miron72 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Co takiego?U mnie bez OC jak grałem grafiki i na słabszym CPU niż Twoje nie miałem szarpania i ścinek -owszem, FPS spadał ale płynnie i nie odczuwałem szarpania.Było po prostu wolniej.Na 88GT i x2 mi nie szarpało....Proponuję na początek wyłączyć "dzwiękowkę" na grafice w menadżerze urządzeń...Często pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgg Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Mój komp to: E7200, Asus P5Q-E, OCZ Platinum 2x1024 DDR2, HD4850, Samsung SpinPoint F1 640GB, LG DVD Recorder GSA-H42N, Cooler Master Dominator 690, Chieftec CFT-600-14CS 600W, Windows Vista Home Premium. Wszystko na standartowych ustawieniach. Jeśli będzie trzeba kupie lepsze chodzenie (mam BOX) i podkręce. Myślę, że w ostatniej ustawionej przezemnie rozdzielczość gra powinna śmigać po 40FPS bez OC. Kolega ma x1950 pro i jemu gra działa na średnich ustawieniach przy rozdzielczości 1280x1024 z średnią prędkością 30FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Witam Czy ktos odpalal juz na 4850 nowego stalkera? Ja w 1280x1024 na maxa to co mozna wl. na poczatku gry w bazie mam ok 25/35 fps ;) pod win xp to w kryzysie ;) mam juz wiecej ale ladnie wyglada no ale zeby az takie wymogi? Znajomy na gtx280 w 1680x1440 (jakos tak) w tym samym miejscu z tymi samymi detalami ma ok 21/30 fps a w 1280x1024 od 30/40fps na q6600@ 3ghz tyle ze akurat stalker nie obsluguje kilku rdzeni. A jak u was z osiagami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom6666 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 (edytowane) Witam, właśnie odpaliłem nowego S.T.A.L.K.E.R'a i muszę powiedzieć że się trochę podłamałem ;p pewnie ustawiłem wszystko na max pod vistą z rozdziałką 1600x1050 a tu 10-12fps :angry: po zmianie rozdziałki na 1440x900 i wyłączeniu anty-aliasingu uzyskałem ok.23fps czyli taka granica płynności :lol2: ale powiem szczerze że wymagania to ma niezłe :D mój sprzęt: -C2D E8500@4,0GHz 1,21v -DFI LAN PARTY DK P45 T2RS -SAPPHIRE HD4850 750/2200 -OCZ 2x2GB 1066DDR CL5 5-5-15 REAPER HPC -MAXTOR SATA II 500GB -Seasonic S12-550 Energy+ 550W małe pytanko jak dodać podpis chyba tak to się nazywa z parametrami mojego kompa?? Edytowane 7 Września 2008 przez Tom6666 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 małe pytanko jak dodać podpis chyba tak to się nazywa z parametrami mojego kompa??panel kontrolny>edytuj sygnature ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Mój komp to: E7200, Asus P5Q-E, OCZ Platinum 2x1024 DDR2, HD4850, Samsung SpinPoint F1 640GB, LG DVD Recorder GSA-H42N, Cooler Master Dominator 690, Chieftec CFT-600-14CS 600W, Windows Vista Home Premium. Wszystko na standartowych ustawieniach. Jeśli będzie trzeba kupie lepsze chodzenie (mam BOX) i podkręce. Myślę, że w ostatniej ustawionej przezemnie rozdzielczość gra powinna śmigać po 40FPS bez OC. Kolega ma x1950 pro i jemu gra działa na średnich ustawieniach przy rozdzielczości 1280x1024 z średnią prędkością 30FPS. Kolega ma 2GB ram' u i Viste a to za mało do crysisa na tym systemie operacyjnym (mam to samo co ty tyle że ja używam Windowsa 2008 serwera). Mi pomaga wyłączenie defragmentacji automatycznej na dyskach i tam jeszcze kilku pseudo bajerów typu areo i niepotrzebne usługi. Możesz też zwiększyć pamięć wirtualną troche pomaga oraz zmniejszyć jakość tekstur na medium to najwięcej chla ram'u. A w ogóle tak najlepiej to zainstaluj XP (choć nie sprawdzałem)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 dziwne z tym GRIDem mam 1280x1024, wszystko na high (nie ultra), AAx4, wyłączone Crowds (bo mnie tylko wk**wiają, a nie ze względu na szybkość) wyglada slicznie, żadnych przycinek, fps czasem spada ponizej 70, głównie jak jest duzo drzew na max (AAx8 i wszystko ultra) też działało, fps nie spadał poniżej 40 grafika nie podkręcona, nie mam ATT, ani RivaTunera, Catalyst 8.8 bez control center - same stery polecam reainstal systemu ;) mi sie wszystko wykładało ostatnio - zreinstalowałem Winde i hula Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam08 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Gdzie taniej niz 530 z esc można kupić Gainward HD 4850 Golden Sample? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 skapiec.pl twierdzi, ze nigdzie, ale są 2 droższe sklepy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) E tam nigdzie, informować proszę profesjonalnie :D profnet za 512,10 tyle, że chwilowo wywiało, trzeba poczekać Tyle, że nie ma odbioru osobistego co mnie zdecydowanie zniechęca ale sklep ma dobre opinie. Edytowane 8 Września 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazyPL Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 witam. Obecnie jest kilka modeli układów chłodzenia pasujących do radeon 4870/4850. Wiadomo, że największy problem jest z termiką układu zasilającego i z tym w pierwszej kolejności trzeba powalczyć, oczywiście równie ważne jest odpowiednie schłodzenie samej karty. Aktualnie stoję przed wyborem takiego zestawu bo standardowe przy fan fix z ustawieniem 38% nawet z słuchawkami na uszach jest wyraźnie słyszalne. Rozpiętość cenowa jest spora, jednak nie chcę zdecydowanie przesadzić z kosztami by uniknąć przerostu formy nad treścią. Początkowo myślałem o Thermalright HR-03 GT z ustawieniem finów nad kartą: z jednych testów wynikało iż działa to lepiej od standardowego mocowania (test na frazpc) w innych nieco gorzej (egiełda). Cena około 130 zł jest do przeżycia jednak po dodaniu ceny wentylatora oraz ew. zmiany pasy + taśmy termo przewodzącej koszt wzrasta do ponad 170 zł. Kolejna propozycja to Arctic Cooling Accelero Twin Turbo - tu za kwotę około 80 zł dostaję chłodzenie wyposażone w wentylatory. Mam pewne obawy dotyczące samych wentylatorów, dokładniej dotyczą one ich głośności oraz ich wydajności. Z testów wynika iż z wydajnością nie ma problemów, natomiast różne opinie są o pracy zastosowanych wentylatorów. Doliczając inną pastę i taśmę na radiatory pamięci + zasilania wychodzi około 120 zł. Jeszcze inna koncepcja to Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2.0 - tu jest podobna sytuacja jak w Thermalright. Trzeba dokupić wentylator (lub dwa), pastę i taśmę termo przewodzącą co po zsumowaniu daje kwotę około 100 zł. Teoretycznie wychodzi iż optymalne rozwiązanie to Twin Turbo chociaż z drugiej strony w przypadku gdy mam przy dopłacie kilkunastu zł zyskać na wydajności zestawu chłodzącego oraz na ciszy (ważna rzecz, ale bez skrajnego radykalizmu w postaci pasywnego rozwiązania) to wolę dopłacić kilka zł. Pytanie jest następujące: Jaki układ chłodzenia zastosować aby był wydajny, cichy i nie był zbytnią przesadą jeżeli chodzi o koszty? Całość chcę umieścić w obudowe antec gamer three hundred, natomiast na procku jest jeszcze standardowy zestaw chłodzący (zastanawiam się nad ocz Vendetta 2, ale nie jest powiedziane iż go nabędę). Dodatkowo w przypadku gdy będzie inne chłodzenie procesora zastanawiam się czy wszystko się zmieści w przypadku zastosowania Thermalright ułożonego nad kartą. Ps. Przydała by się lista układów chłodzenia pasująca do 4850/4870 w FAQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceek Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Nowy stalker w dx10 u mnie też specjalnie nie chciał chodzić z ustawieniami na full w 1920x1200, widać trzeba crossfire szybko tworzyć... czy jest ktoś może tutaj kto ma crossfire i obudowe antec 900, bo chodzi o to że w tej obudowie mamy zasilacz na dole co bardzo dobrze wpływa na chłodzenie procka ale napewno słabo wpłynie na chłodzenie drugiej karty graficznej bo wiele miejsca między kartą a zasilaczem nie zostanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Ta chcecie wydawać kasę dla gry, w której AI wrogów jest na poziomie dżdżownicy :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shivek Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 ludzie zapominaja ze grafika wcale nie jest najwazniejsza...i potem tworza sie gry jak assasin creed;pp pytanko takie...z mojej strony czy to wieksze s1 (rev 2) dostaje do sekcji zasilania?...tak mysle ze fajnie by bylo jakby znalazl sie tam chociaz kawalek jakiegoś wentyla 120... a jezeli nie....bo mam mniejsza rewizje s1...czy jest duza roznica wydajnosci pomiedzy tymi 2?....w sumie wzrokowo 2 a 4 rurki+wieksza powierzchnia finow jest widoczna...ale nie wiem czy kali sie kupowac posiadajac starsza;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Czym się różni Asus 4870 wyglądający: od tego: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Chłodzeniem ;P A być może także taktowaniem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Ta górna to referent , a ta dolna karta z pcb od asusa. Różnice : - chłodzenie - układ zasilania gpu referent - 3fazy induktor wielofazowy , pcb asus 4fazy typowy impulsowy układ zasilania Zalety induktora , że nie wymaga na wyjściu cewek i kondesatorów o dużej pojemności(filtr dolnoprzepustowy) przez co niezawodność leci w góre oraz nieco sprawność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Czyli ta dolna jest lepsza czy gorsza? Edytowane 8 Września 2008 przez wwd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazyPL Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Z jednej strony górna lepsza (inaczej rozwiązanie zasilanie) z drugiej dolna która lepiej radzi sobie z ciepłem a sama sekcja zasilania nie grzeje się aż tak jak referencyjna. Raczej bym brał tego asusa niż referenta - zabawy z zmianą chłodzenia sobie oszczędzisz jak lubisz mieć w miarę cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Tak dokładnie to mam tą kartę. Dzisiaj przyszła z esc.pl i trochę byłem zszokowany że ma inne chłodzenie dlatego pytałem. Na esc nie ma w opisie zdjęcia ani też wzmianki że to konstrukcja niereferencyjna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Te karty maja zupełnie inne PCB. Na referencyjnym na przykład praktycznie nie ma kondensatorów. 2 chyba się tam ledwo znajdzie i to bodajże nie w sekcji zasilania. Edit: Upsss. nieodświeżona strona i ile to postów mnie uprzedziło ;) Edytowane 8 Września 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 TZalety induktora , że nie wymaga na wyjściu cewek i kondesatorów o dużej pojemności(filtr dolnoprzepustowy) przez co niezawodność leci w góre oraz nieco sprawność. co to jest induktor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 więc jak bez kondensatorów rozwiązali układ prostowniczy? chyba, że sie sporo w elektrotechnice zmieniło od czasów moich studiów ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 co to jest induktor?Żle się wyraziłem , to 2-5 cewek w jednej obudowie - specjalne pod ten typ pwm(pwm Volterra). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 (edytowane) Znalazłem coś takiego na TwojePc.pl: ASUS Radeon HD4870 dla overclokerów Autor: Zbyszek | źródło: TechConnect | 12:19 Firma ASUS zaprezentowała kartę graficzną Radeon HD 4870 skonstruowaną specjalnie dla overclokerów. Model EAH4870 D5 odróżnia się od kart referencyjnych nie tylko bardziej wydajnym system chłodzenia, ale także płytką PCB i układami zasilania. Taktowania pozostały na standardowym poziomie - 750MHz dla układu graficznego oraz 3600MHz dla pamięci (512MB GDDR5), jednak ASUS zapewnia, że w skutek zmian wprowadzonych w konstrukcji karty możliwości ich podniesienia są bardzo wysokie. Odprowadzaniem ciepła zajmuje się znany z innych kart firmy system chłodzenia o nazwie Glaciator. W akceleratorze zastosowany został czterofazowy system zasilania chipu z dwiema osobnymi fazami zasilającymi pamięci (tzw. układ 4+2). Dzięki temu napięcie wykazuje większą stabilność, co umożliwia taktowanie układu i pamięci ze znacznie większymi częstotliwościami. Cena jak i data wprowadzenia nowej karty do sprzedaży nie została określona przez producenta, jednak można spodziewać się, że stanie się to w ciągu kilku najbliższych tygodni. http://twojepc.pl/news17371.html Tu piszą że to zasilanie jest lepsze ale wersja karty to D5, na mojej jest: EAH4870/HTDI/512M/A - nigdzie nie mogę znaleźć takiej karty nawet na stronie asusa. Edytowane 8 Września 2008 przez wwd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ememiks Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 A ja mam jeszcze tylko 1 pytanie co do stalkera. Czy na 4850 tez macie taki efekt cienia na kilka metrow (w sumie to okrag) przed soba i idac on idzie razem zwami ;) nie wiem gdzie tkwi problem. Bo o dziwo w ustawieniach grafiki nie moge dac opcji odleglosc oswietlenia jest zablowkowane a widac ze ledwo co suwak jest ruszony.Domyslam sie ze to jest przyczyna ale czy napewno? Wyglada to tragicznie grajac w dzien ;) ciagniemy za soba noc hee. Aha zauwazylem dziwny bajer zaraz na poczatku gry jak tylko wychodzi sie z budynku mamy przed soba wschod slonca jest godz. ok 6.30 w tym momencie mam 30fps ;) za ok 1.3h czasu gry mam juz 80fps ;) i tak trzyma sie az do 18 bo dluzjej nie chcialo mi sie czekac. Ale jedno jest pewne wiem co zabija wydajnosc ;) wschod slonca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 wwd ewidentnie masz 6 faz na PCB, więc 4+2, czyli to ta wersja D5, lub podobna :) nic tylko kręcić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwd Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2008 Czyli nie jest tak źle z tym zasilaniem a jeszcze karta ma lepsze chłodzenie. Ufffff, kamień z serca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 Dodam tylko ze stalker CS jest w pelni Grywalny na dobrze wykreconym 4850 pod XPekiem - z maxymalnymi detalami jakimi da sie ustawic w rozdzalce 1680x1200 a moze nawet i 1920x1200 pisze to na podstawie swoich obserwacji ja gram na fulla co sie da + 1280x1024 (lcd19) i praktycznie poza obozem czystego nieba mam caly czas te 60-70 fps w obozie w najbardziej drmaatycznych miejscach ok 40 przy wschodzie slonca i reflekasach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2008 ma lepsze zasilanie i ciche chłodzenie, ale w grach i tak sie nieco rozkręci Glaciator doskonale zdawał egzamin w 8800GT, ale radki są 'nieco' cieplejsze :P btw: nie ma ktoś może 1 zbędnego radiatorka o wymiarach podstawy ok 12x12mm? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...