djtomas Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) zrobiłem w Palicie Sonic 4870, fanfixa poprzez odłączenie jednego z dwóch wentylatorów po tej operacji zlikwidowałem ten przeraźliwy świst :) kartę podkręciłem do 820/1100 w stresie wentyl wieje z prędkością max. 1100rpm (minimalnie słyszalny, bezgłośnie chodzi do 900rpm) temperatury wyglądają wtedy następująco: POzdr. Edytowane 20 Października 2008 przez djtomas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Panowie , mam pytanie do uzytkownikow Visty. Czesto na 4850/4870 macie blad , a w zasadzie bsoda spowodowanego ATIKMDAG.SYS?? Czytalem , ze to bardzo czesto pojawia sie przy 2 monitorach, ale i przy 1 w czasie grania na Viscie. Co 5 minut na 1 monitorze w wyniku przegrzania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Pytanie do posiadaczy Glaciatorów - czy macie wtyczkę 1x 6pin ? Wiem, że tak jest, ale ja w Palicie Sonic miałem 1x 8pin. No i na stronie Sapphire przy Dual Slot Fansink pisze normalnie 1x 6pin. Zgadza się, w Asusie Glaciatorze jest wtyczka do zasilania 6-pinowa. W pudle jest też przejściówka 2 molex - 1x6pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Mam pytanie do znawców :P radek 4850 da sobie rade z grami i tv full hd ? czy lepiej dołożyć do 4870? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finesse Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 a ty miales te karty, ze tak sie ochoczo wypowiadasz?Dopiero leci do mnie. Wg Ciebie muszę mieć tą kartę żeby o niej się wypowiadać? Na PCS+ normalnie można fanfixa robić? Miguel707 dokupię sobie do crossfire'a tego Asusa co ty bierzesz albo HIS'a bo ma radiatory na sekcji zasilania a coolera podobnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Z Crysisem na maxa nie , reszta gier to smiga na tanszych kartach :) Co 5 minut na 1 monitorze w wyniku przegrzania.mowisz na powaznie? Edytowane 20 Października 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Panowie , mam pytanie do uzytkownikow Visty. Czesto na 4850/4870 macie blad , a w zasadzie bsoda spowodowanego ATIKMDAG.SYS?? Czytalem , ze to bardzo czesto pojawia sie przy 2 monitorach, ale i przy 1 w czasie grania na Viscie.Bsodow na 2 monitorach nie mialem, ale vpu recovery co chwile. Nie wiem z czym to moze byc zwiazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) FOG , czyli u Ciebie nadami momo modyfikacji itd (jesli dobrze pamietam to cos robiles z chlodzeniem) nadal resetuje sie sterownik? Edytowane 20 Października 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Tempy mam niskie - max 55C na 1.32V i 800mhz na gpu, a resety sterownika sa na 2 monitorach. Wogole dziwne rzeczy sie dzieja jak podepne drugi monitor, bo np po zmianie rozdzielczosci czy odswiezania na pare sekund wyskakuja kolorowe pasy na caly ekran. Na 1 monitorze wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 No to reklamacja, jak się dzieją takie kwiatki. BTW na defaultowych ustawieniach to samo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Bsodow na 2 monitorach nie mialem, ale vpu recovery co chwile. Nie wiem z czym to moze byc zwiazane. Jak robi się to po OC wniosek jest jeden, przekręciłeś kartę bo u mnie nigdy się sterownik nie zrestartował sam z siebie, jedynie po zbyt wysokim OC bez podniesienia napięcia miałem reset sterownika. Edytowane 20 Października 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Bez oc to samo. Na jednym monitorze wszystko jest ok, nawet po mocnym oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_81 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Witam! Posiadam Gainward 4850 (ten podstawowy) i bardzo często wywala mi z gier na pulpit winXP 32bit. Czytając temat doszedłem do wniosku ze mógłby pomóc nowszy bios do niego ale nigdzie nie mogę takiego znaleźć . Może ktoś ma i się podzieli. z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Z niedokladnych zdjec ja tam widzialem 3 cewki , Palit ma 2. IMHO pcb jest dokladnie takie samo :) Z tego co widzę to na SAPPHIRE HD4850 512MB Dual Slot Fansink (mam ta kartę przed sobą na biurku) są 3 cewki ale na palicie też są 3 cewki. Wychodzi 2 cewki na zasilanie Rdzenia Granicznego i 1 cewka na zasilnie pamięci. Tak samom jest w Palicie też są 3 cewki. Jedyna różnica miedzy nimi to to że Palit nie ma chłodzenia na sekcji zasilnia radzenia graficznego. Poz tym na SAPPHIRE HD4850 512MB Dual Slot Fansink są tylko 2 tranzystory (czy ja to się nazywa) które są odpowiedzialne za zasilanie sekcji pamięci a na palicie jest ich 3 sztuki. Ps Jedynie na referatach jest 4 fazowe zasilnie procesora graficznego. I na paru jeszcze innych kartach. Ps 2 Powercolor Radeon HD 4850 PCS Też wygląda na to ze ma 2 fazowe zasilanie procesora graficznego Ps3 SAPPHIRE 4850 TOXIC zaś wygląd mi ze ma 4 fazowe zasilnie procesora graficznego Edytowane 20 Października 2008 przez pierdlik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clean Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Czy na tą któraś z tych kart można (i czy warto) zakładać Accelero S1 - gigabyte, a może taniej palit czy mam w tym przypadku szanse na w miare przyzwoity oc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość razorex Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Ludzie co tutaj się dzieje, co wchodze na ten temat to pełno nowych postów na temat problemow z tą kartą :/ Nigdy nie miałem VPU recovery, żadnego wywalania sterownika, no po prostu nic :/ Jednego Asusa ma znajomy (dodam ze niekrecony) i juz od 3miesięcy 0 problemów. Drugi znajomy również ma Asusa i równiez 0 problemów i co z tego ze sa to konstrukcje referencyjne i w stresie osiągają ~90*C :lol: Karta ma przede wszystkim działać prawidłowo. Sam miałem Gainwarda GS i był to jeden z tych wadliwych, wymieniłem na Asusa juz z chłodzeniem Glaciator i równiez juz od ponad miesiaca 0 problemów, nie krece, nie robie fanfixów bo i po co? ;) Tak wiec nie rozumie tylu problemów, ktore przychodzi mi tutaj czytac. Z obserwacji wynika, że głównie są one powodem OC, wiec moze warto się zastanowić, czy chcemy bawic sie w kręcenie i później płakać na forum, czy po prostu cieszyc się kartą i odżałowac te pare FPS ;) Jak juz wspomniałem pisze to na podstawie własnych obserwacji karty Asusa, wiec moze jednak warto zastanowic sie nad firmą? Pozdrawiam Edytowane 20 Października 2008 przez razorex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Powiem tak: NIGDY nie miałem problemów na standardowym chłodzeniu i domyślnych taktach. Nie wiem...może niektórzy mają pajęczynę w budzie i przewiewu nie ma;) Teraz jestem na Twin Turbo i po oc 720/1125 na jednym monitorze nie ma problemów (napięcie domyślne). Po podpięciu drugiego potrafi zresetować się sterownik lub nawet wyskakują czasami pasy na cały ekran (drugi robi się czarny) przy wyższym OC (przy mniejszym reset sterownika). Na domyślnych taktach jest ok. To samo było na Catach 8.9 (teraz mam 8.10). Na 8.7 i 8.8 nie wiem bo używałem jednego monitora wtedy. Troszkę mnie to irytuję ale cóż...co zrobić;) Do tego nie wiem czy to przez dwa monitory czy przez stery 8.10 ale takty pamięci nie spadają mi do 750MHz w "IDLE". Rdzeń spada do 500MHz - tak jak powinno być. Wiecie coś o tym?:) Karta referencyjna Sapphire. JESTEM BARDZO ZADOWOLONY (ale nie MEGA;)) Edytowane 20 Października 2008 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Poprę kolegę RazoreXa, skoro już tyle osób ma problemów z tą kartą to po co to kręcić, co da te parę Mhz w tą abo we wtą. Teoretycznie więcej punktów w jakimś Smarku a w praktyce tylko karta cierpi :P rozumiem kręcić karty co się do tego nadają (czyt. nie psują się przy tym) ale z tych postów co tu czytam to te egzemplarze się raczej nie nadawają. Sam posiadam taką, i przetaktowanie jej raczej niewiele się zdało w graniu. Przecież i tak większość tytułów na niej bez problemu śmiga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 @up Zależy w jakiej rozdzielczości:) Mi 720MHz na rdzeniu daje sporo 1920x1200. Ale nie wszystkie gry tego potrzebują - to racja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Zawsze można kupić HD4870 wtedy będzie 750Mhz na rdzeniu :wink: wiem że znowu więcej pieniędzy i nie wszystkim się to uśmiecha ale i tak się to bardziej opłaca niż gdy przekręcona karta się zepsuje :P wiem że są gwarancje i takie tam ale ja bym raczej nie wytrzymał długo gdybym był bez karty graficznej :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Z tym, że ja nie jestem nawet graczem:) Gram okazjonalnie a kartę kupiłem dla jej programowalnych procesorów bo mam zamiar się nimi pobawić osobiście w niedalekiej przyszłości. Gdyby nie to siedziałbym na czymś 4 razy słabszym. Gdybym był zapalonym graczem to bym kupił HD4870 ale X2 :) Ja jestem za tym, żeby nie uznawali gwarancji na karty uwalone z winy użytkownika (to prawie jak oszustwo)- ale problem - jak do tego dojść i komu się chce:) Sam pewnie też bym oddał, hehe... Edytowane 20 Października 2008 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 @up Zależy w jakiej rozdzielczości:) Mi 720MHz na rdzeniu daje sporo 1920x1200. Ale nie wszystkie gry tego potrzebują - to racja. A mozesz rzucic jakimis tytulami ktore chodza w full hd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 (edytowane) Nie wymuszam AA w sterownikach - włączone jeśli gra obsługuje. Mass Effect, GRID (ale z AA 4x - reszta max), Bioshock (pardzo dużo fps z OC jak i bez), ogólnie gry na silniku U3, Timeshift, MoH Airborne, BiA: Hell's Highway, Call of Duty 4, Fifa 2009. DMC 4 i zapewne wiele innych. Wiadomo...Crysis też działa ale już nie na maxa. Zazwyczaj gry śmigają w okolicach 50-60 fps. A proca nie mam mocno wykręconego. Gra w rozdziałce 1920x1200 a więc ciut więcej od "full HD" które jest 1920x1080. Edytowane 20 Października 2008 przez sosen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) Mam pytanie do znawców :P radek 4850 da sobie rade z grami i tv full hd ? czy lepiej dołożyć do 4870?Zdecydowanie lepiej dołożyć. 4850 to tak do 1600x1200 (1680x1050) jest akurat. Edytowane 21 Października 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) Witam, wreszcie po przejsciach wczoraj dostalem nowego palita sonic 4870(pierwszy nie startowal w ogole) i moglem odpalic nareszcie dawno juz zlozonego nowego kompa. Pierwszy raz instalowalem viste i w sumie obylo sie bez komplikacji. Zainstalowalem drivery: do mobo z plytki asusa (automat all in 1 czy cos w tym stylu), od monitora no i grafiki (catalysty 8.10). Wszytsko ladnie poszlo ale jak juz wrzucilem natywna rozdzialke czyli 1920x1200 na niektorych tapetach pojawily sie migoczace pixele wtf? zmniejszylem rozdzialke i juz ich nie bylo. Tylko na wysokich sie pojawiaja i zawsze w tych samych miejscach(mam wrazenie ze na poszczegolnych barwach), nie na calym ekranie ale w 2-3 miejscach takie skupiska(dotre do domu to wrzuce SS'y). Nic nie krecilem ani proca ani pamieci ani grafiki. Temperaturki na grafie sa w normie. Czy to najnowsze catalysty sie sypia? ktos moze spotkal sie z czyms takim? A to specyfikacja calego kompa: ASUS P5Q-E E8400 A-Data Extreme Edition DDRII 4GB/800 (2 x 2GB) CL4 Corsair CMPSU-650TXEU 650W ATX PFC HP LCD 24'' LP2475 Palit ATI Radeon HD4870 Sonic 512MB DDR5 256bit PCI-E TV/2xDVI Samsung F1 640GB edit: aha vista 32-bitowa + sp1+ jakies poprawki drivery sa bez ccc, att jeszcze nie instalowalem. Nie odpalem jeszcze zadnego smarka ani gierki - pewnie dzis to zrobie Edytowane 21 Października 2008 przez magus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Nie wymuszam AA w sterownikach - włączone jeśli gra obsługuje. Mass Effect, GRID (ale z AA 4x - reszta max), Bioshock (pardzo dużo fps z OC jak i bez), ogólnie gry na silniku U3, Timeshift, MoH Airborne, BiA: Hell's Highway, Call of Duty 4, Fifa 2009. DMC 4 i zapewne wiele innych. Wiadomo...Crysis też działa ale już nie na maxa. Zazwyczaj gry śmigają w okolicach 50-60 fps. A proca nie mam mocno wykręconego. Gra w rozdziałce 1920x1200 a więc ciut więcej od "full HD" które jest 1920x1080. Te gry to smigaja na slabszych kartach jak GSO :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1xer Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Witam, wreszcie po przejsciach wczoraj.... A testowales na 8.9 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) Mi nic nie migota niezaleznie od rozdzialki. Na starym Palicie 7900 mialem migoczace piksele po kilku miesiacach uzytkowania (bez oc) - pamieci padly. Edytowane 21 Października 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 A testowales na 8.9 ?jeszcze nie pewnie dzis to zrobie:/ Mi nic nie migota niezaleznie od rozdzialki. Na starym Palicie 7900 mialem migoczace piksele po kilku miesiacach uzytkowania (bez oc) - pamieci padly.oby u mnie byla inna przyczyna, bo nie zdzierze chyba nastepnej reklamacji w sirius.pl :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 oby u mnie byla inna przyczyna, bo nie zdzierze chyba nastepnej reklamacji w sirius.pl :mur:A jak Ci przebiegały realnie reklamacje w siriusie i kiedy reklamowałeś? Sporo tam kupuje a nigdy nic się nie popsuło więc nie reklamowałem jeszcze. Jednak mają tanio a ja mam blisko i odbieram osobiście po drodze z pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...