moulder Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Palit wydał dwie bardzo interesujące karty. 4850 sonic z cichym i wydajnym chłodzeniem, ale zdarzyły się problemy z wadliwymi sekcjami zasilania. 4870 sonic wyglądająca jak Gainward 4870 golden sample ale kosztuje 720zł. Na dzień dzisiejszy to jest 200zł taniej. Czy z tą edycją były także jakieś problemy? Jak z głośnością tej karty? Palit podaje że jest cicha. Sonic 4870 to straszny wyjec. Mialem go i wentyl mniejszy na sekcji zasilania nie ma regulacji obrotow. Teraz mam PC z zerotherm i jest lepszy pod wzgledem glosnosci chociaz do idealu bardzo daleko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Ja moge polecić MSI referent. Na razie nie miałem żadnych problemów. I gwarancja 3 lata.To ta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Ta , ale nie u nich. To kosztuje u mnie 499. Widac , ze Kompuz....znowu do...z cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Ta , ale nie u nich. To kosztuje u mnie 499. Widac , ze Kompuz....znowu do...z cena.Hehe, jasne, nie zamierzam tam kupować, lecz najprawdopodobniej w esc.pl. W KTR mają za to w ofercie HiSa referencyjnego za ~540zł. Czy na tej karcie MSI są jakieś plomby bądź problemy z wymianą chłodzenia? Edytowane 17 Października 2008 przez Phantom_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fresh Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Tak to ta. Jak cene zobaczyłem to ... :huh: Co do wymiany chłodzenia to żadnych problemów, żadnych plomb na śrubkach itp. Przynajmniej u mnie. Ja kupowałem w esc.pl dokładnie ta; http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=12900 kupiłem jak była jeszcze w cenie 470zł... Edytowane 16 Października 2008 przez Fresh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent87 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Panowie do jasnej cholery nie działa mi antyaliasing w 4850 asusa w żadnej grze. - sterowniki 8.9 wgrane po formacie - wszystkie ustawienia są ustawione pod kontem prawidłowego działania AA - jestem zdesperowany, grałem w battlefielda parę dobrych lat głownie na G7900, przesiadłem się na tego radka i mi grę oszpecił, obecnie wszystko sprowadza się do winy karty, może jest jakieś rozwiązanie, wgranie nowego biosu czy coś podobnego? Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 wiesz miedzy 2,66 a 3GHz nie ma az tak duzej roznicy, takze 2,66 powinien dac raderoznica jest dopiero miedzy 3 a 3,5ghz - a na 4ghz - to byloby najlepiej... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) sterowniki wyrastaja jak grzyby po deszczu juz jest catalyst 8.10 swoja drogra po tylu wersjach mogli by wkoncu dac auto update :/ P.S. ponawiam pytanie o radiator na sekcje zasilania hd4850 <-- bede meczyl :) Edytowane 16 Października 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent87 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Może one poprawią prawidłowe działanie AA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 moze :) wpradzie mam 4850 ale ja nie widze roznicy z aa, a bez niego. Tak samo mialem na gf 6600 no chyba ze te grafy felerne i aa nie dziala :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent87 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 reklamacja dotyczy uszkodzenia karty z powodu nieprawidłowego działania AA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) Panowie do jasnej cholery nie działa mi antyaliasing w 4850 asusa w żadnej grze. - sterowniki 8.9 wgrane po formacie - wszystkie ustawienia są ustawione pod kontem prawidłowego działania AA - jestem zdesperowany, grałem w battlefielda parę dobrych lat głownie na G7900, przesiadłem się na tego radka i mi grę oszpecił, obecnie wszystko sprowadza się do winy karty, może jest jakieś rozwiązanie, wgranie nowego biosu czy coś podobnego? Bardzo proszę o pomoc pozdrawiam Włączyłeś Catalyst A.I.? Btw. Skąd wy te pieniądze bierzecie na te Radeony? Ja swojego (używanego tydzień) kupiłem za 450zł na Allegro, jakieś 3 miesiące temu :) Edytowane 16 Października 2008 przez radziuinblack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silent87 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Próbowałem z włączonym i wyłączonym, chyba wykorzystałem już wszystkie możliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) MantisGhost na sekcje zasilania mozesz zalozyc, jak i na pamieci , radiatory pentagrama,za okolo 15 zl.A wyglada to konkretnie tak... Edytowane 16 Października 2008 przez majkick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 (edytowane) no i wkoncu ktos mi odpisal super dzieki wielkie ^^ nie jest to w prawdzie jeden ale i tak niezle to wyglada takie pytanko czy oine maja odrazu tasme termoprzewodzaca czy musze jakiegos gluta dokupic ? Edytowane 16 Października 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Mają taśmę Ja mam inne pytanie - czy nie lepiej kupić na to coś większego innej firmy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 A czy jest sens zajkadac miedziane radiatory na pamieci i zasilanie? Mam do tego nawiew 2x120 na accelero. Jest sens, czy nie bedzie chlodniej niz na zwyklych alu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Odnosnie mojego Palit`a 4850 Sonic o ktorym pisalem kilka stron wczesniej ze mam problem z temp.. Po zrobieniu porzadku z kablami oraz zmianie ciasnej, mało przewiewnej obudowy, na cos normalnego :) temp karty bardzo ladnie spadly: Sekcja zasilania jest dosc ciepla ale spokojnie mozna trzymac na niej palec, nic nie parzy :P Imo tak jak pisalem wczesniej do kart pokroju 48xx trzeba miec przewiew w budzie ps-odpowie ktos napytanie odnosnie biosu do palita (pytanie 186 strony tematu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ale podkręcenie 1,86 na 2,66 jest dużo łatwiejsze niż na 3,0. Może ktoś inny kto ma tą kartę się wypowie? Mam e6300 i powiem, że np do Crysisa procesor musiałem podkręcić do 2,5 aby mojego 4850 nie spowalniał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drizzt24 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 MAsz bardzo niskie tempy, u mnie w stanie spoczynku 50 stopni przy wentylowanej budzie. Co do biosu to wersje sprawdzasz w Ati Catalyst Center> Powinna być taka:113-AA48501G68.21F . Włąsnie czy ktos mógłby zrzucić ten oryginalny bios z Palit 4850 Sonic i go wstawić ponieważ moja karta zaczęła sie sypac( podczas grania rozmazuje sie obraz i wyłącza monitor) i probowałem wgrac inne biosy (które nie pomogły) a zapomniałem zrzucić oryginała?? A chce na gwarancję ja oddac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Panowie do jasnej cholery nie działa mi antyaliasing w 4850 asusa w żadnej grze.Coś masz źle ustawione lub nie zainstalowane. Masz service pack dla Visty + wszystkie łatki? Ew service pack 3 dla XP + wszystkie łatki. Wymusiłeś AA 4-8x w sterownikach i ew. w grach ? .... w najnowszym ccc 8.10 + sterowniki od ATI 8.10. Może masz cokolwiek zainstalowanego od ASUS'a ? - odinstaluj. Może nie zainstalowałeś NET framework (wszystkich wersji + servicepacki) ps. ja mam wyłączone catalyst AI, włączone V-sync i zawsze mam AAx4-8 i AFx8-16 (wymuszone w sterach i ew. grach na identyczną wartość) - działa na Radeon 9700, X1950PRO i HD4850 ps2. na kartach nVidia też tak samo ustawiałem AA w sterach i ew. w grach ... też nie było problemów Edytowane 17 Października 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Problem tylko w tym, którą wersję referencyjną wybrać? Cena każdej z nich niebezpiecznie zbliża się do 500zł, doliczając koszt montażu Accelero (~80zł jeśli dobrze myślę) ... Accelero S2 - 36zł accelero s2 pasuje na 4850? Accelero s1 rev2 - 54zł Dwa wentylatory do S2 - 25zł + przesyłka 10 to daje 79 + 10 W sumie może lepiej jednak kupić zmontowane Twin Turbo za 80zł? Na pewno pasuje. 4 miedziane heatpipe i dobrze zamocowane ciche wentylatory wszystko w wykonaniu arctic cooling. Edit: łączny koszt gigabyte referencyjny 453zł + TT 80zł + przesyłki 27zł. Ja bym poczekał do stycznia na normalne ceny :D Edit: A może na tego palita wejdzie accelero? Jest tańszy obecnie 425 zł. Edytowane 17 Października 2008 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 ... nie chcę się powtarzać ale ... nie lepiej kupić model Gigabyte z pasywnym chłodzeniem i dołożyć wentyl wolnoobrotowy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 MAsz bardzo niskie tempy, u mnie w stanie spoczynku 50 stopni przy wentylowanej budzie. Co do biosu to wersje sprawdzasz w Ati Catalyst Center> Powinna być taka:113-AA48501G68.21F . Włąsnie czy ktos mógłby zrzucić ten oryginalny bios z Palit 4850 Sonic i go wstawić ponieważ moja karta zaczęła sie sypac( podczas grania rozmazuje sie obraz i wyłącza monitor) i probowałem wgrac inne biosy (które nie pomogły) a zapomniałem zrzucić oryginała?? A chce na gwarancję ja oddacPrzed zmiana budy mialem 46.0 / 50 / 46.0 / 55.0 / 51.0 :) Co do biosu, to dzieki za oznaczenia, sprawdze po pracy jaki mam dokladnie. A Ty jakiego szukasz, lub inaczej, jaki bios miales oryginalnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drizzt24 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Miałem właśnie taki:113-AA48501G68.21F a potem ściagłem z http://www.techpowerup.com biosy z N i P na koncu! Ale wole odesłać z oryginałem zeby nie było zadnych kłopotów. Bios można spokojnie zrzucic AtiWinflash-em:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 ... nie chcę się powtarzać ale ... nie lepiej kupić model Gigabyte z pasywnym chłodzeniem i dołożyć wentyl wolnoobrotowy ?Też tak myślałem, ale koledzy tu mieli zastrzeżenia co do jakości kart gigabyte. Jak dla mnie bez zastrzeżeń są teraz Powercolor + zerotherm 599zł w wersji 1gb oraz karty referencyjne z założonym chłodzeniem accelero. Na pewno jest wiele innych modeli zupełnie dobrych, ale te są już zweryfikowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Kuzyn ma Gigabyte 4850 ale z referencyjnym chłodzeniem i nie ma najmniejszych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Słuchajcie Accelero tez pasuje na 4850? Czym on sie tak wlasciwie rozni procz cena od s1 ? Jest jakies porownanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) @MantisGhost , radiatory pentagrama mają dobrą taśmę,nie powinny odpadać w przeciwieństwie do defaultowych AC. $kubi ,nie ma zadnych przeciwskazań w zakupie czegoś większego jeżeli nie ma sie ograniczonych środków finansowych. Te radiatory sam wybrałem(czekam na przesyłkę) patrząc na stosunek jakości do ceny. @ Fog, jeżeli masz już jakieś dobre aluminiowe przy nawiewie 2 x 120 to myślę że raczej jesteś bezpieczny:) Dobre miedziane radiatory to koszt ~40 zł :) Aha,i z tego co wiem to Accelero s2 nie pasuje do 4850. S1 rev.2 jest to modyfikowana wersja s2 ażeby pasowała między innymi na 4850. Edytowane 17 Października 2008 przez majkick Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ja bym poczekał do stycznia na normalne cenyJa też, ale jestem obecnie na zapasowej karcie pożyczonej od kumpla i jak niezbyt głośno słucham muzyki na słuchawkach, to słyszę dość wyraźnie wentylator :). W przyszłym tygodniu mają być radki HiS w esc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...