rafa Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 to bylo raczej z cyklu glupich odpowiedz, a ja pytalem powaznie. Dlaczego pytam? Otóż wstawilem na youtube filmik z wysypywania sie GTA: SA. Rozwiazanie oczywiscie znalazlem wylaczajac power play czyli ustawiajac profil 2D i 3D na taki sam poziom 750 MHz...Nie było głupie tylko ironiczne. Prawie w każdym wątku o kartach ludzie piszą jak to kombinują z obniżeniem zegarów żeby obniżać zużycie prądu w idle a ty pytasz o takie rzeczy... Nie ma w tym żadej logiki a takie sugestie są z pogranicza voo doo. Nikt tez nie zmusza do zmniejszania napięcia, po prostu wtedy karta jest niepotrzebnie karmiona Voltami kiedy przy niższych taktach wystarczyłoby jej mniejsze napięcie niż fabryczne. A że ww przypadku pomaga np wyłączenie przełączania trybów 2D/3D to nie oznacza, że ten pierwszy szkodzi karcie tylko oznacza że producent spiepszył mechanizm przełączania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Hej, Od kilku dni zaczynają mnie nachodzić zielone przekłamania ekranu o rozmiarze makrobloku i dziwnych zielonych kropek. Widać to mniej więcej na zdjęciach. Karta to: HIS HD 4870 Turbo 512MB (256bit) GDDR5 http://www.hisdigital.com/un/product2-25.shtml Chłodzona wodą przez blok: Aquacomputer AquagratiX HD4870 Nie mam zielonego pojęcia co jest błędem tego typu. Sterowniki to najnowsze 8-12, na 8-11 było to samo. Temperatura przy max obciążeniu 43-45 stopni, normalna 38 stopni (temperatura z oprogramowania ATI). Monitor to ten sam z podpisu: Zalman ZALMAN ZM-M220W, połączenie przez kabel DVI. Czekam na wasze pomysły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zdjecie numer dwa wyjasnia wszystko , posypaly Ci sie pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Pamięci RAM czy pamięci GPU. Trzeba jaśniej jednak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Na GPU.... Zobacz czy blok moze gdzies nie dociska Aha jeszcze jedno pamieci sie sypia od razu po wlaczeniu czy po jakims czasie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Ram karty , VRAM :) Popatrz co bedzie jak pouzywasz dluzej : Moj 4850 w akcji. Na samym poczatku mialem "szachy" w biosie , ale w Windzie smigalo...cale 2 dni. Pozniej arty w 3D ,nastepnie w 2D co widoczne bylo na ulpicie jak u Ciebie. Jesli to czipset , w co jednak watpie , to mozesz sprawdzic dociskajac to w czasie pracy , moze luty puscily , tak sie NB z mobasow sprawdzalo na "zimne luty" , ale jak mowilem - w to nie wierze. 4870 maja Quimondy GDDR5montowane...nie jest to wedlug mnie najlepszty wybor. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Pamięci sypią się powoli, w dos/bios no problem. Po odpaleniu tak samo zero oznak, na skórce czarnej na naszym forum kilka minut i automatycznie masa makrobloków. Poprostu niewierze, 4 karta do wymiany;) 3x gtx-280 i teraz to, jezu ;) NB ma 68 stopni ale to norma przy UT-M2R, ma dodatkowe aktywne chłodzenie więc to nie NB ani SB, tylko już chyba kata graficzna. zaraz zdejmę chłodzenie, przeczyszczę i założę jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Romek , jest cos co mozesz sprawdzic. Jesli masz pod reka jakis wentylator , ustaw go w miejsce zaslania pamieci* , nie wiem jak wyglada twoj blok ,ale pewnie tego nie chlodzi. Czesc userow 4850 pisalo , ze po daniu wentylatorka w te rejony wszystko wraca do normy. Jesli to sie dzieje po jakims czasie to widocznie cos sie przegrzewa , mozesz programem GPUZ sprawdzic jakie podaje Ci temperatury. *pokaze na przykladzie refa 4850 : W swoim masz podobnie , 1-sekcja pamieci , 2-zasilanie. Pisze o tym dlatego , ze znajomy mial podobny problem , po daniu nawiewu w ta okolice karta przestala walic crashami i artami - 4870 z Vaporem. Swoja droga , mowisz ze to 4 karta wiec widocznie cos ten blok nie radzi sobie/nie obejmuje reszty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Nie boj sie tego bloku nie wsadzal przeciez na GTXa 280 ;] "Poprostu niewierze, 4 karta do wymiany;) 3x gtx-280 i teraz to, jezu" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xillbugus Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 (edytowane) Mój konfig to: ASROCK 4Coredual-sata2 Intel Core 2 Quad Q6600 2.40 GHz Sapphire Radeon HD4850 512 MB Toxic (podpięty pod PCIe x16 [elektryczne x4]) Zasilacz ModeCom Feel III 500W Zaraz po podpięciu nowej karty zaczęły się problemy z grami tj. poprawnym wyświetlaniem grafiki. Niezależnie od zainstalowanej wersji sterowników (czy to 8.7 czy 8.12) i ustawień graficznych w miarę nowych grach (np. Call of Duty: World at War, Kane and Lynch Dead Man, Far Cry 2, Rainbow six Vegas) część tekstur albo zupełnie znika co jakiś czas albo pojawiają się dziwne anomalie będące zlepkiem kilku map bitowych. Poniżej zamieszczam screeny: *Far Cry 2: http://img523.imageshack.us/my.php?image=24011802gh3.jpg http://img155.imageshack.us/my.php?image=98002448oz2.jpg http://img410.imageshack.us/my.php?image=60747074dw7.jpg *Call of Duty: World at War: http://img254.imageshack.us/my.php?image=60029202ju9.jpg *Rainbow six Vegas: http://img66.imageshack.us/my.php?image=22343498sy0.jpg Na poprzedniej karcie, podpiętej pod AGPx8, His Radeon x1600 pojawił się problem ze złą interpretacją tekstur (nie na swoich miejscach lub tworzenie się "łańcuchów tekstur" w powietrzu), ale po zainstalowaniu najnowszych sterowników problem zniknął, w przypadku 4850 jednak nie. Uprzejmie proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Edytowane 18 Grudnia 2008 przez Xillbugus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek220 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 witam szukam biosa do karty pawercolora hd4850PSC+ 512ram we wlasciwosciach systemu wyswietlana jest wersja biosa jako test wiec pomyslalem ze czas zaktualizowac bios tylko nie wiem skat go sciagnac na stronie producenta nie ma moze tu na forum ktos wie skat sciagnac nowszy bios to niech napisze dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Nie było głupie tylko ironiczne. Prawie w każdym wątku o kartach ludzie piszą jak to kombinują z obniżeniem zegarów żeby obniżać zużycie prądu w idle a ty pytasz o takie rzeczy... Nie ma w tym żadej logiki a takie sugestie są z pogranicza voo doo. Nikt tez nie zmusza do zmniejszania napięcia, po prostu wtedy karta jest niepotrzebnie karmiona Voltami kiedy przy niższych taktach wystarczyłoby jej mniejsze napięcie niż fabryczne. A że ww przypadku pomaga np wyłączenie przełączania trybów 2D/3D to nie oznacza, że ten pierwszy szkodzi karcie tylko oznacza że producent spiepszył mechanizm przełączania. A ja jeszcze dodam, że w takim razie zacznijcie się bać o swoje procesory, taki EIST w prockach Intela obniża mnożnik i napięcie... A jakoś nie słychać o masowych reklamacjach, prawda? Logika się kłania, panowie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RatManek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Mam takie pytanie. Znalazlem na esc.pl Palit Radeon HD4850 Sonic 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [AE/4850S+T305] http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14659 oraz Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [XAE/4850S+T352] http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14076 ale nie ma w tym 1gb zdjecia i nie wiem jakie jest chlodzenie. Wie ktos moze? posiada ktos taka karte lub jakies foto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Jak obie Sonic to takie samo maja tylko pamiecia sie roznia. Zobacz jakie ma sonic chlodzenie w jakiejs recenzji czy na stronie producenta... Pozatym nie radze sie sugerowac tymi zdjeciami na stronach sklepu bo czesta sa niezgodne z prawda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Sprawdz czy podpiales dodatkowe zasilanie. Moze karta jest walnieta, sprqawdz ja na innym kompie. A tak wogole to lepiej zadaj to pytanie w temacie o tej karcie troche wyzej. Jutro ten temat zostanie zamkniety :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolere Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Sprawdz czy podpiales dodatkowe zasilanie. Moze karta jest walnieta, sprqawdz ja na innym kompie. A tak wogole to lepiej zadaj to pytanie w temacie o tej karcie troche wyzej. Jutro ten temat zostanie zamkniety :)jak by karta była nie podpięta to zasilania to by wogóle nie wstała. Wygląda na to że karta jest uszkodzona, gnaj do serwisu niech Ci wymienią!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 jak by karta była nie podpięta to zasilania to by wogóle nie wstała. Wygląda na to że karta jest uszkodzona, gnaj do serwisu niech Ci wymienią!!W przypadku czesci kart bez zasilania grafa odpala sie , zegary pracuja w niskim stanie o czym informuje sterownik pod winda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 jak instalowales te sterowniki jedne na drugie ? czy moze dluzsza ale pewniejsza droga odinstalowanie/czyszczenie systemu z pozostalosci sterow np driver cleanerem albo sweeperem? i nastepnie dopiero instalacja? mialem swego czasu podobny problem z wiedzminem ee sproboj moze pomoze. w dodatku sprawdz jakie masz temperatury ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Ciekawe porównanie jakości obrazu miedzy AMD/ATI, a NVIDIA. http://www.pcgameshardware.com/aid,670510/...0510&page=1 BigBang jak się patrzy... Jak tak wygląda "zielona optymalizacja" to za niedługo będą zamiast postaci 3D, bitmapy w Crisisie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek220 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 nie wiem jak inni ale ja zadnej roznicy nie widze na tych zrzutach ekranu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) nie wiem jak inni ale ja zadnej roznicy nie widze na tych zrzutach ekranuJak masz kursor poza zdjęciem to jest Nvidia, a jak najedziesz kursorem na zdjęcie (i pozostawisz w celu załadowania) to masz Ati Edytowane 19 Grudnia 2008 przez trymek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xillbugus Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) Nie bardzo mam gdzie ją przetestować (chodzi o inny komputer), ale jakby co to do serwisu dam. Temperatury w porządku nawet przy pracy. Zasilanie podłączone prawidłowo, karta styka ze slotem. Przed instalacją sterowników zawsze usuwałem poprzednie. Tak zapytam jeszcze: Czy problem taki może wystąpić, gdy karta podpięta jest pod PCIe z elektrycznym x4? Nie znam się na tym szczerze mówiąc, gdyż to moja pierwsza karta pod PCIe, a płyty głównej z AGP x8 i PCIe x16 nie udało mi się znaleźć (o ile takie są). Jeżeli w tym tkwiłby problem to zawsze mogę płytę wymienić (co i tak po świętach zamierzam). Edytowane 19 Grudnia 2008 przez Xillbugus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolere Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 (edytowane) W przypadku czesci kart bez zasilania grafa odpala sie , zegary pracuja w niskim stanie o czym informuje sterownik pod winda.nie w tym przypadku zapewniam Cie ;] "Tak zapytam jeszcze: Czy problem taki może wystąpić, gdy karta podpięta jest pod PCIe z elektrycznym x4? Nie znam się na tym szczerze mówiąc, gdyż to moja pierwsza karta pod PCIe, a płyty głównej z AGP x8 i PCIe x16 nie udało mi się znaleźć (o ile takie są). Jeżeli w tym tkwiłby problem to zawsze mogę płytę wymienić (co i tak po świętach zamierzam)." skoro masz karte ustawioną na 4x to i karta powinna być tak ustawiona :huh: :huh: więc to odpada, ewentualnie dogadaj sie ze sklepem niech wezma karte i przetestują ją na innym zestawie, ale tak apropo płyte to i tak byś wymienił na pcie 16x .... !!! Edytowane 19 Grudnia 2008 przez kolere Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Przezucilem sie z 4850 na 4870 i tak sie zastanawiam czy to normalne ze na tym samym chlodzeniu wodnym mam duzo wyzsze tempy na 4870 czy cos zle zalozylem ? W idle mam ~40C gdzie na 4850 bylo ~30, a po vmodach ~34. Napiecie na R4870 przeciez jest niewiele wyzsze a w 2D i tak zegar do 500 zbija... A btw przy moim CPU @ 3.4GHZ w 3d marku 06 wyniki praktycznie takie same na obu kartach (r4850 775/2500, R4870 825/4000). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Mam takie pytanie. Znalazlem na esc.pl Palit Radeon HD4850 Sonic 1024MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [AE/4850S+T305] http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14659 oraz Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out [XAE/4850S+T352] http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=7...oducts_id=14076 ale nie ma w tym 1gb zdjecia i nie wiem jakie jest chlodzenie. Wie ktos moze? posiada ktos taka karte lub jakies foto? Tutaj: Palit Widac, ze wersja 1GB jest tylko Sonic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2008 Na razie to karta po rozbiórce bloku i założeniu ponownym przestała działać. Na sam koniec jak jeszcze z wami pisałem to miałem miliony makrobloków, później to już tylko black lcd. Blok mam taki: http://www.cooling.pl/xspc-razor-4870-acet...ukt,551021.html I nie nie pokręciło mnie montować blok z 4870 na gtx280 :D Caleb, do zbiorczego się nie nadaje, szukajka nie znalazła podobnych problemów z makroblokami po godzinie, 2 bez obciążenia więc była by głupota. To idę strzelić coś na gardło a rano się zajmę się reperowaniem znów platformy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xillbugus Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Problem został rozwiązany :lol2: . Pomógł update biosa płyty głównej na najnowszy. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Wiec obnizajcie takty w 2D i napiecie, na prawde warto! Ja obnizylem na 195/150@0.968V. Do 2D starcza, wszystko chodzi ok, temperatury spadly znacznie jak rowniez zuzycie energii w 2D o prawie 20W! To bardzo duzo i warte jest zachodu, zwlaszcza jak ktos nie gra duzo... Ja tam chetnie wrocilbym jednak do 7300GT, ale kupca na 4850 znalezc nie moge :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak ktos nie gra duzo to lepiej kupic 4670. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Jak ktos nie gra duzo to kupuje mobo z integra , pcie to ma , w razie czego kupi lepsza grafe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...