Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zrozumiales. Chodzi mi o to aby zwiekszyc skale w programie. Nie blokuje mnie karta tylko skala w CCC. Da sie ja jakos zwiekszyc ?

To Ty nie zrozumiales. Jedynym sposobem na podniesienie limitu w CCC jest zflashowanie zmodyfikowanego biosa, bo to w nim jest limit zapisany.

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pewnie tez dlatego gdy w Rivie chce ustawic zegary powyzej 700 (bo tam jest wieksza skala) to mi sie automatycznie resetuje do def zegarow ?

Nie wiem, nie uzywalem rivatunera na 4850. Podkrecalem tylko przez CCC i opisalem Ci jedyny sposob podniesienia limitu w nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialbym do was prosbe. Zastanawiam sie nad zakupem accelero do 4850. Moglby ktos powiedziec jaki skok wydajnosci mozna osiagnac przy OC na referencyjnym chlodzeniu i jaki przy accelero (chodzi mi o realne podkrecenie ktore moznaby zostawic na codzien) - oczywiscie przy zastosowaniu vmodow tam gdzie to mozliwe (pewnie na referencie nie ma co zwiekszac napiecia). Chcialbym po prostu zobaczyc czy warto sie w to bawic. Dodam ze najbardziej interesowalby mnie przyrost wydajnosci w rozdzialce 1920x1200 w grach.

Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialbym do was prosbe. Zastanawiam sie nad zakupem accelero do 4850. Moglby ktos powiedziec jaki skok wydajnosci mozna osiagnac przy OC na referencyjnym chlodzeniu i jaki przy accelero (chodzi mi o realne podkrecenie ktore moznaby zostawic na codzien) - oczywiscie przy zastosowaniu vmodow tam gdzie to mozliwe (pewnie na referencie nie ma co zwiekszac napiecia). Chcialbym po prostu zobaczyc czy warto sie w to bawic. Dodam ze najbardziej interesowalby mnie przyrost wydajnosci w rozdzialce 1920x1200 w grach.

Z gory dzieki.

Crysis Warhead 1680x1050

STOCK Dołączona grafika

O/C 800/2200 Dołączona grafika

25% wzrostu wydajności względem nieprzetaktowanej karty.

Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam maly problem wgralem zmodyfikowany bios ktory polega na zwiekszeniu skali zegara w sterowniku wszytko poszlo gladko po restarcie kompa wyskoczyl mi blad post-109465-1226827312_thumb.jpg zainstalowalem stery i nadal to samo brak sterownika co mam zrobic pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam maly problem wgralem zmodyfikowany bios ktory polega na zwiekszeniu skali zegara w sterowniku wszytko poszlo gladko po restarcie kompa wyskoczyl mi blad zainstalowalem stery i nadal to samo brak sterownika co mam zrobic pomocy

Wgraj stary bios Edytowane przez krzysiek9920

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gory dzieki.

Dokladnych wynikow Ci teraz podac nie moge, bo pisze z innego kompa, ale po zmianie chlodzenia na accelero i zrobieniu vmoda spokojnie przeskoczysz wydajnoscia 4870, wiec na pewno warto. U mnie po oc do 850/2400 wzrost wydajnosci wynosil 30-35%. Po zmianie zasilacza pogonie karte do 900/2500, wiec bedzie ze 40% wzrostu. Tak czy inaczej za 450zl(za tyle ja bralem)-550zl karta o wydajnosci lepszej niz 4870/gtx260 bez oc, wiec chyba niezle :) Nie wiem jak z oc gtx260, ale 4870 nie ma pencil moda na gpu, wiec bez lutowania nie wykreci sie do takich wartosci jak 4850.

Pamietaj, ze vmoda zrobisz tylko na kartach opartych o referencyjne pcb i na sapphire z niebieskim pcb i sekcja zasilania przeniesiona miedzy gpu a sledzia.

Wgrałem stary bios i wszystko wróciło do normy ale dlaczego nie mogę zwiększyć sakli zegara w sterowniku

Masz windowsa x64 czy x86? Pierwsza czy druga metoda podnosiles zegary? Powinienes skorzystac z pierwszej, bo druga stwarza problemy. U mnie po flashu biosa rowniez wyskakuje taki komunikat, po czym stery same sie instaluja, restart i wszystko ok.

Edytowane przez Fog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nic nie daje jak zmienie na 4870 wtedy nie moge flasowac tego pliku zmodyfikowanego

U mnie bez problemu sie flasciach!e, na 100% mam ustawiony limit 4870. Jednak jesli u Ciebie nie idzie to moze daj po prostu 4850 - bedziesz mial max 800gpu i troche wiecej na mem niz przy 4870.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nieco laicke pytanie. Wole jednak najpierw sie upewnic, niz potem plakac nad spalona karta.

WTYM poradniku sa zaznaczone miejsca do zamalowania olowkiem. Czy chodzi tylko o jedno miejsce (tam, gdzie jest narysowany olowek), czy tez o wszystkie czarne punkty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nieco laicke pytanie. Wole jednak najpierw sie upewnic, niz potem plakac nad spalona karta.

W3147172[/snapback]

po zapisaniu biosu w mwtodzie pierwszej zapisuje mi taki plik (Signature HD 4850 - 625-993-700-1200.rbe)
Jezeli uzyskujesz plik *.rbe to na pewno nie zapisujesz biosu, tylko plik z ustawieniami limitu. LOL, dlatego nie mozesz zflashowac. Bios standardowo zapisze sie z rozszerzeniem rom, ale sugeruje zapisac jako plik bin. Musisz kliknac save bios na dole okna, a nie gdzies w okolicach tego pola do ustawiania limitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde panowie co moge zrobic z tymi poziomymi pasami ktore przechodza przez ekran w KAZDEJ grze jak wykonam jakis szybki ruch ? :/ wkurzam sie juz od paru dni i nie moge znalezc przyczyny ten Vsync odpale i nic dalej to samo zainstalowalem stery dolaczone do karty i tez nic,moze karta walnieta albo co ? :/ dodam ze to 4850 x2 w crossie

Edytowane przez Google

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mialem nigdy stycznosci z cf, ale jedyna przyczyna poziomych pasow, ktora znam jest wlasnie vsync. Sprzwdz czy aby na pewno go wlaczyles.

"Wait for vertical refresh" i Ustawione na "always off" a nadal wyskakuje te pasy ale tylko przy szybkich ruchach nawet w counter strike'u widac te pasy i tak jakby piksele czy cos nie znam sie zabardzo na tym ale denewruje mnie to juz coraz bardziej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Wait for vertical refresh" i Ustawione na "always off" a nadal wyskakuje te pasy ale tylko przy szybkich ruchach nawet w counter strike'u widac te pasy i tak jakby piksele czy cos nie znam sie zabardzo na tym ale denewruje mnie to juz coraz bardziej :/

Czy Ty znasz angielski/umiesz czytac? Przeciez jak wol jest napisane,ze wylaczyles vsync. Najlepiej ustaw w sterach na auto, a w grach na wlaczone, ewentualnie w sterach wlacz. Podpowiem - off znaczy wylaczony :P , wiec musisz ustawic na on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crysis Warhead 1680x1050

STOCK Dołączona grafika

O/C 800/2200 Dołączona grafika

25% wzrostu wydajności względem nieprzetaktowanej karty.

Jakie miales detale w Warheadzie , jak z AA , AF?

Panbowie , czy referencyjny Szafir ma nadal Quimondy? Non ref ma Hynixy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, właśnie zakupiłem sobie Palit 4850 512MB taką pomaranczową, mogłem też wziaść 8800GTS no ale jakoś tak....(niech ktoś powie że radek lepszy:P) No i ogólnie w środe powinna już dojść. Chciałem sie spytać czy to chłodzenie na tych palitach jest o wiele lepsze niż referencyjne? I czy macie jakieś porady itd? I czy warto podkręcać jeśli gram w rozdzialce 1280x1024.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I powiedz jeszcze jakie masz takty proca, bo na moim 3.0Ghz przy zmianie ze stocków na 725/2200 różnica zerowa...

Upewnić się chcę że to procesor mi ogranicza :)

U mnie przy e5200@3,8ghz roznica po oc 30-35%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ostatnio podczas przymiarek do WC miałem. mały wypadek: ( mianowicie uderzyłem kluczem w mojego HD4850 i odpadły z niego 2 małe elementy. Kartę zabrałem do kumpla i o dziwo podczas 20 minutowych testów dziłała normalnie.... ale mimo wszystko mnie to niepokoi. Orientuje się może ktoś, od czego są te tranzystorki?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Czy moge normalnie korzystać z karty? Boje sie zeby sie nie spalila. I czy moge ją jeszcze podkrecać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi