Domell Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Nie wiem skąd wziąłeś ten pobór energii, ale u mnie wygląda to tak: HD 4850 Idle: 190 Stress: 290 -300 na GTX'ie 280 było prosto - 200 oraz 400W. Jepp ale gafa :rolleyes: Mialo być nie "Rv770" tylko HD4870!! :oops: Co do poboru mocy HD4870 to na stronce Expreview jest recka i tam cały system z ta kartą żre tyle ile komp z GTX280 więc niewiem czy to jakis kit czy rzeczywiście te maleńkie rdzenie są takie łakome.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Panie i Panowie - oto wyniki z Company of Heroes z super-wyczesanego-wiarygodnego wbudowanego testu: Rozdzielczość 1920 x 1440, detale na max, AA-OFF Anizo-OFF HD 4850: 39,9 9800 GTX: 54,5 Radeon niestety przegrał, a to pech... Ale jak to bywa w moim zwyczaju przeprowadziłem test w grze. Oto wyniki: Ten sam tryb oczywiście: HD 4850: 35 9800 GTX: 30 Jakieś pytania do mnie w związku z powyższym? podajesz jak rozumie pobór całego zestawu "na wtyczce" czyli bez brania popprawki na sprawność zasialcza czyli zwykle 68-85% w zależonosci od konstrukcji ... Tyle ile ciągnie z gniazdka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Panie i Panowie - oto wyniki z Company of Heroes z super-wyczesanego-wiarygodnego wbudowanego testu: Rozdzielczość 1920 x 1440, detale na max, AA-OFF Anizo-OFF HD 4850: 39,9 9800 GTX: 54,5 Radeon niestety przegrał, a to pech... Ale jak to bywa w moim zwyczaju przeprowadziłem test w grze. Oto wyniki: Ten sam tryb oczywiście: HD 4850: 35 9800 GTX: 30 Jakieś pytania do mnie w związku z powyższym? Tyle ile ciągnie z gniazdka. oj nv zabierze ci kompa i jeszcze nici z tej premi za stronniczy artykuł- a to pech Tak sserio to kolejny raz widać co warte sa wbudowane benche-a to zwykle na nich bazuje wiele recenzji... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 oj nv zabierze ci kompa i jeszcze nici z tej premi za stronniczy artykuł- a to pech Tak sserio to kolejny raz widać co warte sa wbudowane benche-a to zwykle na nich bazuje wiele recenzji... No właśnie pytam się sideband'a jak wypada Radeon w COH DX10 - a ten mówi, że lipnie - patrzę na wbudowany test, faktycznie - patrzę na grę - oj już nie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 nv ma przeciez "walczyc cenowo" z nowymi radkami swoimi odgrzewanymi kotletami - czyli 9800gt , ktore to ma se pojawic niebawem (chyba ze juz z tego pomyslu zrezygnowali) :) tomcat - amd/ati juz sie troszke podnioslo, ale.... mysle ze o wiekszym sukcesie bez wzrostu wydajnosci prockow nie bedzie mowy. ps. niech mi ktos wytlumaczy - nv wypuszcza na rynek pozornie swietna grafike, ktora potrafi zmniejszyc zuzycie pradu o ok 200w idle/stress , a ati... ? w prawdzie wybieranie grafiki patrzac na zuzycie pradu w skali paru miesiecy czy tam roku to glupota, ale nv sie troszke bardziej w tej kwestii postarala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Tyle ile ciągnie z gniazdka. no to można to pokazać osobom co z uporeme maniaka zadają pytania w stylu "czy zasialcz 750w poradzi sobie z c2d i gtx280" :wink: Edytowane 24 Czerwca 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) nv ma przeciez "walczyc cenowo" z nowymi radkami swoimi odgrzewanymi kotletami - czyli 9800gt , ktore to ma se pojawic niebawem (chyba ze juz z tego pomyslu zrezygnowali) :) tomcat - amd/ati juz sie troszke podnioslo, ale.... mysle ze o wiekszym sukcesie bez wzrostu wydajnosci prockow nie bedzie mowy. ps. niech mi ktos wytlumaczy - nv wypuszcza na rynek pozornie swietna grafike, ktora potrafi zmniejszyc zuzycie pradu o ok 200w idle/stress , a ati... ? w prawdzie wybieranie grafiki patrzac na zuzycie pradu w skali paru miesiecy czy tam roku to glupota, ale nv sie troszke bardziej w tej kwestii postarala ATI od serii 3850/3870 zmniejsza w 2D napięcie zasilania z 1.2-1.3v na 1.0-1.05v + rdzeń schodzi z taktowaniami na 300Mhz. Ale o tym to jakoś nikt nigdy nie wspominał, dlatego nikt o tym nie wie :lol: Zresztą jak widzisz po tym co podał focus, HD4850 w idle bierze 10W mniej od GTX280. A 9800GT to przecież 8800GT w 55nm i 15Mhz więcej na rdzeniu. Jeśli taka karta w ogóle wyjdzie to i tak będzie droższa od 8800GT ;] tomcat lamo z padacznym E8400 cytować nie umiesz :P ;) Edytowane 24 Czerwca 2008 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus_ Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 [quote name='focus_' date='24 VI 2008, 20:44' post='3030511' Tyle ile ciągnie z gniazdka. no to można to pokazać osobom co z uporeme maniaka zadają pytania w stylu "czy zasialcz 750w poradzi sobie z c2d i gtx280" :wink: hehe Generalnie ja i tak mam bardzo prądożenergo CPU - to są core 2 duo z tych pierwszych serii - późniejsze ciągły o 10-20% mniej, a do tego mam na procesorze 1,475V. I żeby jeszcze było ciekawiej to jest to nforce 680i SLI, czylko kolejny piecyk. Sądzę więc, że w stresie taki Radeon a komputerze z jakims E8200 (np.) i z P35 pociągnie nie więcej jak 250W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 tomcat lamo z padacznym E8400 cytować nie umiesz :P ;) no właśnie to prze cepa- 4hz na 1.35 nie rrobi to lata na 3.8 i dlatego mam lagi na klawie i szarpie mi przewijanie forum... gg to już w ogóle- gorzej niż u Gemma na cepie bez ln2 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Chyba skonczyliscie sie klocic? :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Chyba skonczyliscie sie klocic? :twisted2: zajęliśmy się robieniem off topów i jakoś tak wyszło :twisted2: swoją drogą niezły czas reakcji na stado raportów :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Musialy dojzec. Mialem nadzieje ze zaczna sie powazne pyskowki ale skoro bylo nudno to pozamiatalem chwilowo watek. Dygresja - czemu zawsze, za kazda premiera dziecka (AMD/)Ati pokazuja sie trolle ktore na rzeczowa krytke pieprza jak polamani? /retoryczne EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Pobawilem sie troche radeonikiem i jest tak: Na poczatku smigal 700/1100 bez problemu - po godzinie grania we frontlines zaczelo "sypac" Pokombinowalem jeszcze troche i dalem mu "odpoczac" przez 1,5 godzinki... Teraz maksymalnie dla rdzenia jest 675 i 1010(!) dla pamieci! :angry: Wszystko co ustawie wyzej powoduje arty w Atitool :( Temperatury przy stabilnych i niestabilnych taktach takie same wiec dobre chlodzenie moze niewiele pomoc! Mam nadzieje ze dalej nie bedzie gorzej :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 No, nareszcie koniec :D Teraz tylko czekać do rana na oficjalną premierę HD4870, ciekawe tylko czy będzie od razu dostępny w sklepach tak jak HD4850, bo coś w to wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Czekać warto ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolass Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Widzieliście? http://translate.google.com/translate?u=ht...zh-CN&tl=en 4870 jest raz szybsze raz wolniejsze od 260, ogolnie spoko moze konkorowac :] Edyta: Jest całkiem sporo przypadków gdy 4870 zjada 280, dziwne troche :] a 4870 dziala na niedopracownanych sterach :] Edyta 2: Jak czegoś nie skopią to R700 zje 280 :] na 100% :] Edytowane 24 Czerwca 2008 przez Nicolass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Widzieliście? http://translate.google.com/translate?u=ht...zh-CN&tl=en 4870 jest raz szybsze raz wolniejsze od 260, ogolnie spoko moze konkorowac :] Edyta: Jest całkiem sporo przypadków gdy 4870 zjada 280, dziwne troche :] a 4870 dziala na niedopracownanych sterach :] Edyta 2: Jak czegoś nie skopią to R700 zje 280 :] na 100% :] Masz rację patrzac na test, ale Ati robiło dobre karty ale potem co się działo ? sterowniki wszystko je**ły Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Ostatnio jest jednak jakoś lepiej sądząc po opiniach.Może się utrzyma?Skoro z AA taki postęp zrobili... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Ostatnio jest jednak jakoś lepiej sądząc po opiniach.Może się utrzyma?Skoro z AA taki postęp zrobili... Całkiem możliwe ale zawsze sterowniki miały jakieś niedociągniecia patrząc na Nvidie która robi sterowniki bardzo dobre, moglibysie teraz postarać..i przyłożyc się bardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (...) PS. Świetna robota ATI!! Postaraj się moze dorwac jakiegoś Rv770 bo jestem z lekka napalony na tę kartę.... Martwi mnie tylko pobór mocy na poziomie GTX280!!!!! :huh: Daj spokój tym bym się nie martwił. Jak na tym serwisie pobór prądu systemu z GX2 jest zaledwie o 20W większy niż z 9800GTX. Już bardziej to jest ok http://techreport.com/r.x/radeon-hd-4850/power-load.gif raczej ten test od chinoli można sobie w buty wsadzić pod tym względem :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Całkiem możliwe ale zawsze sterowniki miały jakieś niedociągniecia patrząc na Nvidie która robi sterowniki bardzo dobre, moglibysie teraz postarać..i przyłożyc się bardziej przypominając sobie początki serii 8 to powiem tyle w kwestii sterów u nv :lol2: Swoją drogą jak e-giełda nie wytyka jakiś wielkich baboli radkowi to raczej naprawde jest w miarę oki - jak na debiut nowej grafy jest lepiej niż nieźle... Edytowane 24 Czerwca 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 przypominając sobie początki serii 8 to powiem tyle w kwestii sterów u nv :lol2: Swoją drogą jak e-giełda nie wytyka jakiś wielkich baboli radkowi to raczej naprawde jest w miarę oki - jak na debiut nowej grafy jest lepiej niż nieźle... Bylo źle..ale w porównaniu do Ati Nvidia się bardziej uczy na błędach ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Bylo źle..ale w porównaniu do Ati Nvidia się bardziej uczy na błędach ^^ powiem tak ati częsciej ma problemy ze sterami ale na rpzykładzie 4850 to chyba teraz oni lepiej odrobili lekcje- karta i sprzetowo i sterowo wygląda naprawde nieźle- gdyny nie 8800gt w budzie już bym po nią leciał :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Pobawilem sie troche radeonikiem i jest tak: Na poczatku smigal 700/1100 bez problemu - po godzinie grania we frontlines zaczelo "sypac" Pokombinowalem jeszcze troche i dalem mu "odpoczac" przez 1,5 godzinki... Teraz maksymalnie dla rdzenia jest 675 i 1010(!) dla pamieci! :angry: Wszystko co ustawie wyzej powoduje arty w Atitool :( Temperatury przy stabilnych i niestabilnych taktach takie same wiec dobre chlodzenie moze niewiele pomoc! Mam nadzieje ze dalej nie bedzie gorzej :blink: Widocznie napięcie na rdzeniu jest maxymalnie obniżone żeby pobór mocy był jak najmniejszy. Ale jak dobrze pamiętam to już są vmody :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Co do sterownikow to wpadki maja niestety obie firmy czerwona i zielona :/ Niech mnie ktorys fascynat NVidi znajdzie stery w ktorych moj GF w BF2 nie bedzie mial doczytu Geometri i Textur to mu serdecznie podziekuje za pomoc . >tak NVidia dopieszcza stery . Mozna spokojnie liczyc ze stery do nowych radkow beda po trochu dopieszczane te 5% do 10% pewniakiem podciagna w wiekszosci gier , w ciagu najbluizszych 2-3 miesiecy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 powiem tak ati częsciej ma problemy ze sterami ale na rpzykładzie 4850 to chyba teraz oni lepiej odrobili lekcje- karta i sprzetowo i sterowo wygląda naprawde nieźle- gdyny nie 8800gt w budzie już bym po nią leciał :P Gdyby już był w sprzedazy radek 4870 poleciałbym po niego nawet że mam teraz Radeona 9600 :P Czekam czekam aż wyjdzie i mój radek stary zajmnie tylko miejsce w honorowym miejscu ^^ Co do 4850 masz rację jak na razie moim zdaniem najbardziej opłacalna grafa ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Widocznie napięcie na rdzeniu jest maxymalnie obniżone żeby pobór mocy był jak najmniejszy. Ale jak dobrze pamiętam to już są vmody :D Kurcze teraz frontlines wysypuje sie juz przy 650 na rdzeniu :angry: Normalnie jakby powoli umierala :zonk: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 może go przegrzaleś i teraz zdycha ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Może przekręciłeś ją i się zbyt mocno wygrzała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korkodyl Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Nie mam pojecia co sie dzieje W sumie pogralem troche na podkreconej (680/1100) ale zeby to ja dobilo? Troche dziwne Dobra - zostawie ja do jutra i po pracy pokombinuje dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...