Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej odczytać oznaczenia z obudów układów ze zdrowej karty i poszukać w katalogach. Ale może być ciężko ze wzgldu na pochodzenie elementów. Może znasz kogoś kto się zajmuje lutowaniem - na pewno będzie wiedział jak się do tego zabrać:) Myślę jednak, że da się coś odczytać z obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a ja bym bardzo prosił o podpowiedź odnośnie takiego o to wynalazku:

http://www.sirius.pl/pub_newsWiecej_10370/...ot_Fansink.html

Zakupiłem tą kartę jakiś czas temu jednak wentylator na niej doprowadzał mnie do szału swoją jakże "cichą" pracą - dlatego też wymontowałem sam wentylator i założyłem na radiator wentylek 90mm i sobie on śmiga. Niestety nie ma mowy o podkręceniu karty bo temperatura w stresie dochodzi do 75C. Pomyślałem więc, że może założę na nią taki o to wynalazek:

http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/_mo...pelny,id,54836/

Niestety nie wiem czy uda się to zamontować, a nigdzie nie znalazłem informacji czy nie ma kłopotu z montażem na tej karcie - ona ma zmienioną płytkę PCB - prosiłbym więc o info jeśli ktoś ma tą kartę i zmieniał na niej chłodzenie.

Z góry dzięki i pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tiger

"Radiator założony na HD4870 Gigabyte. Średnia trudność założenia, jeden radiatorek na pamięć trzeba lekko wygiąć (spoko), bo opiera się o heatpipe'a."

Wniosek ? Wejdzie na 4870 to na 4850 tez musi ;)

Edit:

Znalazlem cos jeszcze:

"Dla mnie rewelacja. Założyłem to chłodzenie na HD4850. Bez dodatkowego nawiewu w stresie max 58 st (obudowa wentylowana 2 X 120mm). Jak założyłem dodatkowy wiatrak dmuchający na ten radiator, max 49 st w stresie. Polecam"
Edytowane przez NZR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu problemy są dwa: położenie rdzenia i sekcji zasilania (O ile rozstaw otworów montażowych jest taki sam). Ze względu na rdzeń S1 będzie wystawać mocniej z tyłu karty. Radiator na sekcji zasilania i kondy wokół niej mogę przeszkadzać jeśli są zbyt wysokie. O ile radiator można zmienić/przerobić lub wejdzie między finy S1 to na kondensatory pomoże chyba tylko wyginanie heatpipe'ów:) To takie moje przemyślenia są tylko..pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu problemy są dwa: położenie rdzenia i sekcji zasilania (O ile rozstaw otworów montażowych jest taki sam). Ze względu na rdzeń S1 będzie wystawać mocniej z tyłu karty. Radiator na sekcji zasilania i kondy wokół niej mogę przeszkadzać jeśli są zbyt wysokie. O ile radiator można zmienić/przerobić lub wejdzie między finy S1 to na kondensatory pomoże chyba tylko wyginanie heatpipe'ów:) To takie moje przemyślenia są tylko..pozdro

No właśnie o to chodzi, że przez to że elementy są inaczej rozstawione może być problem z montażem. Nie chciałbym ingerować fizycznie w karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewszystkim ATT dziala. Mi nie dziala wogole na 2008 x64, a poza tym wole miec jak najmniej programow dzialajacych w tle i startujacych z winda.

Bez przesady. Ja mam 2 GB ramu i nie żal mi paru MB na baaardzo praktyczną aplikację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady. Ja mam 2 GB ramu i nie żal mi paru MB na baaardzo praktyczną aplikację.

To raczej kwestia dysku twardego, a nie pamieci. ;)

Mi ATT działa na Viscie x64 i x86, XP i XP mini, wiec problem lezy raczej po stronie uzytkownika.

Najczescie błędy powoduje "Agresywne wykrywanie 3D".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 4gb ramu, wiec nie o to mi chodzi. Po prostu nie lubie miec zbednych ikonek obok zegarka - takie moje zboczenie, ale to niewazne.

Mi ATT działa na Viscie x64 i x86, XP i XP mini, wiec problem lezy raczej po stronie uzytkownika.

Najczescie błędy powoduje "Agresywne wykrywanie 3D".

Nie wina uzytkownika, tylko systemu. Zauwaz, ze mam 2008 a nie viste. Nie dziala mi tez atitool ani rivatuner. A poza tym po prstu wole CCC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Palit 4850 z pomaranczowym chlodzeniem jest gorszy od standardowych radeonow 4850? Wiem ze ma chyba skrocone pcb. Czy dobrze sie podkreca i czy to chlodzenie jest gorsze lub lepsze od referecynego?

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam problemik nie wiem czy nie będę musiał reklamować karty tzn mam Radeona 4870 1gb Gigabyte mój problem polega na tym że trzcionka szczególnie czarna ma taki dziwny fioletowy nalot początkowo myślałem że to sterowniki ale zmieniłem na 8.11 i nic to nie dało nie wiem co jest grane może wy mieliście takie problemy proszę o pomoc, wcześniej miałem stary komp podpięty do tego monitora gforce fx 5900 xt na pokładzie i wszystko wyglądało normalnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego mógłbyś się błędów nie czepiać "czcionka" a zamiast tego pomóc?

No więc jeśli chodzi o czcionke i wszystkie kolory przy okazji jest w CCC coś takiego jak korekta barwy. Jak wolałeś te ze starego FXa to możesz sobie poprzez zmiane składowych dobrać według własnego uznania. Jak za dużo namieszasz zawsze jest porót do domyslnych ustawień. Prawdopodobnie jak ujmiesz czerwieni zmniejszy się fioletowy odcień. Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybkie pytanie oczekuje szybkiej odpowiedzi.

Czy zasilacz pociągnie mi tego kompa po wymianie grafiki na 4870 lub 4850

Komp jak z sygnaturki ...

Jezeli "OCZEKUJESZ" szybkiej odpowiedzi to znajdz ja na stronie producenta. Z roszczeniowym podejsciem niewiele zdzialasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na pewno w trybie awaryjnym? I na jakiej windzie?

Na pewno tryb awaryjny Vista x64, teraz mam x86 i z tego co pamietam to nie było potrzeby, ale smiem twierdzic ze na pewno zadziałało by tak samo. ;)

fog na jakim sterowniku robiles flash biosu bo czytalem ze moznato tylko zrobic na starszych sterach

Własnie Fog, wrzuciłbys obraz swojego biosu. :D Edytowane przez new332

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi