Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, tu nie chodzi o liczbe FPS, ale o charakterystyczne "szarpanie" obrazu gdy karcie brakuje ramu. Mimo ze liczba FPS jest dalej bardzo duzo, to gra wcale nie jest plynna. Mialem cos takiego na 8800GS 384MB wzgledem 8800GT 512MB, mimo ze na 8800GS w UT3 na Suspense bylo 55FPS, a na 8800GT 60FPS, to poniewaz tekstury zajmowaly w tym miejscu ok. 500mb gra na 8800GS przypominala gre na ok. 25FPS, mimo ze bylo caly czas 55Fpsow. Ramu akurat nigdy za wiele.

I tu jesteś w błędzie o ile w NV to ma odzwierciedlenie o tyle w Radkach nie ma.Tak samo jak 2900 512 i 1GB żadnej różnicy w grach odczucia.Co nawt jest napisane w podsumowaniu.

"Sapphire Radeon HD 4850 1GB - marketing, marketing, marketing. Płacimy 150 zł za dodatkowy RAM (i wyposażenie), a w zamian za to nie dostajemy kompletnie żadnej różnicy w wydajności. Nie odczuwamy w trakcie gry lepszej płynności, która nie wychodzi na wykresach. Radeon HD 4850 jest po prostu kartą, która nie potrzebuje 1GB RAM więc spokojnie możemy skupić się na wersjach z 512MB.

Najlepsze że w CF szarpanie znika tak jakby to moc GPU nie była wystarczająca w Crysis,COH Dx10 i WIC DX10 ,Graw2 a nie ram.

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miron72 dziex za udzielenie odpowiedzi. Miałem wątpliwości, gdyż kilka stron temu jeden z forumowiczów udostępnił bios na bazie 1,0003 i kilku osobom nie działało. W FAQ też było o tym wspomniane więc wolałem się upewnić gdyż w 100% nie było to wyjaśnione, albo po tych kilkudziesięciu stronach przeglądania o 2 w nocy juz zgłupiałem ;). Ale teraz dzięki Tobie już wszystko wiem. Dziex jeszcze raz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż -tu się zgodzę ,że w pewnym momencie szukania dostaje się głupawki no i lepiej spytać zamiast działać w ciemno.Podaj może jakie takty chcesz(sprawdzone już przez Cię testami po OC z poziomu windy) mieć ustawione w BIOS to jutro wrzucę Ci gotowca(nie piszę z miejsca gdzie jest komputer do gier).Obecnie mam ustawione 725/1130 zachowawczo(bo 730 też chodziło ale teraz myślę pamięć powolutku dotestować).Miernik pokazał napięcie 1.21V.W 2D mam standardzik.BIOS oczywiście 1.0003.Wentyli nie ruszam(inne chłodzenie).

EDIT -ładnie nawet pogoniłeś X2(wiem ,że lepsza valida Ci znikła niechcący).Znam to z wątku zacnej(miałem to wiem :wink: ) Płyty ,którą posiadasz.

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu jesteś w błędzie o ile w NV to ma odzwierciedlenie o tyle w Radkach nie ma.Tak samo jak 2900 512 i 1GB żadnej różnicy w grach odczucia.Co nawt jest napisane w podsumowaniu.

"Sapphire Radeon HD 4850 1GB - marketing, marketing, marketing. Płacimy 150 zł za dodatkowy RAM (i wyposażenie), a w zamian za to nie dostajemy kompletnie żadnej różnicy w wydajności. Nie odczuwamy w trakcie gry lepszej płynności, która nie wychodzi na wykresach. Radeon HD 4850 jest po prostu kartą, która nie potrzebuje 1GB RAM więc spokojnie możemy skupić się na wersjach z 512MB.

Najlepsze że w CF szarpanie znika tak jakby to moc GPU nie była wystarczająca w Crysis,COH Dx10 i WIC DX10 ,Graw2 a nie ram.

Wiesz, ciezko mi powiedziec czy tylko na NVidii, czy nie, ale rzeczywiscie zauwazylem to szarpanie juz kiedys miedzy 7300GT 256MB (gdzie nie bylo), a 7600GS 128MB gdzie mimo nawet wiekszej ilosci FPS gra byla mniej przyjemna ze wzgledu na szarpanie. Pozniej te 8800GS i 8800GT. Tak wiec jest NVidia, co do ATI to nie dam sobie reki uciac, ale podejrzewam, ze w tych starszych jest podobnie, bo X1950PRO 256MB mimo ze zapewnia z 50FPS w UT3 to gra wcale nie jest plynna i podejrzewam, ze jak by wstawic wersje 512MB to problemu by nie bylo. Teraz testuje 2900PRO 512MB i w miejscach gdzie jest ok. 50FPS gra jest dalej bardzo plynna, gdzie na X1950PRO 256MB mimo rowniez 50FPS gra taka nie byla, wiec to raczej nie tyczy sie tylko NVidii.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

walę prosto z mostu: Czy jest jaki kolwiek sens pakowania 4850 do kompa z jednym jajkiem 3200+@2.5 Ghz? Będzie mocno blokowny przez cpu? Za ~2 tyg stanę przed wyborem karty i z racji bardzo ograniczonego budżetu biorę pod uwagę opcję 4850 albo GF 9600 GT + X2 4800+ i zastanawiam się, która z opcji ogólnie wyjdzie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, ciezko mi powiedziec czy tylko na NVidii, czy nie, ale rzeczywiscie zauwazylem to szarpanie juz kiedys miedzy 7300GT 256MB (gdzie nie bylo), a 7600GS 128MB gdzie mimo nawet wiekszej ilosci FPS gra byla mniej przyjemna ze wzgledu na szarpanie. Pozniej te 8800GS i 8800GT. Tak wiec jest NVidia, co do ATI to nie dam sobie reki uciac, ale podejrzewam, ze w tych starszych jest podobnie, bo X1950PRO 256MB mimo ze zapewnia z 50FPS w UT3 to gra wcale nie jest plynna i podejrzewam, ze jak by wstawic wersje 512MB to problemu by nie bylo. Teraz testuje 2900PRO 512MB i w miejscach gdzie jest ok. 50FPS gra jest dalej bardzo plynna, gdzie na X1950PRO 256MB mimo rowniez 50FPS gra taka nie byla, wiec to raczej nie tyczy sie tylko NVidii.

zaczeło się od R600 dalej sam sobie odpowiedz.Nie ma pożytku z 1Gb na 2900XT i 3870 nie było i tu też nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jaki sposob oni to rozegrali, ze od R600 ram nie ma takiego znaczenia ? Jakies zmiany w artchitekturze ? Z tego co pamietam, to zarowno X1950PRO jak i pozniej R600 maja kotroler krzyzowy i jakichs wiekszych zmian w zakresie ramu karty nie bylo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za głupie pytanie, lecz w tych sprawach jestem kompletnie zielony. Czy Radeon HD4850 na 100% będzie "pasował" do polecanego przez wielu userów forum monitoraLG W2252TQ-PF? I czy ta karta bęzie odpowiednim wyborem do mojego sprzętu z sygnatury? Wolę dmuchać na zimne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za głupie pytanie, lecz w tych sprawach jestem kompletnie zielony. Czy Radeon HD4850 na 100% będzie "pasował" do polecanego przez wielu userów forum monitoraLG W2252TQ-PF? I czy ta karta bęzie odpowiednim wyborem do mojego sprzętu z sygnatury? Wolę dmuchać na zimne...

Ten monitor ma spora rozdzialke natywna, ale teraz praktycznie kazda gra bedzie smigac jak zloto, jedynie w takim np. Crysisie na AA sobie nie bedzie mozna pozwolic. Ale znowu w tej grze, to malo ktora karta moze sobie na to pozwolic :) Mozesz smialo brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie odnosnie programu RBE, czy w polach 1,2,3 nalezy podac te same wartosci co w 7,8,9?

Chodzi mi glownie o podniesienie zegarow w trybie 3D, czy zegary w polach 3 i 9 musza sie zgadzac? i co z UVD, jesli podniose zegary w polu 3 i 9 to w UVD bede musial podac tez te same wartosci w odpowiednim polu ?

W polu 3 i 9 w napieciu mam ----, czy to jest maksymalne z jakim moze pracowac? Czy nalezy wpisac 1.21?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko do posiadaczy Asusa 4850

Chodzi mi smart doctora i ustawienia prędkości wentyla. Generalnie program (mimo iz czytałem gdzies na forum że nie pamięta ustawień) zapamietuje ustawienia i tak ustawiłem na 40% i jest powiedzmy ok.

Niestety zdarza się że czasami ni to z gruszki ni z pietruszki nagle wentyl zaczyna się kręcic na 100% a nie musze pisac jak to słychac. u was też ma takie jazdy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanko do posiadaczy Asusa 4850

Chodzi mi smart doctora i ustawienia prędkości wentyla. Generalnie program (mimo iz czytałem gdzies na forum że nie pamięta ustawień) zapamietuje ustawienia i tak ustawiłem na 40% i jest powiedzmy ok.

Niestety zdarza się że czasami ni to z gruszki ni z pietruszki nagle wentyl zaczyna się kręcic na 100% a nie musze pisac jak to słychac. u was też ma takie jazdy?

jak karta sie nagrzeje za bardzo, to wlasne sterowanie karty odpala wentyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ( i Panie :) ) na ile udalo wam sie podkrecic Radeony 4870 i przy jakiej predkosci wiatraka? Ja swojego narazie na 810/1100 przy 35% coolera . Ale niestety zauwazylem ze jak sie tym AMD GPU clock przejdzie ponad wartosci z ati overdrive ( 790/1100) to karta nie zmienia ustawien na 2D .. Tez tak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciekła do sieci beta Catalyst 8.8. Nowe stery podobno zapewniają duży przyrost wydajności w CF... i nie tylko. Jeśli ktoś pragnie zaryzykować, oto linki:

http://www.pctreiber.net/filebase_redirect.php?fid=7568 (XP)

http://www.pctreiber.net/filebase_redirect.php?fid=7569 (Vista)

Fake niestety...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyciekła do sieci beta Catalyst 8.8. Nowe stery podobno zapewniają duży przyrost wydajności w CF... i nie tylko. Jeśli ktoś pragnie zaryzykować, oto linki:

http://www.pctreiber.net/filebase_redirect.php?fid=7568 (XP)

http://www.pctreiber.net/filebase_redirect.php?fid=7569 (Vista)

Już zasysam sprawdze wieczorem w 3Dmarkach :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3064006[/snapback]

Już zasysam sprawdze wieczorem w 3Dmarkach :oops:
:lol2: :lol2:

może wspawdz w grach

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem PowerColor ATI Radeon HD4850. Na razie jeszcze nie bawiłem się w podkręcanie, ale wydajność i tak w porównaniu do starego GeForce 7900GS powala. Po wielu godzinach testów doszedłem do pewnego wniosku, który może się niektórym przydać.

Jeśli doświadczacie niestabilności w grach (np. gra wywala się podczas ładowania z błędem Windowsa), wyłączcie w sterownikach opcję Catalyst A.I. U mnie powodowała ona wywalanie się Need For Speed Carbon.

Który BIOS jest najlepszy i najnowszy: VER011.003.000.000.029117, MSI VER011.004.000.000.000000 czy VER011.004.000.000.029193? Wydaje mi się, że ten ostatni, ale wolę się upewnić. Czy można zmieniać wersję BIOSu karty? Czy jest to bezpieczne?

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi