Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firekage
  Burdoror napisał(a):

Moje odczucia.:

Sterowniki 8.12 - wszystkie gry smigaja plynnie, a temperatury podczas furmarku: 65 GPU, 80 MEM, ~95 - Sekcja zasilania.

Po zmianie na 9.2: GTA zaczyna sie haczyc po 20 minutach gry. Przypuszczam, ze przez tempy, bo...

Furmark testy: 71GPU, 95MEM, 110 Sekcja zasilania. Jakis koszmar....

Dodam, ze zacinki w GTA pojawiaja sie zarowno na defaultowych ustawieniach karty, jak i na OC.

Generalnie w lutym AMD zrobilo radeo kupe, a nie sterownki. Wracam do zeszlo rocznych :)

Jakos nie wiem co maja tempy do sterow (o ile nie mamy X2) - powerplay bug , ale niech bedzie. Ktos na AMD.COM pisal , ze one maja niby "buga" ze wzgledu na problem z kontrola fana w 4850 typa , ratowal sie Asus Smart Doctorem - u mnie problemu nie ma. Ty zas masz Matrixa , jesli nie dziala poprawnie fan to pewnie dlatego masz jakis problem , moze to samo co ten ziomek. Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli juz bylo, przepraszam ale topic sie niebotycznie rozrosl ;)

Posiada ktos moze vmoda do Gainward 4850 512mb Golden Sample (zasilanie 1x8pin)

Przekopalem pol netu, raz na cos trafilem ale koles nie jest w stanie fot ani wartosci podac (bo to ponoc karta kolegi)

Interesuja mnie vmody zarowno gpu, jak i ramu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszkę napisze o bloczku full cover jak się spisuje na karcie asus 4850 referenta. Po tym jak ostatnio miałem chłodzonko Zalman i temperatury GPU MEMIO dochodziły podczas furmarka w okolice 92C', normalnie piec, a zalmana nie szło dotknąć więc postanowiłem go również zwodować i padło na XSPC Razor 4850. Dołączona grafika

Jak to się ma do temperatur przy furmarku ?

GPU MEMIO dochodzi maksymalnie stress 45C' (temperatura w pokoju około 22C') idle 35

GPU max stress 40C' idle 31

SHADERCORE max stress 39C' idle 29

Karta chodzi aktualnie GPU 840 1.38V i pamięci 2120

Gdy gram w Crysisa to GPU jest w okolicach 37C', furmark nieźle zagrzewa karte. W najbliższych dniach spróbuje 1.4V żeby dociągnąć w okolice 860. Także jestem zadowolony z bloczku, jedynie trzeba uważać bardzo z dokręcaniem bo nieźle karte można powyginać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzac na Twoje wyniki rodzi sie pytanie o sens inwestowanie w serie 4870... Zastanawiem sie, czy 840 na GPU jest tym samym co na 4870? Rozumiem, ze pamieci nie mozemy porownywac - bo to jedne to DDR3 an drugie DDR5... ale w przypadku GPU - to czy mozna pokusic sie o stwierdzenie, ze z 4850 zrobiles 70-tke? I to 70-ke z OC!?

Druga sprawa - Twoj procesor. Czy on jeszcze zyje? 1.46V na E8400 to jawne morderstwo:) Wedlug Intela max, co moze bezpiecznie przyjac to 1.3625V. Widzialem te procki pracujace na 1.40 24/7, ale 1.46V i to bez Azotu - to jeszcze nie... W dodatku raptem 3.9GHz. Moglbys podrzucic screenshota uwiecznieniajacego te osiagi?

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burdoror napisał(a):

Zastanawiem sie, czy 840 na GPU jest tym samym co na 4870? Rozumiem, ze pamieci nie mozemy porownywac -... ale w przypadku GPU - to czy mozna pokusic sie o stwierdzenie, ze z 4850 zrobiles 70-tke? I to 70-ke z OC!?

Twoj procesor. Czy on jeszcze zyje? 1.46V na E8400 to jawne morderstwo:) Wedlug Intela max, co moze bezpiecznie przyjac to 1.3625V. Widzialem te procki pracujace na 1.40 24/7, ale 1.46V i to bez Azotu - to jeszcze nie... W dodatku raptem 3.9GHz. Moglbys podrzucic screenshota uwiecznieniajacego te osiagi?

Jest też gdzieś napisane według Intela absolutnie max 1.45V w takiej tabelce :) Niestety rewizja C0 naprawdę jest lipna. Żyć żyje bo inaczej bym nie pisał. Dobrze powiedziane o 4870, Ja stwierdziłem że nie ma sensu się pakować w radka 4870. Ołówek i jakieś dobre AC(accelero może być) i spokojnie 800 na GPU masz :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj Sapphire4850, jak kazdy inny grzeje sie niemilosiernie, a wiatrak przy maksymalnych obrotach, jak wiadomo jest nieznosnie glosny. Wypatrzylem dwa vga coolery. Ktory bedzie wydajniejszy i cichszy? Zalman czy Thermaltake. Jesli macie inne pomysly bylbym bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer napisał(a):

Janq i jakie masz wyniki w 3D 06? na taktach grafy jak ze screena i procku na 3,9 GHz .

Aktualnie mam windowsa 7 64 bit i mam problem z 3D 06. Wieczorem szybko przywróce obraz z XP i dam znać. Ewentualnie jeszcze jak zdąrze to i Viste wgram i Vantage zrobie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burdoror napisał(a):

Patrzac na Twoje wyniki rodzi sie pytanie o sens inwestowanie w serie 4870...

A to co 4870 nie mozna podkrecic :)? zawsze lekka przewaga w 3dsmarku:P

Jang napisał(a):

Ja stwierdziłem że nie ma sensu się pakować w radka 4870. Ołówek i jakieś dobre AC(accelero może być) i spokojnie 800 na GPU masz :)

Ok a jak ktos nie chce sie bawic olowkiem? zmieniac chlodzenie i kombinowac? Jedynie w CCC podciagnac suwaki bez żadnego stresu na 820/1200 to dla niego taki 4870 toxica ma nie istniec?

Bardzo ladnie ludzie kombinujecie, ja sam pamietam jak G6200@6600(gt) katowałem i jakoś żyła..ale swoje nerwy i czas na to poświęciłem teraz jestem już człowiekiem wygodnym i nie mam czasu na zabawe:) wkładam, podkrecam i ma działać.

Wynik bardzo ładny, ale imho nie zaprzecza sensowi istnienia rodziny 4870:)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN napisał(a):

A to co 4870 nie mozna podkrecic :)? zawsze lekka przewaga w 3dsmarku:P

Ok a jak ktos nie chce sie bawic olowkiem? zmieniac chlodzenie i kombinowac? Jedynie w CCC podciagnac suwaki bez żadnego stresu na 820/1200 to dla niego taki 4870 toxica ma nie istniec?

To może troszke inaczej, jak ktoś ma Radeona 4850 to nie ma wiekszego sensu zmieniać go na 4870 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage
  Burdoror napisał(a):

Patrzac na Twoje wyniki rodzi sie pytanie o sens inwestowanie w serie 4870... Zastanawiem sie, czy 840 na GPU jest tym samym co na 4870? Rozumiem, ze pamieci nie mozemy porownywac - bo to jedne to DDR3 an drugie DDR5... ale w przypadku GPU - to czy mozna pokusic sie o stwierdzenie, ze z 4850 zrobiles 70-tke? I to 70-ke z OC!?

Jang napisał(a):

Ja stwierdziłem że nie ma sensu się pakować w radka 4870. Ołówek i jakieś dobre AC(accelero może być) i spokojnie 800 na GPU masz :)

Znowu to samo - przepustowosc pamieci , ktora jest 2x mniejsza tez nadrobicie oc GPU , nie ? Wczesniej juz bylo o tym...na Egieldzie tez arcik nt. DDR5 w tym kontekscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jang napisał(a):

To może troszke inaczej, jak ktoś ma Radeona 4850 to nie ma wiekszego sensu zmieniać go na 4870 :)

Nawiazujac do postu Firekage....sadze ze przy 24 calach i full hd zamiana bylaby wskazana (szczegolnie na wetrsje 1gb)ale w wiekszosci przypadkow sie z toba zgadzam;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage
  HeatheN napisał(a):

Nawiazujac do postu Firekage....sadze ze przy 24 calach i full hd zamiana bylaby wskazana (szczegolnie na wetrsje 1gb)ale w wiekszosci przypadkow sie z toba zgadzam;)

Jesli ze mna to ok , jesli nie :P to i ja mam obiekcje bo mialem 4850. Z tego co wielokrotnie czytalem to 1GB ramu ma wplyw wiekszy przy AA bo zwiekszanie rozdzialki ponoc nie zwieksza zuzycia ramow - cytuje za , sam nie sprawdzalem. Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firekage napisał(a):

Jesli ze mna to ok , jesli nie :P to i ja mam obiekcje bo mialem 4850. Z tego co wielokrotnie czytalem to 1GB ramu ma wplyw wiekszy przy AA bo zwiekszanie rozdzialki ponoc nie zwieksza zuzycia ramow - cytuje za , sam nie sprawdzalem.

To chociaż cytuj dokładnie :wink:. Zwiększa tylko niewiele , duży wpływ na użycie pamięci ma AA oraz w małym stopniu AF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli wynika z tego, że jeśli nie używam AA(chyba że gra wręcz tego wymaga, jak grid)to nie warto kupować wersji 1GB 4850?

w sumie przeglądarki cenowe wskazują cenę wyższą o 60-90zł od wersji 512zł, ale jeśli nie widać róznicy...to wole kupić acelero s1 niż liczyć na zysk z dodatkowego 512 ramu...

chyba że się mylę?

PS. mam wrażenie że nowe gainwardy są jakby krótsze niż referenty - i w ogóle mam zonka, jakiego producenta wybrać...skłaniam sie ku asus/szafir

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa gry ktorym 512 ramu nie wystarcza (bez aa i af gole textury na max!)

GTA 4

Oblivion z texturami hires.

512 dzis to MINIMUM...i tyle chodzby nawet z tego powodu wolalbym dolozyc do 1gb...

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage
  HeatheN napisał(a):

sa gry ktorym 512 ramu nie wystarcza (bez aa i af gole textury na max!)

GTA 4

Oblivion z texturami hires.

512 dzis to MINIMUM...i tyle chodzby nawet z tego powodu wolalbym dolozyc do 1gb...

GTA4 jest gra , ktora ma skopany engine , ba - wedlug "tfurcuff" jest to cos pod kompy , ktorych jeszcze nie ma :lol2: - idiotyzm tego stwierdzenia powala.

Zas co do Obliviona to nie wiem , jako ze na jego silniku lata Fallout 3 , a ten odpalony u mnie na max detalach bez AA z AF16 popyla super plynnie w 1680x1050 przy 512 vramu. Mass Effecta konczylem dla przykladu niedawno i nie mialem rowniez problemow , Grid w 1680x1050 z AAx4 i AF16 takze bansi etc.

Jednak ja nie o tym - wyzej padlo stwierdzenie , ze nie warto doplacac do 4870 przy 4850 , a ja to nieco odwroce - wole miec REFERENTA (i cisze przy pwm lub fan fixie , kto sie bawil i sprawdzal w grach z riva ten wie jak to smiga i to , ze jest cicho) 4870 niz tanszego jednoslotowego 4850 , ktoremu przewaznie po miesiacu zapcha sie chlodzenie i trzeba bedzie z tym pajacowac lub 4850 , ktory bedzie mial na dzien dobry wymienione chlodzenie , albo 4850 w drozszej wersji jak np, to cos Hisa , ktore i tak nie jest ciche (wartosci referenta dB) , a kosztuje. Juz nie mowie w ogole o 4850 1GB w niektorych wersjach , gdzie ceny to czesto i 700 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Treize napisał(a):

Witam mam takie pytanie czy po zdjęciu chłodzenia z referata 4850 mogę założyć znów te gumkopodobne smarki które łączą np. ramy z radiatorem czy moge kostki poprostu posmarować zalmanem ?

Załóż gumki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sewer napisał(a):

Janq i jakie masz wyniki w 3D 06? na taktach grafy jak ze screena i procku na 3,9 GHz .

Narazie tyle.

Dołączona grafika

Pamieci poszły do 1170 i zaczęły sie schody, GPU wysypał się przy 870. Także zostawiłem ustawienia pewne :) Chyba dobry wynik na XP ?

Na Windowsie 7 już przy GPU 843 zaliczał zwisa, więc system systemowi nie równy...

I Jeszcze screen z obciążeniem wszystkiego jako ciekawostka. Pobór prądu wynosił około 400-413 watt.W pokoju było około 23-24C'.

Dołączona grafika

I jeszcze mała edycja. Pamiątki doszły do 1220(2440) ale na pulpicie z 10 kropeczek mi się pokazało tak gdzieś od 1180, w grach itd wszystko ok. Trzeba będzie pencilmoda zrobić :))

Edytowane przez Jang

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słaby ci wyszedł wynik trochę Jang.Stawiam,ze przekręcony rdzeń/pamięci masz,wtedy spada wydajność,ja na 850mhz i e8200@4.00 robie 15.8k.

Edytowane przez kad2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jang ładnie kręcisz tą grafe. I punkcików sporo jak na hd4850. U mnie na pc -patrz sygnaturka- 3dmark06 14075pkt [cpu ustawiony na 3.5ghz].

Odnośnie 512mb ramu na karcie graf. AA i wysokich rozdzielczości - wydaje się wam że jest wogóle sens właczać AA przy 1680x1050 albo 1920x1080? Wg. mnie nie ma.

nfs undercover fullhd detale max no AA -bez zacięcia,

grid fullhd detale max -j.w

dawn of war 2 - j.w

wiedźmin - 1680x1050 all max i jazda

Tylko crysis 1.2 stwarzał problemy przy takich rozdzielczościach wiec poszło 1440x900 AAx2 i dało rade.

P.S lepiej RAM ustawic na 800mhz i cl 4-4-4-12 czy wyższe takty i cl 5-5-5-15????

Edytowane przez afrossw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

afrossw napisał(a):

Odnośnie 512mb ramu na karcie graf. AA i wysokich rozdzielczości - wydaje się wam że jest wogóle sens właczać AA przy 1680x1050 albo 1920x1080? Wg. mnie nie ma.

Jak ktoś jest ślepy to nie ma sensu ;)

A tak serio ... 512 MB na karcie w zupełności wystarczy do "włączania AA" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kad2 napisał(a):

Słaby ci wyszedł wynik trochę Jang.Stawiam,ze przekręcony rdzeń/pamięci masz,wtedy spada wydajność,ja na 850mhz i e8200@4.00 robie 15.8k.

Też się nad zastanawiałem, spróbuje dovoltować ale będzie ciężko sie tam dostać. Będe musiał jeszcze potestować. Twoja karta to referent ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ci moge powiedziec ...

moj wynik :

16354 3DMarks

SM 2.0 Score

6800

SM 3.0 Score

8454

CPU Score

3621

http://service.futuremark.com/compare?3dm06=9170954

Proc na 3,9 GHz grafa na 800/1100

Wszystkie ustawienia grafy na QUALITY bez zadnej sciemy z fastest itp

Jak widac gadacie TOTALNE bzdury o tym ze nie warto kupowac 4870 - ja za swoja grafe Powercolora dalem 750 pln i jestem BARDZO zadowolony , wcale nie jest to jakas glosna suszara itp itd

Edytowane przez Sewer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi