djs Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 One sie nie grzeją same z siebie tylko przez te swoje chłodzenie, które "nie wyrabia"... Te karty są chłodne, ale w 4850 jest jednoslotowe chłodzenie więc nie ma co się dziwić, że im ciepło. Założe się o to, iż taki GTX260 długo na jednoslotowym chłodzeniu by nie pochodził. Potwierdzam to co mówi kolega :) Po zmianie chłodzenia na Accelero S1 v2, nałożeniu pasty Arctic Silver Ceramique i dołączeniu zwykłego wentylka na 5V (nie słyszalny) mam bez obciązenia 26 st C :) Po podkręceniu do 700/1150 po 15 min w Furtmarku miałem 48 st C. Więc karta jest chłodna tylko chłodzenie nic nie warte. Trzeba od razu kupic jakiś zestawik chłodzący :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Ale HD4870 grzeją się niewiele mniej a chłodzenie wygląda przynajmniej z pozoru na dużo poteżniejsze (dwuslotowe przecież).... GTX260 oczywiście ze by się grzał ale weź pod uwagę ze GT200 to 1,4mld tranzystorów w 65nm więc "nieco" więcej niż Rv770.... Mnie zastanawia dlaczego taki HD4870 w spoczynku tak mocno się grzeje ze temp. jego pracy to ponad 70 stopni Pod obciążeniem to można zrozumiec poniekąd bo tutaj i Geforcy się grzeją do ok 80 stopni.... A popatrz, jak zmienisz chłodzenie na choćby Accelero to tempy w idle lecą straszliwie w dół. Nie powiem, też mnie zastanawiała temp. tych Radeonów, ale sam nie narzekam na swojego. Zobacz u mnie standardowy wentyl chodzi na medium i Radek ma tylko 48* więc nieźle jak na to chłodzenie. Edytowane 12 Lipca 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Grał ktos na tej karcie w colin mcrae dirt? Pytam, bo mam z tą grą problem. Po odpaleniu mam tylko czarny ekran. Podejrzewam stery od grafiki. Moj os to Vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 A popatrz, jak zmienisz chłodzenie na choćby Accelero to tempy w idle lecą straszliwie w dół. Nie powiem, też mnie zastanawiała temp. tych Radeonów, ale sam nie narzekam na swojego. Zobacz u mnie standardowy wentyl chodzi na medium i Radek ma tylko 48* więc nieźle jak na to chłodzenie.Czyli myślisz że te z HD4870 też raczej do wymiany?? To chłodzonko referencyjne wygląda na solidne.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Czyli myślisz że te z HD4870 też raczej do wymiany?? To chłodzonko referencyjne wygląda na solidne.... Zawsze lepiej zmienić chłodzenie na GPU. Accelero przyda się na przyszłość w razie czego, a karta będzie miała na 100% niższe temperatury i zwiększy się nieco potencjał OC. Z drugiej strony to i na referencie byś spokojnie mógł pracować tylko należy dobrać prędkość wentylatora do obciążenia i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Czyli myślisz że te z HD4870 też raczej do wymiany?? To chłodzonko referencyjne wygląda na solidne.... Bo jest solidne... Tak samo jak w przypadku 4850, tak i tutaj mamy wentyl zbyt wolno się kręcący... Zwiększenie obrotów do 40, 50% daje temperatury w wysokości ok. 50* w idle. Wystarczy poczytać zagraniczne fora... Wydaje mi się, że dotarły do AMD narzekania na wentylator, że zbyt głośny i wybierając między wysoką temperaturą a hałasem wybrali to pierwsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Grał ktos na tej karcie w colin mcrae dirt? Pytam, bo mam z tą grą problem. Po odpaleniu mam tylko czarny ekran. Podejrzewam stery od grafiki. Moj os to Vista.Działa normalnie najnowszy patch i stery RC5 ale tylko na pojedynczej karecie w CF zawiesza sie po przejechaniu trasy Dopiero GTX280 przegania w FullHD. Dodaj +20% i masz wydajność HD 4870.Możesz sobie tak dodawc i tak ci nie wyjdzie bo nie wiesz na jakich taktach testowany jest 4870,ale tyle powiem ci że 8 jest z przodu. To bedzie dobry art i ciekawe wnioski. Edytowane 12 Lipca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onside Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Możesz sobie tak dodawc i tak ci nie wyjdzie bo nie wiesz na jakich taktach testowany jest 4870,ale tyle powiem ci że 8 jest z przodu. To bedzie dobry art i ciekawe wnioski. Powinienem był napisać ~20%, bo taką przewagę osiąga HD 4870 nad HD 4850 w innych serwisach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad03 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Witam Dzisiaj sprawiłem sobie Sapphire 4870. Godzinny test w Crysis 1280x960 wszystko na ustawieniach wysokich, AA wyłączone - idąc przez dżungle strzelajc do przeciwników poniżej 40FPS nie spada. Temp w spoczynku 70st. , po godzinie grania 83st. Wentylator niesłyszalny. Mam takie pytania: 1.nie mogę uruchomic 3DMarków 05, 06 (pojawia się okno startowe 3Dmarka i cały czas się wyświetla) - wcześniej miałem nv 8800GTs 320Mb, czy system XP trzeba przeinstalowac? Gry Crysis i CoD 4 chodzą rewelacyjnie, zero problemów tylko te 3dmarki nie można uruchomic 2. jaki program można użyc do monitoringu kart ATI, zwiekszenia obrotów wiatraka w idle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Mam takie pytanie, bo może będe kupował tą karte graficzną, posiada ona jakiś silnik fizyczny albo coś temu podobnego? (coś jak u nVidii) Przypadkiem wpadłem na jakąś strone z patchem do sterowników albo do gry, ale nie jestem pewien, i tam pisało że można jakoś go włączyc, albo emulowac czy coś takiego, z niezłym całkiem wynikiem. Spotkał się ktoś z tym już? I czy to w ogóle prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Witam Dzisiaj sprawiłem sobie Sapphire 4870. Godzinny test w Crysis 1280x960 wszystko na ustawieniach wysokich, AA wyłączone - idąc przez dżungle strzelajc do przeciwników poniżej 40FPS nie spada. Temp w spoczynku 70st. , po godzinie grania 83st. Wentylator niesłyszalny. Niesłyszalny? Jesli troszkę ciszej niż 4850 w stresie uważasz za ciche, to, za przeproszeniem, jesteś głuchy :razz: Co do Twojego 1go problemu: potrzebny jest Ati Hotfix for 3d mark A drugi: atitool 0.27 b4 podobno obsługuje nowe radki Edytowane 12 Lipca 2008 przez Zonc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad03 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 "Jesli troszkę ciszej niż 4850 w stresie uważasz za ciche, to, za przeproszeniem, jesteś głuchy '' tania pompka do wc wentylatory 120mm: 3szt na 5Volt 2szt na 12 Volt 80mm: 2szt na 12 Volt 1szt na 5Volt na tle tego naprawde nie słychac wenyla na karcie :-D :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 http://www.futuremark.com/download/hotfix_feb08/ tu masz hotfix'a do 3dmarkow a jeśli ktoś jeszcze napisze, że na tym ref chłodzeniu w jakiejkolwiek grze nie słychac wiatraka to padnę na ziemię :D chyba głuchemu by się udało to usłyszec :D P.S. czemu nie mogę litery c z kreska zrobic? klikam alt+c i nic... w wordzie też nie działa - klawiatura na polski programisty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwaniak666 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 P.S. czemu nie mogę litery c z kreska zrobic? klikam alt+c i nic... w wordzie też nie działa - klawiatura na polski programisty w catalistach jest skrót z tej kombinacji i nie wystarczy go wyłączyć ale przestawić skrót na inna kombinację ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Kupiłem Powercolora HD4850 i mam mały problem z osiągami w 3DMarku06 Wykręciłem ją na 680/1100 i osiągi mam takie: Crysis i COD4 śmigają aż miło. Najlepsze jest to, że w teście x64 Crysis, strasznie muli, nawet do poniżej 5FPS przy 1900x1200 i max ustawieniach. A w 32 bit zapierdziela prawie 3x szybciej. Muszę się jeszcze ze sterami do proca pobawić. EDIT: Zainstalowałem Dual Core optymizera i w teście Crysis na x64 już jest normalnie, nawet lepiej o 1FPS w średnim niż na x32 ;) Żeby nie być gołosłownym: - x64 -x32 No jednak pomyłka po zainstalowaniu optymizera x32, też delikatnie lepiej wypadł i to on jest szybszy o 1FPS :P Edytowane 12 Lipca 2008 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Wentylator jest niesłyszalny bo kolega nie wie że ati ustawia go na 25% obrotów ;]]]] jak zmieni to się przekona że odkurzacz 10 letni jest cichszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 ciach...Procek kupa to i wynik kupa :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Co do wentyla, to się zgadzam jest niesłyszalny, ale dzięki tej niesłyszalności GPU grzeje się jak skurczybyk. Ja przestawiłem na 60% i mam pierwszą suszarkę w kompie :) (ustawienia OC dawały radę nawet przy ustawieniach standardowych wentyla ale temperatura koło 80st non stop :P) Teraz ok 45st w spoczynku. chemiczny Wiem, że procek kupa, ale miało być tanio i lepiej niż 3800+ ;). Jeszcze się go wykręci, na razie to tak strzeliłem na pałe FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) w catalistach jest skrót z tej kombinacji i nie wystarczy go wyłączyć ale przestawić skrót na inna kombinację ;] dziękowacc i dalej nie moge, jest ten przycisk hotkeys było ustawione na ctrl+alt+c zmieniłem na ctrl+alt+shift+t i dalej nie mogę daccc tego c z kreska bez jaj, co za bzdura z tych catalystow. Co nie ustawie to dalej bez c' z kreska. u mnie na e8200 nie kreconym: Edytowane 12 Lipca 2008 przez Tasslehoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwaniak666 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 dziękowacc i dalej nie moge, jest ten przycisk hotkeys było ustawione na ctrl+alt+c zmieniłem na ctrl+alt+shift+t i dalej nie mogę daccc tego c z kreska bez jaj, co za bzdura z tych catalystow. Co nie ustawie to dalej bez c' z kreska. u mnie na e8200 nie kreconym: dziwna sprawa, u mnie zadziałało tak chyba czas na usunięcie catalistów ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_inf Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 po restarcie będzie działać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekW Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ja mam tak i zawsze ć działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwaniak666 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Ja mam tak i zawsze ć działa no masz zmieniony skrót to powinno działać xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 no mam w koncu swojego Asus'ika i bez problemu bez podnoszenia napiecia 680/1100.... ufffff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onside Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 Mam takie pytanie, bo może będe kupował tą karte graficzną, posiada ona jakiś silnik fizyczny albo coś temu podobnego? (coś jak u nVidii) Przypadkiem wpadłem na jakąś strone z patchem do sterowników albo do gry, ale nie jestem pewien, i tam pisało że można jakoś go włączyc, albo emulowac czy coś takiego, z niezłym całkiem wynikiem. Spotkał się ktoś z tym już? I czy to w ogóle prawda? NV ma PhysX, ale przyszłość tego rozwiązania nie jest jasna (Havok popularnością bije PhysX na głowę). Ponadto Radeony być może też będą oferować wsparcie dla PhysX (sama NVIDIA robi umizgi do ATI w tym temacie). Poza tym możliwe jest też wsparcie Havoka przez GPU ATI, co na układach NV jest nierealne. Reasumując pozycja Radeonów w tym temacie jest nawet mocniejsza niż GeForce'ów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 dziękowacc i dalej nie moge, jest ten przycisk hotkeys było ustawione na ctrl+alt+c zmieniłem na ctrl+alt+shift+t i dalej nie mogę daccc tego c z kreska bez jaj, co za bzdura z tych catalystow. Co nie ustawie to dalej bez c' z kreska. Ja z "ć" nie miałem problemów. Zmieniłem skrót na ctrl+alt+shift+3 :P wyłączyłem na dodatek hotkeys i po restarcie zadziałało jak marzenie. Mam pytanko do ciebie, bo jak spojrzysz na wyniki na podkręconym radku do 680/1100 mam o 1k mniej niż ty w 3DMarku06, co jest już dosłownym przegięciem pały. Przynajmniej 13k powinienem mieć do jasnej ch... Punktów CPU o wiele więcej nie masz, więc skąd takie rozbieżności. Powiedz mi, jakie sterowniki do radków masz zarzucone i czy instalowałeś jakieś inne bzdety... i jaki masz system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 @onside To wszystko w tym momencie są pobożne życzenia i nasze marzenia.Na ten moment NV ma G(Unreal 3 -dwie mapki i....Vantage :lol: ), Ati ma widoki na ładne G(havoc imo fajny jest) i to wszystko....Jak się o kasę walczy(sprzedaż) to się płodzi setki plot i "przecieków...Ati i NV to skutecznie robią....Obiecanki i babole marketingu i demagogii nie ruszą fizyki :wink: .Zbyłem NV 88GT ,czekam na 4850 ale na fizykę w GPU liczę jak na CF z 4ki i 3ki łącznie...Będzie -hura.Nie będzie -"a nie mówiłem" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cwaniak666 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Mam pytanko do ciebie, bo jak spojrzysz na wyniki na podkręconym radku do 680/1100 mam o 1k mniej niż ty w 3DMarku06, co jest już dosłownym przegięciem pały. Przynajmniej 13k powinienem mieć do jasnej ch... Punktów CPU o wiele więcej nie masz, więc skąd takie rozbieżności. Powiedz mi, jakie sterowniki do radków masz zarzucone i czy instalowałeś jakieś inne bzdety... i jaki masz system. nie porównuj swojego procka do jego e8200 ja na moim 2900pro 12k mam w 2006 ;) ( i to na poprzednim procku @ 3.6) bo teraz za gorąco na podbijanie V na tej grafie ;d) Edytowane 12 Lipca 2008 przez cwaniak666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Tak czytam te wszystkie posty czekajac na 4870 1gb i zaczynam dochodzic do wniosku ze czekanie nie ma sensu. Gram w full hd na 8800 gtx i tak, DMC4 plywa, COD4 plynnie, crysis przeszedlem takze z nowa grafa raczej wracal do niej nie bede. Prawda jest taka ze wiekszosc nadchodzacych gier bedzie chodzic dobrze na 4870 512 mb a w 2009 pewnie znowu zmienie grafe. Wydaje mi się ze obecnie proces tworzenia nowych gier został wydłużony do ok 4-5 lat tak wiec rocznie możemy odnotować jedynie kilka dobrych tytułów. Nowe grafy wychodzą co kilka miesięcy oferując lepsza wydajność nowe możliwości jednak są one zupełnie nie do użycia z powodu braku wykorzystujących je gier także kupowanie grafy na zapas - patrz 4870x2 to pomyłka. Poprawcie mnie jeśli się mylę - ale dajmy na to crysis w 1920x1200 przy 30fps jest gra grywalna szczególnie jeśli gramy w sp. ile gier o podobnych wymaganiach wyjdzie do końca roku ? - Far cry 2 - podobno silnik jest lepiej zoptymalizowany czyli powinniśmy zobaczyć na tych samych konfigach więcej fps Wydaje i się ze większość z nas daje się nabrać na kupowanie gpu dla samych jego możliwości - bez przełożenia na to czy je wykorzystamy . Wole zmienić grafe dwa razy w roku dla konkretnej gry ale najpierw muszę to gre zobaczyć i zdecydować czego mi potrzeba. Wiadomo ze lepiej mieć w grze 120 fps a nie 35. ale czy przejście gry przy 35 odbierze nam cała zabawę - myślę ze nie . Wiadomo ze do grania onilne potrzeba więcej ale z drugiej strony grając online często wyłączamy część ulepszaczy żeby mieć lepsze pole widzenia. Także kończąc ten nudny wywód chyba kupie 4870 - z założeniem ze starczy mi do dajmy na to marca 2009 Co wy na to - tj czy highend na prawdę jest graczowi potrzebny? Edytowane 12 Lipca 2008 przez sickboy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 12 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2008 (edytowane) Co wy na to - tj czy highend na prawdę jest graczowi potrzebny?Ja uważam ,że pytanie powinieneś zadać sobie: "czy taka karta jest mi naprawdę potrzebna?".Bo gusta i oczekiwania są różne.Fakt -rodzi się pytanie czy powstają/ną gry warte wydatków na graty ale...to co wyżej -każdy wedle uznania.Co do "na zapas" to i owszem -pionierzy czasem "frycowe: uiszczą.Ale...znów co kto lubi :wink: .Rozważania IMO bezcelowe -ile osób tyle pomysłów... Edytowane 12 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...