Kyle Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Stąd moje 2 pytania: Czy doświadczyliście zmiany jakości AA po zainstalowaniu 8.10? Czy producent ma jakiś wpływ na jakoś AA i ogólnie grafiki? Czytałem gdzieś tu ostatnio, że niestety ma a mianowicie przykładowo Palit stosuje jakieś słabsze filtry i coś tam jeszcze. Zdołowało mnie to troszkę icon_wink2.gif Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam. 1 - nie 2 - tak (praktycznie poprzez sterowniki) 3 - niemożliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 No i dalej nie wiem na co sie zdecydowac tj.referenta gigabyta/asusa/saphire(ma ktos info ktore modele posiadaja plomby?) i wrzucic na to accelero czy wziąć cos z autorskim chlodzeniem np tego pcs+ lub Sapphire Dual Slot Fan.cena 550zl to raczej dla mnie totalne maksimum i wolalbym cos tanszego;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Imho najtańszą która się dobrze podkręca i zmień chłodzenie na Accelero s1rev2 jak chcesz cisze.W takim razie Twoim zdaniem lepiej nie dokładać do referencyjnych MSI, ASUS czy Sapphire tych 90-100 złotych, tylko po prostu wziąć Palita za ~430-440 zł? Jakoś nie jestem przekonany do tej firmy. Ciekawe, jak wypadnie HIS. Raczej nie ma co liczyć na atrakcyjną cenę, ale może w esc byłby po 600zł. Wtedy chyba warto byłoby go wziąć zamiast MSI czy ASUSa + accelero, bo wyszłoby po prostu taniej i prościej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Zegary TOP wchodza bez zajakniecia raczej na kazdym egzemplarzu. Karty roznia sie biosem. Co do PCS+ to xtremesystems niezle sie skompromitowal twierdzac, ze ta suszara zerotherm jest cicha :lol2: W przypadku 8800GS jest tak, jak mówię. Nie wiem, czy teraz jest inaczej w przypadku HD4850. To Asus Glaciator (nie ma 100% pewności), czy Sapphire Dual Slot Fansink ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Nie rozumiem. Co do czego nie ma 100% pewności? Że kupując droższą wersję ASUSa z niereferencyjnym chłodzeniem, nie trafisz na Glaciatora? Dlaczego nie chcesz poczekac na wersję HIS, albo po prostu nie weźmiesz taniego referencyjnego + accelero? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 http://www.esc.pl/index.php?cPath=71_86&am...mp;filter_id=36 Masz tutaj non-TOP za 530 i TOP za 649. Zobacz na zdjęcie non-TOP - masz 100% pewność ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 No ta wersja non-TOP to chyba po prostu zwykły referent. W każdym razie odebrałem Twoje wcześniejsze posty tak, jakby to, czy ten ASUS trafi się z Glaciatorem, czy też nie, zależałoby od przypadku. Myślałem, że Glaciator jest tylko na tych droższych, kosztujących ponad 600 zł wersjach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 No ale chodziło mi właśnie o to. Czyli zostaje jedynie Powercolor PCS+ oraz Sapphire Dual Slot Fansink. W sumie jedynie o tym drugim nie słyszałem większych narzekań... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) no wkoncu w nerwach i strachu zmienilem chlodzenie na moim hd 4850 :) efekt: PIORUNUJACY temperatura w idle spadla o 20 C (nie wiem czy nie za malo pasty termoprzewodzacej dalem ale jak cos to sie dolozy) !!! fan speed nie jest prawidlowy !!! jak pech to pech moj vf1000 dotarl z upierdzielonym kontrolerkiem obortow wiatraczka skrece na minimum wiatrak sie wylacza, skrece na maximum wiatrak sie wylacza, jak dam na ok polowe to wiatrak sie wlacza niestety nie wiem na jakie obroty panowie z zalmana niepomysleli takze o tym iz wtyczka nie pasuje do hd4850 (podpialem pod zasilacz) mogli by dac jakas przejsciowke :/ dokladnie na to o ... troche niewyrazne ale cos tam widac jadac dalej przylepilem pentagramy freezone na pamiatki kolo mosfetow jestem jednak zawiodziony jakoscia tej tasiemki mam wrazenie ze radiatorki trzymaja sie kostek tylko sila woli :) (jesli mozna tak powiedziec) boje sie ze gdy sie zgrzeja to odpadna (chociaz licze na to iz bedzie przeciwnie czyli przylepia sie mocniej) co najwazniejsze jak narazie bloga cisza, slychac jedynie leciutki swist smigielka (ale to chyba z proca) co mnie najbardziej przesladuje to to iz nie zalozylem tej blaszki z pod spodu tylko wkrecielem zalmana na same srubki jak myslicie lepiej sie jakos pomeczyc i dac ta blaczke czy to nie istotne ??? jak dla mnie cud miod malina :D teraz pytanko istnieje jakis program ktory monitoruje temperature grafiki podczas grania. Chodzi mi o cos takiego zebym widzial np w gornym prawym rogu okienko z temperatura czy tez napis. teraz pytanko Edytowane 18 Października 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Jakie chlodzenie zalozyles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Jakie chlodzenie zalozyles? jak pech to pech moj vf1000 dotarl z upierdzielonym kontrolerkiem obortow wiatraczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) no i fckin shit odpadl freezone -_- ---- przylepilem spowreotem jak znowu odpanie to sie wnerwie nie na zarty i go kropelka potraktuje Edytowane 18 Października 2008 przez MantisGhost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 jaka gra? No sorry. Późno było:) GRID. Wszystko na max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 No ale chodziło mi właśnie o to. Czyli zostaje jedynie Powercolor PCS+ oraz Sapphire Dual Slot Fansink. W sumie jedynie o tym drugim nie słyszałem większych narzekań... Miguel, a czemu nie odpowiada Ci zestaw referent + dodatkowe chłodzenie? Wyjdzie się imho na tym dużo lepiej, i może taniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Ja kupiłem Radeona HD4850 od Asusa w poniedziałek w Gralu. Był wtedy za 515 zł, teraz podrożał. Nastawiłem się na zwykłego referenta, bo tak też prezentował się na zdjęciach. Jednak okazało się, że ma chłodzenie Glaciatora a taktowanie referenta. Nie wiem, czy wszystkie Asusy sprzedają teraz z takim chłodzeniem. Najlepiej byłoby zadzwonić do sklepu i zapytać. Karta jak na moje ucho jest cicha i działa bezproblemowo. Jednak radze zainstalować tylko same Catalisty, bez oprogramowania Asusa, bo u mnie po ich zainstalowaniu, po włączeniu jakiejkolwiek gry natychmiast resetował sie komputer, a w menadżerze urządzeń były jakieś niewykryte sprzęty. Po wyrzuceniu tego oprogramowania wszystko działa ok i jestem z karty zadowolony. Podkręcania jeszcze nie próbowałem, więc nie wypowiem się na ile pójdzie. Niezdecydowanym polecam HD4850 od Asusa. Edytowane 18 Października 2008 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) Miguel, a czemu nie odpowiada Ci zestaw referent + dodatkowe chłodzenie? Wyjdzie się imho na tym dużo lepiej, i może taniej. Mam trochę obawy - dostałem zwalonego Palita Sonic, a najtańszy jest właśnie Palit non-Sonic. Zmieniłbym chłodzenie, a karta by się walnęła - co wtedy z pastą termoprzewodzącą ? Jak pójdzie na gwarancję, to nie zostanie ona wtedy uznana. No i są plomby, które owszem - da się zdjąć, ale jak się zgubi, albo gorzej przyklei ? Zastanawiam się właśnie nad Asusem, Powecolorem PCS+ i tym Sapphirem Dual i widzę, że z tych trzech, to chyba tylko Sapphire jest bezproblemowy (no chyba, że się trafi na Glaciatora u Asusa jak poniżej : ) Ja kupiłem Radeona HD4850 od Asusa w poniedziałek w Gralu. Był wtedy za 515 zł, teraz podrożał. Nastawiłem się na zwykłego referenta, bo tak też prezentował się na zdjęciach. Jednak okazało się, że ma chłodzenie Glaciatora a taktowanie referenta. Nie wiem, czy wszystkie Asusy sprzedają teraz z takim chłodzeniem. Najlepiej byłoby zadzwonić do sklepu i zapytać. Karta jak na moje ucho jest cicha i działa bezproblemowo. Jednak radze zainstalować tylko same Catalisty, bez oprogramowania Asusa, bo u mnie po ich zainstalowaniu, po włączeniu jakiejkolwiek gry natychmiast resetował sie komputer, a w menadżerze urządzeń były jakieś niewykryte sprzęty. Po wyrzuceniu tego oprogramowania wszystko działa ok i jestem z karty zadowolony. Podkręcania jeszcze nie próbowałem, więc nie wypowiem się na ile pójdzie. Niezdecydowanym polecam HD4850 od Asusa. Może zadzwoniłbym wtedy i starałbym się dowiedzieć, czy tam zastanę Glaciatora, czy też nie. Jak nie dam rady się dowiedzieć, to wezmę zapewne Sapphire, choć Powercolor chodzi mi po głowie - kilka osób powiedziało jednak, że też z chłodzeniem jest problem dot. przegrzewania... Edytowane 18 Października 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 MSI nie robi żadnych plomb na chłodzeniu. A co z pastą? W poradniku na cooling.pl czytałem, że nie należy zmieniać raz nałożonej pasty (mam nadzieję, że nic nie pokręciłem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 MSI jest w cenie Asus Glaciator i Powercolor PCS+. To po prostu nie ma sensu - trzeba jeszcze dokupywać S1... Nie zapomnij, że ja już kartę kupiłem (Palit Sonic), która była zepsuta, więc poszła na serwis i teraz szukam karty na wymianę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Nikt Ci nie każe przecież kupować Palita. Jest dużo innych do wyboru ;) Albo inaczej - jakie masz fundusze na Radeona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 http://www.esc.pl/index.php?cPath=71_86&am...t=2a&page=2 Naprawdę bardzo wiele ??? Tia..... Pisałem już dawno, że kupiłem tam Palita Sonic HD4850, który okazał się zepsuty i pojechał do serwisu. Chodzi o to, na co mam tą kartę wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 A nie może to być drugi nowy Palit? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) No tak, MSI z S1 wyjdzie ~70-80zł drożej, ale za to masz pewność, że będzie to wydajne i ciche chłodzenie. Nie wiem, jak dokładnie jest z Glaciatorem i Zerotherm, ale w każdym razie nie ma w tym temacie takiej jednomyślności co do wspomnianych aspektów, jak przy Accelero S1. Osobiście sam wziąłbym tego ASUSa z Glaciatorem z esc za ~530 złotych, gdybym miał pewność, że to nie jakaś suszarka. Nie jestem maniakiem ciszy, chłodzenie nie musi być bezgłośne, bo komputera na noc nie zostawiam włączonego. Grunt, aby nie przeszkadzał podczas pracy w 2D. Zresztą po co Cię odwodzę od zakupu. Kup tego ASUSa, a potem zdaj relację, to może i dla siebie wezmę :). Edytowane 18 Października 2008 przez Phantom_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Też mam Asusa z Glaciatorem, i powiem, że jest naprawdę bardzo cichy, mój wentyl na procku jest głośniejszy :] Co do ceny to strasznie 4850 podrożały, ja za swojego nowego dałem tylko 445 zł plus kurier.. :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernik Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) No sorry. Późno było:) GRID. Wszystko na max.spowolnienia, jakby ci sie samochod od 0 rozpedzal w srodku wyscigu? tez tak mam na 8.9 tez to bylo... ta gra chyba tak ma... u mnie to sie zdarza raz na 30-60 minut... Edytowane 18 Października 2008 przez ernik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 heja. mam problem z gigabyte 4850..... wentyl caly czas kreci sie chyba na max obrotow...nie moge nijak przestawic predkosci - ani w catalyst center ani rivatunerem ani niczym innym...caly czas buczy na maxa - osy XP oraz vista x64 stery najnowsze 8.10... pomocy - jak ustawic recznie obroty wentyla ps. probowalem fanfixa (profile CCC - ale tez na nic - niby cyferki sie przestawiaja a wentyl jak sie krecil tak sie kreci.... pomocy!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Też mam Asusa z Glaciatorem, i powiem, że jest naprawdę bardzo cichy, mój wentyl na procku jest głośniejszy :]A możesz potwierdzić, że wersja "non-TOP" będzie także miała Glaciatora? Instalowałeś jakieś radiatory na sekcję zasilania czy pamięci? Ciekawi mnie też, jak wygląda sprawa ewentualnego demontażu tego Glaciatora, gdyby w przyszłości się zepsuł etc. Zakładając, że za 530zł można kupić ASUSa z tym chłodzeniem, to właściwie lepiej byłoby wziąć go zamiast referencyjnej, a później w ostateczności zmienić na Accelero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Sam mam wersję non top z Glaciatorem Na razie mam tylko nawiew na sekcję zasilania ze 120-tki :] Wydaje mi się, że ASUS już wysłał referenty do piachu i teraz sprzedaje tylko wersje "TOP" i "zwykłą" z Glaciatorem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) spowolnienia, jakby ci sie samochod od 0 rozpedzal w srodku wyscigu? tez tak mam na 8.9 tez to bylo... ta gra chyba tak ma... u mnie to sie zdarza raz na 30-60 minut... Kiedy grałem w 1280x1024 z AA 8x było ok:) spowolnień uświadczyłem w 1920x1200. Po zmianie AA na 4x jest ok - wnioskuję, że za mało RAMu ma ta karta dla AA 8x w rodziałce HD. Ogólnie jestem zadowolony bo wszystko śmiga w 1920x1200, oprócz Crysisa ofc. Ale nie jestem nawet zapalonym graczem a Crysis nie przypadł mi do gustu. Mass Effect to jest to..szykuję się do drugiego przejścia. W ME mam stale 60-62 fps w 1920x1200 (ze spadkami do 50 w BARDZO ciężkich miejscach - są one jednak rzadkością). Edytowane 18 Października 2008 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 heja. mam problem z gigabyte 4850..... wentyl caly czas kreci sie chyba na max obrotow...nie moge nijak przestawic predkosci - ani w catalyst center ani rivatunerem ani niczym innym...caly czas buczy na maxa - osy XP oraz vista x64 stery najnowsze 8.10... pomocy - jak ustawic recznie obroty wentyla ps. probowalem fanfixa (profile CCC - ale tez na nic - niby cyferki sie przestawiaja a wentyl jak sie krecil tak sie kreci.... pomocy!!! Gigabyte , jesli mowimy o non referencie z Zalmanem , a ja sie nie myle - nie posiada regulacji obrotow. Kabel 2 zylowy , mozesz dokupic kontroler typu fan mate :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Mam dobrą wiadomość dla użytkowników Visty 64bit oraz Ati Tray Tools ;D Po godzinnym przeszukiwaniu internetu, udało mi się znaleźć bodajże najlepszy sposób na ominięcie podpisywania sterowników! Pomijając możliwość wciskania F8 (chyba najgorszy), uruchamiania tryby testowego (denerwujące Test Mode w rogach ekranu), trudnym podpisywaniu sterowników (w moim przypadku żaden sposób nie działa) jest oto program który sam odpala Viste bez sprawdzenia sterowników! Poprostu, działa tak jakbyście cały czas ciskali F8 za każdym razem, tylko robi to SAMODZIELNIE, a odpalanie Visty trwa najdalej 10sek dłużej! Polecam! Póki Ray Adams nie wyda podpisanych sterowników (w co raczej wątpie) to jest to chyba najlepszy sposób! >>ReadyDriverPlus Download<< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...