maxymili Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Hmm nie wiem jak to jest z topowymi kartami, ale na starym kompie miałem nv 7300gt i muszę obraz tam z tvout to jedna wielka kupa(paski jakieś na tv, coś jakby poświata, itp.) Obecnie kupiłem ati 3450(czekam na 3870) i tu obraz na tv klarowny. Wszystko ok(brak pasków, żadnej poświaty) Nie twierdzę, że nv nic z tym nie zrobiło w nowych kartach(oby zrobili), ale do tej pory różnica była widoczna gołym okiem(powiem więcej: była naprawdę spora) A testy? Ja takich nie szukałem. Z tego co wiem to nie zrobili nic, nie zamierzają też zrobić w nowych kartach. Ale ręki to sobie nie dam za to uciąć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (...) Tak jak widzisz ATI naciska na nV, nie ma top karty, będzie ją miało 1 dzień :D ale za to nV musi obniżać ceny zarówno G92 G94 jak i wyznaczyć na niskim poziomie ceny GT200. POdziekuj ATI bo nie by ło by Cię stać na nV jak by nie oni :D Ogólnie większość postów pisanych przez Ciebie to :lol2: Aż nie mogę się nadziwić ile to masz lat :wink: Prawda jest taka, że jeżeli AMD za coś możemy dziękować, to za okrutny przestój jaki mamy. AMD nie ma nic to nV odgrzewa kotlety i po ponad półtorej roku wydaje coś konkretnego. No nic tylko się cieszyć :) AMD naciska na nV? Hmmm... Czym? Ochłapami w stylu rv670? Czy może rv770 którego jeszcze nie ma? A jak będzie to żebyś się nie zdziwił jaką będzie miał wydajność :D Już zakładasz, że nV zostanie zdetronizowana (na jeden dzień :wink: ), a ta karta ledwie (według plotek) zrówna się z 98GTX, a to nV nie ma już czegoś takiego jak GX2 w ofercie? Gdzieś czytałem, że nV zamierza jeszcze handlować tymi kotletami (g92 i g92b) od 6-12 miesięcy :lol2: No nie ma co chyba czują się bardzo niepewnie z uwagi na AMD :wink: Jest to bardzo smutne, że w wyścigu jeden z zawodników został w tyle :sad: Głęboko wierzę, że AMD zdoła zawalczyć, ale ostatnie plotki niejako potwierdzają, jaką wydajność będzie miało nowe cudo :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 (edytowane) @maxymili - ja tez lubie ATi, mam sentyment i cenie za zalety które mają ale wydajność już od roku nie jest ich domeną. Patrząc na specyfikacje przynajmniej na razie też nie będzie. Trzeba spojrzec prawdzie w oczy że nVidia dominuje wydajnościowo. Jesli nowa karta będzie ciut wydajniejsza od 9800 to przy odpowiedniej cenie mnie to wystarczy, bo gdyby nie wady GF to ze wzgledu na wydajność już dawno bym takiego 9800 miał. Edytowane 29 Maja 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 To ja dorzuce 2 grosze od siebie moje stare ATI 1900xt na TV swiecilo jakby ciut ostrzej ,napewno standardowe ustawionia byly inne niz na obecnej grafie 8800GT . wszystko podpiete do Sharpa LC32 RD2 ' 1360x768 Ogolnie rzecz biorac jesli chodzi o jakosc grafik i w grach to na Radku zawsze bylo ciut ostrzej Ansio x16 jakby lepiej dzialalo ,do tego na przykladzie starego BF2 na ATI nie bylo zwalonego doczytywania textur i geometri jakie sa na kartach NVidi :/ to chyba najlepszy przyklad , stara gra olana przez sterowniki NVidi Byc moze sa jakies sterowniki NVidi potrafiace wyswietlic lepszy obraz z mniejszym framerate Ja osobiscie sprawdzilem 4-5 sztuk i na wszystkich jakosc jest taka sama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Maxymili zanim zaczniesz coś komuś zarzucac poczytaj uwaznie to co dana osoba chce przekazać.... Odnośnie Sulaco sprawa wygląda tak, że on akurat jest zainteresowany jak najwyższą wydajnością i tyle więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi.... Skoro ktoś chce mieć najwydajniejszą kartę albo przynajmniej jedną z najwydajniejszych to wybór sam się nasuwa i jest nim NVIDIA.... Tylko i wyłącznie.... Owszem - kosztuje więcej ale płacisz i dostajesz extra wydajnośc i to znaczącą wydajność.... Próbujesz prowadzić dyskusję argumentując co chwila jakie to tanie będzie ATI.... Super - wszyscy się cieszą bo to dobrze tylko że nie za bardzo rozumiem po kiego grzyba co chwila ceny Rv770 porównujesz do GT200?? To tak jakbys pisał że GF8800GTX to padaka bo jest dużo droższy od x1900xt.... Więcej obiektywizmu.... Teraz sprawa kosztów.... Równiez tutaj nie wiem skąd Ty bierzesz te wszystkie statystyki ze 10x droższy itp itd. ale również proponowałbym się głęboko zastanowić nad tym co piszesz.... Przykład pierwszy z brzegu - G92 vs Rv670.... Ten pierwszy zdecydowanie większy od drugiego i co?? NVIDIA notuje kolejne rekordy przychodów i dichodów.... Mimo iż G92 nie jest szczytem marzeń jesli chodzi o "daj szrink" G80, gdyż spodziewano się ze bedzie mniejszy, to jednak to ten układ będacy sercem wszystkich poważnych (oprócz GF9600GT) kart jest obecnie siłą napędową NVIDII.... Ba, i cenowo wcale nie jest droższy dla końcowego klienta niż HD3870!! A przeciez wg tego co póbujesz przekazać to powinien kosztowac ze kilkadziesiąt % wiecej niż karty na Rv670.... Pozatym przypomnij sobie G80 i jego niemalże 500mm^2 - jakoś nie przeszkodzilo to NVIDII sprzedawać tego układu pod postacią GT8800GTS 320 w cenie 1000-1200PLN a potem nawet nieco niżej :wink: Tak że wiesz - Rv770 napewno będa fajne bo nie wierze żeby po raz trzeci coś spaprali ale nie trzeba ich na sile promować pisząc wielce naciągane teorie i w dodatku mające niewiele wspólnego z prawdą.... Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Najprościej mówiąc AMD słabszą wydajność może nadrabiać tylko niższą ceną. High-end niestety pozostaje domeną nVidii i 1 dzień (17.06 ;) ) tego nie zmieni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomsx4 Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 Może przestaniemy pisać o swoich prywatnych odczuciach i domniemaniach. Skoncentrujmy się na tym co istotne czyli co oferuje dana karta za daną kwotę pieniędzy. Większość osób zadowoli wydajność rv770 za te jak by nie było małe pieniądze ,jednak są tacy ludzie jak Sulaco którzy nie tyle co potrzebują ale chcą mieć najwyższą wydajność i do tych ludzi jest gt200 adresowane. Temat jest póki co wyczerpany poczekajmy na więcej informacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 29 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2008 http://www.station-drivers.com/forum/viewt...php?p=8600#8600 Beta stery z obsługą 4850/4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Jezeli sa stery to napewno sa ludzie ktorzy testuja te kacrioszki. No wiec ja widze dwie opcje: 1. Nie ma zadnych przeciekow, poniewaz wstydza sie wydajnosci karcioszek ;p 2. Nie ma zadnych przeciekow, poniewaz chca do otatniej chwili trzymac nvidie do niepewnosci, a nastepnie powalic ich na kolana ;D Mam cicha nadzieje, ze to bedzie druga opcja ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Najbardziej prawdopodobne 3. Wyniki mniej wiecej zgadzaja sie z zapowiedziami , wiec nikt nie ryzykuje zlamania NDA przed czasem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Zapewne ta wersja sterowników będzie na płycie dodawanej do karty graficznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) Maxymili zanim zaczniesz coś komuś zarzucac poczytaj uwaznie to co dana osoba chce przekazać.... Odnośnie Sulaco sprawa wygląda tak, że on akurat jest zainteresowany jak najwyższą wydajnością i tyle więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi.... Skoro ktoś chce mieć najwydajniejszą kartę albo przynajmniej jedną z najwydajniejszych to wybór sam się nasuwa i jest nim NVIDIA.... Tylko i wyłącznie.... Owszem - kosztuje więcej ale płacisz i dostajesz extra wydajnośc i to znaczącą wydajność.... Próbujesz prowadzić dyskusję argumentując co chwila jakie to tanie będzie ATI.... Super - wszyscy się cieszą bo to dobrze tylko że nie za bardzo rozumiem po kiego grzyba co chwila ceny Rv770 porównujesz do GT200?? To tak jakbys pisał że GF8800GTX to padaka bo jest dużo droższy od x1900xt.... Więcej obiektywizmu.... Teraz sprawa kosztów.... Równiez tutaj nie wiem skąd Ty bierzesz te wszystkie statystyki ze 10x droższy itp itd. ale również proponowałbym się głęboko zastanowić nad tym co piszesz.... Przykład pierwszy z brzegu - G92 vs Rv670.... Ten pierwszy zdecydowanie większy od drugiego i co?? NVIDIA notuje kolejne rekordy przychodów i dichodów.... Mimo iż G92 nie jest szczytem marzeń jesli chodzi o "daj szrink" G80, gdyż spodziewano się ze bedzie mniejszy, to jednak to ten układ będacy sercem wszystkich poważnych (oprócz GF9600GT) kart jest obecnie siłą napędową NVIDII.... Ba, i cenowo wcale nie jest droższy dla końcowego klienta niż HD3870!! A przeciez wg tego co póbujesz przekazać to powinien kosztowac ze kilkadziesiąt % wiecej niż karty na Rv670.... Pozatym przypomnij sobie G80 i jego niemalże 500mm^2 - jakoś nie przeszkodzilo to NVIDII sprzedawać tego układu pod postacią GT8800GTS 320 w cenie 1000-1200PLN a potem nawet nieco niżej :wink: Tak że wiesz - Rv770 napewno będa fajne bo nie wierze żeby po raz trzeci coś spaprali ale nie trzeba ich na sile promować pisząc wielce naciągane teorie i w dodatku mające niewiele wspólnego z prawdą.... Pozdro. 1/ Nie twierdzę, że karty ATI są wydajniejsze, a że karty nVidii to padaki, po prostu, ATI też ma swoje miejsce na rynku, jest też najmocniejszym konkurentem nVidii i jedynie ATI w ogóle naciska na zielonych. Jak by nie ATI to co? S3? 3009044[/snapback] Najprościej mówiąc AMD słabszą wydajność może nadrabiać tylko niższą ceną. High-end niestety pozostaje domeną nVidii i 1 dzień (17.06 ;) ) tego nie zmieni... Zgadza się, ale symbolicznie mnie to cieszy, zawsze to chociaż już widać, że odgrzewanie kotletów nie uszło by na sucho, musieli zrobić coś wydajniejszego. Edytowane 30 Maja 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Jak już wszyscy wiemy, GT200 lub jak kto woli GeForce GTX 280/260 to dosyć spory układ, który mimo wykonania w procesie technologicznym 65 nanometrów zajmuje powierzchnie 576 mm2, a to za sprawą 1.4 miliarda tranzystorów, które zostały użyte do wykonania tego GPU. Oznacza to mniej więcej tyle, że z jednego wafla kosztującego około 5000 USD uda się wykonać maksymalnie 100 chipów, ale według The Inquirer, w pełni sprawnych jest tylko 40% z nich, co daje nam 5000/40 = 125 USD - samych kosztów produkcji jednego GPU. Gdy doliczymy do tego koszty pamięci, sporej płytki PCB i rozbudowanego chłodzenia, to nawet cena 649 USD za model GTX 280 nie wydaje się wygórowana. Z tego też powodu NVIDIA zamierza ograniczyć sprzedaż GT200 przynajmniej do czasu pojawienia się następcy w postaci GT200b, czyli tego samego układu wykonanego w wymiarze technologicznym 55 nanometrów. Pozwoli to na redukcje rozmiarów jednego chipu o około 30% do 414 mm2 i jednoczesne zmniejszenie poboru energii, a co za tym obniżenia kosztów produkcji. Prace nad GT200b zostały przyspieszone i jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to już we wrześniu pierwsze karty z tym GPU trafią do sklepów. Jest to news z frazpc nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja ale 40% to ciut malo, a do tego to "ograniczenie" sprzedazy, wyglada to tak jakby ta premiera GT200 byla bardziej sztuka dla sztuki coby nie stracic pozycji lidera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 To jest news z INQ'a Oryginał jest zabawniejszy. Oj nie lubią ich tam w Satan Clara :lol: The GT200b will be out in late summer or early fall, instantly obsoleting the GT200. Anyone buying the 65nm version will end up with a lemon, a slow, hot and expensive lemon. Kind of like the 5800. It would suck for NV if word of this got out. Ooops, sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 No faktycznie w oryginale pojechali Nvidii ladnie porownujac GT200 do 5800 'Dustbuster' :] niezle sie ubawilem czytajac to i coraz bardziej sie przekonuje do nowych kart ATI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Jest to news z frazpc nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja ale 40% to ciut malo, a do tego to "ograniczenie" sprzedazy, wyglada to tak jakby ta premiera GT200 byla bardziej sztuka dla sztuki coby nie stracic pozycji lidera. Czemu mało? To całkiem prawdopodobna liczba. Uzysk był już problemem przy 8800gt a podwojenie wielkości chipu raczej mu nie pomogło :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Jeżeli 4870 będzie w cenie około 800zł i będzie oferowało wydajność 9800GX2 którego pozbywają sie na allegro po niewiele ponad 1kzł to będzie to jakaś konkurencja. Nie jestem zagorzałym fanem ATI jednak nie sugeruje sie firma tylko wydajności/jakością i mam nadzieje że ATI pokaże pazurki ponieważ nie wyobrażam sobie Nvidii która ma monopol na rynku GPU. Nie czytałem całego wątku ponieważ szybko zwiększa objętość :P ale całkiem optymistycznie nastawia mnie tabela z 18 strony 1000GFLOPs i mniejsze zużycie energii. Ati nie ma łatwo bardzo dużo gier jest pisanych mimo wszystko bardziej pod Nvidie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushidoblade Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Witam :rolleyes: Nie jestem co prawda obczajony w tym temacie jednak chcialbym spytac czy ATI oprocz topowych 4870 bedzie cos ze sredniej klasy na DDR5 i 55nm bo liczy sie dlamnie wydajnosc do ceny i takie w miare cenowo grafy mnie interesuja no i mysle ze jezeli 55nm to mniejsze zapotrzebowanie na prad i zasilacz slabszy wystarczy za odp z gory dzieki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 (edytowane) będzie 4850 z gddr3 i tez w 55nm na 18 stronie jest tabelka z dokładniejszą specyfikacja Edytowane 30 Maja 2008 przez torque Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth silwan Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 Znalazłem na The inquirer takie łoto: You saw a little of that with the 3870X2, but the bridge was a simple PCIe switch. The real magic this time is a bridge that shares memory, GDDR5 in this case. Yup, you will have 2 GPUs with one set of memory. Czyli żeli to co było odwiecznym problemem kanapek w przypadku ATi przestaje istnieć... w tym momencie może się dopiero ciekawie zrobić na rynku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 31 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2008 AMD ATI Radeon HD 4850 pictured - http://www.bit-tech.net/news/2008/05/31/am...4850-pictured/1 AMD ships Radeon 4850 graphics card http://www.tgdaily.com/content/view/37720/135/ Czyli wychodzi na to ,że X2 będzie cenowym konkurentem dla GTX 260. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 (edytowane) Podoba mi sie ta karta, ladnie wyglada :] oby sie nie przegrzewala ps. jak mysliscie kiedy pierwsze testy sie ukarza? Edytowane 1 Czerwca 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 AMD ATI Radeon HD 4850 pictured - http://www.bit-tech.net/news/2008/05/31/am...4850-pictured/1 AMD ships Radeon 4850 graphics card http://www.tgdaily.com/content/view/37720/135/ Czyli wychodzi na to ,że X2 będzie cenowym konkurentem dla GTX 260. Jak widać kosmetyczne zmiany względem 3850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 No niewiele się zmieniło, niewiele, przynajmniej to samo chłodzenie wejdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 1 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2008 http://www.hardware-infos.com/news.php?news=2110 4850 - 229$ 4870 - 329$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 HD 4850 => 10 Prozent schneller als 9800 GTX HD 4870 => 40 Prozent schneller als 9800 GTX HD 4870 X2 => 30 Prozent schneller als 9800 GX2 4870 40% szybciej niz 9800GTX to rewelacja jakby sie to potwierdzilo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darth silwan Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 Mnie zastanawia jak tam skalowalność 4870 x2 w grach ;) Wiecie czy ten Crossfire wkońcu doczekał się optymalizacji w większej ilości gier :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 HD 4850 => 10 Prozent schneller als 9800 GTX HD 4870 => 40 Prozent schneller als 9800 GTX HD 4870 X2 => 30 Prozent schneller als 9800 GX2 4870 40% szybciej niz 9800GTX to rewelacja jakby sie to potwierdzilo. Jesli tak bedzie to do tysiaczka lykam natychmiast :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziarko Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 (edytowane) Tutaj nieoficjalne testy geforcow gt200. Edytowane 2 Czerwca 2008 przez ziarko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazYb0N Opublikowano 2 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2008 I niby we wszystkich grach 3780x2 ma taki sam wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...