Yozue Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Teraz w RBE 1.12 można ustawić wszystko dokładnie. Prawidłowo ustawiony bios z napięciem 1.21v w trybie 3D dla Gigabyte 4850: Jeśli chcemy zwiększyć zegary GPU i RAM w trybie 3D, musimy wszędzie tam gdzie jest wpisane 1.263, wpisać interesujące nas takty rdzenia i pamięci. Mój bios : ustawienia: Boot: 625/993 MHZ 2D: 160/500 MHZ 0.94v 3D (low): 500/750 1.046v 3D (high): 700/1150 1.21v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Ja rozumiem, że w granicach 350W ciągną 4850CF tylko ni jak nie mogę logicznie wytłumaczyć tego, że druga bierze tylko 70W. ;)a co tu jest do rozumienia ? ta karta po rostu nie pobiera duzo papu jej TDP to 105W czyli teoretycznie moze tyle pociagnac, lecz w praktyce sie nawet nie zblizy do tego w CF dalekie od idealu sterowniki powoduja, ze wykorzystanie mocy obliczeniowej karty ( a co za tym idzie jej pobor pradu ) jeszcze bardziej maleje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Z tym TDP to każdy podaje inne. Jedni 110, inni 114, 130 i aż 150 dla 1GB też widziałem. :) Ale tamten wykres z wcześniejszych postów dziwnie obrazuje zużycie. Ale mniejsza z tym. Ja mam 450W Topowera i nawet dioda od łączenia liniami się nie zapala. Czyli na CF jeszcze pewnie styknie. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Na moim Gigabyte dopiero wpisanie 1.263 dawało 1.21v. Wpisanie 1.21 dawało tylko 1.16v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Z tym TDP to każdy podaje inne. Jedni 110, inni 114, 130 i aż 150 dla 1GB też widziałem. :) Ale tamten wykres z wcześniejszych postów dziwnie obrazuje zużycie. Ale mniejsza z tym. Ja mam 450W Topowera i nawet dioda od łączenia liniami się nie zapala. Czyli na CF jeszcze pewnie styknie. :)A co interesuje tdp , realny pobór mocy 4850 bez oc - idle 40wat stres 109.9wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 A co interesuje tdp , realny pobór mocy 4850 bez oc - idle 40wat stres 109.9wat.a skad masz to 109.9W jesli mozna wiedziec ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 xbitlabs :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 xbitlabs :wink:moglbys zarzucic linkiem a nie zmuszasz mnie bym sam szukal ;p ciekawi mnie to jak oni to zmierzyli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Czarecki: Ja bym chyba wolał na ten drugi rząd tych pamięci też dać takie raditorki małe, a to referencyjne chłodzenie potraktować kątówką tylko na tyle, żeby na układ zasilający było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Panowie zerknijcie na ten screen a dokladnie na Power Error message. What the fuck? Czy te moje zwiechy moga byc powodem jak ktos juz pisal jaj z ta wtyczka 6-pin? Takie cudo mi sie pojawilo jak wczytalem swoj bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 przeciez ladujesz zawartosc biosu do edytora ;p to jest po prostu wiadomosc ktora bedzie sie wyswietlac przy poscie w przypadku wystapienia power error. jak chcesz mozesz sobie ja zmodyfikowac ;) - przynajmniej teoretycznie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 oki thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Ten komunikat wyskakuje w momencie, kiedy zapomnisz podpiąć zasilania 6pin. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 moglbys zarzucic linkiem a nie zmuszasz mnie bym sam szukal ;p ciekawi mnie to jak oni to zmierzyli http://xbitlabs.com/articles/video/display...0_14.html#sect0 Tutaj nie ma opisanej metody , musisz poszukać innych starszych artów gdzie jest opis. Najprościej pisząc do tej metody wystarczy kilka rezystorów o bardzo małej rezystancji i większej mocy oraz ze dwa dobre mierniki , jest metoda techniczna oparta na prawie ohma :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sarmat Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 (edytowane) Jako że planuję w najbliższym czasie wymienić swojego poczciwego GeForce 7900GS na właśnie tą kartę, mam kilka pytań. 1. Czy będę musiał wymienić referencyjne chłodzenie jeśli zamierzam podnieść napięcie do 1,21V za pomocą BIOSu i podkręcać, a w pokoju panuje ostatnio temperatura na poziomie 29*C? Nie planuję robić hardmoda. Głośność chłodzenia nie ma dla mnie większego znaczenia, bo i tak komputer chodzi jak suszarka. 2. Czy pod koniec sierpnia cena HD4870 może osiągnąć obecny poziom HD4850 (~500zł)? Czy warto czekać z zakupem do tegoż czasu? 3. Będzie to moja pierwsza karta ATI i mówiąc szczerze niezbyt ufam tej firmie. Do tej pory jechałem tylko na NV. Czy naprawdę warto odłożyć te uprzedzenia w przypadku tej karty? A może dostanę coś podobnego od NV w tej cenie? Czy karta ta po podkręceniu jest dużo lepsza od kręconego 8800GTS? Czy HD4850 to jedyny sensowny wybór w tej cenie? 4. Czy sterowniki ATI są równie dobre co sterowniki NVIDII? Jeszcze nie tak dawno słyszałem, że jest to jedna z najsłabszych stron ATI. Jak sprawa wygląda teraz? Czy są dobre, niesprawiające problemów sterowniki pod Linuksa? 5. Jeśli HD4850 to od jakiego producenta? 6. Czy są już zapowiedziane jakieś niereferencyjne konstrukcje z niereferencyjnymi zegarami? Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję. Edytowane 14 Lipca 2008 przez sarmat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Chłopaki w razie czego pożyczycie oryginalne chłodzenie co?? hehe cze. jakie chłodzenie zastosujesz teraz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 np accelero s1 chyba nawt widac kawalek na zdjeciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 (edytowane) Na moim Gigabyte dopiero wpisanie 1.263 dawało 1.21v. Wpisanie 1.21 dawało tylko 1.16v Sprawdzę. Przy ustawionym 1.21v gpu max kręciłem na 740 MHz, przy 750 MHz było już nie stabilnie. Czyli teoretycznie, jeśli masz rację to powinno 750 MHz przekroczyć. Szkoda że nie mam miernika pod ręką to by to szybciej sprawdził. Jako że planuję w najbliższym czasie wymienić swojego poczciwego GeForce 7900GS na właśnie tą kartę, mam kilka pytań. 1. Czy będę musiał wymienić referencyjne chłodzenie jeśli zamierzam podnieść napięcie do 1,21V za pomocą BIOSu i podkręcać, a w pokoju panuje ostatnio temperatura na poziomie 29*C? Nie planuję robić hardmoda. Głośność chłodzenia nie ma dla mnie większego znaczenia, bo i tak komputer chodzi jak suszarka. 2. Czy pod koniec sierpnia cena HD4870 może osiągnąć obecny poziom HD4850 (~500zł)? Czy warto czekać z zakupem do tegoż czasu? 3. Będzie to moja pierwsza karta ATI i mówiąc szczerze niezbyt ufam tej firmie. Do tej pory jechałem tylko na NV. Czy naprawdę warto odłożyć te uprzedzenia w przypadku tej karty? A może dostanę coś podobnego od NV w tej cenie? Czy karta ta po podkręceniu jest dużo lepsza od kręconego 8800GTS? Czy HD4850 to jedyny sensowny wybór w tej cenie? 4. Czy sterowniki ATI są równie dobre co sterowniki NVIDII? Jeszcze nie tak dawno słyszałem, że jest to jedna z najsłabszych stron ATI. Jak sprawa wygląda teraz? Czy są dobre, niesprawiające problemów sterowniki pod Linuksa? 5. Jeśli HD4850 to od jakiego producenta? 6. Czy są już zapowiedziane jakieś niereferencyjne konstrukcje z niereferencyjnymi zegarami? Bardzo proszę o odpowiedzi i z góry dziękuję. 1. Ja mam 1.21v na referencyjnym chłodzeniu, maksymalną temperaturę jaka osiągnąłem było 90C w Oblivionie. 2. Szczerze w to wątpię, ale kto wie, woja cenowa dopiero się rozkręca. 3. Poczytaj o tej kracie, przeglądnij testy ( a jest ich trochę ) i sam oceń. Ja nie żałuje wyboru. 4. Co do windowsowskich sterowników to ostatnią (ostatnie?) wersje robiła inna ekipa i ponoć lepiej im to wychodzi. Co do linuxa to nie wiem. 5. Większość to i tak modele referencyjne, różnią się przed wszystkim nalepką na coolerku i dodatkami. Ja mam Asusa i nie narzekam. 6. Asus wydał 4850 w wersji z 1GB pamięci i ze zmienionym radiatorem Karta 4850 z chodzeniem Glaciator ma wg producenta o 7 stopni niższą temperaturę pracy od modelu referencyjnego. Pamiętamy jednak z kart 3850, że chłodzenie to było pod obciążeniem wyraźnie słyszalne i nie nadawało się do dobrze wyciszonych zestawów. Sytuacja zapewne się powtórzy, ponieważ nie widać żadnych zmian w konstrukcji wentylatora Glaciator. tekst z jakiegoś testu kary. Zegary są referencyjne. A i na tej karcie nie ma radiatora na sekcji zasilania. Ta wersja jest o jakieś 100zł droższa. Poza tym Asus zapowiedział też wersje TOP, czyli podkręcone. Edytowane 15 Lipca 2008 przez Yozue Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarecki Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 cze. jakie chłodzenie zastosujesz teraz?Już miałem wcześniej założone S1 tylko tak sekcja zasilania mnie zdenerwowała. W sumie za wiele to nie dało ale zawsze coś:) I tak wydaje mi się że coś ta sekcja za bardzo się grzeje niestety. Momentalnie dobija do 90 st:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ugiugi Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Firma Sapphire wprowadziła do swej oferty kartę graficzną ze znanej już serii Radeon HD 4800. Sapphire Radeon HD 4850 Toxic jest koloru niebieskiego, przez co doskonale się prezentuje. Karta wyposażona została w wydajne chłodzenie firmy Zalman, dlatego też z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią, gdy ich pecet nadmiernie hałasuje. Urządzenie bazuje na chipsecie RV770 i obsługuje DirectX 10.1. Sapphire Radeon HD 4850 Toxic wyposażony został w 800 potoków, 256-bitową szynę danych oraz 512 MB pamięci GDDR3. Karta dostępna jest w sprzedaży, jej cena wynosi 170 euro. Źródło: www.onet.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Panowe czy jezeli przesmaruje pasta termoprzewodzaca Zalman ZM-STG1 radka 4850 z referencyjnym chlodzeniem to da to jakis efekt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Ten Asus Glaciator średnio mnie przekonuje, ponieważ ramy i układ zasilający jest goły, konkurencja, choćby ten Sapphire toxic wygląda dużo, dużo lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Panowe czy jezeli przesmaruje pasta termoprzewodzaca Zalman ZM-STG1 radka 4850 z referencyjnym chlodzeniem to da to jakis efekt?da, co prawda nie jakis extra, ale da. Ten Asus Glaciator średnio mnie przekonuje, ponieważ ramy i układ zasilający jest goły, konkurencja, choćby ten Sapphire toxic wygląda dużo, dużo lepiej.ale jesli to to samo chlodzenie od spphire co w 3870 to juz lepiej glaciatora, bo toxic jest strasznie glosny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Jutro powinny ukazać się Catalyst 8.7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Jutro powinny ukazać się Catalyst 8.7. Rychło w czas :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Tak czytam i czytam te testy i nadal nei wiem czy nie lepiej wybrac sprawdzona konstrukcje NV 8800 GTS 512 . obecnie za 500 mozna miec nowke ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Tak czytam i czytam te testy i nadal nei wiem czy nie lepiej wybrac sprawdzona konstrukcje NV 8800 GTS 512 . obecnie za 500 mozna miec nowke ... No a za 479zł można mieć nówke 4850 :blink: , zatem wybór jest prosty , dobrze że swojego GTS pogoniłem za 500zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Panowe czy jezeli przesmaruje pasta termoprzewodzaca Zalman ZM-STG1 radka 4850 z referencyjnym chlodzeniem to da to jakis efekt?Najlepiej sam sprawdź i powiedz nam o różnicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Moze i prosty . nie jestem zadnym fanbojem nv ani ati - mialem juz i to i to - ale teraz w testach raz jest lepsza nv a raz ati. Moze to wina tego ze jak zwykle ati musi wypuscic poprawione stery hehe .. Zreszta mysle ze warto poczekac obecnie bo ceny bede spadały gdyz nv musi zejsc z cen 260 i 280 .. no i waluty tanieją ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 15 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2008 Moze i prosty . nie jestem zadnym fanbojem nv ani ati - mialem juz i to i to - ale teraz w testach raz jest lepsza nv a raz ati. Moze to wina tego ze jak zwykle ati musi wypuscic poprawione stery hehe .. Zreszta mysle ze warto poczekac obecnie bo ceny bede spadały gdyz nv musi zejsc z cen 260 i 280 .. no i waluty tanieją ... i tak czekać będziesz do swojej śmierci , bo jak już coś stanieje i tak coś nowszego wyjdzie do tej pory , zatem trzeba wyczuć odpowiedni moment i kupić raz a dobrze a potem nie płakać że moglem to i tamto bo i tak za tydzień już coś taniej jest i nowsze :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...