Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Nie tylko Ty masz taki problem że masz czarny ekran, po zmianie tych 5 wartości w RBE. Jestem chyba jedną z nielicznych osób, którym bez problemu działa karta po takiej modyfikacji. Podejrzewam że Gigabyte wydał różne rewizje swoich kart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) 8800GT bodajze(o ile sie nie myle) po 15K robia a, radek zamiata nim jak chce...Nie w każdej grze -nie przesadzaj.W niektórych 88GT jest lepsze/równe.Ogólnie oczywiście wydajność Ati jest wyraźnie większa ale nie popadajmy w przesadyzm.Jak ktoś świata poza np.GRAW 1 i 2(a są fajne -fajniejsze niż marki dla których jak czytam wielu karty kupuje) nie widzi to 4850 będzie strzałem do własnej bramki tym bardziej ,że podobno nowe stery od NV ze "wsparciem fizyki w GPU" mają objąć więcej tytułów niż poprzednie(cały jeden i jeden mark....najmniej popularny zresztą :razz: ).Więc chyba te gry przyśpieszą(?)Zobaczymy co będzie...Ciekawi mnie jak to jest z miękkimi cieniami na Ati.W jednej recenzji czytam "niestety nadal są słabym punktem kart czerwonych", a w innej "po włączeniu miękkich cieni przewaga kart Ati jeszcze wzrasta" :rolleyes: .Ech....chodziło na dodatek o ile dobrze pamiętam o te samą grę -FEAR. EDIT -jeżeli BIOS VER011.003.000.000.xxxxx nazywacie "gigabytowym" to co on robi u mnie na PowerColorze?A tak się wiłem unikając Gigabyte :sad: Edytowane 25 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Nie tylko Ty masz taki problem że masz czarny ekran, po zmianie tych 5 wartości w RBE. Jestem chyba jedną z nielicznych osób, którym bez problemu działa karta po takiej modyfikacji. Ja nie mam tego problemu, wgrałem sobie bios od MSI VER011.004.000.000.xxx i wszystko jest w porządku. A flashowałem z windy ze 20 razy i nic się nie stało, czasem tylko wartości nie zaskoczyły. Ostatnio ustawiłem 700 na rdzeniu, ale miałem BSOD po 5 min gry w Obliviona, więc będzie trzeba znowu flashować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 U mnie BIOS się modyfikuje w sumie jeżeli chodzi o napięcia w porządku.Jeżeli chodzi o wentyle(brak tabelki ze stopniowaniem i możliwości jej włączenia) to niech się w d... ugryzie.Dziś kolejne podejście do chłodzenia na karcie.Aż bloczek odłączałem i oglądałem -nie mogłem uwierzyć ,że nagle taki cienki się okazał :wink: .Nic mu nie jest zresztą jak i układowi całemu.Na sekcję już dopiłowałem aluminiaki -pewnie i tak nie stykną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Ja w swoim Gigabytecie tak pozmieniałem wartosci i wszystko dobrze działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A zapuść może 3Dmarka06 i popatrz jak wygląda test u Ciebie CPU.U mnie przy ustawieniach 160/500 miałem pokaz średnio udanych form kubizmu :razz: .Wróciłem więc do def w 2D, bo chyba karta skoczyła wówczas w 2D(bo klatek mało...).Żaden dramat w sumie tym bardziej ,że wynik policzyło w normie ale jakoś tak nieschludnie to wyglądało :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 To może inaczej kto wytłumaczy od czego są "clock info 0x" który za co odpowiada ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 To może inaczej kto wytłumaczy od czego są "clock info 0x" który za co odpowiada ??? Kliknij na 0,1,2,3 i dowiesz się wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans15336 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Kliknij na 0,1,2,3 i dowiesz się wszystkiego. A dzięki , bo jeszcze nawet tego programu nie odpalałem :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 W każdym wypadku masz dodatkowe 5% za darmochę i wyżej jeszcze tym większe %,a w innych grach może być więcej. 