Hans15336 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Czytalem ale dalej mam watpliwosci. :) Czy po "doswiadczeniach" z kartami roznych producentow zostal mniej wiecej ustalony mniej awaryjny producent? Przymierzam sie do zakupu 4850 i celuje w ceny od Powercolor'a do Sapphire'a. Sklaniam sie ku Sapphire bo juz nie jedna karte mialem od nich, niektore lepsze, niektore gorsze. Pytam sie bo niektorzy mowia ze referenty tylko naklejka sie roznia, a niektorzy ze Powercolor'y i Gigabyte'y to szroty. Czy cos sie ustabilizowalo ?? Ja mam Gigaszrota zarówno płyte jak i karty i jest wsio OK :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepoxx Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Ja mam Gigaszrota zarówno płyte jak i karty i jest wsio OK :rolleyes: Tzn. ja nie twierdze ze to szroty tylko cytowalem tak dla sprostowania :) And how about POWERCOLOR? jakies zastrzezenia ? Wiem ze swego czasu SAPPHIRE dodawalo pendrive'a do BOX'a 4850 ... czy ten mily gest jest aktualny ?? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 A co zrobiłeś z poprzednią 4850?. Z tego co pamiętam,miałeś problemy z temp w Furmarku. Reklamacja?,sprzedaż,? Pytam z ciekawości. gigabyte'a sprzedalem a asusa wkladam do komputera, ktorego teraz skladam. Obydwie mialy ten sam objaw wiec to na pewno nie karty, a troche przemodelowalem wnetrze kompa, wiec stwierdzilem ze wezme 4870 bo dostalem w ładnej cenie 710 PLN a niech chce liczyc na kolejna 4850, ktora bedzie sie taka samo zachowywac. Poza jak na razie 4870 nie musze podkrecac 750/3600 mi na razie do 1280x1024 wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 No ja tam zakupiłem Powercolor 4850 z ESC za 469zł. Chłodzenie było na nim z 3 dni wczoraj została grafa rozdziewiczona i założyłem na niej S1 + Fender 12 + radiatory na pamięci i sekcje zasilania. Thx CZEKU za "FENDERA :)" Teraz jestem w pracy później wkleje zdjęcia. Z tego co zauważyłem to grafa rozgrzewa się więcej niż 8800GT, podczas puszczania marka przy ustawieniach rdzenia 700Mhz i 1050Mhz pamiętki temepratury oscylowały w okolicy 56*C i tak nieźle na std. ponad 90*C w stresie :) Xibi :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Już po 20-stej i nowych sterów nie widać. Czyżby Catalyst 8.7 miały być dopiero za tydzień.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 A czemu za tydzien? Kiedy wypuszczaja? Sa jakies okreslone dni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) Tak. Zawsze w środę. Zazwyczaj tuż po 20-stej są dostępne. Skoro 8.6 ukazały się 18 czerwca, to bardzo prawdopodobne było że 8.7 ukażą się właśnie dzisiaj. Edytowane 16 Lipca 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 11507 3DMark 06 :S [700/1050 i E6550 na 3,36 GHz]. Skoro ta karda bije 8800GT to myślałem że 8800GTS 320 też da radę a tu w Markach po OC remis :D Przynajmniej PCB mi pasuje do koloru Fesera, ale to mogłem osiągnąć taniej kupując inny kolor niemieckiej wody >.> Btw. Czy wam też się tak niemiłosiernie grzeją pamięci? Nawet na standardowych taktach z radiatorkami Enzotecha i Fanderem na pełnych obrotach wiejącym prosto na nie trudno na nich utrzymać palec >.> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yozue Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Na moim Gigabyte dopiero wpisanie 1.263 dawało 1.21v. Wpisanie 1.21 dawało tylko 1.16v Sprawdzę. Przy ustawionym 1.21v gpu max kręciłem na 740 MHz, przy 750 MHz było już nie stabilnie. Czyli teoretycznie, jeśli masz rację to powinno 750 MHz przekroczyć. Szkoda że nie mam miernika pod ręką to by to szybciej sprawdził. Nic to nie dało, 750 dalej nie stabilnie, pozostaje mi tylko zabawa ołówkiem, ale to dopiero jak wymienię chłodzenie. 11507 3DMark 06 :S [700/1050 i E6550 na 3,36 GHz]. Skoro ta karda bije 8800GT to myślałem że 8800GTS 320 też da radę a tu w Markach po OC remis icon_biggrin3.gif Przynajmniej PCB mi pasuje do koloru Fesera, ale to mogłem osiągnąć taniej kupując inny kolor niemieckiej wody >.> Btw. Czy wam też się tak niemiłosiernie grzeją pamięci? Nawet na standardowych taktach z radiatorkami Enzotecha i Fanderem na pełnych obrotach wiejącym prosto na nie trudno na nich utrzymać palec >.> Przetestuj w najnowszym 3dmarku, wersja 06 zaniża trochę wyniki nowych radków. Karta inaczej sie zachowuje w 3dmaku06 a inaczej w grach. Mi w Vantage gpu score wychodzi 6531 pkt (oc jak w podpisie), a 9800GTX ma ok 5000 pkt. W komputronik.pl pojawił się Radeon 4850 Asus 1GB 2xDVI (PCI-E) w cenie 839zł :mur: :mur: (Towar niedostępny. Termin dostawy bliżej nieokreślony. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Witam jest jakiś programik do regulacji obrotów wiatraczka oprócz fan fixa?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Hej. Niedawno kupiłem HD4870 i mam taki problem: zmodyfikowałem sobie bios i zamiast std 750mhz wpisałem 790mhz. Gdy odpaliłem od nowa kompa to mi karta nie chciała wskoczyć na szybszy tryb z 500mhz na 790mhz. Nie wiecie może w czym tkwi problem? Czyżby trzeba było ustawić na sztywno taktowanie? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Kiedy będzie dostępne nowe demo technologiczne dla HD48xx ????? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Krótka piłka: Czy do 1440x900 wystarczy mi 4850 tka? Czy jak już inwestować kasę to lepiej wybrać 4870-tkę? Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiquidForce Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Zależy w co masz zamiar grać i na jakim poziomie detali... Mass Effect to jedyna nowa gra w jaką grałem na Radeonie i na 1600x1200 wszystko na max chodziła bez zacięć. Jeśli masz zamiar grać tylko w tak "doskonale zoptymalizowane" gry jak Crysis czy Gothic ]|[ to GTX280 nie wystarczy :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 (edytowane) Krótka piłka: Czy do 1440x900 wystarczy mi 4850 tka? Czy jak już inwestować kasę to lepiej wybrać 4870-tkę? Pozdrawiam ;) Ja na 4850 gram w wiedzmina, assasins creed, nfs pro street w 1680x1050. Wszystko na max i nie ma problemów. Edytowane 16 Lipca 2008 przez smirnov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matER Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Dostałem dzisiaj radka 4870 Gigabyte ale strasznie głośne te chłodzenie;/ czy ten accalero pasuje też na 4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyzkov Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Dostałem dzisiaj radka 4870 Gigabyte ale strasznie głośne te chłodzenie;/ czy ten accalero pasuje też na 4870? Racja, głośne jak cholera. U mnie powyżej 30%-35% zaczyna się suszara. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Mam jeszcze pytanie, (ze względu na nietypową i ciasną obudowe), chyba ostatnie przed zakupem karty, skierowane do właścicieli 4850 z S1: Ile wystaje 4850 z S1 z ponad płyty głównej? (tzn. wysokość całego zestawu), nie licząc portu PCIE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.a.c.i.e.k.D Opublikowano 16 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2008 Dostałem dzisiaj radka 4870 Gigabyte ale strasznie głośne te chłodzenie;/ czy ten accalero pasuje też na 4870? Tak pasuje było już o tym wcześniej. Ustaw na 25 % wówczas temperatura w idlu spadnie ci do 60 a odgłos karty będzie jeszcze znośny. W piątek powinienem dostać Accelero to dam znać co i jak w połączeniu z 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Zależy w co masz zamiar grać i na jakim poziomie detali... Mass Effect to jedyna nowa gra w jaką grałem na Radeonie i na 1600x1200 wszystko na max chodziła bez zacięć. Jeśli masz zamiar grać tylko w tak "doskonale zoptymalizowane" gry jak Crysis czy Gothic ]|[ to GTX280 nie wystarczy :SGothic3 na 8800GT juz w tej rozdzielczosci na max chodził.Tu niestety czerwoni dają plamy ze sterami do tej gry i widac to po nie działającym CF przykre ale prawdziwe SLI ma się dobrze w tej grze.. Edytowane 17 Lipca 2008 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Wczoraj dostałem nowe cześci do kompa ;) wszystkie potrzebne czesci (plyta, procek, ram, etc) no i HD4870 od Sapphire :D Wczoraj kompa złożyłem do kupy a dzisiaj zajme sie instalowaniem windowsa i zaczne katowac moja nowa grafe :D Edytowane 17 Lipca 2008 przez Proofit Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Panowie jakiej wysokości mogą być radiatorki na sekcje zasilania?? chodzi o odstęp od sekcji zasilania do radiatorka s1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilwolf Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Panowie jakiej wysokości mogą być radiatorki na sekcje zasilania?? chodzi o odstęp od sekcji zasilania do radiatorka s1 Ja mam radiatorki od S1 na sekcji zasilania i wszystko sie mieści. Na pamięci dalem niższe od TT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Panowie jakiej wysokości mogą być radiatorki na sekcje zasilania?? chodzi o odstęp od sekcji zasilania do radiatorka s1 max takiej jak to co jest w orginale :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramgis Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Wczoraj dotarł do mnie Asus 4870. Po dokładnych oględzinach bardzo zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Otóż na kondensatorach, markerem narysowane są kreski (patrz zdj). Co to może oznaczac, bo przecież to nie jest normale, a kartę kupiłem w sklepie. Catalyst A.I. wyłączacie? Pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2008 przez Ramgis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Wszystkie jakie widziałem tak mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekW Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 Catalyst A.I. mam zawsze ustawione na standard a odświeżanie pionowe zawsze wyłączone :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Wczoraj dotarł do mnie Asus 4870. Po dokładnych oględzinach bardzo zaniepokoiła mnie jedna rzecz. Otóż na kondensatorach, markerem narysowane są kreski (patrz zdj). Co to może oznaczac, bo przecież to nie jest normale, a kartę kupiłem w sklepie. http://images24.fotosik.pl/250/5548ed6920af70ee.jpg Catalyst A.I. wyłączacie? Pozdrawiam Oznacza, że przeszły kontrole jakości. Temperaturki Arctic Cooling S1 + Turbo Modul + red plate after 10-20min FurMark. Front, GPU-Z in C° 66 / 76 / 62 Backside, GPU-Z in C° 66 / 76 / 62 ..later backside, GPU-Z in C° 76 / 84 / 72 next test: Arctic Cooling fan, 12cm, 1200 rpm, no ramcooler, no Turbo Modul's Front, GPU-Z in C° 76 / 85 / 72 Backside, GPU-Z in C° 66 / 76 / 62 Source: http://www.forumdeluxx.de/forum/showthread...293#post9575293 Edytowane 17 Lipca 2008 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishu Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Witam Chłodzenie AC Silencer 5 rev3 wejdzie na 4870 oraz CoolerMaster CoolViva Z1, i jakie to ma wymiary dzięki za odpowiedzi. Edytowane 17 Lipca 2008 przez Fishu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeRRy3D Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) mam pytanko do osob ktore juz oczywiscie maja radka , zamierzam kupic ktoras z referencyjnych konstrukcji (nie chce mi sie czekac na jakies "autorskie" chlodzenia producentow) -czy oprocz naklejki (ktora imo najladniejsza jest u sapphire) czyms sie roznia te karty ? Generalnie niczym ;) chodzi mi o wyposazenie ? .. w niektorych reckach widzialem ,ze bodaj do asusa jest jakis futeral ??? do plytek ... a sapphire mialo bodaj pendrive`a???W moim "Szafirze" nie było pena niestety ;( ... jakos w sklepach nie widze wzmianki na temat tego "bonusowego" stuffu zatem was pytam .. czy jest sens sie zastanawiac nad firma? Też biłem się z tym dylematem i stwierdzam, że w wypadku referencyjnych 4870 - na dziś - nie ma sensu. Patrz na firmę (a nawet sklep!) i długośc gwarancji. Tym mogą się dziś różnić jedni od drugich. A tak przy okazji (dawno nie gniotłem niczego na ATI), czym (soft) obecnie najlepiej zapanować nad obr. wentyla i monitorować temp. w RADKACH? ? Edytowane 17 Lipca 2008 przez JeRRy3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...