Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Ma Panowie taki problem:

Moja karta (asus 4850 512MB) w 3D Marku06 wyciąga:

score: 6811

hdr/sm3.0: 4620

sm 2.0:

cpu: 993

Czy powyższy niski wynik jest wynikiem tego że mam słabiutki procesor (A64 3500+ 2.2G@2.6GHz)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robi się coraz ciekawiej z tymi cenami.

Sami zobaczcie SAPPHIRE HD4870 (karty w zaopatrzeniu ale ta cena!!!) :wink:

W sumie to by mniej więcej odzwierciedlało różnicę 20-30% między 4870 a 4850.

Jak za niedługo takie ceny się pojawią u ATI za HD4870 to Nvidia będzie kwiczeć ;-)

Pozostaje poczekać na takie ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Pixmanią dajcie sobie spokój, zamawiałem kiedyś obudowę bo była w wyjątkowo atrakcyjnej cenie i skończyło się na tym ze wogóle jej nie dostałem, poprostu jej nie mieli!! Tylko figurowała sobie w cenniku w zaniżonej cenie <sciana>. ZDECYDOWANIE odradzam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bozar napisał(a):

Yozue, fakt faktem masz takie wyniki w markach przez procka,

ale to nie do konca przeklada sie na wydajnosc w grach, tam juz takiej roznicy nie bedzie.

w kazdym razie 'fenomen' sie z tym radziem niezle zaprzyjazni;)

Liczę na tą przyjaźń :razz:

Zauważyłem że przy tym cpu kręcenie karty niewiele daje. Ustawiłem ją na 730/1165 (gpu na 1.21v) i jedynie co mi wzrosło to gpu score z 3d Marka Vantage z 6012 na 6531, reszta wyników: P4025, cpu:1871. Ale faktycznie w grach ta karta zachowuje się swietnie. W "trybie pulpitowym" ustawiłem jej 160/500 MHz i tak cichego kompa to jeszcze nie miałem :D , w grach to narazie najbardziej mi sie udało ją rozgrzac do 90C w Oblivionie, w stalkerze (roz:1280 aa4x high) maxymalnie 77C.

Planuje jeszcze wymienic coolerek. Jak się ma gwarancja do wymiany chłodzenia ? Traci się ją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kojak_ct napisał(a):

Mnie to tylko zastanawia różnica w poborze prądu.

Czemu komp + 4850 pobiera 295W a w CF 365W? Druga pobiera mniej prądu? Przecież min te 100W druga łyknie. A tu wychodzi, że tylko 70W więcej. Może to ktoś wyjaśnić? :)

Najpierw raczej musiałbyś stwierdzić ile bierze sam komputer bez żadnej karty graficznej;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek_135 napisał(a):

1.) 4850 + mega sprzęt pobiera z gniazdka 295W. 295W * 0,8 = 236W ( 236W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ).

2.) 4850 CF + mega sprzęt pobiera z gniazdka 365W. 365W * 0,8 = 292W ( 292W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ).

3.) 4870 + mega sprzęt pobiera z gniazdka 359W. 359W * 0,8 = 287,2W ( 287,2W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ).

4.) 4870 CF + mega sprzęt pobiera z gniazdka 458W. 458W * 0,8 = 366,4W ( 366,4W - tyle mocy musi mieć nasz zasilacz ).

Także każdy, firmowy, dobry zasialcz 450W poradzi sobie z wielkim spokojem z takim potworem, jak najmocniejsze ATI w CF + mega sprzęt.

*1,2 współczynnik bezpieczeństwa. Do 4870CF z tego wynika ledwo styka 450W. Teraz jeszcze trzeba osobno przeliczyć linie 12V czy wytrzymają itd.

Zawsze wydawało mi się, że sprawność dodaje się a nie odejmuje. Dlaczego tak to zrobiłeś? Może się myliłem, to nie moja działka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GeCube dołączył -wcześniej nie widziałem(cena -wiadomo, sklep znany :wink: ).

Klik

Ja musze zamawiac jeszcze raz 4850.W Icompie "promocja weekendowa" nie wypaliła :mad: .Zamówiłem -nie otrzymali zamówienia.Są oczywiście dostępne(PowerC...) w cenie weekend+32 :lol: .Może tu jest "pies pogrzebany" hihi.Dziękuje i do niezobaczenia :wink:

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yozue napisał(a):

Liczę na tą przyjaźń :razz:

Zauważyłem że przy tym cpu kręcenie karty niewiele daje. Ustawiłem ją na 730/1165 (gpu na 1.21v) i jedynie co mi wzrosło to gpu score z 3d Marka Vantage z 6012 na 6531, reszta wyników: P4025, cpu:1871. Ale faktycznie w grach ta karta zachowuje się swietnie. W "trybie pulpitowym" ustawiłem jej 160/500 MHz i tak cichego kompa to jeszcze nie miałem :D , w grach to narazie najbardziej mi sie udało ją rozgrzac do 90C w Oblivionie, w stalkerze (roz:1280 aa4x high) maxymalnie 77C.

Planuje jeszcze wymienic coolerek. Jak się ma gwarancja do wymiany chłodzenia ? Traci się ją ?

Można wiedzieć jakim programikiem zmniejszyłeś takty, bo AtiTool mi nie wykrywa częstotliwości, a w panelu CCC nie można mniej jak 500 dać. THX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronek napisał(a):

Można wiedzieć jakim programikiem zmniejszyłeś takty, bo AtiTool mi nie wykrywa częstotliwości, a w panelu CCC nie można mniej jak 500 dać. THX.

Zmodyfikowałem bios, bardzo prosto i szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarecki napisał(a):

Najpierw raczej musiałbyś stwierdzić ile bierze sam komputer bez żadnej karty graficznej;)

Sam komp w idle pobiera 109W. Pod obciążeniem nie weźmie więcej jak 140-150W więc dla grafy zostaje te 145W. Z nv6200 pod pełnym obciążeniem wychodzi 135 więc i tak obciążenie kompa zawyżam. Trochę mi to nie pasuje dla tego pytam o wytłumaczenie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz w RBE 1.12 można ustawić wszystko dokładnie.

Prawidłowo ustawiony bios z napięciem 1.21v w trybie 3D dla Gigabyte 4850:

Dołączona grafika

Jeśli chcemy zwiększyć zegary GPU i RAM w trybie 3D, musimy wszędzie tam gdzie jest wpisane 1.263, wpisać interesujące nas takty rdzenia i pamięci.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle napisał(a):

Ani nie odejmuje ani nie dodaje ;)

Tylko się oblicza, szacuje lub...pokazuje :wink:

TAKIE karty już?Grzebię i szukam "swojej" no i znowu pierwsze widzę.Glaciator...No moja wina -opis od 512ki ,a na fotce 1GB.W oczach się już mami od ofert.Jakby to były 1GB to brałbym ze cztery w tej kasie hehe.

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kojak_ct

Ja operuję na tej tabelce. Ja nie mam możliwości zbadania poboru, oni mieli. Inne serwisy mają własne. Jak na nie spojrzysz, to zobaczysz także odstępstwa. Sprzęt w danej konfiguracji mniej, lub więcej, tyle pobiera.

Maxymili

Policzone jest dobrze i tak się liczy. I nic się nie dodaje i nic nie odejmuje. Jak Cieie to tak zainteresowało, to jest odpowiedni dział i tam spokojnie każdy chętny znajdzie odpowiedz.

A jeśli chodzi Ci jeszcze o taką rzecz, żeby dany PSU miał odpowiedni zapas mocy, to taka 450W do 4870 w CF rzekłbym, że jest dosłownie na wymiar.

A od siebie jeszcze tylko dodam, że jak jest taki zasilacz 450W, tak jak pisałem, nowoczesna, firmowa konstrukcja, to 12V ma na tyle mocną, że nie trzeba się o nią martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale napaćkałeś tej pasty, chyba że na zdjęciu tylko tak wygląda.

edit:

Co by nie walić niepotrzebnie drugiego posta, kiedy ma być dostępny w sklepach Radek 4870 z 1 GB pamięci?

Tylko nie bić :wink: jak było

Edytowane przez centy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idle

Dołączona grafika

Dołączona grafika

pod obciążeniem (orhos + 3dmark2006)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Sprzęt jak w podpisie Bestia + dużo dodatkowych pierdół, mysz/klawiatura usb, czytnik kart, dwa napędy dvd, 4 duże wentyle, to pracuje. Podłączone są jeszcze skaner, drukarka, stacja dokująca do pocketa ale to nie było uruchamiane podczas testu no i mają własne zasilacze.

Dane miernika:

Operating voltage: 230 V A.C., 50 Hz

Tolerance: ± 1% ± 1 W (max. ± 2 % and ± 2W for measurements

up to 2,500 W; max. ± 4 % for measurements exceeding 2,500 W

Maximum amperage: abt. 13 A

Max. power: 3,000 W (= 3 kW = abt. 13 A x 230 V)

Overflow indication: Flashing signal from abt. 3,070 W

Edytowane przez Star Rider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi