venat0r Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) krotka pilka co lepsze, z czym mniej poroblemow, itd, widzialem kilka testow i niby to samo. Widze ze wypowiada sie tu sporo osob wiec bedzie lepszy przekrój na co mozna trafic. Podobno lepiej zainwestowac w Sapphire (oczywiscie OEM) czy to prawda? ASUS 4850 GLACIATOR BOX 540zl Sapphire 4850 OEM 563zl Sapphire 4850 FBOX 616zl to może wydać się dość głupie pytanie ale ... Czy czymś rożni się oprócz tych 3 programów z opisu wersja FBOX od OEM tzn czy są w OEM rożne kable itd... jak w box'ie? jezeli sie nie myle to TO jest wersja OEM. Edytowane 30 Grudnia 2008 przez venat0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 OEM - karta w worku BOX - karta w pudle z ciach!lami Ta jest podobno cicha : http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=13434 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venat0r Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 OEM - karta w worku BOX - karta w pudle z [ciach!]lami Ta jest podobno cicha : http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=13434 tylko w worku :( eeeh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 mam dylemat: sprzedać mojego hd 4870 512 i kupić hd 4870 1gb, czy dokupić drugiego hd 4870 512mb????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 (edytowane) mam dylemat: sprzedać mojego hd 4870 512 i kupić hd 4870 1gb, czy dokupić drugiego hd 4870 512mb?????Naprawdę aż tak Ci klatkują gry, że musisz zmieniać taką kartę? Troche to dziwne. Ja bym wybrał bramkę nr 3, czyli zostawił tą kasę w kieszni/włożył do skarpety na nadchodzący kryzys. A poważniej lepiej jedna mocna karta niż duet słabszych. Moze coś od konkurecji Geforce GTX 280 czy GTX 295 jak wyjdzie. Edytowane 30 Grudnia 2008 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 tylko w worku :( eeeh Kiedy ja w lipcu kupowałem Sapphire HD4850 OEM to dostałem je w pudełku, z przejściówkami, mostkiem, i kabelkami podstawowymi. Do tego płyta ze sterownikami. Wersja BOX różniła się tylko tym, że miała większe opakowanie i jeśli dobrze pamiętam grę/gry w zestawie. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba66 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Ta jest podobno cicha : http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=13434 U mnie chodzi w 2D 6% fan w 3D przełancza się na 15%, powyżej 30% fan zaczyna być słyszalna.Temperatury w porządku ale nie ma do niej jeszcze v-moda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venat0r Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 2 pytanie :D do uzytkownikow 4850 z 1GB RAM'u pewnie jest ich tu malo ale moze jakis sie wypowie... wiec Czy na GTA4 smiga znaczaco lepiej na 512MB wersji (to znaczy czy mozna ustawic wieksza rozdzialke i detale i dziala lepiej?) bo rozumiem w przytlaczalacej wiekszosci gier karty z 1GB ramu maja takie same osigi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 tylko w worku :( eeehPolecam Asusa, bo jest naprawdę cichy. W Proline maja box'a za 529zł, a wersje TOP za 559zł.. U mnie chodzi w 2D 6% fan w 3D przełancza się na 15%, powyżej 30% fan zaczyna być słyszalna.Temperatury w porządku ale nie ma do niej jeszcze v-moda.O cudownych wartościach prędkości obrotowych Palitów już było wiele razy na forum. Zakładając, ze wentyl ma 3000 obr./min to przy 6% kręciłby się z prędkością 180obr./min, a przy 15% to już 450obr,/min także cuda na kiju :wink: Praktycznie karta chłodzona pasywnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom6666 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 2 pytanie :D do uzytkownikow 4850 z 1GB RAM'u pewnie jest ich tu malo ale moze jakis sie wypowie... wiec Czy na GTA4 smiga znaczaco lepiej na 512MB wersji (to znaczy czy mozna ustawic wieksza rozdzialke i detale i dziala lepiej?) bo rozumiem w przytlaczalacej wiekszosci gier karty z 1GB ramu maja takie same osigi. Ja na sprzęcie z podpisu, GTA IV na MAX (1680x1050) ok. 40fps wszystkie opcje można ustawić na FULL na grafice z 512mb tylko trzeba stworzyć plik tekstowy o nazwie commandline i wpisać w niego -novblank -norestriction i wrzucić do folderu z grą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sosen Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 Ja na sprzęcie z podpisu, GTA IV na MAX (1680x1050) ok. 40fps wszystkie opcje można ustawić na FULL na grafice z 512mb tylko trzeba stworzyć plik tekstowy o nazwie commandline i wpisać w niego -novblank -norestriction i wrzucić do folderu z grą ;) Co z tego jeśli po ustawieniu wszystkiego na FULL będzie brakowało w grze tekstur, obiektów itp. Wtedy gra chodzi nawet szybciej niż na średnich ustawieniach bo jest mniej obiektów i tekstur w grze. 40FPS miałem o ile pamiętam w rozdziałce 1920x1200 - po zmniejszeniu tekstur na średnie spadło do jakichś 33 (czasami więcej, czasami mniej) - i nie mówię o wbudowanym benchmarku ale o grze. W 1680x1050 będzie lepiej ale myślę, że cięgle 512 MB to za mało. Więc...do GTA IV 1GB VRAM wskazany. Ale i tak najważniejszy jest tam chyba procesor:) Quad ładnie śmiga:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SotY Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Witam Krotka pilka... jakie chlodzenie kupic dla mojego HD4870 ? Zeby nie bylo tak latwo z wyborem to kilka ograniczen: - plyta jak w podpisie czyli niefortunnie ulozone porty SATA i przez to prawdopodonie odpada Accelero S1 (bedzie zaslaniac porty) - na chipsecie zamontowany HR-05, jego srubki montazowe sa dlugie i wystaja duzo nad poziom plyty oraz zostaja 2 sloty na chlodzenie, przez to odpada wiekszosc polecanych chlodzen Wyglada na to, ze DuOrb by sie zmiescil tylko czy on jest wystarczajacy zeby schlodzic 4870 ? Moj VF900-Cu niestety nie wyrabia, wszystko chodzi stabilnie ale temperatury w grach dobijaja do 85st a furmark potrafi przekroczyc 100st a na dluzsza mete to chyba nie bedzie zdrowe dla karty. Zeby zobrazowac moja sytuacje kilka zdjec z zaznaczonymi problemami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) Panowie mam 2 pytania: 1sze odnośnie mojej karty hd4850 - zamontowałem na niej accelero s1 rev2 chłodzenie i podkręciłem ją troszki - po paru minutach gry pokazują mi się migające czerwone kropki np - a temp mam w okolicy 55-60C czym to może być spowodowane?? 2gie - czy warto łaczyć moją kartę z hd4870 czy np z hf4850 1gb skoro ja mam hd4850 512mb?? Edytowane 2 Stycznia 2009 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ad1 zobacz temperatury w GPU-Z możliwe że jest źle dociśnięty, u mnie w 4870 temp GPU temp. MEMIO w stresie była wyższa od GPU temp o jakieś 25-30* ale jak ponownie założyłem radiator (również S1 rev.2) to teraz różnica nie przekracza 10* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Ad1 zobacz temperatury w GPU-Z możliwe że jest źle dociśnięty, u mnie w 4870 temp GPU temp. MEMIO w stresie była wyższa od GPU temp o jakieś 25-30* ale jak ponownie założyłem radiator (również S1 rev.2) to teraz różnica nie przekracza 10*No właśnie róznica jest na poziomie 8C - miedzy temp gpu a memo. maksymalnie mam 60C także spoko myśle - nie rozumiem dlaczego tak się dzieje kurde. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dzięki za porady. Zamówiłem go, jak dostane to opisze wszystko :) Cześć misiekx! I jak tam to chłodzenie sapphira a'la TOXIC. Cisza i chłód? Pytam, ponieważ również zastanawiam się nad tą wersją. Pozdrofka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damaioshin Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 (edytowane) czy jest wersja Radka 4850 od Palita 512MB która wygląda tak? http://photos03.allegro.pl/photos/oryginal...92/62/518926266 ok znalazlem, wszystko sie zgadza Edytowane 2 Stycznia 2009 przez damaioshin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Panowie podpowiedzcie jak to jest z tym łączeniem CF warto np 4870 połączyć z 4850 czy chociaż 4850 1gb z 512mb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zależy co znaczy warto wg ciebie. Jesli masz jedną z podanych kart, to lepiej dokupić drugą niż łączyć 2 rózne modele. Dlaczego? Bo szybsza zawsze będzie działała z prędkością wolniejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobras Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Cześć misiekx! I jak tam to chłodzenie sapphira a'la TOXIC. Cisza i chłód? Pytam, ponieważ również zastanawiam się nad tą wersją. Pozdrofka. Od siebie moge Ci powiedzieć, że nie jestem zadowolony z chłodzenia na wersji Toxic.Chłodno moze i jest ale cicho napewno nie szczególnie w 2d. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zależy co znaczy warto wg ciebie. Jesli masz jedną z podanych kart, to lepiej dokupić drugą niż łączyć 2 rózne modele. Dlaczego? Bo szybsza zawsze będzie działała z prędkością wolniejszej.No ja posiadam 4850 512mb i teraz skoro napewno nie warto łączyć z 4870 to może da kopa 1gb na wersji 4850?? Jeśli jednak ma być widoczne tylko 512mb to bez sensu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Od siebie moge Ci powiedzieć, że nie jestem zadowolony z chłodzenia na wersji Toxic.Chłodno moze i jest ale cicho napewno nie szczególnie w 2d.Ale ty piszesz o 4850, a dyskusja jest na temat Toxica na 4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) No ja posiadam 4850 512mb i teraz skoro napewno nie warto łączyć z 4870 to może da kopa 1gb na wersji 4850?? Jeśli jednak ma być widoczne tylko 512mb to bez sensuJa ci kolega Toman napisał, CF działa z szybkością najsłabszej, więc nawet gdyby druga miała 2GB to i tak system działałby jak 2x512. Wniosek jeden, jak masz 4850 512 to włsnie drugiej takiej samej potrzebujesz albo ją sprzedaj i kup dwie 4870. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Ja ci kolega Toman napisał, CF działa z szybkością najsłabszej, więc nawet gdyby druga miała 2GB to i tak system działałby jak 2x512. Wniosek jeden, jak masz 4850 512 to włsnie drugiej takiej samej potrzebujesz albo ją sprzedaj i kup dwie 4870. Zastanawiam się czy jak ktoś pisze Rafa do Ciebie, to się denerwujesz ;) Co do tematu, to albo kup druga identyczną kartę (pod względem parametrów), albo sprzedaj i kup 4870 1GB, bo co 2 problemy to nie 1 ;) no i pobór mocy pewnie mniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 No i teraz wsio jasne - dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lozio Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Od siebie moge Ci powiedzieć, że nie jestem zadowolony z chłodzenia na wersji Toxic.Chłodno moze i jest ale cicho napewno nie szczególnie w 2d. Żeby nie było niejasności chodzi mi o model: http://www.sapphiretech.com/po/gallery/img...R5_PCIE_C01.jpg http://www.sapphiretech.com/po/gallery/img...R5_PCIE_C03.jpg Pozdrofka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zastanawiam się czy jak ktoś pisze Rafa do Ciebie, to się denerwujesz... Nie, dlaczego? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djs Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zmieniając troszkę monotematyczność ostatnio naszego forum chciałbym zapodać pewną informację. Z ostatnich wieści - jak przyspieszyć naszą kartę o 12,5 % bez OC? Wystarczy poczekać na nowe modowane biosy, albo na RivaTuner, który umożliwi odblokowanie dodatkowych 100 procesorów strumieniowych :). Co skąd i jak - dokładne informacje można znaleźć TUTAJ pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9920 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zmieniając troszkę monotematyczność ostatnio naszego forum chciałbym zapodać pewną informację. Z ostatnich wieści - jak przyspieszyć naszą kartę o 12,5 % bez OC? Wystarczy poczekać na nowe modowane biosy, albo na RivaTuner, który umożliwi odblokowanie dodatkowych 100 procesorów strumieniowych :). Co skąd i jak - dokładne informacje można znaleźć TUTAJ pozdrawiam PRO :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Nie, dlaczego? :lol2: Wole ksywę pisaną z małej litery. Zdaje sobie sprawę z tego że pisanie jej z dużej to zwrot grzecznościowy. Ja jednak wolę w oryginalnej formie, ot takie dziwactwo ;) Swoją drogą Wam też po instalacji Catalystów i pierwszym restarcie wywala rozdzielczość i glębie ekranu? U mnie pomaga dopiero druga instalacja tego samego sterownika i wszystko wraca do normy. Zmieniając troszkę monotematyczność ostatnio naszego forum chciałbym zapodać pewną informację. Z ostatnich wieści - jak przyspieszyć naszą kartę o 12,5 % bez OC? Wystarczy poczekać na nowe modowane biosy, albo na RivaTuner, który umożliwi odblokowanie dodatkowych 100 procesorów strumieniowych :). Co skąd i jak - dokładne informacje można znaleźć TUTAJ Cieszy, już myślalem, że czasy wgrywania modowanych biosów minęły bezpowrotnie. Edytowane 3 Stycznia 2009 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...