chemiczny_ali Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Chłodzenie XT to bardziej przypomina chłodzenie radka 2900xt :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WestCoach Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 @WestCoach, a możesz przytoczyć moją wypowiedź gdzie napisałem coś takiego? Osobiście nawet przez myśl mi nie przeszło, że nowy układ może mieć taką wydajność, a to, że ktoś coś takiego piszę to niestety, ale nie ja odpowiadam za całe zło tego świata :lol: pzdrProblem w tym że dusisz w zarodku każdą informację o dobrej/bardzo dobrej wydajności RV770, a plotki o porażającej wydajności GT200 co najwyżej nieśmiało studzisz ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 To od XT jest chyba identyko jak od R600 :D a X2 ma roszkę innaczej wentylator przyczepiony, co do RV770Pro, to chyba to samo co 3850 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Chłodzenie XT to bardziej przypomina chłodzenie radka 2900xt :wink: pzdr Bo to dobre chlodzenie jest :) Jak dawalo rade z 2900 xt to i tego potwora spokojnie lyknie i to zapewne na duzo mniejszych obrotach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 Podoba mi się taka filozofia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) Problem w tym że dusisz w zarodku każdą informację o dobrej/bardzo dobrej wydajności RV770, a plotki o porażającej wydajności GT200 co najwyżej nieśmiało studzisz ^_^Masz mnie :oops: Faktycznie nie duszę (czy raczej studzę), bo mam nadzieję, że GT200 pokażę coś ciekawego po 1,5roku panowania g80 :wink: A rv770? No cóż brnięcie dalej w architekturę r600 i dołożenie ddr5 jako atut pokazuję gdzie jest miejsce w szeregu tej karty/układu. Dalej jak ktoś piszę o 20% różnicy w wydajności między owymi układami, gdzie dotychczasowe plotki mówią coś innego, to jak milczeć nijako zgadzając się z podobnymi bzdurami :rolleyes: @Michaelius również nie napisałem, że to złe chłodzenie :) Wręcz przeciwnie, porządny kawał miedzi plus jakieś heat pipe'y i ta turbina to bardzo ciekawe i wydajne rozwiązanie :D pzdr Edytowane 24 Maja 2008 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 @Michaelius r600 to porażka i rv670 to porażka (AMD broni się tylko ceną).A co ma robić? Przecież to jest celem każdego producenta/sprzedawcy trafić do jak najszerszego grona klientów. Argumenty mam takie, a nie inne, bo AMD nie ma czasu na zmianę architeORT: ORT: ktury, a architektura jest rodem z r600 i niezależnie ile tam tych wirtualnych sp wsadzą. Ktoś cytował o 2k w następnej generacji LOL. Prawda jest taka, że mogą dać i 3k takich sp, jak układ będzie miał 16rop'ów i 32tmu to będzie ssał czy Ci się to podoba czy też nie, ale Ci to odpowiada, bo przedział cenowy odpowiedni dla Ciebie AMD wypełni po brzegi :wink:Co ty bredzisz o wirtualnych SP u ATI? W układach NVIDII G80 mamy 128 procesorów strumieniowych (SP), które są w stanie wykonać instrukcje pixel, vertex shadera w 128 wątkach na takt zegara. Układ AMD/ATI posiada 5 wątkowe, superskalarne procesoy shaderowe -ma ich 64 . W każdym z nich znajdziemy 5 procesorów strumieniowych (SP), przy czym 4 wykonują operacje proste, a jeden specjalne. Problem w tym, że każdy SP wchodzący w skład procesora shaderowego może wykonywać tylko jeden wątek rozbity równolegle na 5 procesorów strumieniowych. Oznacza to, że R600 w jednym takcie zegara może wykonywać maksymalnie 64 wątki. Procesor Shaderowy u AMD pracuje w trybie VLIW (Very Long Instruction Word), pozwalającym rozbić jedną instrukcję na 5 równoległych operacji (pod warunkiem, że operacje te nie są od siebie zależne). Reasumując G80 wykonuje 128 wątków na cykl zegara, a każdy z nich to jedna operacja. R600 wykonuje 64 wątki na cykl lecz aż 320 operacji (każdy wątek może być rozbity na 5 równoległych operacji). Jeżeli wiec oba rodzaje shaderów pracowały by z taką samą częstotliwością to Oznaczało by to, że w najlepszym przypadku R600 jest 2.5x szybszy od G80. Może się jednak zdarzyć, że jeden wątek będzie wykonywany tylko przez jeden procesor strumieniowy. W najgorszym przypadku R600 jest więc 2x wolniejszy od G80. Jak widać kluczowym elementem będzie kompilator AMD, który musi się postarać aby podzielić każdy wątek na maksymalnie 5 operacji. Ogólnie wszystko się sprowadza do tego że jeżeli dopracowano by bardziej kompilator lub były by przystosowane do tego programy aby podzielić odpowiednio wątki na operacje to prawdopodobnie NV szukało by teraz konkurencji cenowej. Poprzeklejałem wam najważniejsze informacje z http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=413&...ctr_str_numer=2 ponieważ nie chciało mi się samemu tego pisać a zrobiłem to po to aby ludzie nie dawali się manipulować takim ludziom jak chemiczny_ali który próbuje coś wmawiać ludziom o "wirtualnych SP".Jeżeli chcecie się zapoznać to zapraszam bardzo interesująca lektura:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 A mogłem jednak dać cudzysłów w tym wyrażeniu "wirtualne", ale znalazł się taki "Tomsx4", który lubi pisać to co wszyscy wiedzą i co ciekawsze starali się wpoić w PUSTE głowy ignorantów (również głowę pana mądrego piszącego znowu to samo) na poprzednich stronach Podawałem już linka do architektury śmiesznego r600 i do jego 64sp (które w większości przypadków działają jak 64sp), ale ale już się podniósł krzyk jakie 64? Przecież mamy 320 :lol2: Nie bądź głupszy niż w rzeczywistości jesteś :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth silwan Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Chemiczny daj sobie spokój... i tobie podobni też powinni się zamknąć... Nie bierz tego do siebie, ale brakuje już tylko Waszych pojazdów po sobie... Prawda jest taka, że z wydajnością w Radeonach jest różnie, pewnie wynika to z większej złożności shaderów i w związku z tym większą ilością pracy nad optymalizacją ich działania, pod kątem konkretnych gier? To są moje domysły, możecie się zgadzać, lub nie... wasza broszka Jakby nie patrzeć ani AMD ani ATI nie poszło prostszą ścieżką ( Jak NVIDIA i INTEL ) i chwała im za to, że nie boją się wyzwań ;) Jak dla mnie pełen szacunek... Jeśli by istniało coś takiego jak "AMD it's meant to be played" to pewnie słupki wydajnościowe zgoła inaczej by wyglądały ;) I nie gadajcie, że w świecie gier jest pełen obiektywizm i każda platforma jest traktowana na równi :P Bo tak nie jest... Miło by było zobaczyć więcej gier optymalizowanych pod karty AMD... tak dla równowagi Swoją drogą ciekawa zależność powstała 480SP i 4800 seria kart Radeon :P Wydajność takiego rozwiązania powinniśmy oczekiwać w granicach >40% niż 3870... bo mamy 2x TMU i o połowę więcej SP... i zdecydowanie wyższe takty... zauważyłem, iż od dawna 16 potoków wystaczy aby był płynny obraz na monie... kwestia leży już tylko w reszcie karty, która po prostu nie wyrabia w starciu z nowymi programami... Tak poza tym... to jaką specyfikację ma gt200? Bo serię 4800 znamy i możemy już dość dokładnie określić wydajność tychże kart... a o przeciwniku ja na przykład nie wiem nic poza nazwą i ceną :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) NVIDIA STAGED ITS regular editors' day, and once again, we were not invited. Luckily, that means we can tell you about it early. With the usual flair of spin and statistics which almost no one questions for fear of being cut off, NV talked about two new GPUs, the GTX280 and GTX260. The 280 is the big one, the 260 is the mid range, what used to be the GTS. The 280 has 240 stream processors and runs at a clock of 602MHz, a massive miss on what the firm intended. The processor clock runs at 1296MHz and the memory is at 1107MHz. The high-end part has 1G of GDDR3 at 512b width. This means that they are pretty much stuck offering 1G cards, not a great design choice here. The 280 has 32ROPs and feeds them with a six and eight-pin PCIe connector. Remember NV mocking ATI over the eight-pin when the 2900 launched, and how they said they would never use it? The phrase 'hypocritical worms' come to mind, especially since it was on their roadmap at the time. This beast takes 236W max, so all those of you who bought mongo PSUs may have to reinvest if they ever get three or four-way SLI functional. The cards are 10.5-inch parts, and each one will put out 933GFLOPS. Looks like they missed the magic teraflop number by a good margin. Remember we said they missed the clock frequencies by a lot? Here is where it must sting a bit more than usual, sorry NV, no cigar. The smaller brother, aka low-yield, salvage part, the GTX260 is basically the same chips with 192 SPs and 896M GDDR3. If you are maths-impaired, let me point out that this equates to 24 ROPs. The clocks are 576MHz GPU, 999MHz memory and 896MHz GDDR3 on a 448b memory interface. The power is fed by two six-pin connectors. Power consumption for this 10.5-inch board is 182W. This may look good on paper, but the die is over 550mm, 576 according to Theo, on the usual TSMC 65nm process. If you recall, last quarter NV blamed its tanking margins on the G92 yields. How do you fix a low yield problem? Well, in Nvidia-land, you simply add massive die area to a part so the yields go farther down. 576 / 325 = 1.77x. Hands up anyone who thinks this will help them meet the margin goals they promised? Remember, markets are closed Monday, so if you sleep in, no loss. The 260 will be priced at $449 and go up against the ATI 770/4870 costing MUCH less. The 280 will be about 25 per cent faster and quite likely lose badly to the R700, very badly, but cost more, $600+. Edytowane 25 Maja 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Zuzycie energii imponujace :) Specyfikacja tez. Natomiast maja racje co do jednego uzysk na kosciach tej wielkosci bedzie tragiczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) Zuzycie energii imponujace :) Specyfikacja tez. Natomiast maja racje co do jednego uzysk na kosciach tej wielkosci bedzie tragiczny. Wszyscy wiemy jaki stosunek do NVIDII ma ich "przyjaciel" Charlie :lol: Pozatym chyba mu się cosik pomyliło z ROPami :-| A co do specyfikacji GT200 to bądźmy poważni - pierwsze przecieki pojawiły się dobrych kilka tyg temu więc wystarczy poszukać.... Co do Rv770 to ciekawe że na Chiphellu - będącym czestym źródłem info dla układów AMD/ATI - widnieje specyfikacja z 800SP.... Może coś w tym jest?? :rolleyes: Edytowane 25 Maja 2008 przez Domell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Wszyscy wiemy jaki stosunek do NVIDII ma ich "przyjaciel" Charlie :lol: Pozatym chyba mu się cosik pomyliło z ROPami :-| A co do specyfikacji GT200 to bądźmy poważni - pierwsze przecieki pojawiły się dobrych kilka tyg temu więc wystarczy poszukać.... Co do Rv770 to ciekawe że na Chiphellu - będącym czestym źródłem info dla układów AMD/ATI - widnieje specyfikacja z 800SP.... Może coś w tym jest?? :rolleyes: No raczej jest to fake, gdyż RV770 z 800SP już by trochę namieszało na wyższej półce, a co dopiero x2. AMD raczej nie zmieniło taktyki i RV nadal będzie poruszał się w segmencie mid-end, a 2xRV770 w High-End. Ati z pojedynczym GPU może sobie powalczyć ale z GTX260, a i tak pewnie będzie trochę brakowało. Jedyny ratunek w cenie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 No raczej jest to fake, gdyż RV770 z 800SP już by trochę namieszało na wyższej półce, a co dopiero x2. AMD raczej nie zmieniło taktyki i RV nadal będzie poruszał się w segmencie mid-end, a 2xRV770 w High-End. Ati z pojedynczym GPU może sobie powalczyć ale z GTX260, a i tak pewnie będzie trochę brakowało. Jedyny ratunek w cenie. :wink:Hmm czy ja wiem?? Patrząc na Rv670 z 320SP i jego wydajnośc to te 800SP wcale nie wydaje się na tyle dużo żeby taki układ mógł podciągnąć pod Highend.... Tzn. nie twierdzę że rzeczywiście Rv770 ma te 800SP jednak jakoś mam takie przeczucie że jednak to może być prawda :rolleyes: .... Układ ten ma być ponoć szybszy od Rv670 nawet o 70-80% i szybszy od GF9800GTX o ok 20-25% - czy z 480Sp jest to realne?? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speede19 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) Zaglądając do tego tematu szukam informacji o nowych kartach ATi. A co spotykam.... najazd klubu fanboy Nvidi.... Ludzie dajcie spokój z tym jakie to AMD/ATI jet do d*py itd. itp. Jeśli zaglądacie tu po to aby krytykować tylko i pisać jaka to NV jest boska itp to darujcie sobie. Nie każdy chce płacić 1000zł więcej za 20% więcej wydajności i naklejke Nvidia na pudełku.... Sorry za OT ale już nie moge na to patrzeć :S Edytowane 25 Maja 2008 przez speede19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stjepan666 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 800SP to daje do myślenia. Mam nadzieję że wtedy HD3850 512 MB RAM będzie w dość niskiej cenie żeby sobie do nowego kompa kupić. Teraz mam x800pro zmieniłem z GF5200 i już chyba nie wrócę do nVidii. Filmy jakoś tak lepiej wyglądają i kolory są jakieś takie żywsze. Ale to tylko moje odczucia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 800SP to daje do myślenia. Mam nadzieję że wtedy HD3850 512 MB RAM będzie w dość niskiej cenie żeby sobie do nowego kompa kupić. Teraz mam x800pro zmieniłem z GF5200 i już chyba nie wrócę do nVidii. Filmy jakoś tak lepiej wyglądają i kolory są jakieś takie żywsze. Ale to tylko moje odczucia.No jeśli się przesiadłeś z FX-a to nic dziwnego :wink: Obecnie jakość obrazu jest prównywalna.... Co do HD3850 to tu i tam mozna się natknąc na układ Rv730 czyli niższy segment od ATI więc może zamiast "starego" HD3850 lepiej będzie nabyć nowy układ tej samej klasy?? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 jestem ciekawy czy Hd4870 będzie wydajniejszy od 9800GTX o te 20%... bo jezeli to są dane z 3dmarka 2006 to w rzeczywistości będzi dobrze jak mu dorówna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Domell daj spokój nie rozmawiaj z tym demagogiem, bo właśnie w ten sposób buduje ten śmietnik. Pisze jakieś głupoty aby podgrzać atmosferę, a potem reszta uciśnionych piszę, że my tutaj śmietnik robimy @maxymili przestań pieprzyć głupoty! Potem wykręcasz się brakiem wiedzy i prosisz o info, doinformuj się i pisz :lol: @Panie Ali - jak do tej pory 100% twoich postów w tym temacie to śmietnik, celowo tu spamujesz by ciężej było dowiedzieć się czegokolwiek o nowych kartach i nie ukrywasz, że jesteś fanem nVidii. Radość z zaśmiecenia wątku oficjalnie stwierdził Sulaco na 11 czy 13 stronie tematu, jak ktoś ma jeszcze wątpliwości po co Ci Panowie tu piszą to tam jest to jednoznacznie stwierdzone. darth silwan Chemiczny daj sobie spokój... i tobie podobni też powinni się zamknąć... Nie bierz tego do siebie, ale brakuje już tylko Waszych pojazdów po sobie... I bardzo mi przykro, że wdaję się z Tobą Ali w polemiki, bo potem wychodzi na to, że jestem Ci podobny, ale jak nic nie napiszę, to znów będziesz łgał w żywe oczy, sam nie wiem co mam w takim razie robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 A mogłem jednak dać cudzysłów w tym wyrażeniu "wirtualne", ale znalazł się taki "Tomsx4", który lubi pisać to co wszyscy wiedzą i co ciekawsze starali się wpoić w PUSTE głowy ignorantów (również głowę pana mądrego piszącego znowu to samo) na poprzednich stronach Podawałem już linka do architektury śmiesznego r600 i do jego 64sp (które w większości przypadków działają jak 64sp), ale ale już się podniósł krzyk jakie 64? Przecież mamy 320 :lol2: Nie bądź głupszy niż w rzeczywistości jesteś :wink: pzdr Nawet twój cudzysłów nic nie zmienia bo te sp tam fizycznie są! Czy ty tego nie rozumiesz ze ich shadery sa wydajniejsze tylko ich błędem było zbyt małe taktowanie tych shaderów bodajże 750 a u nv 1400mhz. Gdyby te shadery były taktowane z taka sama częstotliwością jak u nv i dopracowano by bardziej kompilator który by odpowiednio dzielił wątki na operacje karta była by pewno lepsza od wychwalanego g80. Krótko ujmując ogólna architektura shaderów w r600 była dużo lepsza niz u NV jednakże potencjał ten został zmarnowany. P.S. Aha i jeszcze jedno przestań obrzucać ludzi inwektywami jeżeli potrzebujesz podnieść sobie samoocenę to zadzwoń na telefon zaufania albo coś w tym stylu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 @Panie Ali - jak do tej pory 100% twoich postów w tym temacie to śmietnik, celowo tu spamujesz by ciężej było dowiedzieć się czegokolwiek o nowych kartach i nie ukrywasz, że jesteś fanem nVidii.(...)Twój post w stylu, że "gt200 będzie zaledwie 20% szybszy od rv770 jak donosi ostatnie info" :D Jak to nazwiesz? Zmyślasz i piszesz jakieś bzdury, a jak ktoś prosi o konkrety to niestety nie możesz nic ciekawego powiedzieć :wink: Dlatego również dostałeś po głowie, bo jako jedyny CELOWO wprowadzasz w błąd :wink: Nawet twój cudzysłów nic nie zmienia bo te sp tam fizycznie są! Czy ty tego nie rozumiesz ze ich shadery sa wydajniejsze tylko ich błędem było zbyt małe taktowanie tych shaderów bodajże 750 a u nv 1400mhz. Gdyby te shadery były taktowane z taka sama częstotliwością jak u nv i dopracowano by bardziej kompilator który by odpowiednio dzielił wątki na operacje karta była by pewno lepsza od wychwalanego g80. Krótko ujmując ogólna architektura shaderów w r600 była dużo lepsza niz u NV jednakże potencjał ten został zmarnowany.(...)Racja, zapomniałem o tym, że te sp w radku są tak wolno taktowane :oops: Masz rację, one tam fizycznie są, ale jak to w świecie twórców gier bywa, ciężko im pisać coś bardziej skomplikowanego jeżeli mogą iść na skróty i pisać prosty kod dla sp. Dlatego też architektura g80 (z prostymi skalarnymi sp taktowanymi wysoko) sprawdza się w dzisiejszych grach lepiej :wink: Nie wiem jak będzie w przyszłości, ale to jak programiści podchodzą do sprawy, nie pozwala być zbyt optymistycznie nastawionym do skomplikowanej architektury rv770 :sad: Piszesz, że architektura radeonach jest lepsza niż w procesorach nV... Czy jest lepsza? Jak na razie widać to, że jest bardziej skomplikowana i shader'y są bardziej złożone, ale czy to idzie w parze ze wzrostem wydajności? :rolleyes: pzdr PS. Przepraszam za ostatnie posty! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Masz rację, one tam fizycznie są, ale jak to w świecie twórców gier bywa, ciężko im pisać coś bardziej skomplikowanego jeżeli mogą iść na skróty i pisać prosty kod dla sp. (...)Tu nawet nie chodzi o programistów fakt mogli by pisać również pod shadery ATI ale cóż. Wszystko rozchodzi się o dobry sterownik do karty i dopracowanie kompilatora dzielącego wątki na operacje. Jeżeli te dwie rzeczy będą na wysokim poziomie to nie będzie potrzeby pisania softu pod złożone shadery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Panowie Specjalisci a czy aby nie jest tak ze gry sie pisze pod DX9/DX10 a nie pod konkretna architekture ATI czy NVidi ??? To na ile sprawne sa sterowniki jest wykladnikiem wydajnosci w danej grze chyba :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) Krótko ujmując ogólna architektura shaderów w r600 była dużo lepsza niz u NV jednakże potencjał ten został zmarnowany.tylko, ze to wlasnie arch g80 sprawdza sie lepiej na dzien dzisiejszy, niz ta "lepsza" w r600. bez gdybania i marzenie co by bylo gdyby. i to jest fakt. tak wiec chemiczny_ali ma racje - nie wazne ile tam tego napchaja, ida w zlym kierunku. powinni upraszczac arch SP. tym bardziej, ze nie maja zadnej sily przebicia, aby "promowac" swoje rozwiazania. wrecz przeciwnie. Panowie Specjalisci a czy aby nie jest tak ze gry sie pisze pod DX9/DX10 a nie pod konkretna architekture ATI czy NVidi ??? wszystko rozbija sie o dlugosc shadera - aby w r600 faktycznie SP mialy co robic, musi byc on odpowiednio dlugi, a gry przewaznie skladaja sie z duzej ilosci krotkich shaderow, bo lateij napisac/poprawic krotki program niz wielkiego molocha. dlatego powstaly procedury i funkcje ;) To na ile sprawne sa sterowniki jest wykladnikiem wydajnosci w danej grze chyba :)tez i wlasnie od tego min. sa programy developerskie Tu nawet nie chodzi o programistów fakt mogli by pisać również pod shadery ATI ale cóż. Wszystko rozchodzi się o dobry sterownik do karty i dopracowanie kompilatora dzielącego wątki na operacje. Jeżeli te dwie rzeczy będą na wysokim poziomie to nie będzie potrzeby pisania softu pod złożone shadery.no. tylko nie sadzisz, ze gdyby bylo to takie proste i do rozwiazania tylko na poziomie sterow, to "problem" arch r600 zostalby rozwiazany tok temu? i znowu wraca temat magicznych sterow... Edytowane 25 Maja 2008 przez Sulaco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 ... Gdyby te shadery były taktowane z taka sama częstotliwością jak u nv i dopracowano by bardziej kompilator który by odpowiednio dzielił wątki na operacje karta była by pewno lepsza od wychwalanego g80 ...gdyby babcia miala wasy to byla by dziadkiem jednostka US u ATI jest bardziej skomplikowana, a co za tym idzie nie moze byc taktowana taka sama czestotliwoscia jak u NV tego sie nie przeskoczy a co do kompilatora to pewnie jest zrobiony bardzo dobrze tylko ze to jest tak jak z procesorami wielordzeniowymi w niektorych zastosowaniach nie da sie z nich wycisnac nawet 110% mocy jednego rdzenia i nie dlatego, ze programisci sa ciency po prostu jest to niemozliwe tak wiec gdybanie co by bylo gdyby nie ma najmniejszego sensu goscie od ATI doskonale wiedzieli co robia i jakie wady bedzie mialo ich rozwiazanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 (edytowane) A skąd masz takie info?? (źródło jakiś link??) Pytam, bo jeśli już mówimy o rzeczywistych informacjach to HD4870 ma być o jakieś 15-20% szybszy od GF9800GTX a GT200 od tegoż GF9800GTX ma być szybszy średnio o jakieś 2-2,5 raza a w wysokich rozdziałkach nawet 3 razy.... Nie ten segment, nie ta klasa.... Ponadto niedawno można bylo się natknąc na info że własnie nawet X2 oparty o Rv770 nie ma startu do GT200, więc może stad te plotki o r870, który ma być podobno ostatnim układem opartym o architekture r6xx.... Twój post w stylu, że "gt200 będzie zaledwie 20% szybszy od rv770 jak donosi ostatnie info" :D Jak to nazwiesz? Zmyślasz i piszesz jakieś bzdury, a jak ktoś prosi o konkrety to niestety nie możesz nic ciekawego powiedzieć :wink: Dlatego również dostałeś po głowie, bo jako jedyny CELOWO wprowadzasz w błąd :wink:Nie odpisywałem bo jestem na długim łikendzie :razz: nawet jak zajrzałem to nie miałem czasu wszystkiego przeczytać. Oj, przypomnę Ci te 3 razy szybszy GT200 jak będziesz wychwalał swoją kartę, że jest 20% szybsza od rv770xt ;) zapewne ją zaraz po premierze kupisz do testów za te 1800,- nie... czekaj nawet co tam, jak ona ma być 3 razy szybsza to cena 3000,- Cię nie zniechęci? Otóż oceniam na podstawie zmian w ilości jednostek, że więcej niż 30-40% przewagi nad 9800GTX ta karta nie uzyska, może w niektórych tytułach będzie to trochę więcej, w innych trochę mniej. Może się mylę, może nie, ale przynajmniej pisałem, byśmy się wstrzymali z wyrokami do premiery i jakiś czas po niej jak ukażą się nowe sterowniki zoptymalizowane pod nie. Ale cóż, Ty wolisz brać moje słowa jako artykuł, nie, nie jestem prasą, skoro nie podaję cytatu, liku, a nawet nie piszę, że gdzieś o tym czytałem, to chyba jasne, że sam tak twierdzę, jeśli się mylę, to tylko lepiej, przewaga nVidii zaogni wyścig ati wprowadzi 45nm proces i będzie walczyć ceną, a te swoje 3 razy szybsze karty to zobaczysz za dwa lata, może za rok z hakiem ;) albo i jeszcze trochę :D @maxymili przestań pieprzyć głupoty!No to powiedziałeś co wiedziałeś. Ale mędrością błysnąłeś, cho cho. Edytowane 25 Maja 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 maxymili niewiem co Cię tak "boli" bo przeciez ja sobie tego nie wymyślam tylko podaje informacje które krazą po sieci tymczasem Ty wypisujesz tylko i wyłącznie swoje teorie na nie wiadomo jakiej podstawie.... Przeciez ja nie twierdzę że to na 100000% potwierdzone info i prawda najprawdziwsza i jedyna co z drugiej strony nie oznacza że tak nie będzie.... Twierdzisz że oceniasz na podstawie zmian w ilości jednostek.... Dobre sobie.... Powiedz mi - skąd Ty wiesz jakie zmiany zostały dokonane w każdym z poszczególnych elementów GPU wzgledem G80?? masz jakieś dane że sobie tak to wszystko ładnie procentowo obliczasz?? Wg jakiego wzoru?? Niewiesz NIC o architekturze a piszesz co o ile od czego będzie szybsze.... Ehh.... A co do GT200 to tak się składa że sobie nie kupię ani 280 ani 260 bo poprostu nie stac mnie na takie cacka więc niewiem co mialo na celu to co napisałeś.... :unsure: Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 ciekawe jakie będą ceny zaraz po premierze HD4870 i HD4850... bo zastanawiam sie nad kupnem Galaxy 8800GT 512 MB Cooler Master, a moge go miec za 480zł nówkę...i nie wiem czy czekac na nowe radki czy kupic GF...i nie wiadomo jaka bedzie róznica w wydajnosci.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 ciekawe jakie będą ceny zaraz po premierze HD4870 i HD4850... bo zastanawiam sie nad kupnem Galaxy 8800GT 512 MB Cooler Master, a moge go miec za 480zł nówkę...i nie wiem czy czekac na nowe radki czy kupic GF...i nie wiadomo jaka bedzie róznica w wydajnosci....Ceny Radków z całą pewnością będą wyższe niż obecnie GF8800GT - tutaj nie ma wątpliwości, przeciez to nowości.... Z drugiej strony napewno też wydajnośc bedzie wyższa więc co kto woli :wink: A jak możesz mieć GF8800GT za niecałe 500PLN to bierz bo za taką cenę żadnego Radka z nowej serii nie kupisz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 Ceny Radków z całą pewnością będą wyższe niż obecnie GF8800GT - tutaj nie ma wątpliwości, przeciez to nowości.... Z drugiej strony napewno też wydajnośc bedzie wyższa więc co kto woli :wink: A jak możesz mieć GF8800GT za niecałe 500PLN to bierz bo za taką cenę żadnego Radka z nowej serii nie kupisz.... tylko ciekawe o ile wydajnosc skoczy i co będzie z AA(czy tak samo tragiczne jak w 38xx)??....i do tego jeszcze cena... czytałem za hd4870 ma byc za 230 dolców więc nie jest zle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...