze dowiemy. Jeśli będzie to super, a jeśli nie to tylko będą te pamięci zawyżały cenę karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak przy okazji dziś kupiłem na przeczekanie coś takiego : Sapphire ATI Radeon HD 3450 256MB DDR2

Czy ktoś ma pojęcie co to w ogóle jest?? Zastanawiam się jaką to ma "wydajność" (to znaczy do czego to można porównać i czy zagram w coś więcej niż saper :wink: )

Sry za offtop

Jest topik o tek karcie polecam poczytać, kartą prezentuje nawet niezłą wydajność jak na tą klasę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RV770PRO can work at astonishing 900MHz. This implies that RV770XT should work even faster. RV770PRO could be called Radeon 4850 512MB but we are still not sure if this is the fixed and final name. This looks to be the right name.

Memory works at up to 1000MHz and we are talking about the 256bit GDDR3 memory. The sample cards are up and running and as it was the case with previous cards, RV770 has power play and can download the card all the way to 500MHz and save some power. The sample card comes with 512MB GDDR5 memory.

Remember that ATI is about to sample RV770XT the fastest version of the same chip that will come matched with GDDR5 memory.

Fudzilla.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz byla mowa, mozliwe jest, ze rdzen bedzie za slaby by wykorzystac przepustowosc pamieci, wtedy powtorzylaby sie sytuacja z rv600, ale nie wroze tego dla ATI. Wrecz przeciwnie licze na nich. Zastanawia mnie jedna rzecz, konkretnie karta 4870x2 bedzie podobna do 3870x2, czemu ATI nie wpadlo na pomysl by poprostu umiescic na karcie 2 rdzeni i mostka, a pamiec bylaby wspoldzielna dla rdzeni? MIelibysmy 2rdzeniowa karte a nie 2 karty zlaczone ze soba? Wydajnosc bylaby wieksza, bo rdzenie dalyby wieksza moc i wykorzystaly duzo przepustowosc... Ale mozna dak tylko gdybac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak juz byla mowa, mozliwe jest, ze rdzen bedzie za slaby by wykorzystac przepustowosc pamieci, wtedy powtorzylaby sie sytuacja z rv600, ale nie wroze tego dla ATI. Wrecz przeciwnie licze na nich. Zastanawia mnie jedna rzecz, konkretnie karta 4870x2 bedzie podobna do 3870x2, czemu ATI nie wpadlo na pomysl by poprostu umiescic na karcie 2 rdzeni i mostka, a pamiec bylaby wspoldzielna dla rdzeni? MIelibysmy 2rdzeniowa karte a nie 2 karty zlaczone ze soba? Wydajnosc bylaby wieksza, bo rdzenie dalyby wieksza moc i wykorzystaly duzo przepustowosc... Ale mozna dak tylko gdybac...

Do tego jest potrzebne przebudowanie całej architektury GPU a na to czasu niema.3870x2 ma przecież dwa GPU na jednej płytce i mostek i co z tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ? Ile osob tak naprawde obchodzi segment kart powyzej 1000 zeta ?

W naszym kraju może mało kogo ale tam gdzie highend kosztuje średnio co najwyżej 1/3 pensji a nie całą jak u nas sytuacja jest nieco inna :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat bedzie zalezec od sukcesu rynkowego tych kart czyli... wydajnosci.

Marża będzie zależna od stosunku podaży i popytu, jeżeli będzie bardzo dobra, ale podaż będzie także duża to ceny szybko się ustabilizują a producent także więcej zarobi na ilości, jeżeli podaż będzie za mała a wydajność duża to wtedy niestety ale ceny będzie długo utrzymywać się wysoka marża hurtowa, co jest oczywiście bardzo niekorzystne.

No weź nie strasz

Miejmy nadzieję, że w miarę szybko ceny ustalą się na odpowiednio niskim poziomie.

Sry za offtop

Masz testy karty u mnie w podpisie jest link do nich. Mam ta kartę, bo jest low profil i tylko taką mogę zmieścić w moim komputerze bez cięcia obudowy, czego nie chcę, bo dzieciak jak zobaczy, ze coś wystaje, to zaraz za to się zabierze ;)

Specs demonstrate that GDDR5 is capable of up to 12.8Gbps vs. GDDR4’s 3.2Gbps and GDDR3’s 2.4Gbps."

Teraz już chyba upada argument, że skoro ddr4 nic nie dało, to ddr5 też nic nie da, widać jak na dłoni, jak mały postęp był od ddr3 do ddr4 a jak duży jest od ddr4 do ddr5.

Jak juz byla mowa, mozliwe jest, ze rdzen bedzie za slaby by wykorzystac przepustowosc pamieci, wtedy powtorzylaby sie sytuacja z rv600

To raczej oczywiste, że żaden rdzeń nie wykorzysta takiej przepustowości jaką daje ddr5, ale to nie oznacza powtórki z r600, to oznacza, że pamięć nie będzie w żadnym stopniu blokadą dla rdzenia i porównując 770Pro z 770xt zobaczymy tak na prawdę co może jeszcze ten rdzeń po odblokowaniu przepustowości ramu.

Nowy Radeon 4870 nie będzie konkurentem GTX 280 dopiero RV870 nim będzie.

Źródło:

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=279223

Bardzo dobrze, że ATI planuje przejście na 45nm jeszcze w tym roku :) ale nie oznacza to, że 770pro/xt nie będą udanymi kartami. Po prostu postęp będzie także po nich, to chyba nikogo nie zaskakuje ;) A, że do gt200 nie sięgnie także 770xt to już zapowiedzi wydajności oraz obecnie proponowane ceny sugerują dość jednoznacznie. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki za 900zł moge kupic nowiutkiego 3870x2. No i teraz mam dylemat czy brac i cieszyc sie szybka grafa czy czekac na 4870 i miec nadzieje ze bedzie szybsza od x2. Jak sadzicie ? ...czy nowy top-end Ati bedzie szybszy od dwurdzeniowej najszybszej karty poprzedniej/obecnej generacji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie będzie szybsza ale pewnie będzie pokazywała podobną wydajność, bo wiadomo że x2 nie oddają 2 razy większej wydajnośc w porównania do jednego GPU. A 4870 ma być 50-60% szybszy od hd3870 więc myślę że mozesz trochę poczekać. Po premierze nowych kart obezne na pewno stanieją więc nie ma obaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki za 900zł moge kupic nowiutkiego 3870x2. No i teraz mam dylemat czy brac i cieszyc sie szybka grafa czy czekac na 4870 i miec nadzieje ze bedzie szybsza od x2. Jak sadzicie ? ...czy nowy top-end Ati bedzie szybszy od dwurdzeniowej najszybszej karty poprzedniej/obecnej generacji ?

o 3870 x2 zapomnij

mialem ja i 8800 gtx

i w crysis wyraznie czulem roznice na korzysc 8800 gtx

na radku momentami fps spadalo na leb na szyje przez co gra szarpala

tak wiec ja radze bys sobie odpuscil karte druprocesorowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

crysis mnie kompletnie nie interesuje, owszem grafa jest ładna ale jej wymagania moim zdaniem pokazują tylko jak bardzo skopany jest engine tej gry i tyle. COD4,UT3 wyglądają naprawdę dobrze i jakoś nie ma problemu aby te gry działały bardzo szybko

ponoć nowe catalysty 8.5 nieco poprawiły działanie X2 w grach, ale jakoś nie doszukałem sie testów. Ponadto na horyzoncie jest nowa wersja wyposażona w GDDR4. Czas pokaże co będzie ciekawszym wyjściem, czy X2 czy seria 48xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo do innych to i 3850/9600gt wystarcza :D

Crysis jest słabo zoptymalizowany, ja bym jej nie brał jako jedynej, no może w 10 grach to tak, bo swoje wnosi. Na 1 miejsce brał bym assasin creed, bo jest niesamowicie grywalna a wymagania też stawia na highendowym poziomie. Wg niektórych rankingów gra top 1 w Polsce ;)

crysis mnie kompletnie nie interesuje, owszem grafa jest ładna ale jej wymagania moim zdaniem pokazują tylko jak bardzo skopany jest engine tej gry i tyle. COD4,UT3 wyglądają naprawdę dobrze i jakoś nie ma problemu aby te gry działały bardzo szybko

ponoć nowe catalysty 8.5 nieco poprawiły działanie X2 w grach, ale jakoś nie doszukałem sie testów. Ponadto na horyzoncie jest nowa wersja wyposażona w GDDR4. Czas pokaże co będzie ciekawszym wyjściem, czy X2 czy seria 48xx

Też mnie jakoś crysys nie wkręcił :D z 4-15FPS na low 800*600 :P

Super gry, COD4 już 2 razy przeszedłem i z pewnością jeszcze się do niej zabiorę na kolejnym poziomie trudności, UT3 bardzo grywalne, choć za słaby jestem aby powalczyć :D

co do ddr4 w radeonie 3870x2 to bezsens tego ramu pokazują oficjalne dane o przepustowości opublikowane na stronie ATI, kilka postów wyżej cytowałem RBEJ'a:

GDDR5 is capable of up to 12.8Gbps vs. GDDR4’s 3.2Gbps and GDDR3’s 2.4Gbps

. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crysis jest słabo zoptymalizowany, ja bym jej nie brał jako jedynej, no może w 10 grach to tak, bo swoje wnosi. Na 1 miejsce brał bym assasin creed, bo jest niesamowicie grywalna a wymagania też stawia na highendowym poziomie. Wg niektórych rankingów gra top 1 w Polsce ;)

czyli Crysis ze swoja najbardziej zlozona grafa na dzien dzisiejszy, jest slabo zoptymalizowany, a taki AC ze swoimi krzakami na bitmapach, stawiajacymi highendowe wymagania, jest na 1 miejscu - masz dziwne poczucie humoru :D napisz po prostu, ze AC na 1 miejscu bo nadala wierzysz w te brednie o dx10.1, a nie jakies bzdury znowu wypisujesz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi