sideband Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Żeby ten test był chociaż troche wiarygodny , trzeba by wyłączyć parallax mapping na kartach nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 dzisiaj dotartl asus z glaciatorem i jakis trefny bo strasznie piszczy ;// i tak idzie pod wode wiec mi to nie przeszkadza .. no i po instalacji sterow net nie dziala jak powinnien ;// mam wifi na usb .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Moja karta podkręca się nieźle, narazie stabilnie rdzeń zostawiłem na 700 MHz :] Teraz zajmę się pamięciami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 strasznie piszczy ;// i tak idzie pod wode wiec mi to nie przeszkadza ..A jak piszczą cewki?Blok full je przytłumi ale czy całkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 mam szybkie pytanie: co moga oznaczac dwie diody swiecace na czerwono na "plecach" karty?? komputer kumpla sie nie wlacza i przekladam po kolei czesci do niego zeby go sprawdzic i jak wlozylem moja grafike (gigabyte hd4850 - referent) to zaswiacily sie te dwie diody :/ zasilanie odpada - napewno dobrze podlaczone i testowane podlaczone pod moj zasilacz pod ktorym dziala bez problemow w moim kompie przestudiuje drugi raz instrukcje bo moze cos przeoczylem ale moze wczesniej ktos mial podobny problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 to nie cewki tylko glaciator ;// buczy niemilosiernie.. tak jak wentyle na x700 :D ale mcw-60r juz czeka wiec bedzie szybki swap .. a tak to stery asusa sie gryzly z grami teraz chodza na tych prosto od ati .. i atitool tez nie dziala .. ;/ laduje sie dlugo, nie pokazuje MHz i zawiesza sys przy zamykaniu .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfak666 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Ja również mam Gainwarda Golden Sample,na pierwszy rzut oko oraz ucha wszystko jest w porządku. Nie testowałem go zbytnio bo i nie mam czym testować, pograłem chwilkę w Wiedzmina wszystko ok, dłuższą chwile pograłem w Medieval II nic nie stwierdziłem żadnych artów,bluescreenów. Jednak co mnie zdziwiło to pudełko na którym nie ma ani wzmianki że to golden sample, przed otwarciem już myśłałem że pomyłka ale wśrodku wszystko ok takty takie jak powinny być, zobaczymy jak pogram call of duty,stalkera albo crysis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 A za niedługo MSI HD 4850 z bajeranckim chłodzeniem. Chyba jeszcze przeczekam na 7900gs. Dziwią mnie te niedopracowane HD 4850 Gainwarda GS, oby to były pojedyncze przypadki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfak666 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Mam pytanie dlaczego w GPU-Z w zakładce sensors GPU Core Clock jest 500Mhz gdy karta ma taktowanie 700Mhz :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duelist Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 W trybie 2D standardowo jest 500Mhz, w aplikacji 3D przełączy na 700 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 (edytowane) Mam pytanie dlaczego w GPU-Z w zakładce sensors GPU Core Clock jest 500Mhz gdy karta ma taktowanie 700Mhz :unsure: Bo karta nie jest obciążona, wlacz jakis test np z atitool i zerknj wtedy na gpu-z gwarantuje ze bedzie 700 MHz. Pozdrawiam ;] Sorki panowie - senny człowiek i niestety nie odświeżyłem stronki ;p Ide spac bo miesza sie pod kopulka. Edytowane 16 Września 2008 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamkul Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 Odnosnie mojego nieszczesnego Gainwarda GS... to: Wiatrak w 2d pracuje na 6%, karta ma temperature ok. 46-48 stopni. Problemy pojawiaja sie w 3D, kiedy temperatura karty dojdzie do ok. 60-64 stopni.. monitor sie resetuje, albo pojawiaja sie arty itp. Przy "Video Card Stability Test" bez modyfikacji szybkosc wiatraka karta zdycha po ok. 1 minucie, wtedy to ma ok. 60-65 stopni. Bez modyfikacji wiatraka karta nie przechodzi 3DMarka 2006, zdycha w Stalkerze i nie przechodzi benchmarku w Crysis.. Przy wiatraku lecacym na 50%.. karta zdycha, ale wytrzymuje troszke dluzej.. Przy 100% wiatraka 3DMark 2006 doszedl do konca, benchmark Crysis tez, ale Stalker sie wywalil.. Wyglada na to ze karta sie przegrzewa i zdycha przy ok. 60 stopniach.. Przy wiatraku rozpedzonym do 100%.. temperatura karty oscyluje w granicach 55 stopni.. (w Video Card Stability Test) w grach nie mam jak sprawdzic temperatury, ale pewnie nawet jesli jest wiatrak na 100%, to temp. przekracza granice 60stopni... To sa tylko takie moje przypuszczenia.... :mur: Na dotyk przy max obciazeniu karta jest bardzo goraca ale nie parzy itp. wiec GPU-Z chyba nie powinien sie mylic... Dzis zlozylem zlecenie serwisowe w ESC.. i czekam na dalsze instrukcje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksigns Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2008 to pech .. u mnie w grach dziala fan na 40 % i temp max 72,5/82,50/80 core/mem/shader przy 23 % w idle 50/60/56.. ^^ ale sekcja zasilania goraca ;// Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 czy jest sens czekac na 4870 toxic czy moze brac http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...it_PCI-E_T.html a moze cos takiego http://www.sirius.pl/komputery/towar_wyszu...512MB_DDR5.html ? karty z tej serii wyraznie drozeja takze wypadaloby sie w koncu na cos zdecydowac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jak do tego zestawu co masz na dole to nie warto brac tego 4870 poszukaj najtańszego 4850 i dokup dobre chłodzenie i tak ta kart będzie za szybka do tego procka AMD Athlon 64 3000 2560Mhz B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jak do tego zestawu co masz na dole to nie warto brac tego 4870 poszukaj najtańszego 4850 i dokup dobre chłodzenie i tak ta kart będzie za szybka do tego procka AMD Athlon 64 3000 2560Mhz B-) nie nie komp oczywiscie bedzie nowy e8400 + p5q-e + 2-4GB ramu A-data :wink: takze ponawiam pytanie :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Sorry za offtop ale moze ktos krotko podpowie mi np. linkiem. Troszke szukalem w sprawie ale nie znalazlem satysfakcjonujacej odpowiedzi- kolega, z ktorym konkuruje jak male dzieciaki ;-] w 3dmarku i kreceniu procka...he he (poki co leje Mu tylek!)- chodzi 'dumny i blady' bo nastepne sterowniki Nvidii maja juz powodowac duzy skok wydajnosciowy poprzez oblicznie fizyki w grach- w procesorze karty (moze cos pokrecilem ;-]). Czy szykowana jest jakas odpowiedz abysmy-My Radeusze nie potoneli w oceanie Nvidiowego potopu? A moze to nie takie straszne jak sie wydaje? Moze ktos ma info gdzie mozna znalezc jakies obiektywne info? Dziekuje. Pzdr,J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 jakbys poszukał to bys znalazł nvidia od G92 (8800GT i GTS512) ma obsługe fizyki przez GPU odciąża to CPU, ale daje grafice wiecej do generewonia (w skrócie - pogniecione pudełko trudniej wyrenderować niż proste) zatem bez obaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
max340 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 nie nie komp oczywiscie bedzie nowy e8400 + p5q-e + 2-4GB ramu A-data :wink: takze ponawiam pytanie :rolleyes:To wes sobie tego Gainward PCI-E Radeon HD4870 512MB DDR5 256bit gdzieś go widziałem za tyle skąpiec 685 zł jak cos to se zmienisz sam chłodzenie za zaoszczędzona kasę pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frencci Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 jakbys poszukał to bys znalazł nvidia od G92 (8800GT i GTS512) ma obsługe fizyki przez GPU odciąża to CPU, ale daje grafice wiecej do generewonia (w skrócie - pogniecione pudełko trudniej wyrenderować niż proste) zatem bez obaw Thx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 nvidia od G92 (8800GT i GTS512) ma obsługe fizyki przez GPU odciąża to CPU, ale daje grafice wiecej do generewonia (w skrócie - pogniecione pudełko trudniej wyrenderować niż proste) zatem bez obaw Jeżeli chodzi dema technologiczne to tak ciśnie gpu , ale physix w grach mało co obciąża gpu tylko ciśnie cpu ile wlezie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 co nie zmienia faktu, że na razie jest bajerem i nie ma co sie nim martwić po prostu brak tytułów obsługujących sprzętowe (gpu-cuda) wsparcie PhysX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Jak to brak , jest kilka i gpu +cuda(graw, ut3,warmonger) zachowuje się tak samo jak po zapodaniu ppu , czyli ciśnienie proca okrutnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 GRID też cisnie proca fizyką, a w w/w tytułu nie grywam.. poza tym nie jest tego wiele a dzisiejsze proce sa bardzo wydajne, więc w czym problem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 To wes sobie tego Gainward PCI-E Radeon HD4870 512MB DDR5 256bit gdzieś go widziałem za tyle skąpiec 685 zł jak cos to se zmienisz sam chłodzenie za zaoszczędzona kasę pozdrawiamczyli bardziej oplaca sie brac normalnego referenta najtanszego + jakis chlodzenie tak? a jesli chodzi o dobre chlodzenie do 4870 to co jest godne polecenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamkul Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Znalazlem w sieci takie cos... Wyglada na to ze wyszlo troche kart z wadliwym chipem.. i jest mozliwa wymiana. » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "kilk" IMPORTANT ANNOUNCEMENT TO ALL GAINWARD 4850 GOLDEN SAMPLE & CUSTOM COVER USERS To all Gainward 4850 GS & CC users who bought their cards from 15th August till 10th Sep 2008: If you face any black screen problems during usage or gameplay, please inform us and we will swap the card 1-to-1 for you with the latest batch of Gainward 4850 GS. The should solve the problem. To all regulars here, please help notify users who have this problem re this exchange program. Thank you very much. Procedure for 1-to-1 exchange: 1. This exchange is only for users with black screen problem. Please be sure. 2. Come to our office (address below) to collect your new card. Call our Technical Dept xxxxxxxxxx before you come. Mention 4850 GS black screen problem card exchange. ..........adres jakiegos zagranicznego sklepu :P................ 3. For outstation users, notify us by email to xxxxx@xxxx.com.my and post the card to us. We will then post back a new card to you once we received the faulty card. We are very sorry for the inconvenience caused due to an unstable chip in few cards (not the whole batch). We will make it up to the users affected by this unfortunate incident. notworthy.gif We want to state clearly that the LATEST batch (Sep 18th onwards) of Gainward 4850 Golden Sample and Custom Cover will NOT have this problem. Edytowane 17 Września 2008 przez kamkul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) Jak juz wczesniej pisałem również mialem problemy z tym Gainwardem GS. Wczoraj wymieniłem na Asusa z Glaciatorem i w koncu jestem zadowolony, cicho, chłodno (temperatury praktyczie identyczne na obu kartach), 700/2200 tez z łatwoscia da sie osiagnąc (dziwne jest to ze przy takich samych taktowaniach Gainward miał 100pkt wiecej w Furmarku) Edytowane 17 Września 2008 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mato22 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 (edytowane) ASUS TOP 4870 Mały benching: Zasmiecony na maxa programy w tle itp. itd. ;] Za chwile wrzucę jeszcze bencha z procem cos okolo 3800 MHz. Jak widac troszke wynik się zmienił. Testy robione na sterownikach 8.7 Edytowane 17 Września 2008 przez mato22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Witam stałem się niedawno dumnym posiadaczem karty Asus EAX4850. Po przeinstalowaniu systemu i wgraniu wszystkich potrzebnych sterowników pojawiły się 2 problemy. Mianowicie pierwszy to jakieś nieznane urządzenie w menadżerze urządzeń po wgraniu steróów do 4850. A drugi to żenująca wydajność mniejsza niż mojego poprzedniego 9600GT. A teraz zdjęcia dla potwierdzenia i dania dowodu. Ja już przegrałem walkę z tymi urządzeniami i je wyłączyłęm poprostu i włąśnie w związku z tym moje pytanie pomocnicze. Czy istnieje jakiś związek między tym nieznanym urządzeniem a wydajnością?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2008 Tym urządzeniem się nie przejmuj , nowe radki słabo sobie radzą w marki 2005 i 2006 oraz starszych i w vantage dają rade. Sprawdż gry tam napewno odczujesz kopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...