Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, to ja w Call of Duty: World at War na full detalach mam od 30 do 60 FPS, czyli jak nie ma akcji jest 60, a jak zaczyna się akcja to spada do 30 i nie niżej. Wygląda na to, że coś u mnie jest nie tak?

Edytowane przez scroll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz P5B , sprawdz czy w nie przestawilo Ci sie PCIE na x1. Odpal GPUZ , zobacz czy jest 16/16 czy 16/1

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jednak sprobuj przeinstalowac system. Proc mam w sumie niewiele mocniejszy, 2 a 4gb ramu mysle, ze w codzie niewielka roznice robi, a grafe mam podkrecona tylko do 725/2200. Nie powinno byc az takiej roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3137820[/snapback]

Podaj framerate dla naszej wiadomosci. :) Rozumiem , ze Vista ? :>
Nie mam teraz na dysku, jak bede mial to sprawdze, ale przeszedlem ponad polowe gry i nie bylo zadnych spadkow fps, ktore bylbym w stanie odczuc. Wiem, ze Ty mi na slowo nie uwierzysz. Nie vista, tylko 2008 x64. Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przejrzałem ponad 140 stron tematu i nadal nie mam pewności co robić.

Posiadam referenta 4850 od Gigabyte. W grach karta od czasu do czasu włącza mi monitor. Zdarza się to nawet tuż po uruchomieniu gry, kiedy jeszcze jestem w menu. Czasem po takiej akcji daje się wrócic do windowsa bez resetu komputera. Czasem też, zamiast wyłączenia monitora, na ekranie pojawiają się pionowe zielone paski.

I teraz nie wiem co robić - kupować nowy zasilacz (aktualnie FEEL III 400W) czy lepiej najpierw wymieniać chłodzenie na karcie (grzeje się niemiłosiernie nawet w windowsie).

W biosie karty nic nie grzebalem, nic nie podkręcałem.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, przejrzałem ponad 140 stron tematu i nadal nie mam pewności co robić.

Posiadam referenta 4850 od Gigabyte. W grach karta od czasu do czasu włącza mi monitor.

Proponuje go włączyć zaraz po uruchomieniu komputera bo tak przy wyłączonym po omacku uruchamiac grę to troche trudno :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Literówka, wyłącza monitor w sensie (uprzedzę kolejne czepialstwo), że zanika sygnał z karty.

Patrząc na zasiłkę to może ona niedomoaga , jakie masz stery zainstalowane ??

Zapuść jakiś benchmark albo z poziomu CCC zmiejsz takty dla 3D i wtedy odpal coś w 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na zasiłkę to może ona niedomoaga , jakie masz stery zainstalowane ??

Zapuść jakiś benchmark albo z poziomu CCC zmiejsz takty dla 3D i wtedy odpal coś w 3D.

Mam catalysty 8.8. Z tego co widzę, są już 8.10 - zaktualizuję.

Dzięki za sugestię, spróbuję zmniejszyć taktowanie. Ale zakładając, że to rozwiąże problem, to chyba aktualne pozostaje pytanie, czy przyczyną jest za słaby zasilacz czy też przegrzewanie się karty :)

Jeśli nie ma możliwości jednoznacznie określić winowajcy na podstawie samych objawów, to najpierw chyba kupię Acceloro Twin Turbo - przynajmniej będzie ciszej. A jeśli to nie pomoże to zasilacz 450W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam catalysty 8.8. Z tego co widzę, są już 8.10 - zaktualizuję.

Dzięki za sugestię, spróbuję zmniejszyć taktowanie. Ale zakładając, że to rozwiąże problem, to chyba aktualne pozostaje pytanie, czy przyczyną jest za słaby zasilacz czy też przegrzewanie się karty :)

Jeśli nie ma możliwości jednoznacznie określić winowajcy na podstawie samych objawów, to najpierw chyba kupię Acceloro Twin Turbo - przynajmniej będzie ciszej. A jeśli to nie pomoże to zasilacz 450W.

Ja ma Gigabyte referenty w CF i działają normalnie więc stawiam na zasiłkę :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kupować nowy zasilacz (aktualnie FEEL III 400W)...

to NIE JEST zasilacz... :wink:

ja mimo wszystko kupilbym zasilke firmowa 450-500W ... Tagan, Bequiet, Seasonic, Corsair

taki efekt jest przy, niedomaganiu zasilki w 3D, lub uwalonej karcie (przegrzewajacej sie - w ostatecznosci), ale ten zlom FEEL wymien(nie mylic z zasilaczem) :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi