$kubi Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ja cały czas szukam jakiegoś referenta nawet tylko żeby tanio przyłapać poniżej 400zł ;) 8800GT pozbywam się za miesiąc - ciekawe czy ceny 4850 spadną czy wzrosną... idą święta ciekawe co się będzie działo na rynku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Z reguły sprzęt drożeje w tym okresie, dlatego tym bardziej żałuję, że stare r9800 pro nie zepsuło się latem :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 W sumie może lepiej jednak kupić zmontowane Twin Turbo za 80zł? Na pewno pasuje. 4 miedziane heatpipe i dobrze zamocowane ciche wentylatory wszystko w wykonaniu arctic cooling. To juz tylko od Ciebie zalezy czy wolisz zalozyc lepsze czy gorsze chlodenie na swoja karte. S1 jest na pewno lepsze od TT ze wzgledu na duzo wieksza powierzchnie oddawania ciepla, nie mowiac juz o tym, ze mozesz zalozyc 2x120mm, a nie jak w TT 2x80mm, wiec cisza tez bedzie wieksza. Aha,i z tego co wiem to Accelero s2 nie pasuje do 4850. S1 rev.2 jest to modyfikowana wersja s2 ażeby pasowała między innymi na 4850. No to Cie musze zmartwic, ale zle wiesz. S1 i S2 to zupelnie rozne konstrukcje, pierwszy ma 4 heatpipy, a drugi tylko 2. S1 Rev2 jak sama nazwa wskazuje jest nowsza wersja S1 Rev1, ktora ma wlasnie zmienione mocowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Z reguły sprzęt drożeje w tym okresie, dlatego tym bardziej żałuję, że stare r9800 pro nie zepsuło się latem :D.Jak na razie nakłada się na to wzrost wartości dolara wobec zł i E. Do stycznia wg mnie dolar stanieje wobec złotego, a ceny spadną o 10-30% więc gdyby tak się stało to warto czekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkick Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 moze głupie pytanie,ale zapytam :) lepsze radiatory z zestawu accelero czy pentagramy:)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Dobra chłopaki, co wybrać żeby było cicho, bezproblemowo i w miarę tanio (powiedzmy do 520 PLN)? Nie zależy mi na OC. 1) Palit + Accelero 2) Palit Sonic 3) Gainward Silent FX 4) inne rozwiązanie? EDIT: Mam nadzieje, że moja zasiłka podoła? Edytowane 17 Października 2008 przez bryndza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Z tych trzech to pewnie Palit + Accelero, ale sam nie jestem przekonany do tego, aby kupować nowy sprzęt komputerowy na allegro. Jesteś pewien, że w razie czego nie będzie problemów z gwarancją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Linki do allegro dałem tylko "poglądowo" :) Zakupu dokonam w normalnym sklepie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Czy naprawde co trzeci post w tym temacie musi brzmiec: co wybrac aby bylo cicho i wydajnie? Ludzie zacznijcie czytac! To naprawde nie boli. Powinny leciec warny za setny taki sam post w temacie. Jakby wywalic te wszystkie durne pytania to by pewnie ze 190 stron zostalo ze 100 :/ Edytowane 17 Października 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryndza Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Czytaj ze zrozumieniem - nie zależy mi na "cicho i wydajnie" tylko cicho i bezproblemowo :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Czytaj ze zrozumieniem - nie zależy mi na "cicho i wydajnie" tylko cicho i bezproblemowo :rolleyes: Ty na serio czy tylko udajesz? Po prostu rece opadaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ty na serio czy tylko udajesz? Po prostu rece opadaja. Jeżeli to takie proste, a uważam, że nie, to zrób kompendium na temat co wybrać. Ja polecam na dzień obecny Powercolora zerotherm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Jeżeli to takie proste, a uważam, że nie, to zrób kompendium na temat co wybrać. Ja polecam na dzień obecny Powercolora zerotherm. Czytanie ze zrozumieniem powinno byc proste dla osoby, ktora ukonczyla szkole podstawowa. Przejrzyj sobie ostatnie kilkanascie stron i zobacz ile razy powtarza sie na nich pytanie jaka karte wybrac, zeby byla cicha/wydajna/bezproblemowa. Zeby znalezc jakies konkretne informacje w tym topicu to trzeba sie najpierw przekopac przez cale multum powtarzanych w kolko tych samych pytan, co jest irytujace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Siema zastanawiam się nad kupnem radka4850 i nie wiem jaki model wybrac.kumpel doradzil mi zeby brac najtanszego referenta i z tego co patrzylem to wypada na gigabyta ot taki model : http://www.allegro.pl/item456827624_gigaby...ddr3_f_vat.html na skapcu idzie gdzies za 470 go dopasc co sadzicie o tej grafie bo z ostatnich 20-30 stron wyczytalem tylko ze gigabyte to szajs bo oszczedza zawsze na czyms/wali sie .."jak sie palita kupuje to pozniej masz problemy" gainward sie wali ,power color tez ma jakies problemy a to znowu karty z nie referencyjnym chlodzeniem sie grzeja i tez maja babole i juz zglupialem. aha na obnizki raczej nie mam teraz co liczyc a raczej ceny beda rosnac ze powodu zblizajacych sie swiat? Edytowane 17 Października 2008 przez adrian1024 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Letaja Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Również zastanawiam się nad kupnem radka 4850 z tym że myśle nad wersją z 1024 RAM. Czy jest wyraźna różnica w wydajności w stosunku do 512? Gram w 1680x1050. Prosze abyscie mi polecili jakis model z dobrym chlodzonkiem w zestawie. A moze jeszcze inaczej np. wzias jakiegos najtanszego 4870 z 512 za jakies ~~700zł? Co bedzie wydajniejsze 4850 1024 RAM czy 4870 z 512? Edytowane 17 Października 2008 przez Letaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 MAsz bardzo niskie tempy, u mnie w stanie spoczynku 50 stopni przy wentylowanej budzie. Co do biosu to wersje sprawdzasz w Ati Catalyst Center> Powinna być taka:113-AA48501G68.21F . Włąsnie czy ktos mógłby zrzucić ten oryginalny bios z Palit 4850 Sonic i go wstawić ponieważ moja karta zaczęła sie sypac( podczas grania rozmazuje sie obraz i wyłącza monitor) i probowałem wgrac inne biosy (które nie pomogły) a zapomniałem zrzucić oryginała?? A chce na gwarancję ja oddacWersja BIOS 011.007.000.000 Numer katalogowy BIOS 113-AA48501G68.24P Data BIOS 2008/08/14 Mozesz podac reszte swoich oznaczen? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz987a Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ktoś może testował już najnowsze stery 8.10, jak w porównaniu z 8.9? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Witam, Nabyłem Palita 4850 wersję Sonic+. Poprzednio używałem Radka 3850 od PowerColora wersję PCS. Odinstalowałem elegancko poprzednie sterowniki po 3850 uwzględniając w to oczyszczenie pozostałości po sterach programikiem DriveCleaner. Teraz ważne: do 3850 używałem sterów 8.9 ( nie wyszły wtedy jeszcze 8.10 ). Do tego 4850 zainstalowałem już właśnie te 8.10. Odpalam CS:S, CoD4 i... rozczarowałem się troszkę na wygładzaniu krawędzi. Sam nie mogę w to uwierzyć ale zdecydowanie odnoszę wrażenie, że na 3850 od PC wygładzanie było lepsze. Stąd moje 2 pytania: Czy doświadczyliście zmiany jakości AA po zainstalowaniu 8.10? Czy producent ma jakiś wpływ na jakoś AA i ogólnie grafiki? Czytałem gdzieś tu ostatnio, że niestety ma a mianowicie przykładowo Palit stosuje jakieś słabsze filtry i coś tam jeszcze. Zdołowało mnie to troszkę icon_wink2.gif Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Zdecydowałem, że będę starał się o wymianę wadliwego Palita Sonic HD4850 na Powercolor PCS+ Zerotherm. Przy Asusie można rzadko nie trafić na Glaciatora, zaś wersja non-TOP, to mogą być sztuki, które taktów TOP nie wytrzymywały, a więc gorzej z OC. Powercolor PCS+ Zerotherm ma również ciche chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Przeszukaj temat, a zobaczysz, że opinie nt. Zerotherm są podzielone. Czy ktoś, kto ma ZT, mógłby zestawić głośność tego układu np. z Silencerem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 No jakoś złych opinii, jak wpisałem Zerotherm w tym temacie - nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 No jakoś złych opinii, jak wpisałem Zerotherm w tym temacie - nie znalazłem. Teraz mam PC z zerotherm i jest lepszy pod wzgledem glosnosci chociaz do idealu bardzo daleko... + http://www.xtremesystems.org/Forums/showthread.php?t=201266 , jedna z odpowiedzi: "I bought this card but temperature is not low , on idle 54c on full load reaches 80c even at %100 fan speed and fan speed is not quiet at %100 fan speed ! why is so hot" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 http://translate.google.pl/translate?hl=pl...cial%26hs%3DyKx Tutaj zaś pisze, że w HD3850 było głośniej, więc Powercolor ograniczył obroty - w Idle OK, ale pod obciążeniem skutkuje to bardzo wysoką temperaturą (nawet 90C). No i teraz to ja nie wiem....... Przy Asusie można nie trafić na Glaciatora. No i to nie jest TOP, więc z OC może być różnie, jeśli się trafi na odpad po TOP. Palita Sonic znowu nie chcę brać - bo trafił mi się zepsuty. Referentów nie biorę pod uwagę. Jest jeszcze Sapphire Dual Slot Fan za 549 zł - podobno średnio cichy. Czy tylko on jest ok w 100% ? W sumie wziąłbym tego PCS+ i fanfix, a wtedy może będzie ok ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Imho najtańszą która się dobrze podkręca i zmień chłodzenie na Accelero s1rev2 jak chcesz cisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Palita Sonic znowu nie chcę brać - bo trafił mi się zepsuty.To niech wymieniają ile wlezie aż dostaniesz dobrego, bo chłodzenie wymiata (mam to samo tylko na GSie). Szkoda tylko że nie ma nic na vrm i mem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Przy Asusie można nie trafić na Glaciatora. No i to nie jest TOP, więc z OC może być różnie, jeśli się trafi na odpad po TOP.Zegary TOP wchodza bez zajakniecia raczej na kazdym egzemplarzu. Karty roznia sie biosem. Co do PCS+ to xtremesystems niezle sie skompromitowal twierdzac, ze ta suszara zerotherm jest cicha :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Ktoś może testował już najnowsze stery 8.10, jak w porównaniu z 8.9?no wkońcu w COD4 poprawiono błędy w skowości w CF CF Avg: 98.248 - Min: 95 - Max: 101 Single Avg: 50.617 - Min: 48 - Max: 54 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Posiada ktoś tutaj HD4850 1GB? Ja mam wersję 512MB i w 1920x1200 z wygładzeniem 8x nie daje już rady. Tzn. ilość klatek w okolicach 60 ale co jakiś czas są "zwolnienia czasu", które później gra nadrabia. Po ustawieniu AA na 4x wszystko jest ok i FPS w okolicach 75 klatek gdy jestem na prowadzeniu do 60 w ciężkich momentach. Takty to 720/1125, stery 8.10. Ciekaw jestem jak sprawa wygląda na HD4850 1GB - może ktoś sprawdzić? :) Z tego wynika, że 1GB może się przydać ale czekam jeszcze na potwierdzenie. Edytowane 18 Października 2008 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Posiada ktoś tutaj HD4850 1GB? Ja mam wersję 512MB i w 1920x1200 z wygładzeniem 8x nie daje już rady. Tzn. ilość klatek w okolicach 60 ale co jakiś czas są "zwolnienia czasu", które później gra nadrabia. Po ustawieniu AA na 4x wszystko jest ok i FPS w okolicach 75 klatek gdy jestem na prowadzeniu do 60 w ciężkich momentach. Takty to 720/1125, stery 8.10. Ciekaw jestem jak sprawa wygląda na HD4850 1GB - może ktoś sprawdzić? :) Z tego wynika, że 1GB może się przydać ale czekam jeszcze na potwierdzenie. jaka gra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=461945569 Pierwszy His trafil na allegro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...