1360x760 <_< OC ma większy wpływ w wyższych rozdzielczościach. Przecież napisałem, że podkręcanie pamięci daje wyraźny wzrost wydajności, słabiej z GPU. A jeszcze wcześniej napisałem, że nie warto kręcić GPU powyżej 700MHz bo to nic nie daje. Chyba, że te biosy mają jakieś blokady na podkręcanie GPU i więcej niż overdrive nie podnoszą? Chyba to brak dobrych tweakerów się objawia. :( Mozesz mi przeslac swojego biosa z gigabyte z napieciem 1,21 i jesli to mozliwe z reszta na stock? Opisalem juz moje boje z niemozliwoscia flashowania karty po edycji w rbe 1.12. Plik musi miec rozszerzenie bin juz z poziomu edytora, a nie po zmianie rozszerzenia z rom na bin. Sproboje po prostu z biosem zmodyfikowanym z innego gigabyte. Wieczorkiem coś wrzucę. Też z miłą chęcią przyjąłbym bios do gigabyta 4850 zmodyfikowanego w sensowny sposób i bezpieczny dla karty :oops:j.w. Nie tylko Ty masz taki problem że masz czarny ekran, po zmianie tych 5 wartości w RBE. Jestem chyba jedną z nielicznych osób, którym bez problemu działa karta po takiej modyfikacji. Podejrzewam że Gigabyte wydał różne rewizje swoich kart. U mnie też wszystko śmiga po zmianie biosu. A robię to 4x dziennie pod windowsem. ;) Oryginalny bios jaki u mnie siedzi to wersja 004. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Bios 0004 nie jest od Gigabyte, tylko MSI. Chodziło mi o problemy ludzi, którzy zmodyfikowali przy pomocy RBE 1.12 oryginalny bios od Gigabyte i mają czarny ekran po sflashowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A może uda się wrzucić do FAQ kilka BIOSów do kart?Dwie podstawowe póki co edycje i kilka pewniaków po modyfikacjach?Wszyscy wiemy ,że są ludzie co nawet kowadło popsują ,a co dopiero modyfikację ustawień w BIOS.... :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 RBEJ. 004 miałem po kupnie karty. Gigabyte wgrywa inne biosy? Zresztą chyba te wszystkie biosy są od ATI. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Miałem rację że Gigabyte coś kombinuje ze swoimi kartami, skoro wgrywa do nich różne biosy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Miałem rację że Gigabyte coś kombinuje ze swoimi kartami, skoro wgrywa do nich różne biosy. Mam juz 3 z rzedu sztuke tego badziewia (dla mnie-ze względu na brak oc). Odechcialo mi sie je wymieniac juz u znajomego, brak perspektyw na lepsze oc. Wgrałem w koncu bios MSI( ten nowszy 0004 ). Karta wstala, nawet dalo sie wyedotowac napiecia w 3d i wgrac. Tyle ze nie zmienilo to nic. Dalej 690/1050. Pamieci potrafia nawet 1150 ale artfakty sa juz wtedy kolosalne. 700 na rdzeniu wiesza karte po kilkunastu sekundach. Dodam ze na karcie accelero s1 z 1x120 wraz 1x80 nad sekcja zasilajaca, temp po 11 min. furmarka 46 stopni, wiec chlodzenie raczej daje rade. Wracam do 9800gtx tym razem z plusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Ja po wgraniu biosu od MSI ze zmodyfikowanymi napięciami też nie uzyskałem ani jednego Mhz więcej. Dopiero edycja oryginalnego biosu od Gigabyte dała mi 1.21v na rdzeniu i kilkadziesiąt Mhz więcej przy OC. 690/1050 na standardowym napięciu to wynik jak najbardziej OK. Edytowane 25 Lipca 2008 przez RBEJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Mam juz 3 z rzedu sztuke tego badziewia (dla mnie-ze względu na brak oc). Odechcialo mi sie je wymieniac juz u znajomego, brak perspektyw na lepsze oc. Wgrałem w koncu bios MSI( ten nowszy 0004 ). Karta wstala, nawet dalo sie wyedotowac napiecia w 3d i wgrac. Tyle ze nie zmienilo to nic. Dalej 690/1050. Pamieci potrafia nawet 1150 ale artfakty sa juz wtedy kolosalne. 700 na rdzeniu wiesza karte po kilkunastu sekundach. Dodam ze na karcie accelero s1 z 1x120 wraz 1x80 nad sekcja zasilajaca, temp po 11 min. furmarka 46 stopni, wiec chlodzenie raczej daje rade. Wracam do 9800gtx tym razem z plusem. U mnie przed zmianą chłodzenia bez artefaktów uzyskiwałem 680/1050. Po zmianie na S1 i 120mm+92mm 820/1200. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 And when I set custom clocks it goes right back to default, and on GPU-Z, on the "graphics card" tab, it says the correct clocks, then on the "sensors" tab, it says 500 core and 750 memory, what the F***.:bang: Why the hell does it say under current clock 500 core and 750 memory... it also says it on GPU-Z, and no matter what the f*** I do, I can't change it.. 8.7 sucks. I also reinstalled everything to no avail. When I uninstall the driver, it's at it proper speeds! As soon as I install it, it goes to 500 and 750.. What a piece of ****. Hah! And then when I try to install the 8.6 display drivers, it says it's successful, however there not installed, good f****** job ati. Z pewnego zagranicznego forum :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: Fajnie się koleś wkurza a niewiedza jego sięga zenitu :lol2: :lol2: Szkoda że nie trafił na bios od MSI z zegarami 160/500 w 2D :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: :lol2: Ciekawe jakby wtedy zareagował?? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Grr, te upały, już mi się grafa sama dwa razy wyłączyła. Jakie chłodzenie byście radzili założyć? Prócz tego S1 oczywiście, bo słabo u mnie z miejscem w obudowie. Ogólnie przydałobysię najlepiej jakieś dwu-slotowe, oddające ciepło na zewnątrz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Ja po wgraniu biosu od MSI ze zmodyfikowanymi napięciami też nie uzyskałem ani jednego Mhz więcej. Dopiero edycja oryginalnego biosu od Gigabyte dała mi 1.21v na rdzeniu i kilkadziesiąt Mhz więcej przy OC. 690/1050 na standardowym napięciu to wynik jak najbardziej OK. Jak juz pisałem, mam chyba do czynienia z inna seria gigabyte. Zamienilem bios z powrotem na oryginalny, tylko ze zmienionymi napieciami. O dziwo zadzialal, jest juz pulpit.Powrocilem tez do punktu wyjscia: arty juz na 680/1050( przy wyzszym napiecu 1,21v!). Dobra dniowka juz mi zeszla na nic nie warta zabawe z grafami. Pencil mod 1.4V (15 razy chyba sprawdzalem na roznych olowkach, odizolowany rezystor tasma, brak grafitu na sasiadeujacych rezystorach) powoduje zawieszanie nawet na def. Bez kitu, troche graf juz zmodowalem olowkiem(7800,8600), ale ta zniechecila mnie jak nigdy. Tak wiec poprzednio zmodowany bios msi raczej dzialal, bo rdzen byl czysty na 690. Pewnie dzialajacy pencil mod na 1,4 dalby w koncu az 700 (gdyby w ogole zadzial-zmierzone miernikem 1,38). Edytowane 25 Lipca 2008 przez Piet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 No sorry jak wy robicie mody malując ten rezystorek to sie nie dziwcie, że macie przyrost 0 Mhz. Tam mod prawie w ogóle napięcia nie podnosi... :lol: U mnie GB na 1.45v robił 870Mhz stable. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Macie chłopaki te zmodyfikowane biosy i oryginalny RV770. http://rapidshare.com/files/132409304/HD4850.rar.html Jedne jest zmodyfikowany i ściągnięty z zagranicznego forum. Całkiem wysoko na nim kręciłem jeszcze na stocku. Lanc. Ja po zamalowaniu ołówkiem mam 1.4v. Na 1.33 uzyskiwałem już 820MHz ale co z tego jak od 700MHz wzwyż nie mam w ogóle przyrostu wydajności a nawet lekki spadek. Co poradzisz? Edytowane 25 Lipca 2008 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) "Przepraszam cię Ati" hehe....Założyłem bloczek na innej karcie "nie żyje od dawna" mającej otwory na chama powiercone pod rozstawy różne(na sucho celem testowania zapinki)....I co?A zapinka z kompozytów made by kumpel jest pęknięta i po dokręceniu powoli się rozwarstwia(-ła ,bo już w kuble jest :wink: ) i docisk "się redukował" na psi stolec :mad: !Zrobiłem remake WC na 4850 z bloczkiem CPC(stary przyjaciel -piszczy radośnie już jak po schodach do domu idę :razz: ).Sekcja i pamięci radiatorki plus nawiew wzdłuż grafy czyli gdyby leżała pamięciami do góry to wentyl byłby postawiony na niej koło śledzia(a jest podwieszony).No i na 1.21V by BIOS(no i miernik) przy FUR 0.5h(czasu brakło na więcej) mam max 55*.Takty 710/1100 do testów idą kilkudniowych.06ka w niecałe 12 800(CPU na 3.456 24/7) , 03ka leciutko ponad 40k....Sanctuary Unigine przechodzi(wolniej niż 88GT mocno) no i kręciło bencha w Crysis GPU jak pływałem w wannie(a ja wiem?Ze 20 minut?).Nie ważne klatki w nim -mam niemal co dzień inne pliki cfg więc nie mam wykładni....Kilka kółek w GRID podriftowałem więc takty zostają na kilka dni do testów.Stabilność ma być i tyle.Sekcja nawiana dałaby się polizać w czasie FUR ale jestem tradycyjnej orientacji seksualnej więc poprzestałem na teorii :wink: . Wniosek -karta ciepła ale "da się".Vmod w planach na 1.4V.Więcej IMO bez sensu z moim procem(choć go lubię :razz: ).Wszystko to wstępnie ustawiłem ,żeby zobaczyć czy warto się umacniać i....chyba tak.Przy okazji konkluzję mam -czy te karty są dziwne czy taśma 3M coraz gorsza ale normalnie tyle jej zmarnowałem ,że aż mną wstrząsnęło.A nie pierwszy i nie dwudziesty raz kleję.Nigdy takich problemów nie miałem.Głupio zwalać na Ati(a może Qupondy?) więc niech będzie ,że pasta... :rolleyes: Po prostu mi wszystko odlatywało(niemal wszystko). Edytowane 25 Lipca 2008 przez miron72 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Byłby ktoś zainteresowany kupnem niekręconego Gainwarda HD4850 na gwarancji ?? [ma raptem 4 dniową] ??Hehe , watpie w to :wink: :rolleyes: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Koleżka ma na zbyciu tak to jest jak się kupuje na gwałt, pojawia się kasa i się chce 4870 ;p A ja ogólnie mam pytanie co do mojej ATI HD4850 otóż... Wgrałem dziś CRYSISA, NFS Prostreet i Stalkera.. Tak dla testu. No i rzecz jasna wszystko idzie na max i spoko ale nie w tym rzecz. Otóż co jakiś czas miewam dziwne przycinki nawet jeśli zmniejsze rozdzielczość i zjadę z detali tak jakby karta momentami się przegrzewała czy coś... Karta a raczej temp sięga 80-90 stopni. Na forum mi polecono zakup tej karty i tylko dlatego ją mam ale powoli zaczynam żałować;// Czym mogą być spowodowane takie jazdy ?? Nie brałem się nawet za jej kręcenie bo nie bawię się w OC. Mam viste sp1 + dx10 + najnowsze stery i partycje po formacie. Chłodzenie jest standardowe takie jak było więc do cholery czemu to nie chodzi tak jak trzeba ?? Ramu 5GB, proc e6300 @ 2,5, mobo asus p5b deluxe... Jakieś pomysły ?? Mogę dokupić accelero s1 o ile to zniwelowałoby ten problem "przycinek" Edytowane 25 Lipca 2008 przez f3nikz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeretyK Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 mam wydajny blok i radiatory by sie znalazły ale co z tego jak siedzę na chłodnicy 1x120mm W trakcje tworzenia nowej rev LC ale nie mam po prostu czasu i boje sie że jak zdejmę chłodzenie z karty to mi aluminium w domu zabraknie na radiatory :lol2: a woda się zagotuje. Ale jak widze 70* na karcie to tez nie jest miło :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurniczek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) f3nikz Nagraj filmik z ta przycinka to moze bedzie wiedziec jak pomoc. Edytowane 25 Lipca 2008 przez kurniczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 a czym ten filmik nagrać ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucas0 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 frapsem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f3nikz Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 ok dzięki spróbuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...