slawex1983 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=3451 Jak już wspominałem chyba nie ma co się przejmować. Zawsze można zrobić fanfixa, jeżeli ten problem rzeczywiście występuje. Jeżeli ją kupię, to opisze wrażenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=3451 Jak już wspominałem chyba nie ma co się przejmować. Zawsze można zrobić fanfixa, jeżeli ten problem rzeczywiście występuje. Jeżeli ją kupię, to opisze wrażenia. Moje zamowienie juz oplacone i 'przekazane do Działu Spedycji w celu fizycznego skompletowania towaru w Magazynie, spakowaniu i przekazaniu kurierowi' wiec pod koniec tygodnia tez bede mogl cos napisac :wink: Upewnilem sie i nie ma plomb na chlodzeniu tylko znowu trzeba bedzie mody do tego niereferenta szukac :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 A jak to się przekłada na wydajność w grach? Też odnotowałeś spadek wydajności? Bo tak właściwie ponad 14 tysięcy to ja robie na wykręconym 4850 i C2D 3.6. tak. te 14 tys pkt to przy 4870 zegary 820/1100 :/ i e8400 na 4ghz :. nie wiem co sie stalo. w vantage wydaje mi sie ze normalny score [tak ok 10tys przy penformance]. wazne ze chodzi. moze jakis super wynikow w oc nie bedzie ale gry chodz to jest ok :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Prosze Ciebie bardzo. Po lewej bez oc po prawej po oc Intel daje takiego kopa? Karta bez oc Niestety , lekkie oc karty i restart pod furmarkiem :) Chyba zasiłka niewyrabia. 650 Mhz 1050 Mhz na razie poszła pod furmarkiem score 4588 Edytowane 15 Grudnia 2008 przez Tank_26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Raczej nie, prawdopodobniej po prostu nie zmienił nazwy pliku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Raczej nie, prawdopodobniej po prostu nie zmienił nazwy pliku. Chodzi o Furmark.exe ? Zmieniłem i różnicy miałem tylko w min klatkach 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Chodzi o Furmark.exe ? Zmieniłem i różnicy miałem tylko w min klatkach 4.To moze ma przekrecona karte, bo napewno C2D nie jest o 100% wydajniejszy od Athlona X2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve69 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Chodzi o Furmark.exe ? Zmieniłem i różnicy miałem tylko w min klatkach 4.Ściemnia u mnie jest różnica około 60 klatek 4870 wykręcony do 815mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 A jak to się przekłada na wydajność w grach? Też odnotowałeś spadek wydajności? Bo tak właściwie ponad 14 tysięcy to ja robie na wykręconym 4850 i C2D 3.6.Wynik w 3DMarku 06 obniża się w 2 pierwszych testach SM2.0 a gry nowsze korzystają z SM3.0 lub SM4.0 więc w grach spadku nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Intel daje takiego kopa?Zmiana nazwy pliku furmark.exe na jakkolwiek inna daje takiego kopa :P Niestety , lekkie oc karty i restart pod furmarkiem :) Chyba zasiłka niewyrabia. 650 Mhz 1050 Mhz na razie poszła pod furmarkiem score 4588 Zdecydowanie zasilka. U mnie tez na starej zasilce dokladnie takiej samej jak Twoja po ostrym oc mialem restart kompa od razu po odpaleniu furmarka. Edytowane 15 Grudnia 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 (edytowane) Ściemnia u mnie jest różnica około 60 klatek 4870 wykręcony do 815mhz Pierwszy raz odpaliłem Furmarka i nie zmieniałem nazwy. Po zmianie nazwy na Fur.exe :) Tylko klatki min były większe o 4 Zminiłem nazwę na orginalną zapusciłem test i wyniki takie same. A jakie powinny być wyniki (mniej więcej) na mojej konf ? Ps Pusciłem furmarka na Athlon x2 5200+ Gigabate zalman 4850 (kolega sobie dziś kupił) Nie było różnicy ze zmienioną nazwą . Wyniki troszke gorsze od moich score 4130 Ps Pusciłem furmarka na ustawieniach C2D-2000 MHz (def nie mogłem dać bo musiałbym rozkręcać kompa) i grafa - standart. Widzę że furmark z taktowania procka nic sobie nie robi - wyniki prakycznie takie same jak na 3.33 GHz Ps Hd 4850 700 Mhz i mem 1050 score 4661 (Procek 2000 Mhz nie było restaru) Edytowane 15 Grudnia 2008 przez Tank_26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Tank_26 a jakie drivery? 8.7 lub niżej? Przed zmianą nazwy: I po: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Stery 8.12 orginalne i Furmark 1.5.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Tak dla jasności- nazwę pliku FurMarka zmieniamy w katalogu, gdzie jest on zainstalowany, a nie na pulpicie. Wówczas wyniki są rzeczywiście wyższe prawie 2-krotnie. W moim przypadku bez zmiany nazwy było 2490 pkt, a po jej zmianie 4595. Początkowo nazwę pliku zmieniłem tylko na pulpicie i żadnego przyrostu wyniku nie było. Pewnie już o tym pisaliście, a może nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Oczywiście że zmieniłem *.exe ale "dziwne" że nie ma różnicy. Może tak jest że zainstalowałem od razu 8.12 bo karte kupiłem ok tydzień temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Oczywiście że zmieniłem *.exe ale "dziwne" że nie ma różnicy. Może tak jest że zainstalowałem od razu 8.12 bo karte kupiłem ok tydzień temu.Kilka dni temu robiłem format i też zainstalowałem czyste 8.12. Cięzko wytłumaczyć dlaczego tak to u Ciebie działa. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2008 Kilka dni temu robiłem format i też zainstalowałem czyste 8.12. Cięzko wytłumaczyć dlaczego tak to u Ciebie działa. ;) U kumpla też działa "normalie" n Anthlonie i 4850 A furmarka sciągałem dopiero wczoraj (wcześniej nie wiedziałem , że taki test istnieje :) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Jakie jest prawdiłowe napięcie dla Radeona HD 4870? W ATI Tray Tools pokazuje mi się 1.203 a czytałem gdzieś ze ten radek jest na napięciu 1.26. Jak biorę bios defaults to ustawia mi takotwania 500 dla rdzenia i 3600 dla pamięci,a standardowo ta grafa ma 750/3600 U mnie chodzi na 800/3800.Z napięciami się nie bawiłem jeszcze,ale zastawniam się czy wszystko jest ok. Ps.jednak nie biorę tamtego 4870 x2 Ale mam kupca na swojego za 950 zł,i może dołoze sobie kaski do tego http://www.allegro.pl/item506018792_gainwa...tra_extrem.html Co o nim myslicie? jest sens wymieniać na Gainwarda?Niezłe pamiątki ma i chłodzenie. Edytowane 16 Grudnia 2008 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 Jak biorę bios defaults to ustawia mi takotwania 500 dla rdzenia i 3600 dla pamięci,a standardowo ta grafa ma 750/3600Jakbys troche poczytal ten watek to bys wiedzial, ze karta ustawia takie takty dla trybu 2d i to jest normalne. Co o nim myslicie? jest sens wymieniać na Gainwarda? Ja bym nie zamienial na gainwarda. Nie mam juz zaufania do kart palita, ale to moja opinia. Niezłe pamiątki ma i chłodzenieMialem co prawda 4850 a nie 4870, ale moj gainward na tez niby niezlych pamieciach - samsungach, mial zerowe oc pamieci. Chlodzenie rzeczywiscie niezle tylko bez radiatorow na pamieciach i zasilaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2008 (edytowane) Ci co się zastanawiają/chcą kupić 4870, a boją się hałasu, powinni bardzo dokładnie przyjrzeć się produktom Sapphire. Otóż ta firma sprzedaje 4870(niby referent) z chłodzeniem na wzór Toxic'a Kupno nie opiera się na szczęśliwym trafie tylko na odpowiednich numerach seryjnych. Cena jak za referenta, dostępne wersje 512mb i 1GB, ale czy to jest ciche to tylko domniemywam... Edytowane 17 Grudnia 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jendrus09 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 To znowu ja.... Krótka piłka : http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59748/ Ten Zalman czy ... http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59427/ Ten Pali . Co się lepiej kręci i mniej hałasuje ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tank_26 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) To znowu ja.... Krótka piłka : http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59748/ Ten Zalman czy ... http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,59427/ Ten Pali . Co się lepiej kręci i mniej hałasuje ??? Zapusciłem tego Gigabyta na Athlonie X2 5000+ (czy coś koło tego) . W furmarku był trochę słabszy od mojego referenta Asus bez oc. (platforma intel). A głośność taka sobie (ciszej niż referent) A co do Palita to nie mam zdania Edytowane 17 Grudnia 2008 przez Tank_26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Ci co się zastanawiają/chcą kupić 4870, a boją się hałasu, powinni bardzo dokładnie przyjrzeć się produktom Sapphire. Otóż ta firma sprzedaje 4870(niby referent) z chłodzeniem na wzór Toxic'a Kupno nie opiera się na szczęśliwym trafie tylko na odpowiednich numerach seryjnych. Cena jak za referenta, dostępne wersje 512mb i 1GB, ale czy to jest ciche to tylko domniemywam... Jeśli działa tk jak w Toxicu to jest ciche, albo przynajmniej cichsze od referenta no i lepsze temperaturki trzyma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Z cyklu dziwnych pytań. Koleżanki i koledzy, czy zaniżone taktowanie gpu czyli tzw. underclock moze uszkodzić nam karte graficzną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Napewno! Spali się od razu żywym płomieniem... (to tak z cyklu dziwnych odpowiedzi) Edytowane 17 Grudnia 2008 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Napewno! Spali się od razu żywym płomieniem... (to tak z cyklu dziwnych odpowiedzi) to bylo raczej z cyklu glupich odpowiedz, a ja pytalem powaznie. Dlaczego pytam? Otóż wstawilem na youtube filmik z wysypywania sie GTA: SA. Rozwiazanie oczywiscie znalazlem wylaczajac power play czyli ustawiajac profil 2D i 3D na taki sam poziom 750 MHz. Dzis napisal do mnie jakis zagraniczny jegomość z myśla abym obnizyl poprzez CCC wartosc GPU z zastrzeżeniem, tu cytat: please dont underclock it to much you can damage the gpu . I tak sie wlasnie zastanawiam w jaki sposob moglbym uwalić sobie GPU obnizajac jego wartość, szczegolnie ze na codzien wlasnie jade na obnizonym gpu i obnizonych pamieciach. Wychodze z zalozenia, ze przy lazeniu po stronach, ogladaniu filmow czy tez babraniu sie w office'ach nie potrzeba mi tylu MHz. Jest chlodniej, jest ciszej i nawet moge spokojnie spac przy wlaczonym komputerze, bo reszta wentyli w kompie chodzi na obrotach zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 W parze z mocnym underclockingiem powinno iść obniżenie napięcia zasilającego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 czy 450 MHz to mocny underclocking gpu? Pamiec mam na 400 MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) A ja wam się szczerze dziwie iż boicie się o swoje karty. Jeśli karta ma paść to padnie w przeciągu tych dwóch lat(gdy jest jeszcze na gwarancji), także obniż takty i olej "damage" ps. właśnie z tych powodów staram się wybierać sprzęt na 3-letniej gwarze, bo lubię mieć komfort, a nie lubię dyskomfortu z powodu "czy karta szybko padnie jak będę włączał kompa 10 razy dziennie :wink: Edytowane 18 Grudnia 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawex1983 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Powiem tak. Kiedyś robiłem coś takiego na Radeonie 9000. (domyślnie 250 MHz GPU i 400 MHz MEM) Ustawiałem różne wartości. Poniżej 50 MHz po prostu komputer się zawieszał. Nie ma co się martwić na zapas. Poza tym powiedzcie szczerze - za dwa lata będziecie mięli nowsze mocniejsze karty, więc gwarancją nie ma co się przejmować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...