Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Katowal juz ktos moze radka 4870 na WC ??

no ja mam taki plan - ale mam sredni egzemplarz 4870 stock 800/1100, jutro robie vmoda na 1,5V i ile bozia da tyle zostawie... bloczek mam EK (hyhy od NV 7900 ale da rade)

pamieci i tak sa poza specyfikacja - ATI zwariowalo (rated 1,5V a max to 2,0V !!)

niestety montaz calosci zostawiam do czasu dopadniecia nowego procka... byle jaki 8400 4GHz - musze oszczedzac zasilacz bo mam tylko 30A na 12V a wymieniac nie mam zamiaru bo WC w zasilce to grubsza sprawa i nie chce przerabiac tego drugi raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak -PowerColor kilkudniowy z chłodzeniem chwilowo def i fan fixem.OC mizerne z wyboru(symbolicznie przed zmianą chłodzenia na "mokre") 655/1030.Temperatury w swoistej dla referentów normie zbitej nieco Fan fixem :wink: .W grach/markach/Ati tool/pulpicie/filmach wszystko ok -chodzi jak się spodziewałem mniej więcej.Ale ma swoje "si".Otóż zawsze(zawsze -nie po nagrzaniu) przy ładowaniu systemu(ogólnie chwilowo tylko XP przed i po reinstalu) puszcza pojedyncze punktowe arty na czarnych ekranach(testy POST) ,ale nie na tych "systemopochodnych" typu pasek ładowania XP.W BIOS można siedzieć godzinę i nawet nie pyknie sztuki.Arty(?) pojawiają się za każdym startem -czy to po nagrzaniu czy "rankiem o świcie" <_< .Może nie dramat ale...coś tu nie halo chyba.Jest tak od pierwszego uruchomienia po wyjęciu z zafoliowanego pudła.Kolega ma ati 9800 i ma to samo mniej więcej ale miałem kiedyś przed falą NV kilka sztuk Radeonów i nie zauważyłem tam takich numerów.Ktoś coś wie?

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tam zakupiłem Powercolor 4850 z ESC za 469zł. Chłodzenie było na nim z 3 dni wczoraj została grafa rozdziewiczona i założyłem na niej S1 + Fender 12 + radiatory na pamięci i sekcje zasilania. Thx CZEKU za "FENDERA :) "

Teraz jestem w pracy później wkleje zdjęcia.

Z tego co zauważyłem to grafa rozgrzewa się więcej niż 8800GT, podczas puszczania marka przy ustawieniach rdzenia 700Mhz i 1050Mhz pamiętki temepratury oscylowały w okolicy 56*C i tak nieźle na std. ponad 90*C w stresie :)

Xibi :lol2:

Teraz zapodam zdjęcia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I czas na OC rdzenia :)

Po pencil modzie trochę pokatowałem grafę i spox :)

800Mhz na rdzeniu leci bez problemu jutro potestuję więcej :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Xibi :lol2:

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Dolna fotka ma inny radiatorek na pamięci niż górna.

GPU-Z zakładka sensors w czasie, gdy włącza się następny test. Wynik w 3dmarku też na to wskazuje. Przedtem dla gpu było 6xxxpkt a teraz 5k.

Ale w Sensors patrzysz na taktowanie w obecnej chwili, czy wykresik pokazujący historię? Bo przecież w trakcie ładowania testu grafa przechodzi w tryb 2D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolna fotka ma inny radiatorek na pamięci niż górna.

Ale w Sensors patrzysz na taktowanie w obecnej chwili, czy wykresik pokazujący historię? Bo przecież w trakcie ładowania testu grafa przechodzi w tryb 2D.

Zgadza się :) Ciekawy byłem jak szybko zobaczycie, tak jeden radiator zawadzał, gdyż był za wysoki, więc zmieniłem na niższy. Jak będę miał więcej czasu to spiłuję

i go zamienię, żeby wszystkie były takie same :) tak, żeby ładnie wyglądało :)

Edytowane przez XibalbaPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem to w niedzielę dla x1800xt na czuja bo coś PCI odmówiło współpracy. :)

1. Sformatuj dyskietkę z opcją dyskietki startowej.

2. Ściągnij ATIFlash dos

3. Ściągnij bios do radka i zmień nazwę na bios.rom

4. Wgraj na dyskietkę AtiFlash i bios.rom

5. Uruchom ponownie kompa z dyskietki i poczekaj, aż stacja przestanie się świecic

6. Wpisz: "ATIFlash -p 0 bios.rom -f" (f dla pewności, że wymusi wgranie biosu) i odczekaj 30sek

7. Reset i śmiga :)

Panowie. Nowe radki nie mają sprzętowego zrzucania video tak jak było to w X1800? :( A myślałem, że dodali do zgrywania HD a tu cofnięcie wstecz. :/

Próbowałem zrobic tak jak powyżej i klapa. Na komendę -i pisze że adapter not found. I wywala bląd 0FL01.

Karta to 4850 gigabyte. Chciałem podnieśc napięcie w biosie i klapa... Komputer uruchamia sie w trybie awaryjnym. Co robic. Mam jeszcze starego radka 3850.

Już sprawa załatwiona. Stary atiflash miałem.... :damage_wall:

Edytowane przez alf1313

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Ci to właśnie napisać. ;)

Ja jeszcze inaczej zrobiłem. Wsadziłem w PCIx1 x1800xt a w PCIx2 HD4850. Wszedłem do windy i ATIWinFlash-em go wgrałem. Tylko najpierw windows musiał wykryć obie karty. ;)

To ja jeszcze raz się przypomnę. HotFix to dodatek do sterownika czy nowszy sterownik? Pytam z tego względu, że nigdy tego nie instalowałem na poprzednich kartach ATI. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie! Zrobiłem Fan Fix i ustawiłem wiatraczek na 65. Temperatura spadła do ok. 52stopni karta gigabyte. I teraz pytanie ile mogę maksymalnie ustawić prędkość wiatraczka, tak aby w końcu nie wyzipiał? Może lepiej odrazu zmienić chłodzenie? I jeszcze jedno, jakim programikiem mogę sprawdzić jaką temp. karta będzie miała w stresie? sory za głupie pytania ale zupełnie sie na tym wszystkim nie znam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli ktoś ma problemy z flashowaniem WinFlashem pod vistą - kliknąc prawym klawiszem na winflasha i dać uruchom jako Administrator - wczoraj bez problemu przeflashowałem karte pod Vistą x64

Natomiast mam inny problem - wgrałem bios w którym w 2D takty sa ustawione na 160/500 - wszystko jest ok z jednym ale w 2D mam takie takty pod warunkiem używania jednego monitora :| - gdy podam obraz na telewizor po HDMI lub na monitor jest ok. Gdy karta pracuje w trybie klonowania (TV+monit) ustawia takty na wartości 3D i nie obniża ich :( - spotkał się ktoś z takim problemem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek zamawiam accelero s1 rev.2 i oczywiście wentylatory. I zastanawiam się czy nie lepiej wziąć zamiast 1szt. 120x120x38 o dość dużym przepływie, 2szt. 92x92x25. Dwa mniejsze pokryją większą część radiatora i przy okazji karty. Będzie bezpośredni nadmuch na sekcję zasilania i memki. Macie z tym jakieś doświadczenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem poza domem ,a trafiłem na niezły radiator.Muszę go obrobić korzystając z "obecności" sprzętu.Ale nie znam rozstawu otworów przy sekcji zasilania*.Chcę zrobić radiator na kołkach/śrubach z użyciem pasty zamiast taśmy 3M...Proszę o pomoc jak ktoś zna ten rozstaw.I ponawiam pytanie z postu 2806.

Docelowo posadzę bloczek, 1xwentyl wolnoobrotowy plus radiatory na sekcję i Vram(może ten ostatni też cieczą?).

* ~48.5mm -dzięki Opo :wink:

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Accelero na drugim kompie.

Siedzi na 8800GT,zamontowałem mu 120mm i 80mm(wieje na zasilanie).

Dużo także daje generalnie jeśli w budzie jest wentyl na boku obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne, karta przechodzi z trybu 2D na 3D (jak sie myle to niech ktos mnie poprawi).

nie mylisz się.

Swoja drogą, ciężko się zdejmuje referencyjne chłodzenie z 4850? nie ma żadnych problemów, trzeba na coś uważać? Pytam, żeby być przygotowany jak w niedługim czasie będę montował S1. Do radiatorów na pamięci dostaje tą taśmę przylepną czy jak się to nazywa, a na tego śledzia do chłodzenia sekcji zasilania też czy trzeba dokupywać? Czy w to warto się też zaopatrzyć do chłodzenia sekcji zasilania http://allegro.pl/item402733915_pentagram_...m_heatsink.html ?

hmm nawet potaniały http://allegro.pl/item401740050_arctic_coo...jtaniej_fv.html 3dni temu widziałem po 66zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mylisz się.

Swoja drogą, ciężko się zdejmuje referencyjne chłodzenie z 4850? nie ma żadnych problemów, trzeba na coś uważać? Pytam, żeby być przygotowany jak w niedługim czasie będę montował S1. Do radiatorów na pamięci dostaje tą taśmę przylepną czy jak się to nazywa, a na tego śledzia do chłodzenia sekcji zasilania też czy trzeba dokupywać? Czy w to warto się też zaopatrzyć do chłodzenia sekcji zasilania http://allegro.pl/item402733915_pentagram_...m_heatsink.html ?

hmm nawet potaniały http://allegro.pl/item401740050_arctic_coo...jtaniej_fv.html 3dni temu widziałem po 66zł :)

Wg mnie nie bardzo pasuje ten radiator dołączony do s1, więc lepiej się uzbroić na przykład w te które znalazłeś. Referencyjne zdejmuje się bardzo łatwo. Taśma jest przyklejona na radiatorach. Montaż s1 też jest bardzo prosty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgralem bios z gigabyte 4850 programem gpu z 0.2.6. Otworzylem w rbe 1.12 i zmienilem

jedynie napiecia na 1.263 jak to bylo podane kilka stron wczesniej. Przeflashowalem z dyskietki komenda ATIFlash -p 0 nazwabiosu.rom. Po restarcie przy ladowaniu systemu monitor sie wylacza. Dziala bez sterownika i w trybie awaryjnym. Po reinstalce driverow podobnie.

Chcialem przywrocic oryginalny bios, ale ma rozszerzenie bin a nie rom i atiflash wyrzuca blad.

Ma ktos dzialajacego biosa do gigabyte z jedynie podniesionymi napieciami dla trybu high 3d?

Juz sobie poradzilem. Wystarczylo wpisac bin zamiast rom i przywrocilem oryginalny bios. Pytanie co poszlo nie tak w rbe 1.12 skoro tylko zminilem wartosci napiec w 3d?

Edytowane przez Piet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi