Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra bo wiele uzytkownikow mnie meczy o Najlepszego BIOSA pod gigusa

BIOSY GIGUSA - dzialaja DOBRZE z wersja - 8.6 HIT FIX

(GPU 700 mem 2200 - napiecie 2D 0,92v w 3d - MAX ile moze karta FAN FIX)

1. http://rapidshare.com/files/136047308/Best700.rom.html

(gpu 750 mem 2300 FAN fix TURBO)

2. http://rapidshare.com/files/136052130/turbo.rom.html

na sterach 8.6 i biosie Turbo zwiecha w 3dmark06. na best wrsji wszytko smiga.

zastanawia mnie tylko dlaczego pamieci nie smigaja na 750?? czyżby potrzebny był pencil mod?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz Wyjasniam ...

Wersja

nr1 . -

BEST jest zrobiona tak

ze pojdzie na KAZDEJ KARCIE !! - oferujac Bdb wydajnosc i dobre chlodzenie

wersja nr.2

Jest zrobiona pod nieco lepsze karty TZW z selekcji

(poprostu nie kazda karta pociagnie 750 na gpu po bios modzie - moze byc potrzebny w tym wypadku Vmod)

Najbezpieczniejsza Opcja jest

wgranie wersji BEST ...

i reczne podciaganie taktow Amd Gpu Clock - do wartosci az karta osiagnie max preformenc przy max stabilnosci

jak juz pisalem Niemozliwe jest Zrobienie UNIWERSALNEGO max biosa dla wszysktich kart

bowiem kazda karta kreci sie inaczej jedna bedie sie konczyla na 720 inna na 740 a jeszcze inna na 760

dlatego najlepiej zrobic j/w i cieszyc sie znakomita wydajnoscia przy minimum ingerencji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz Wyjasniam ...

Wersja

nr1 . -

BEST jest zrobiona tak

wersja nr.2

Jest zrobiona pod nieco lepsze karty TZW z selekcji

(poprostu nie kazda karta pociagnie 750 na gpu po bios modzie - moze byc potrzebny w tym wypadku Vmod)

Najbezpieczniejsza Opcja jest

wgranie wersji BEST ...

i reczne podciaganie taktow Amd Gpu Clock - do wartosci az karta osiagnie max preformenc przy max stabilnosci

jak juz pisalem Niemozliwe jest Zrobienie UNIWERSALNEGO max biosa dla wszysktich kart

bowiem kazda karta kreci sie inaczej jedna bedie sie konczyla na 720 inna na 740 a jeszcze inna na 760

dlatego najlepiej zrobic j/w i cieszyc sie znakomita wydajnoscia przy minimum ingerencji

spoko. dzieki za wyjasnienia.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z radeonem 4850 PowerColor. Podczas grania komp sie zwiesza, zanika sygnał lub wyskakują kolorowe paski. Od razu powiem ze podkręciłem wiatraki na karcie. Zamontowałem także w obudowie dodatkowe chodzenie a temperatura karty w spoczynku to 50C podczas zwisow temp okolo 75C. Testowałem stery od 8.6 z fanfixem po 8.7. Juz całkiem nie wiem co robić z tym faktem i czy to wina karty. Wcześniej czytałem ze takie problemy występowały przy przegrzewaniu karty. Nie wiem czy zainwestować w jeszcze lepsze chlodzenie czy zmienić bios w niej a jak tak to na jaki, czy oddac na gwarancje.

Konfiguracja kompa:

E7200;Gigabyte p31 DS3L; 2x1gb ocz xtc platinium; raddeon 4850 PowerColor; ModCom 500W; samsung f1 spin point 320gb; windows xp sp2.

Edytowane przez garing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to przetestuj DMayCry 4 to 20Mhz polecisz do dołu.

ok obadam

Lost planet przechodzi w pentli przy 765 -

przy 770 - zdarzaja sie Zawiasy

asekuracyjnie dalem na codzien 750

i poki co syci mnie

Edytowane przez Strongmen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Mam problem z radeonem 4850 PowerColor. Podczas grania komp sie zwiesza, zanika sygnał lub wyskakują kolorowe paski. Od razu powiem ze podkręciłem wiatraki na karcie. Zamontowałem także w obudowie dodatkowe chodzenie a temperatura karty w spoczynku to 50C podczas zwisow temp okolo 75C. Testowałem stery od 8.6 z fanfixem po 8.7. Juz całkiem nie wiem co robić z tym faktem i czy to wina karty. Wcześniej czytałem ze takie problemy występowały przy przegrzewaniu karty. Nie wiem czy zainwestować w jeszcze lepsze chlodzenie czy zmienić bios w niej a jak tak to na jaki, czy oddac na gwarancje.

Konfiguracja kompa:

E7200;Gigabyte p31 DS3L; 2x1gb ocz xtc platinium; raddeon 4850 PowerColor; ModCom 500W; samsung f1 spin point 320gb; windows xp sp2.

Jeśli to FEEL (a pewnie tak) to może być winowajcą, postaraj się dorwać na testy jakiś lepszy zasilacz, modecom MC, corsair, pentagram, chieftec, nie musi być 500W ale tak 400-450W byłoby ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co nie ryzykuje, nie znam Cie nie wiem czy ten bios jest OK

Tos chłopie pojechał :angry: !! Nie po to są fora, by ludziom kit wciskać.. Jeżeli już coś się sknoci, to to, żeś źle zrobił a nie że ktoś g..o wcisnął.. Za takie teksty normalnie powinno się ... Sorry za offtopa, ale się z lekka wkurzyłem ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała kolekcja,pamiętać flash z dosa 8.8 beta nie działaja na tych biosach.

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=197219

Dobra, ktos mi powie jak mam WinFlashem zmienic BIOSa ??

Sciagam sobie BIOS do Sapphire, w RBE zmieniam rozszerzenie z .bin na .rom , a WinFlash pluje sie ze "No VBIOS file" czy cos takiego...

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P Póki co nie ryzykuje, nie znam Cie nie wiem czy ten bios jest OK

Masz racje - lepiej nie Wgrywaj bo ci Karta Wybuchnie - a w obudowie zrobi sie pozar

Po to moduje te biosy - aby miedzy iiymi takie osoby jak Ty -(kotrym sie niechce samemu/badz nie potrafia)

wgraly najlepiej skompowanego biosa - i cieszyly sie wydajnoscia/przy mozliwie najmniejszej ingerencji

Bios jest przetestowany juz przez 4 osoby kotre potwierdzily mi ze wszystko dziala Idealnie - wlacznie z FAN fixem

czesc mam karte ati powercolor 4850 wgralem biosa kolegi Strongmen i mam pytanko teraz jak zaczynam grac to szybciej mi dziala wiatraczek czy tak sie wlasnie mialo dziac ??

Tak wlasnie ma byc ;-) -- gdy grasz Karta bardziej sie nagrzewa i potrzebuje lepszego przeplywu powietrza wiec zalacza sie automat i reguluje odpowiednia temp (podnoszac RPM na wentylatorze)

kiedy nie grasz 2d - napiecie jest obnizone i karta sie nie grzeje wiec nie ma potrzeby by wentylatro wymuszal wiekszy przeplyw powietrza (czyli automat zwalnia RPM wentylatora)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagam sobie BIOS do Sapphire, w RBE zmieniam rozszerzenie z .bin na .rom , a WinFlash pluje sie ze "No VBIOS file" czy cos takiego...

jest chyba jasno napisane flash z pod dosa a nie winflash co nie

Dbanie o sekcje zasilania

Dołączona grafika

Dołączona grafika

20Mhz do góry 880/1150

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech czy ja wiem z tym biosem :P Póki co nie ryzykuje, nie znam Cie nie wiem czy ten bios jest OK, może ktoś sie odezwie kto już używa tego biosu to wtedy i ja spróbuje :P

Powiem to delikatnie bo wydaje mi się, że jesteś początkującym internautą i trzeba wykazać dla Ciebie odrobinę zrozumienia. Jak już wcześniej kolega napisał, fora są po to, żeby sobie pomagać. Na każdym forum jest kilku troli, którzy próbują robić innym wodę z mózgu, ale szybko zostaje to wyprostowane przez pozostałych userów. Gdyby kolega Strongmen próbował wprowadzić Cię w błąd, to uwierz mi, ale w expresowym tempie odezwały by się słowa krytyki pod jego adresem. Ale, że jest to osoba, która wie co robi i od dłuzszego czasu udziela się w tym temacie to mogę Ci zagwarantować, że to co napisał jest sprawdzone i działa. Sam doszedł byś do takich wniosków, gdybyś przeczytał więcej niż pierwszą i ostatnią stronę tego tematu. ;) Więc wgrywaj a nie marudź. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez kojak_ct

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DLa posiadaczy 4870 zmiana napięcia w 2D i mniejszy pobór prądu zaczyna działać z nowym biosem

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=67928

160/225 @ 1.063V = 94W

500/900 @ 1.263=139W

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, jak sie pluje to cos pierniczysz w RBE. Ja winflash zmienialem juz kilka razy zawsze okej. Pamietaj zeby powylanczac wszystko na wszelki wypadek(antywir firewalle, cc i inne)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sobie zmienić bios, aby wyciągnąć z karty jak najwięcej. Jako, że robię to pierwszy raz ;] interesuje mnie aby zrobić to w miarę bezpiecznie.

Sciągnałem sobie od Strongmen'a bios BEST z linka ponizej.

Dobra bo wiele uzytkownikow mnie meczy o Najlepszego BIOSA pod gigusa

BIOSY GIGUSA - dzialaja DOBRZE z wersja - 8.6 HIT FIX

(GPU 700 mem 2200 - napiecie 2D 0,92v w 3d - MAX ile moze karta FAN FIX)

1. 3068285[/snapback]

Juz Wyjasniam ...

Wersja

nr1 . -

BEST jest zrobiona tak

Idac dalej wnioskuje, ze bedzie on pasował rowniez do mojego szafirka...

Sciagam WINFLASHA, loaduje w nim plik .rom z biosem, robie save i po bolu ? Obecnie mam zainstalowane stery 8.6 hotfix. Czy po zmianie biosu CCC chodzi bez problemów ?? Co jesli karta ewidentnie nie polubi sie z tym biosem ? Jak przywrócic bios wgrany fabrycznie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sobie zmienić bios, aby wyciągnąć z karty jak najwięcej. Jako, że robię to pierwszy raz ;] interesuje mnie aby zrobić to w miarę bezpiecznie.

Sciągnałem sobie od Strongmen'a bios BEST z linka ponizej.

Idac dalej wnioskuje, ze bedzie on pasował rowniez do mojego szafirka...

Sciagam WINFLASHA, loaduje w nim plik .rom z biosem, robie save i po bolu ? Obecnie mam zainstalowane stery 8.6 hotfix. Czy po zmianie biosu CCC chodzi bez problemów ?? Co jesli karta ewidentnie nie polubi sie z tym biosem ? Jak przywrócic bios wgrany fabrycznie ??

Tak bios bedzie dzialal na KAzdej referencyjniej HD 4850 - nie wazne czy GIgus czy asus czy tez shappier -

Mozesz wgrac poprzez WINFLASHA - ale zalecane jest flashowanie pod dosem

Jesli masz wgrane CCC w wersji 8.6 hot Fix - to wszystko bedzie smigac Idealnie

Bios juz zawiera pewne Podkrecenie karty 700/2200 - co jest wartosciami bezpiecznymi i jednoczesnie maxymalnymi dla Overdrive w CCC (dla gpu)

dlatego dalsze o/c powinno odbywac sie z poziomu AMD GPU TOOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi