DarekW Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Trochę wysoka ta temperatura, a w stresie ile masz ?Ja mam 76 w Idle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Mógłby ktoś wrzucić standardowy bios od Asusa 4850? Pilne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Katowal juz ktos moze radka 4870 na WC ?? Ciekaw jestem na ile pojdzie ta karta na chlodzeniu wodnym zakladajac wydajny bloczek rzecz jasna i mod bios jesli to pomocne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Mógłby ktoś wrzucić standardowy bios od Asusa 4850? Pilne! Na techpowerup są do wszystkich kart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Defox Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 dzięki, znalazłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Katowal juz ktos moze radka 4870 na WC ??no ja mam taki plan - ale mam sredni egzemplarz 4870 stock 800/1100, jutro robie vmoda na 1,5V i ile bozia da tyle zostawie... bloczek mam EK (hyhy od NV 7900 ale da rade) pamieci i tak sa poza specyfikacja - ATI zwariowalo (rated 1,5V a max to 2,0V !!) niestety montaz calosci zostawiam do czasu dopadniecia nowego procka... byle jaki 8400 4GHz - musze oszczedzac zasilacz bo mam tylko 30A na 12V a wymieniac nie mam zamiaru bo WC w zasilce to grubsza sprawa i nie chce przerabiac tego drugi raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) To tak -PowerColor kilkudniowy z chłodzeniem chwilowo def i fan fixem.OC mizerne z wyboru(symbolicznie przed zmianą chłodzenia na "mokre") 655/1030.Temperatury w swoistej dla referentów normie zbitej nieco Fan fixem :wink: .W grach/markach/Ati tool/pulpicie/filmach wszystko ok -chodzi jak się spodziewałem mniej więcej.Ale ma swoje "si".Otóż zawsze(zawsze -nie po nagrzaniu) przy ładowaniu systemu(ogólnie chwilowo tylko XP przed i po reinstalu) puszcza pojedyncze punktowe arty na czarnych ekranach(testy POST) ,ale nie na tych "systemopochodnych" typu pasek ładowania XP.W BIOS można siedzieć godzinę i nawet nie pyknie sztuki.Arty(?) pojawiają się za każdym startem -czy to po nagrzaniu czy "rankiem o świcie" <_< .Może nie dramat ale...coś tu nie halo chyba.Jest tak od pierwszego uruchomienia po wyjęciu z zafoliowanego pudła.Kolega ma ati 9800 i ma to samo mniej więcej ale miałem kiedyś przed falą NV kilka sztuk Radeonów i nie zauważyłem tam takich numerów.Ktoś coś wie? Edytowane 18 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) No ja tam zakupiłem Powercolor 4850 z ESC za 469zł. Chłodzenie było na nim z 3 dni wczoraj została grafa rozdziewiczona i założyłem na niej S1 + Fender 12 + radiatory na pamięci i sekcje zasilania. Thx CZEKU za "FENDERA :) " Teraz jestem w pracy później wkleje zdjęcia. Z tego co zauważyłem to grafa rozgrzewa się więcej niż 8800GT, podczas puszczania marka przy ustawieniach rdzenia 700Mhz i 1050Mhz pamiętki temepratury oscylowały w okolicy 56*C i tak nieźle na std. ponad 90*C w stresie :) Xibi :lol2: ******************* Teraz zapodam zdjęcia: I czas na OC rdzenia :) Po pencil modzie trochę pokatowałem grafę i spox :) 800Mhz na rdzeniu leci bez problemu jutro potestuję więcej :) Xibi :lol2: Edytowane 18 Lipca 2008 przez XibalbaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dolna fotka ma inny radiatorek na pamięci niż górna. GPU-Z zakładka sensors w czasie, gdy włącza się następny test. Wynik w 3dmarku też na to wskazuje. Przedtem dla gpu było 6xxxpkt a teraz 5k.Ale w Sensors patrzysz na taktowanie w obecnej chwili, czy wykresik pokazujący historię? Bo przecież w trakcie ładowania testu grafa przechodzi w tryb 2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XibalbaPL Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Dolna fotka ma inny radiatorek na pamięci niż górna. Ale w Sensors patrzysz na taktowanie w obecnej chwili, czy wykresik pokazujący historię? Bo przecież w trakcie ładowania testu grafa przechodzi w tryb 2D. Zgadza się :) Ciekawy byłem jak szybko zobaczycie, tak jeden radiator zawadzał, gdyż był za wysoki, więc zmieniłem na niższy. Jak będę miał więcej czasu to spiłuję i go zamienię, żeby wszystkie były takie same :) tak, żeby ładnie wyglądało :) Edytowane 18 Lipca 2008 przez XibalbaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alf1313 Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Ja robiłem to w niedzielę dla x1800xt na czuja bo coś PCI odmówiło współpracy. :) 1. Sformatuj dyskietkę z opcją dyskietki startowej. 2. Ściągnij ATIFlash dos 3. Ściągnij bios do radka i zmień nazwę na bios.rom 4. Wgraj na dyskietkę AtiFlash i bios.rom 5. Uruchom ponownie kompa z dyskietki i poczekaj, aż stacja przestanie się świecic 6. Wpisz: "ATIFlash -p 0 bios.rom -f" (f dla pewności, że wymusi wgranie biosu) i odczekaj 30sek 7. Reset i śmiga :) Panowie. Nowe radki nie mają sprzętowego zrzucania video tak jak było to w X1800? :( A myślałem, że dodali do zgrywania HD a tu cofnięcie wstecz. :/ Próbowałem zrobic tak jak powyżej i klapa. Na komendę -i pisze że adapter not found. I wywala bląd 0FL01. Karta to 4850 gigabyte. Chciałem podnieśc napięcie w biosie i klapa... Komputer uruchamia sie w trybie awaryjnym. Co robic. Mam jeszcze starego radka 3850. Już sprawa załatwiona. Stary atiflash miałem.... Edytowane 18 Lipca 2008 przez alf1313 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Miałem Ci to właśnie napisać. ;) Ja jeszcze inaczej zrobiłem. Wsadziłem w PCIx1 x1800xt a w PCIx2 HD4850. Wszedłem do windy i ATIWinFlash-em go wgrałem. Tylko najpierw windows musiał wykryć obie karty. ;) To ja jeszcze raz się przypomnę. HotFix to dodatek do sterownika czy nowszy sterownik? Pytam z tego względu, że nigdy tego nie instalowałem na poprzednich kartach ATI. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_krakow Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Witajcie! Zrobiłem Fan Fix i ustawiłem wiatraczek na 65. Temperatura spadła do ok. 52stopni karta gigabyte. I teraz pytanie ile mogę maksymalnie ustawić prędkość wiatraczka, tak aby w końcu nie wyzipiał? Może lepiej odrazu zmienić chłodzenie? I jeszcze jedno, jakim programikiem mogę sprawdzić jaką temp. karta będzie miała w stresie? sory za głupie pytania ale zupełnie sie na tym wszystkim nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Np Catalist Control Center? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Dlaczego ze stronki ATI zniknely drivery z rodziny hd4xxx ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 A były w ogóle takie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 No jasne ze byly w koncu jakis tydzien temu z tamtad pobralem je pod xp o oznaczeniu 8.6xp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
evocati Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Witam. Czy AMACROX WARRIOR AX450-PNF wystarczy do 4850 ? Reszta taka jak w sygnie. Obecnie komputer jest stabilny jak skala, i tego samego chcialbym po wymianie karty. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 jeżeli ktoś ma problemy z flashowaniem WinFlashem pod vistą - kliknąc prawym klawiszem na winflasha i dać uruchom jako Administrator - wczoraj bez problemu przeflashowałem karte pod Vistą x64 Natomiast mam inny problem - wgrałem bios w którym w 2D takty sa ustawione na 160/500 - wszystko jest ok z jednym ale w 2D mam takie takty pod warunkiem używania jednego monitora :| - gdy podam obraz na telewizor po HDMI lub na monitor jest ok. Gdy karta pracuje w trybie klonowania (TV+monit) ustawia takty na wartości 3D i nie obniża ich :( - spotkał się ktoś z takim problemem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 W poniedziałek zamawiam accelero s1 rev.2 i oczywiście wentylatory. I zastanawiam się czy nie lepiej wziąć zamiast 1szt. 120x120x38 o dość dużym przepływie, 2szt. 92x92x25. Dwa mniejsze pokryją większą część radiatora i przy okazji karty. Będzie bezpośredni nadmuch na sekcję zasilania i memki. Macie z tym jakieś doświadczenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Jestem poza domem ,a trafiłem na niezły radiator.Muszę go obrobić korzystając z "obecności" sprzętu.Ale nie znam rozstawu otworów przy sekcji zasilania*.Chcę zrobić radiator na kołkach/śrubach z użyciem pasty zamiast taśmy 3M...Proszę o pomoc jak ktoś zna ten rozstaw.I ponawiam pytanie z postu 2806. Docelowo posadzę bloczek, 1xwentyl wolnoobrotowy plus radiatory na sekcję i Vram(może ten ostatni też cieczą?). * ~48.5mm -dzięki Opo :wink: Edytowane 19 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Ja mam Accelero na drugim kompie. Siedzi na 8800GT,zamontowałem mu 120mm i 80mm(wieje na zasilanie). Dużo także daje generalnie jeśli w budzie jest wentyl na boku obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Masz może jakąś fotkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matER Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Czy to normalne że jak sprawdzam gpu-z 0.2.6, gpu core clock skacze mi między 500 a 750 ;/? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ogi Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Jeszcze mi zostały na dysku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Czy to normalne że jak sprawdzam gpu-z 0.2.6, gpu core clock skacze mi między 500 a 750 ;/?Normalne, karta przechodzi z trybu 2D na 3D (jak sie myle to niech ktos mnie poprawi). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tasslehoff Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Normalne, karta przechodzi z trybu 2D na 3D (jak sie myle to niech ktos mnie poprawi). nie mylisz się. Swoja drogą, ciężko się zdejmuje referencyjne chłodzenie z 4850? nie ma żadnych problemów, trzeba na coś uważać? Pytam, żeby być przygotowany jak w niedługim czasie będę montował S1. Do radiatorów na pamięci dostaje tą taśmę przylepną czy jak się to nazywa, a na tego śledzia do chłodzenia sekcji zasilania też czy trzeba dokupywać? Czy w to warto się też zaopatrzyć do chłodzenia sekcji zasilania http://allegro.pl/item402733915_pentagram_...m_heatsink.html ? hmm nawet potaniały http://allegro.pl/item401740050_arctic_coo...jtaniej_fv.html 3dni temu widziałem po 66zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smirnov Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 nie mylisz się. Swoja drogą, ciężko się zdejmuje referencyjne chłodzenie z 4850? nie ma żadnych problemów, trzeba na coś uważać? Pytam, żeby być przygotowany jak w niedługim czasie będę montował S1. Do radiatorów na pamięci dostaje tą taśmę przylepną czy jak się to nazywa, a na tego śledzia do chłodzenia sekcji zasilania też czy trzeba dokupywać? Czy w to warto się też zaopatrzyć do chłodzenia sekcji zasilania http://allegro.pl/item402733915_pentagram_...m_heatsink.html ? hmm nawet potaniały http://allegro.pl/item401740050_arctic_coo...jtaniej_fv.html 3dni temu widziałem po 66zł :) Wg mnie nie bardzo pasuje ten radiator dołączony do s1, więc lepiej się uzbroić na przykład w te które znalazłeś. Referencyjne zdejmuje się bardzo łatwo. Taśma jest przyklejona na radiatorach. Montaż s1 też jest bardzo prosty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Zgralem bios z gigabyte 4850 programem gpu z 0.2.6. Otworzylem w rbe 1.12 i zmienilem jedynie napiecia na 1.263 jak to bylo podane kilka stron wczesniej. Przeflashowalem z dyskietki komenda ATIFlash -p 0 nazwabiosu.rom. Po restarcie przy ladowaniu systemu monitor sie wylacza. Dziala bez sterownika i w trybie awaryjnym. Po reinstalce driverow podobnie. Chcialem przywrocic oryginalny bios, ale ma rozszerzenie bin a nie rom i atiflash wyrzuca blad. Ma ktos dzialajacego biosa do gigabyte z jedynie podniesionymi napieciami dla trybu high 3d? Juz sobie poradzilem. Wystarczylo wpisac bin zamiast rom i przywrocilem oryginalny bios. Pytanie co poszlo nie tak w rbe 1.12 skoro tylko zminilem wartosci napiec w 3d? Edytowane 19 Lipca 2008 przez Piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damaioshin Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 mam podobny problem jak twoj, ale ja nie wgrywalem biosu. na razie robie druga instalke windy, moze wtedy zadziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...