Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Crysis jest słabo zoptymalizowany, ja bym jej nie brał jako jedynej, no może w 10 grach to tak, bo swoje wnosi. Na 1 miejsce brał bym assasin creed, bo jest niesamowicie grywalna a wymagania też stawia na highendowym poziomie

Bez przesady, na kartach z przed dwóch lata smiga na max - powiedzial bym middle end

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam wypowiedzi Saluco i jeszcze paru innych osbób to jestem pewien, że osoby te są niezdrowo emocjonalnie związane z firmą Nvidia lub ATI. Chłopy wyluzujcie. To tylko głupie karty graficzne. Nieważne jakiej firmy. Spuszczacie się nad tymi kartami jakby były całym sensem waszego życia. No chyba że macie po 15 lat, wtedy sorry że się bulwersuję. Dajcie sobie na wstrzymanie. Robicie tylko niepotrzebny śmietnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gralem w crysisa na 88gtx ktorego mialem okazje wsadzic do kompa i mnie nie zachwycil po prostu...gra ladna, ale dla mnie malo grywalna EOT

Pytanie z innej beczki.Aktualny konfik z podpisu poleci do brata. Do mojej budy zawitał Q6600 + DFI BloodIron (moze nie jakis super high end, ale w dobrych pieniadzach kupilem). Problem jest taki ze trafil mi sie jakis malo krentliwy procek bo do 3.6 potrzebuje 1.55V :blink: .Tak wiec na codzien bedzie musial latac na 3.0 (9x333). Czy taki cep bedzia dobrze napedzal grafy pokroju 3870X2 lub 4870 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sulaco - assasin creed na 1 miejscu, bo tak wyczytałem w NEXT, nic sobie tam nie nawymyślałem, dla mnie top jeden jest COD4, ale to całkowicie subiektywna opinia.

To zależy wyłącznie od gier. Moim zdaniem te 3GHz styknie do obecnych. W przyszłych pownno być lepiej - jak się wezmą bardziej za wielordzeniowość.

UT3 już korzysta z wielu rdzeni ale ja akurat mam 1 :D i tak ładnie chodzi do 1024*768, dalej porażka. Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz jedziecie po grach :lol:

Grałem we wszystko o czym piszecie i co można powiedzieć... Crysis gniecie wszystko, jeżeli zagrasz na v.high lub zapodasz odpowiedni config pod xp. Możecie mówić eeeetam COD4 też wygląda bardzo dobrze... No właśnie wygląda bardzo dobrze i zaledwie tylko tyle :) Ja zagrałem w Crysis w pierwszej kolejności, a potem w COD4 i niestety jak grałem w pierwszą grę ciągle siedziałem uśmiechnięty i patrzyłem na tą ucztę (grafika i fizyka), a w COD4 to była tylko kolejna normalna poprawiona graficznie gra z serii COD. Przyznaje, bardzo dobra, ale niedosyt pozostał :sad:

Ktoś powie, no pewnie taka grafika, a wymagania z kosmosu! Dopóki ktoś nie pokaże, że można tak z mniejszym zapotrzebowaniem na moc (spece od optymalizacji i skopanego kodu), możecie zamilknąć, chociaż na chwilę :wink:

Co do tego nieszczęsnego x2 w Crysis to można powiedzieć, że cf i sli jako tako działa :)

A potem jedzie taki jeden z drugim po Sulaco który to bardzo celnie ripostuje bzdury :mur: Panowie trochę obiektywizmu, może kolega lubi jedną firmę bardziej (pewnie dlatego, że ta druga nie ma nic ciekawego w ofercie), ale w temacie jest obeznany i czeka jak większość na coś konkretnego :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomijajac juz calowanie po posladkach :razz: .Czy po prostu nie można na tym forum jasno powiedziec ze crysis mi sie nie podoba jako gra sama w sobie i nijak sie to ma do fotorealistycznej grafiki. Gralem w ta gre na very high w dx10 i najzwyczajniej w swieci nie potrafila mnie na dłużej przytrzymać przed monitorem

to nie temat o tym kto jakie gry lubi tylko o kartach graficznych ATi ( a glownie mnie interesuje temat 3870x2 vs nadchodzący 4870 )

pozdrawiam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdemu musi się podobać, zgoda! Ale pisanie głupot o skopanym kodzie już zakrawa o bzdurę!

W temacie x2 to co tu dużo można pisać skoro wyniki już dzisiaj mówią same za siebie, a jak się jeszcze zastanawiasz nad tym rozwiązaniem no to masz problem z obiektywizmem :wink:

BTW. Na tym forum już nie można być obiektywnym, bo można narażać się na obelgi w stylu fanboy lub/i lizanie/całowanie [gluteus maximus] :sad:

Żałosne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UT3 już korzysta z wielu rdzeni ale ja akurat mam 1 :D i tak ładnie chodzi do 1024*768, dalej porażka.

Z tego, co gdzieś czytałem (nie mam quada, to nie zweryfikuję), UT3 korzysta ładnie 2 rdzeni (co u siebie widzę), kolejne ponoć wykorzystuje symbolicznie, do jakieś dekompresji, czy coś...

A w kwestii "napędzania karty graficznej" to w tej grze dopiero E2140 właśnie na 3GHz dawał dla mnie akceptowalną wydajność na multi, z jakimiś tam czasem spadkami fps. E8200 już twardo trzyma 62fps na odgórnym ograniczniku.

Podobne relacje zaobserwowałem na "zoptymalizowanym" Colin: Dirt. Minimum 3GHz na budżetowym intelu, żeby w wyścigach wielu aut był fun.

Crysis graficznie gniecie wszystko bez dyskusji. Jest parę gier, które - powiedzmy - mu dorównują na pierwszym planie, ale brakuje im rozmachu i w przestrzeni i w detalach.

Co jest lepsze i bardziej grywalne "na dziś" to insza inszość ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jest lepsze i bardziej grywalne "na dziś" to insza inszość ;)

ale ludzie przewaznie (najczesciej z braku wiedzy) mieszaja wlasnie grywalnosc z aspektami technologicznymi jakie prezentuje dana gra.

czy ja gdzies np. napisalem ze AC jest gorsza GRA od Crysis? nie. napisalem(podtekstem), ze techologicznie do piet Crysis nie siega i bzdura kompletna jest wskazywanie AC jako wyznacznika jakosci/wymagan wzgl KARTY GRAFICZNEJ. ale wiekszosc ludzi jak konie z klapkami - widzi tylko wybrane fragmenty z danego przekazu. i potem dyskusja wyglada wlasnie tak, a nie inaczej. jak z koniem. no off.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chlopaki, panowie, panocki :rolleyes: Crysis jest najlepiej wygladajaca gra w jaka mozna zagrac i tego nikt nie podwaza, ale piekna grafika nie jest jednoznaczna z tym czy gra jest grywalna (w sensie czy daje frajde z gry) czy tez nie, a dla mnie Crysis jest totalnie nie grywalny dlatego nie biore go pod uwage przy wyborze karty graficznej, owszem, moze byc wyznacznikiem przyszlych wymagan jakie beda stawialy gry, ale nie musi tak byc. padly slowa ze myslac o X2 jest jednoznaczne z faktem bycia fanboyem czy tam byc nieobiektywnym itd. a prawda jest taka ze w sporej wiekszosci gier X2 radzi sobie swietnie i potrafi wyprzedzic ultre, owszem problem minimalnych fps jest mi znany ale nie zmienia to faktu ze X2 jest karta zdecydowanie warta rozwazenia moim zdaniem. Nowe catalysty 8.5 ponoc sa udane i mam nadzieje ze na dniach doszukamy sie jakiejs sensownej publikacji na ten temat

X2 dla mnie jest karta która ma potencjal i mam nadzieje ze ATI nie oleje sprawy i zadbaja o to aby gry potrafily sprawnie korzystac z dobrodziejstw multi-gpu. Tutaj bardzo wnikliwa analiza bardzo fajnego testu X2 na dle 88GT oraz GX2 : http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=109969

Edytowane przez TripleX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)a prawda jest taka ze w sporej wiekszosci gier X2 radzi sobie swietnie i potrafi wyprzedzic ultre, owszem problem minimalnych fps jest mi znany ale nie zmienia to faktu ze X2 jest karta zdecydowanie warta rozwazenia moim zdaniem.(...)

Jeżeli jesteś osobą dla której lepiej jest mieć w grze średnio 100klatek przy spadkach do 10 niż mieć stale 60 i spadki do 40 to cóż można dodać :wink: Chciałbym również wierzyć w to, że jest to kwestia sterowników :? pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam że wyznacznikiem wydajności kart graficznych jeżeli chodzi o gry zawsze jest gra która najbardziej obciąża GPU i stawia kartom największe wymagania. Obojętnie czy jest grywalna czy też nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Premiera układów graficznych AMD z serii R700 zaplanowana jest na połowę czerwca. Pierwszymi przedstawicielami chipsetów nowej generacji będą RV770 w wersji XT i PRO, na których bazować będą karty RADEON HD 4870 i HD 4850. Około miesiąca później zadebiutuje dwuchipsetowy RADEON HD 4870 X2, wykorzystujący dwa chipsety RV770XT.

Choć żadna z kart nowej generacji nie została jeszcze wydana, w sieci pojawiły się informacje o kolejnej generacji układów graficznych. Jak informuje serwis Chiphell, AMD planuje umieścić w karcie graficznej następnej generacji aż 2000 procesorów cieniujących. Przypadek dotyczy dwuchipsetowego układu R870, co oznacza, że pojedynczy układ RV870 byłby wyposażony w 1000 procesorów cieniujących. Ujawniono ponadto, że AMD może planować wykorzystanie nowego wymiaru technologicznego - 40 nm.

nvision.pl

Czyżby AMD-ATI szykowało odpowiedz na GT200?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe są te informacje o RV870... Czyli RV770 od początku miał być tylko próbą nawiązania walki w segmencie middle-end, a high endem będą RV870 i GT200... A informację o zmniejszonym procesie technologicznym można traktować poważnie, w końcu AMD już wdraża 45nm, więc mogli coś dopomóc.

Tylko co z takimi jak ja, którzy czekają z wymianą karty w oczekiwaniu na postęp? Chcę zmienić kartę w sierpniu, a wygląda na to, że wybór będzie między GTX 260 a GTX 280. Ale czekać można do usr*nej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja rowniez twierdze ze Crysis to gowno, gdzie 95% ludzi bierze ja jako wykladnik wydajnosci to az sie plakac chce z zalu mimo ze rowniez AC nie jest jakims tam eloo pro. Crysis ma tak spierd***** engine zeby tylko od ludzi wyciagnac jak najwiecej kasy na podzespoly a i tak nie pograsz sa ze wszystkim na zaje***** poziomie.

Przykladem jest np. stary poczciwy UT2004 pamietam jak ta gra wyszlo i jakie bylo moje i innych zdziwienie jak naprawde bardzo dobrze chodzila na niskobudzetowych kartach, oczywiscie opcje, ktorych nie wspieraly nie byly dostepne ale mimo wszystko wygalda swietnie. Jak sie chce to mozna, nie? A tutaj Crysis pozal sie Boze gra na 6 godz. I wszyscy brna slepo w pomiary wydajnosci poprzez Crysis, jedyne co przychodzi mi teraz do glowy to Przepraszam :unsure:

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz jeszcze popłakać? To idź na forum pclab tam będziesz mógł płakać do woli :lol:

Nie róbmy już więcej ot, bo potem wiadomo kto za to jest posądzany :D Crysis jest wyznacznikiem jakości grafiki na dzień dzisiejszy czy się to komuś podoba czy nie. A lamenty co do wymagań można schować do kieszeni do czasu aż ktoś pokaże, że można tak samo, a wymagania będą niższe. Chyba się powtarzam :mur:

Co do informacji na temat nowych układów to miło, że chcą coś tam pokazać i mam nadzieję, że będzie to coś oparte na innej architekturze, ale przypomniałem sobie, że ta nadzieja to chyba matką głupich :wink: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe są te informacje o RV870... Czyli RV770 od początku miał być tylko próbą nawiązania walki w segmencie middle-end, a high endem będą RV870 i GT200... A informację o zmniejszonym procesie technologicznym można traktować poważnie, w końcu AMD już wdraża 45nm, więc mogli coś dopomóc.

Tylko co z takimi jak ja, którzy czekają z wymianą karty w oczekiwaniu na postęp? Chcę zmienić kartę w sierpniu, a wygląda na to, że wybór będzie między GTX 260 a GTX 280. Ale czekać można do usr*nej śmierci...

Czyżby więc info o r870 jako o układzie mającym stawić czoła GT200 oznaczały tyle, ze nawet 2X Rv770 nie da rady ukladowi NVIDII?? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby więc info o r870 jako o układzie mającym stawić czoła GT200 oznaczały tyle, ze nawet 2X Rv770 nie da rady ukladowi NVIDII?? :huh:

Raczej mało prawdopodobne, z obecnych plotek gt200 będzie 20% szybszy od 4870. Z pewnością 4870x2 będzie miał więcej niż 20% przewagi nad 1 rdzeniową kartą, inaczej nie miała by sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disaster3

sorry za offtopa

Jesli to co masz w Sigu to nie bajka/lipa

To niby czemu tak nazekasz na Crysisa ?? ;)

na takim sprzecie pod XPekiem z modyfikowanym cfg VHigh powinienes miec

sredni framerate ponad 30 fps , a w Crysisie daje to calkiem przyzwoita plynnosc .

No chyba ze masz inny sprzet na ktorym ci szarpie ponizej 15fps ???

Mozliwosci rozgrywki w Crysisie sa nieporownywalnie wieksze niz w wiekszosci gier

nanosuit daje owe mozliwosci jakich nie posiada zadna inna gra

Przechodzilem ta gre juz 3 razy ,za kazdym razem inna taktyka

Jesli ktos pisze ze to crap to jest chory na glowe albo katowal gre na starym trupie z przecietnym framerate na poziomie 15 fps :/ that's it

Wracajac do tematu tego threada to mam nadzieje ze na nowej karcie ATI

w Crysisie bedzie znacznie szybciej niz na moim wysluzonym 8800gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej mało prawdopodobne, z obecnych plotek gt200 będzie 20% szybszy od 4870. Z pewnością 4870x2 będzie miał więcej niż 20% przewagi nad 1 rdzeniową kartą, inaczej nie miała by sensu.

A skąd masz takie info?? (źródło jakiś link??) Pytam, bo jeśli już mówimy o rzeczywistych informacjach to HD4870 ma być o jakieś 15-20% szybszy od GF9800GTX a GT200 od tegoż GF9800GTX ma być szybszy średnio o jakieś 2-2,5 raza a w wysokich rozdziałkach nawet 3 razy.... Nie ten segment, nie ta klasa.... Ponadto niedawno można bylo się natknąc na info że własnie nawet X2 oparty o Rv770 nie ma startu do GT200, więc może stad te plotki o r870, który ma być podobno ostatnim układem opartym o architekture r6xx.... Edytowane przez Domell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

disaster3

sorry za offtopa

Jesli to co masz w Sigu to nie bajka/lipa

To niby czemu tak nazekasz na Crysisa ?? ;)

na takim sprzecie pod XPekiem z modyfikowanym cfg VHigh powinienes miec

sredni framerate ponad 30 fps , a w Crysisie daje to calkiem przyzwoita plynnosc .

No chyba ze masz inny sprzet na ktorym ci szarpie ponizej 15fps ???

Mozliwosci rozgrywki w Crysisie sa nieporownywalnie wieksze niz w wiekszosci gier

nanosuit daje owe mozliwosci jakich nie posiada zadna inna gra

Przechodzilem ta gre juz 3 razy ,za kazdym razem inna taktyka

Jesli ktos pisze ze to crap to jest chory na glowe albo katowal gre na starym trupie z przecietnym framerate na poziomie 15 fps :/ that's it

Wracajac do tematu tego threada to mam nadzieje ze na nowej karcie ATI

w Crysisie bedzie znacznie szybciej niz na moim wysluzonym 8800gt

nie je bajka zawsze sprzet skladalem pod Gaming :) narzekac tez nie narzekam ale ja nie patrze tylko pod siebie tylko ogolnie i mnie ta gra nie wciagnela tak jak swego czasu Farcry. Tam mi kask z glowy zerwalo jak gralem w Farcry'a. Ale dla mnie liczy sie przede wszystkim grywalnosc i MP. Jak jeszcze niedawno gralem w klanie w ligach to tez wszsyscy sie dziwili, mialem najbardziej wyje*** sprzet z Teamu a gralem czesto na LOW, NORMAL. Dla mnie liczy sie przede wszystkim plynnosc i duzo FPS'ow a to co widze na monitorze to drugorzedna sprawa. Przede wszystkim, myslenie, szybkosc, braka laga, i kill'm all :)

ok SRY za OT.

Edytowane przez disaster3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd masz takie info?? (źródło jakiś link??) Pytam, bo jeśli już mówimy o rzeczywistych informacjach to HD4870 ma być o jakieś 15-20% szybszy od GF9800GTX a GT200 od tegoż GF9800GTX ma być szybszy średnio o jakieś 2-2,5 raza a w wysokich rozdziałkach nawet 3 razy.... Nie ten segment, nie ta klasa.... Ponadto niedawno można bylo się natknąc na info że własnie nawet X2 oparty o Rv770 nie ma startu do GT200, więc może stad te plotki o r870, który ma być podobno ostatnim układem opartym o architekture r6xx....

Domell daj spokój nie rozmawiaj z tym demagogiem, bo właśnie w ten sposób buduje ten śmietnik. Pisze jakieś głupoty aby podgrzać atmosferę, a potem reszta uciśnionych piszę, że my tutaj śmietnik robimy :damage_wall:

@maxymili przestań pieprzyć głupoty! Potem wykręcasz się brakiem wiedzy i prosisz o info, doinformuj się i pisz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tam R600 źle nie wspominam ;) Fajne bydle było i VIVO miało.

Jak teraz patrzę, to trochę zabawne było porównywanie się z konio68 i jego GTXem na takim Colinie i innych wynalazkach, gdy ja miałem X2 :) Zmieniłem na GTSa i wcale lepiej nie chodził, dopóki nie zmienilem podstawki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domell daj spokój nie rozmawiaj z tym demagogiem, bo właśnie w ten sposób buduje ten śmietnik. Pisze jakieś głupoty aby podgrzać atmosferę, a potem reszta uciśnionych piszę, że my tutaj śmietnik robimy :damage_wall:

@maxymili przestań pieprzyć głupoty! Potem wykręcasz się brakiem wiedzy i prosisz o info, doinformuj się i pisz :lol:

Pewnie, za to wcale nie przszkadza Ci podgrzewanie atmosfery plotkami o GT200=3xG80 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Michaelius r600 to porażka i rv670 to porażka (AMD broni się tylko ceną). Argumenty mam takie, a nie inne, bo AMD nie ma czasu na zmianę architeORT: ORT: ktury, a architektura jest rodem z r600 i niezależnie ile tam tych wirtualnych sp wsadzą. Ktoś cytował o 2k w następnej generacji LOL. Prawda jest taka, że mogą dać i 3k takich sp, jak układ będzie miał 16rop'ów i 32tmu to będzie ssał czy Ci się to podoba czy też nie, ale Ci to odpowiada, bo przedział cenowy odpowiedni dla Ciebie AMD wypełni po brzegi :wink:

@WestCoach, a możesz przytoczyć moją wypowiedź gdzie napisałem coś takiego? Osobiście nawet przez myśl mi nie przeszło, że nowy układ może mieć taką wydajność, a to, że ktoś coś takiego piszę to niestety, ale nie ja odpowiadam za całe zło tego świata :lol: pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi