mobot Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 bezpieczne napiecia to: Stock - 1.28v Air - 1.35v max Water - 1.4v ja tam dalem 1,4v na stocku zeby zobaczyc ile wycisne max [bez zadnych furmarkow gier itp tylko max zegar w idle zeby win funkcjonowal xD przy takim voltarzu bylo 960mhz i 37st przy wentylu 100% + kilka innycg wiatraczkow xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 bezpieczne napiecia to: Stock - 1.28v Air - 1.35v max Water - 1.4v Pozwolę sobie zauważyć że jest to jedynie twoja opinia, bo forma twojego postu sugeruje że jest inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
new332 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 bezpieczne napiecia to: Stock - 1.28v Air - 1.35v max Water - 1.4v Sprawdzałes? Zródło tych informacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Hmm cos mi sie tu nie podoba - wrzucilem 4850 i odpalilem 3dsmarka06 do testow niby dziala , ale wynik mam 10800 na defaultowych taktach grafy i procu@3.15. No ok 10000 wyciagalem z procem 3.3 i 2900 pro@820/950 , ale mimo wszystko chyba powinno byc wiecej ? Temp GPU w idle ok 41 stopni Wiatrak z dwużyłowym kablem więc nie ma monitorowania obrotów - w każdym razie nie przebija się przez 12cm Fandera i 2 Scythe Kaze @1200 rpm. Na pamięci dmucha o wiele słabiej niż Glaciator. Troche tu chlopaki pooszczedzali bo zostaly miejsca na montaz kondensatorow z referenta. A tu spod: Jesli chodzi o chlodzenie to chyba jednak Asus lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Hmm cos mi sie tu nie podoba - wrzucilem 4850 i odpalilem 3dsmarka06 do testow niby dziala , ale wynik mam 10800 na defaultowych taktach grafy i procu@3.15. Kolejny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) No to trafiła Ci sie niezła sztuka. Tylko pogratulowac. :)No rzeczywiscie narzekac nie moge. Bez podbijania napiecia robi 750mhz, a po podniesieniu dostaje skrzydel. Jak zmienie zasilacz to dopiero w pelni zobacze na co ja stac. Panowie... 1. jak sprawdzic jakie jest napiecie na GPU? 2. ile maks napiecie dalliscie na Gainwardzie 4850 GS? 3. czym zmienic napiecia na GPU/pamieciach? 1. tylko miernikiem 2. tyle co stock, bo nie ma vmodow do tej karty 3. niczym nie zmienisz, chyba, ze masz na mysli podbicie biosem do marnego 1.2v co prawie nic nie daje Kolejny Moze rozwin troche dokladniej o co Ci chodzi? Wynik rzeczywiscie niski, u mnie 10000 to jest przy procu na 2,5ghz, na 3,6ghz juz ponad 13k. Edytowane 30 Października 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Mam pytanie. 1.czym sie roznia te dwa 4850 oprocz chlodzenia http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Pr...?ProductID=2899 i ten http://www.gigabyte.com.tw/Products/VGA/Pr...?ProductID=2856 Bo ten z chlodzeniem Zalmana niby ma "HDTV" ( cokolwiek to jest , jebe mie to ;) ) , a jest tanszy od tego na stockowym chlodzeniu i bez tego HDTV. 2.Ma ktos ASUSa z chlodzeniem Glaciator ? Sa ponoc wersje TOP z takowym chlodzeniem i nie TOP rownież z nim. Czy to prawda i czy ktoś może podać oznaczenie takiej karty. Jeśli ktoś ma , to jak toto chłodzenie się sprawuje i czy jest głośnie? A apropo tego Waszego całego troll wątku itd to najlepiej sprzedajaca się karta i tak jest GF FX 5500 :) http://allegro.pl/item461780568_gainward_g...it_agp_box.html Nie wiem kto to kupuje za taka kaske ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Dobra sprawdzilem w testach na twojepc i im wychodzilo 11300 na procu @3Ghz (ale z wiekszym cachem), wiec odejmujac 400 za viste wychodzi ok :) Za duzo macie chlopaki e8400 i q6600 przez co myslalem , ze te 12-13k to norma :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Ymm... mam takie pytanie: Przyjmując iż mamy kartę referencyjną, przełączając się między trybami, jakie wynosi napięcie dla rdzenia w poszczególnych trybach? Bo w 2D wynosi to coś koło 1V a w 3D? Bo coś zdaje mi się że moje "podbite" w ATT do 1,158 to w zasadzie... norma dla 3D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek220 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 jak na pierwszy raz to dobry wynik czy zły ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Ja na e2160(~3450) i palicie non sonic(660/2500) robie okolo 12.5k w win xp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Ja na e2160(~3450) i palicie non sonic(660/2500) robie okolo 12.5k w win xp. Napewno masz 660/2500 ? Sonic ma standartowe taktowania 685/2000, To rdzen obnizyles ? :P A pamieci niezle O/C. Dajesz jakies dodatkowe chlodzenie na pamieci ? Moj to max na 770/2230 chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magus Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 nareszcie udalo mi sie wyciszyc kompa :) Podpialem ten maly suszarkowy coolerek od mojego 4870 sonica na sztywno pod 5V i jest bloga cisza:) Zastanawiam sie jeszcze dlaczego w gpu-z (najnowszy) nie pokazuje mi tych ostatnich temperatur z sekcji zasilania? mam catalisty 8.9 i viste 32-bitowa. Aha jeszcze jedno dlaczego att mi sie wywala? przy jakiejkolwiek zmianie taktow czy to pamieci czy gpu BSOD albo co innego, a animacja z samolocikiem moge zobaczyc tylko od razu po zainstalowaniu att i odpaleniu tej symulacji, po restarcie wywala bledy jak chce to zrobic. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Napewno masz 660/2500 ? Sonic ma standartowe taktowania 685/2000, To rdzen obnizyles ? :P A pamieci niezle O/C. Dajesz jakies dodatkowe chlodzenie na pamieci ? Moj to max na 770/2230 chodzi. Niedoczytales bo napisalem non-sonic :wink: Na pamieciach(samsung) spore miedziane radiatory a na sekcji zasilanie mniejsze aluminiowe. Na gpu blok wodny. W budzie bardzo dobry przewiew jest a na karte wieje 120mm@800rpm z boku. Z rdzeniem nie wiem co jest ale wyzej po prostu wlacza sie vpu recovery w niektorych grach, kominowalem z podniesieniem napiecia w biosie ale nic nie dalo, a ze karta niereferencyjna vmoda nie znalazlem jescze. W idle gpu kolo 30C a w stresie ~43 (stary blok abaddon gpu pro). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COA Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Mój gainward 4850 GS robi 750/2300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Niedoczytales bo napisalem non-sonic :wink: Na pamieciach(samsung) spore miedziane radiatory a na sekcji zasilanie mniejsze aluminiowe. Na gpu blok wodny. W budzie bardzo dobry przewiew jest a na karte wieje 120mm@800rpm z boku. Z rdzeniem nie wiem co jest ale wyzej po prostu wlacza sie vpu recovery w niektorych grach, kominowalem z podniesieniem napiecia w biosie ale nic nie dalo, a ze karta niereferencyjna vmoda nie znalazlem jescze. W idle gpu kolo 30C a w stresie ~43 (stary blok abaddon gpu pro). Hehe, no masz racje, w sumie juz byla prawie 3 nad ranem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 nareszcie udalo mi sie wyciszyc kompa :) Podpialem ten maly suszarkowy coolerek od mojego 4870 sonica na sztywno pod 5V i jest bloga cisza:) Zastanawiam sie jeszcze dlaczego w gpu-z (najnowszy) nie pokazuje mi tych ostatnich temperatur z sekcji zasilania? mam catalisty 8.9 i viste 32-bitowa. Aha jeszcze jedno dlaczego att mi sie wywala? przy jakiejkolwiek zmianie taktow czy to pamieci czy gpu BSOD albo co innego, a animacja z samolocikiem moge zobaczyc tylko od razu po zainstalowaniu att i odpaleniu tej symulacji, po restarcie wywala bledy jak chce to zrobic. pozdr Pisałem wcześniej że mam podobny problem z atitool na standardowych taktach ok a przy zmianie na turbo wywala błędy. Wydaje mi się że atitool nie jest kompatybilny z tym 4870 sonic. Wszystko inne smarki, gry chodzą ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Nareszcie, kupiłem ołówek 4B za 1zł ;) i vmod działa tak jak trzeba. Narazie stabilnie 843MHz przy nie wiadomo jakim napięciu, ale u mnie na WC karta max ma 53*C więc się nie martwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Jakbyś chłodził kartę freonem to nie miałbyś problemu z daniem 3V na gpu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Jakbyś chłodził kartę freonem to nie miałbyś problemu z daniem 3V na gpu? Co ma piernik do wiatraka? Karta działa stabilnie, a napięcie na 100% nie jest za duże. Miernika nie mam w chacie bo jest u ojca w warsztacie więc narazie nie mierzyłem napięcia. Swojego GF7600GS miałem na nie wiadomo jak dużym napięciu przez około rok i działał perfekcyjnie na AC przy taktowaniu 780MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Co ma piernik do wiatraka? Karta działa stabilnie, a napięcie na 100% nie jest za duże. Miernika nie mam w chacie bo jest u ojca w warsztacie więc narazie nie mierzyłem napięcia. Swojego GF7600GS miałem na nie wiadomo jak dużym napięciu przez około rok i działał perfekcyjnie na AC przy taktowaniu 780MHz. Radzilbym Ci jednak wyposazyc sie w miernik, chyba ze zamalowujesztylko rezystor i mozesz uzyskac max 1.45v. Jednak laczyc punktow na pcb bez miernika bym sie nie odwazyl, za pierwszym razem jak je polaczylem to mialem 1.8v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Radzilbym Ci jednak wyposazyc sie w miernik, chyba ze zamalowujesztylko rezystor i mozesz uzyskac max 1.45v. Jednak laczyc punktow na pcb bez miernika bym sie nie odwazyl, za pierwszym razem jak je polaczylem to mialem 1.8v. Spokojnie nie malowałem punktów :P. Malowałem rezystor. Karta chodzi ładnie już kilka h więc sie nie martwie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Co ma piernik do wiatraka? Karta działa stabilnie, a napięcie na 100% nie jest za duże. Jestem bardzo ciekaw jak daleko zajdziesz opierając się na swoim pajęczym zmyśle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Jestem bardzo ciekaw jak daleko zajdziesz opierając się na swoim pajęczym zmyśle. Myśle, że daleko skoro malowałem rezystor... Edytowane 31 Października 2008 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Myśle, że daleko skoro malowałem rezystor... Tez mysle, ze niczlego sie nie stanie skoro max napiecie jakie mogles uzyskac to 1.45V, zakladajac oczywiscie, ze masz odpowienio chlodzone gpu i sekcje zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Chyba znasz jakas inna niz wszyscy definicje stresu, ja mam 47C w atitool, i 54C w furmarku. Napiecie na gpu 1.35v, 825mhz. W stosunku do def volatage i zegarow o jakies 5C wiecej. Do tego karta jest zupelnie nieslyszalna dzieki dwom wentylom 120mm na 1000 RPM. Wiec tak, dalej uwazam, ze accelero przebija wszystko w kwestii ac montowanego na kartach graficznych. Pomijam thermalright oferujacy taka sama wydajnosc za 2x wiecej pln.Chłodzenie na Gainwardzie będzie tańsze niż AC :P co do hałasu to DLA MNIE jest ok :) co mi z tego ze kompa nie słyszę jak i tak gram na słuchawkach a głośniki i tak bez problemu kompa zagłuszają :) wentylator na 50% w sam raz :D na 60% już za głośno się robi :D a TR jest wydajniejszy :D niewiele ale zawsze :D w Furmark'a się nie bawię bo karta lata w nim na 800/2400 a np. w FC2 max 765/2360 :) co do definicji stresu to o co chodzi ? :lol2: w budzie jedyne co ma Radiator to MB i Grafa :D wiec nie ma co podgrzewać powietrza ;) AC jest dobre ale BEZ problemu można je przebić :wink: Edytowane 31 Października 2008 przez Ns5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojooo Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 sluchajcie mam problem .. kupilem sobie radka 4870x2 gigabyte i podczas uruchamiania sie gier (jak juz laduje sie plansza) to resetuje mi sie komp :/ ... patrzylem na lilku grach i to samo - choc do menu mi jeszcze dziala ale jak klikam na granie to reset i dowidzenia... co to moze byc ? moze mam za slaby zasilacz ? choc ludzie na purepc powiedzieli ze bequiet 530w starczy spokojnie :"( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phantom_ Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 (edytowane) choc ludzie na purepc powiedzieli ze bequiet 530w starczy spokojnie :"(Bo powinien. Edytowane 1 Listopada 2008 przez Phantom_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 (edytowane) Chłodzenie na Gainwardzie będzie tańsze niż AC :P co do hałasu to DLA MNIE jest ok :) co mi z tego ze kompa nie słyszę jak i tak gram na słuchawkach a głośniki i tak bez problemu kompa zagłuszają :) wentylator na 50% w sam raz :D na 60% już za głośno się robi :D a TR jest wydajniejszy :D niewiele ale zawsze :D w Furmark'a się nie bawię bo karta lata w nim na 800/2400 a np. w FC2 max 765/2360 :) co do definicji stresu to o co chodzi ? :lol2: w budzie jedyne co ma Radiator to MB i Grafa :D wiec nie ma co podgrzewać powietrza ;) AC jest dobre ale BEZ problemu można je przebić :wink: To widze, ze i ze sluchem kolega ma problemy :) Dla mnie to suszarka nie do wytrzymania byla. W furmarka sie nie "bawi", tylko on najmocniej ze wszystkich mozliwych programow wygrzewa karte, wiec niewazne czy sypie artefaktami czy nie, bo nie od tego jest. Jak piszesz ile masz stopni w stresie, to pisz czym to sprawdzasz i podawaj temperatury conajmniej po 15 minutach obciazenia, bo takie informacje co podales to sa niewiele warte i dosc nierealne. Mowiac "ac" mialem na mysli air cooling, a nie arctic cooling. We wszystkich testach, ktore widzialem tr wypadal slabiej od accelero, lub conajwyzej tak samo na 1 takim samym wentylu 12cm, nie wspominajac o tym, ze na accelero zalozysz 2 takie. Edytowane 1 Listopada 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 W furmarka sie nie "bawi", tylko on najmocniej ze wszystkich mozliwych programow wygrzewa karte, wiec niewazne czy sypie artefaktami czy nie, bo nie od tego jest.Nie , no wcale , po co , przeciez to bolaczka ATI. N azupelnie sprawnych 4850 ten program musi chodzic i chodzi , na zwalonych nie lazi , sypie artami , zacina sie. On nie tylko jest od "wygrzewania" , on jest od mocnego obciazenia GPU , zasilania by sprawdzic miedzy innymi pelna stabilnosc karty. Bedziesz pewny jesli za rok wyjdzie "mocna" gra , ktora obciazy GPU jak Furmark i gra nie bedzie wywalac sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...