Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakis sposob aby zmusic boxowy coolerek do szybszego reagowania na wysokie temp? :)

Teraz 75idle, max90 stres. Wiatraczek sam reguluje sobie obroty.. w spoczynku waha sie od 9% do 20%.. w stresie pracuje tylko tak zeby GPU nie przekroczylo 90C, wtedy wiatraczek 48-51% :) Czy jest jakas mozliwosc ingerencji w te ustawienia? Nie chce ustawiac mu obrotów na sztywno (FanFix) , w idlu cenie sobie spokoj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli ATT?

Pozatym, ma to jakieś znaczenie że mam Gigabyte'a? Bo czytałem że jakieś jaja z nimi są, ale nie wiem czy ATT się to też tyczy.

Tak.

Nie wiem co to za jaja. Nie wiem czym Gigabyte miałby sie roznic od pozostałych referencyjnych konstrukcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to posiada inną wersje biosa.

A jeżeli można zmieniać napięcia na wyższę w ATT, to w jaki sposób?

No to wiadomo, tyle ze bios to mozna samemu zmodyfikowac. :D

Mozna zmienic tutaj:

Dołączona grafika

Ludzi czy wy naprawde nie potraficie poszperac w programie i samemu wszystko rozkminic.

Edytowane przez new332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.

@up

Rozszerzenie zmień na bin. I naucz się robić backup ;)

ta wiec sprawa wyglada tak u mnie wczesniej mialem bios guru gdzie takty byly 720@1100 ale latal u mnie na 730@1130 i ogolnie rewelka ale teraz ati zrobilo jakas padake z tymi sterownikami i od razu monitor sie wylacza przy probie wlaczenia kompa , ta wiec zgralem ten bios powyzej do siebie czyli deflaut wszystko, mam teraz program ati tray tools i znowu jest jakas padaka przy wlaczeniu attt i ustawieniu napiecia i taktowania jak mialem poprzednio takty sie zmieniaja w proramie ale jak zalaczam np furmarka taktowanie 3d spada do 500 i tylko pamieci sa tak jak ustawilem wczesniej ,wiec nie wiem co jest nie tak albo ten bios jakis jest do [gluteus maximus] albo att sie sypie z nowymi sterami ati , najlepiecj bym chcial zapodac taki bios ktory bedzie bez problemu chodzil z tymi taktami na sterach 8.8 jak ktos ma takie cos to poprosze o udostepnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim cudem ustawiłeś tak niskie takty w ATT? U mnie dolna granica jest dużo wyżej zarówno na GPU jak i MEM.

edit: Aj, głupi. Limity w opcjach.

edit2: Badziewny ten Auto Overclock, nie wykrywa prawidłowo 2D/3D - nie przełącza.

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Mogli by podać temperaturę z czujnika, bo tak to nic to nie mówi. A co do głośności to wygląda na to że jest tak glośno jak na referencie, natomiast po poborze prądu można by chyba wznioskować że jest podbite napięcie, co może dobrze wróżyć dla OC, jesli kogoś to oczywiście interesuje.

Testował ktoś już CrossFire na nowych sterach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wiadomo, tyle ze bios to mozna samemu zmodyfikowac. :D

Mozna zmienic tutaj:

Dołączona grafika

Ludzi czy wy naprawde nie potraficie poszperac w programie i samemu wszystko rozkminic.

To ja wiem że tu można, pytam się jak większą wartość niż te podane ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja wiem że tu można, pytam się jak większą wartość niż te podane ustawić.

Klikasz na przycisk z kropkami leżący obok standardowych, tam tworzysz/edytujesz nowe

wartości - wpisujesz np. 1200, jeżeli interesuje cię napięcie 1.2 v.

Dołączona grafika

Edytowane przez bartopl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nikt nie znalazł rozwiązania problemu mojego, i jeszcze kilku innych użytkowników? Bo w moim przypadku, jak już pisałem, winą na pewno nie jest przegrzewanie się karty...

Raczej kazdy to olal, szukalem po necie i co do mojego problemu (windows x64) na nic nie natrafilem, jednakze w przypadku visty pojawialy sie takie problemy. Jaki masz monitor? tzn podlaczony do karty bezposrednio przez dvi czy przejsciowke vga-dvi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka macie wersje tego att bo ja nie mam regulacji napiecia chyba ze gdzies w ustaweniach trzeba odblokowac ale nie ma bo przeszukalem wszystko. moze mam jaka stara wersje albo co ale sciagalem 1.3.6.1053 bodajze to chyba najnowsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Dla tych co mają problemy z wyłączaniem czy innym syfem - z ciekawości dajcie oryginalny BIOS, czyściutkie stery bez fan fixów i innych modyfikacji i sprawdzcie.

U mnie od 1.5 miecha zero problemów, karta 90 stopni w stresie, 70 w idle (bo wieje na nią 120 mm wentyl), ostatnio komp chodzi 24/7 teraz prawie 4 dni i jakoś wszystko działa idealnie. Różnica taka że nie ruszałem zupełnie nic w kwestii modyfikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi