Miguel707 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czy próbował ktoś vmoda na referencyjnym HD4850 przy pomocy ATI TrayTools? Czytałem gdzieś, że nawet jeśli da się wyższe napięcie, niż 1.158V, to będzie podawało tyle samo. Przy obecnym OC bez vmoda z 625/1986 na 700/2275 - jakie napięcie dać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Skala w ATT jest do 1.158V większego napięcia nie ustawisz. Odnośnie vmoda ołówkiem to daj na początek około 1.3/1.35 i testuj. Powinieneś przy tym napięciu uzyskać już całkiem ładne wyniki. Jak wyniki Cię nie zadowolą to leć do 1.4V. Większego napięcia sam nie wrzucałem na kartę. Edytowane 24 Stycznia 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Owszem - skala w ATT jest do 1.158V, lecz można wpisać własną dowolną wartość - dlatego o to pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Czy próbował ktoś vmoda na referencyjnym HD4850 przy pomocy ATI TrayTools? Czytałem gdzieś, że nawet jeśli da się wyższe napięcie, niż 1.158V, to będzie podawało tyle samo. Przy obecnym OC bez vmoda z 625/1986 na 700/2275 - jakie napięcie dać? ad.1 Ciezko to wyjasnic - ale ATT i jego regulacja dziala rowniez po V modzie. I tak jesli wymalujemy olowkiem napiecie 1,3v - to po ustawieniu w ATT maxymalnego napiecia 1,158v - nasze napiecie i tak wzrosnie procentowo powyzej bazowego 1,3v (ktore ustawilismy za pomoca vmoda) Dziala to rowniez w druga strone i np. ustawiajac w ATT 0,89v - nasze napiecie spadnie ponizej tego z vmoda Podsumowujac - regulacja napiecia pod ATT dziala i opiera sie o bazowe V karty (lub te wymalowane olowkiem) ad2. Napiecie daj takie zeby karta byla stabilna - przy 700mhz rownoznacznie nie musisz zadnego napiecia podnosic - bedzie to zalezne od modelu jaki ci sie trafil ... jeden bez podnoszenia napiecia pojdzie na 750 inny nie zrobi nawet 700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zrobilem kilka screenow. I faktycznie ten soft dolaczony do karty wydaje sie podawac nieprawdziwa skale napiec. Na poczatek 3 obrazki obrazujace I-Trackier'a i "jego" minimalne napiecia, potemmaxymalne. A na koniec screen samego BIOSU, gdzie max napiecia nie dochodzi nawet do 1.3. Co o tym sadzicie? Chcialbym sprawdzic rzeczywiste napiecia, ale ni cholery nie wiem, ktorych punktow szukac miernikiem. A teraz pare screenow z monitoringu. Wyraznie widac, ze wedlug ASUSA mierzone sa pamieci. Ale biorac pod uwage wiekszosc opinii i wiedzy uzytkownikow nie tylko tego form - jestem bliski stwierdzenia, ze ASUS zastosowal bardzo nieladne uproszczenia :) 1. PAMIECI 2. GPU 3. SYSTEM (cokolwiek ma to oznaczac :blink: ) 4. No na koniec Sprzetowy monitoring. Ciekawy jestem, ajk to sie sprawdza w praktyce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strongmen Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 powinno sie dac ladnie zwiekszac V za pomoca dolaczonego programowania tyle ze cholera wie do jakiej realnej wartosci ... sproboj dac 1,4v i zobacz czy na monitoringu tez zwiekszylo sie do 1,4 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Mam mały kłopot, PC zero OC, a w COD4 gdy gram powiedzmy godzine restartuje mi się OS (wyłączyłem AR). Inne gry dobrze działają nawet po OC, tylko ten COD mi restartuje ... System to XP SP3, stery 8.12. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wyspa Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Mam mały kłopot, PC zero OC, a w COD4 gdy gram powiedzmy godzine restartuje mi się OS (wyłączyłem AR). Inne gry dobrze działają nawet po OC, tylko ten COD mi restartuje ... System to XP SP3, stery 8.12. albo to wina wysokich temp w co wątpie albo przez to ze gdzies mu brakuje papu... ustaw lekko wyzsze napięcia w biosie (cpu i reszty) (ręcznie all ustaw a nie na auto) i powinno być ok -> ja mialem ze mi sie system zawieszał i jak tak zrobiłem od tamtej pory nigdy mi sie juz nie zawiesił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Temp nie, wszystko przechodzi od 3Dmark, gry i Orthos. Dałem na CPU lekko wyższe i zobacze... Dopiero gdy gram z około godz. to COD się wywala i reset. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Mialem identyczna sytuacje z FarCry 2. Po godzinie reset, w najlepszym wypadku - "wypad" do pulpitu. Po kilku probach z grafika, prockiem i pamieciami - okazalo sie ze CPU nie wyrabia. Podniesienia napiecia zalatwilo sprawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 W jakim monitoringu? Niedawno na jakims zachodnim forum widzialem diagram RV770. Pokazywali wlasnie MEMIO , to jest na rdzeniu. Tam sa 3 czujniki. jak ja pare stron wczesniej pisałem ze wysoka temp Memio moze byc spowodowana złym dociskiem to mnie tu prawie zlinczowali a prosto to sprawdzic luzujac docisk chłodzenia do rdzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m40 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ma zamiar sprawić sobie HD4870 1GB od Sapphira. I tutaj pojawia się kilka pytań dotyczących chłodzenia. Mam Aurasa Fridge i przeczytałem że są problemy ze śledziami przy jego montażu na Radeonach HD4870, że trzeba demontować śledzia i ponoć coś ciąć. Jak to dokładnie wygląda? ma ktoś zamontowanego aurasa na HD4870. Jeżeli tak chętnie zobaczę fotki jak to wygląda w obudowie z tymi śledziami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny25 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Nie kupuj HD4870 od Sapphire bo zrypali BIOS'a tej karcie i dalej krążą w sklepach. Bierz od PowerColor'a... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Bios w referencie , a nie w Vaporze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralph03 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Nie kupuj HD4870 od Sapphire bo zrypali BIOS'a tej karcie i dalej krążą w sklepach. Bierz od PowerColor'a... Zrypali fakt. Faktem tez jest to, ze na stronie sapphire zamiescili bios pozbawiony tego "zrypania". GTA SA czy CS 1.6 sie u mnie wysypywały na starym biosie, na biosie zassanym ze strony ich strony już nie sypią mi sie te gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) Zrobilem kilka screenow. I faktycznie ten soft dolaczony do karty wydaje sie podawac nieprawdziwa skale napiec. ... Nie ma się co dziwić ten soft jest wciąż w wersji beta (fakt producent nie powinien wypuszczać takiego oprogramowania z gotowym produktem). U kumpla z 4870 tez coś nie do końca działa. Na szczęście przy moim 4850 działa bez zarzutów :D Mówicie o monitoringu temp - przecierz Asus podaje że wersje Matrix mają dodatkowe układy od monitoringu więc nie ma co porównywać tego co można odczytać w matrixie a karcie referencyjnej. Te 3 temp o których ktoś wspomniał są dalej monitorowane jak u standardowej karty i można je odczytywać m.in. Everestem, jednak odczyt temp pamięci i układów zasilania ma sie nijak do tych temp. Poprostu tylko soft Asusa podaje wszystkie najważniejsze temperatury. Dowodem że działa to prawidłowo jest spadek temp pamięci gdy zwiększam nawiew na nie. Wskazanie memio jest od tego zupełnie niezależne. Nie uzywam szajsow :P ... Wyrażasz opinie o czymś czego nie widziałeś i nie "dotykałeś"...nk Edytowane 24 Stycznia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Hm to nie wina CPU, zainstalowałem W7 i wszystko śmiga bez problemów ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ludje ta regulacja napięcia nie działa na poziomie biosu :lol2: , żeby mieć pewność , że ten programik pokazuje prawde to trzeba pomierzyć napięcia na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 (edytowane) ad.1 Ciezko to wyjasnic - ale ATT i jego regulacja dziala rowniez po V modzie. I tak jesli wymalujemy olowkiem napiecie 1,3v - to po ustawieniu w ATT maxymalnego napiecia 1,158v - nasze napiecie i tak wzrosnie procentowo powyzej bazowego 1,3v (ktore ustawilismy za pomoca vmoda) Dziala to rowniez w druga strone i np. ustawiajac w ATT 0,89v - nasze napiecie spadnie ponizej tego z vmoda Podsumowujac - regulacja napiecia pod ATT dziala i opiera sie o bazowe V karty (lub te wymalowane olowkiem) ad2. Napiecie daj takie zeby karta byla stabilna - przy 700mhz rownoznacznie nie musisz zadnego napiecia podnosic - bedzie to zalezne od modelu jaki ci sie trafil ... jeden bez podnoszenia napiecia pojdzie na 750 inny nie zrobi nawet 700 wobec tego, (zakladajac ze stockowe napiecie dla 4500 to 1,044v) jesli zagrafitujemy rezystor na powiedzmy 1.3v to odpowiada to maxymalnemu w ATT ?? (czyli 1,158) i czy wtedy schodzenie o wartosc w ATT daje taką samą roznice w rzeczywistosci ?? czy moze po vmodzie napiecie juz caly czas bedzie maxymalne i nie do zmiany ?? czy to prawda ze ustawienie w ATT maxa 1,158 to w rzeczywistosci ~1,2v ? z innej beczki, czy instalowal ktos directxa 10 w xp i jest jakas zauwazalna zmiana ? Edytowane 24 Stycznia 2009 przez tommiyacht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny25 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Ja zmieniałem to napięcie w ATT i szczerze mówiąc żadnej zmiany w oc. Cały czas nie moge znalesc odpowiedniego ołówka do vmoda, dziś kupiłem 4B ale też lipa - maluje ten rezystor i maluje i nic przyrostu w oc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Cały czas nie moge znalesc odpowiedniego ołówka do vmoda, dziś kupiłem 4B ale też lipa - maluje ten rezystor i maluje i nic przyrostu w oc... Maluj stawiając kreski od góry do dołu. Nie masz mazać, ale stawiać kreski w taki sam sposób :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Wyrażasz opinie o czymś czego nie widziałeś i nie "dotykałeś"...nk Tia...do twojej wiadomosci - mialem Asusa :> nie uzywam ich oprogramowania bo te potrafia robic jazdy. Zobacz co np. robi Smart Doctor na 4870 od nich w wersjach referencyjnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafiq Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Ten piekny obrazek podzialu jaki przytoczyles rozbija sie o : -Sapphire - wypuscil zwalone 4870 , do dzis w sprzedazy sa wersje z uwalonymi biosami , ktore powoduja crashe , freezy. Jest na to fix , ale soreks - kupujac nowke sam sobie mam to robic? Jaki Fix? Update biosu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Tak. To jest FIX z racji tego , ze takie cos nie powinno w ogole opuscic firmy. Tymczasem wyszlo wiec dla mnie to jest fix. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Witaj. W sklepie specialtech.co.uk. Sorki za OT ale ile wyszło za sam transport tego Matrixa? Edytowane 25 Stycznia 2009 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Sorki za OT ale ile wyszło za sam transport tego Matrixa? Witaj. 20 Funtow (za wysylke firma kurierska). Jest tez tansza opcja - Poczta. Jednak czas doreczenia jest o wiele dluzszy. I nie masz mozliwosci trackingu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Bios w referencie , a nie w Vaporze. @Burdoror dzieki za info :wink: Czyli Sapphire na Vaporze jest juz bez tych błędów tak?Ma ktos ta karte?Ciche to chłodzenie czy tylko tak wygląda? Edytowane 26 Stycznia 2009 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Ja mam konkursowego sapphira toxica 4870 512;D 820/1200 orboty 24% i cisza jak makiem zasial:) Edytowane 26 Stycznia 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burdoror Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Co do mojego Matrixa. Podczas grania ta karta jest niesamowicie glosna. W prawdzie temperatury nie przekraczaja 70'C, ale w porownaniu do starej 4850 z Accelero (+120mm) to jest jakis decybelowy potwor. Ustawilem taktowanie na 850/1050 i teraz karta smiga jak nalezy. Biorac pod uwage fps w FC2, czy GTA4 - nie musze na razie myslec o dalszym OC :) Zdziwilo mnie tylko pojawienie sie czarnych artefaktow w 3 godzinie grania. Podniesienie obrotow uspokoilo sprawe. Jednak cos mi sie zdaje, ze nie obejdzie sie bez monatazu radiatorow na sekcjach zasilania i pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jednym slowem lol - doplaciles sporo do niereferenta by miec niby niske tempy i cisze , a wychodzi na to , ze nie ma ani ciszy , ani spokoju skoro kleic zamierzasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...