Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jakiś miesiąc temu kupiłem wadliwą kartę PALIT RADEON 4850 GDDR5 Special Edition (fabrycznie podkręcona),pochodziła miesiąc i musiałem ją oddać na gw bo zaczęły wyskakiwać artefakty.Dziś przyszedł do mnie sms ze sklepu że kartę wymienili na ASUS 4850 DDR3 która jest o jakieś o 150 zł tańsza.I tu moje pytania.

1.Czy różnice ceny czyli jakieś 150 zł mi zwrócą ?

2.Czy mógłbym od razu żądać zwrotu całej kwoty lub wymiany na inna kartę którą sam wybiorę ?

3.Czy ten ASUS 4850 jest dobry? Jak tam z temperaturami ? Jest to taka wersja -

http://www.gral.pl/preview/Asus/Radeon_HD4...I-E_2_0_49.html

Z góry dziękuje.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łądnie się kręci lecz odrazu zmiana chłodzenia na AC S1 rev 2 lub TwinTurbo bo głośne jest fabryczne i Memki jak i mosfety się grzeją :D

obecnie na TT mam w idlu 34C w stresie 47C

Kup radka z referencyjnym chłodzeniem, nie ma zbytnio potrzeby zmieniać tego chłodzenia, ew. jak masz ciepłą obudowę, to dołożyć radiatorki na sekcje zasilania, w przypadku 4850.

A FlywiN'a odradzam się słuchać - pierw dopłacisz w sklepie za niereferencyjne chłodzenie, po to aby kupić następne typu Accelero.

Podczas gdy w wypadku gdy masz termoobieg w komputerze - wentylator zassysajacy, i wypychajacy powietrze w obudowie - to naprawde nie potrzeba innego chłodzenia niż referencyjne. Robisz fanfix'a, i masz spokój... A i kasa w kieszeni, a nie +50zł za niereferenta na karcie+90zł za Accelero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup radka z referencyjnym chłodzeniem, nie ma zbytnio potrzeby zmieniać tego chłodzenia, ew. jak masz ciepłą obudowę, to dołożyć radiatorki na sekcje zasilania, w przypadku 4850.

Mając referenta nie ma możliwości założenia radiatorów na sekcje zasilania bo sama sekcja jest już chłodzona przez referencyjne chłodzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam szybkie pytanie czy to co mozna zobaczyc na tym screenie (te arty) to powod do reklamacji ?? do tego dodam, ze ostatnio pc wali restarty lub zwiesza sie bardzo czesto podczas grania. W wolverinie tez sa arty ale troche inaczej to wyglada (tekstury sie rozciagaja). Pytam dlatego, ze ostatnio jak oddalem 2900XT na gwarancji to czekalem ponad 3 miesiace zanim stwierdzili, ze mialem racje i niewiem czy teraz oddac karte.

Oto screen post-7241-1246495369_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając referenta nie ma możliwości założenia radiatorów na sekcje zasilania bo sama sekcja jest już chłodzona przez referencyjne chłodzenie.

[/quote2870 ma referencyjnie chłodzoną sekcję zasilania, 4850 nie ;] A nowa seria z chłodzoną sekcją nie zawsze jest wystarczająco wydajna, szczególnie przy O/C :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4850 referent ma chłodzoną sekcje i tego jestem pewien, ba sam takiego mam... Teraz już nie ma referentów chyba, że gdzieś jakieś leżaki magazynowe są. Masz zdjęcie, powiedz mi gdzie niby sekcja nie jest chłodzona? Pomijam sekcje od zasilania pamięci.

Dołączona grafika

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie masz nawet nawiewu to nie graj, nie obciążaj karty bo może być nie ciekawie ;). Co do "Jak długo?" to chyba oczywiste że jak najkrócej.

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem 4870, z tego co widzę jej ceny spadają na łeb na szyję. Czy mój zasilacz uciągnie tą kartę? To co mam w podpisie to w zasadzie wszystko co ciągnie z niego waty.

Edytowane przez Callesson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z kulturą pracy tego Asusa, ale zalman gigabyte'a jest głośny i nie ma regulacji. Najlepiej brać najtańsza kartę i zmienić chłodzenie :P

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z kulturą pracy tego Asusa, ale zalman gigabyte'a jest głośny i nie ma regulacji. Najlepiej brać najtańsza kartę i zmienić chłodzenie :P

Najlepiej wziąć referenta i zrobić za 12zł (kupując wentylator do obudowy) termoobieg w obudowie - jeśli się tego termoobiegu nie ma.

Przecież referent całkowicie wystarcza, ludzie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wziąć referenta i zrobić za 12zł (kupując wentylator do obudowy) termoobieg w obudowie - jeśli się tego termoobiegu nie ma.

Wychodzę z podobnego założenia.. Natomiast jeszcze można pomyśleć o Asusie z glaciatorem i obowiązkowo 2 komplety radiatorków (1 na pamięci a drugi na mosfety w sekcji zasilania). Jeżeli nie podchodzi Ci ani referent, ani Asus + radiatorki to bierz 4850 Matrixa i po o/c masz wydajność bardzo zbliżoną do 4870 :D. Matrix jest trochę mało opłacalny bo za nie wiele więcej można mieć 4870..

Dołączona grafika Matrix.

VS 4850 referent :E.

Dołączona grafika (przepraszam że z Pclaba ale nie mogłem znaleźć bez loga strony bądź z purepc.. ;) ).

Edit: Wszystkie inne 4850 to jakieś wykastrowane są ..

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że wystarczy. Jednak ja biorę pod uwagę, że kolega może chcieć mieć ciszej i chłodniej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, że wystarczy. Jednak ja biorę pod uwagę, że kolega może chcieć mieć ciszej i chłodniej :wink:

Obydwie rzeczy gwarantuje ci referencyjne chłodzenie - jedyne jego wymagania to podstawowy termoobieg w obudowie, i fanfix.

Chyba że chcesz podkręcać.

Bo ja mam 4870@20% prędkości wentylatorka, i doszedł mi po 3 godzinach FurMarka do 83C - i tak, przy 20% wentylatora. I tak, jest cicho. Bardzo cicho. Cichuśko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modeli z referencyjnym chłodzeniem praktycznie już nie ma (chyba, że z drugiej ręki), a kolega podał asusa i gigabyte'a. W obu chłodzenie pozostawia wiele do życzenia, dlatego zaproponowałem rozwiązanie jak wyżej. Oczywiście nie każdy lubi/chce się babrać ze zmianą chłodzenia, nie podkręca karty i firmowe mu w zupełności wystarczy, ale podałem tylko taką możliwość.

Natomiast co do cichości referenta - pozwolę sobie skomentować tak:

może dla Ciebie jest cichy. Dla mnie na pewno by nie był. Zresztą niektórzy chyba nie rozumieją pojęcia ciszy, bo 4850 z zalmanem też miał być ultra cichy.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman na Gigusie 4850 wkręca się w prawie 3000rpm więc nie może być cichy.. Nie ma referentów? Oczywiście że są.. Wystarczy poszukać, poważnie..

Obydwie rzeczy gwarantuje ci referencyjne chłodzenie

Cisze tak - tylko w spoczynku. W stresie szumi ale bez tragedii (na pewno dużo ciszej niż zalman na full obrotach). Chłód? Nigdy.. W spoczynku możemy podkręcić trochę wentyl ale tak by nadal był cichy to temperatura spadnie do tych 70 stopni.. W stresie nie ma bola, 80-90 - norma. Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo, udowodnij mi to

20% prędkości wiatraczka na referencie 4870 - że nie jest to ciche..

Naprawdę nie wiem co ludzie tak narzekają. Jak lecą na automacie, to niech sie nie dziwią że zawsze mają głośno.

Robi się fanfixa, daje sie minimalny termoobieg - wentylator zassysajacy z przodu, wyrzucajacy z przodu - jeszcze bardziej zwalnia się wentylator na karcie - i ma się święty spokój... I do tego wszystkie inne podzespoły mają przy okazji, po wykonaniu tych czynności, lepsze warunki pracy.

Naprawdę nie wiem o co ci chodzi z referentem - u mnie na 20% prędkości wentylatora jest niesłyszalny. Nie-sły-szalny - z paru centrymetrów dopiero go słychać. A wiatrak na sekcji zasilania - odłączyłem. Mam wystarczający obieg powietrza żebym się tym nie martwił.

EDIT:

Grobel: "Natomiast co do cichości referenta - pozwolę sobie skomentować tak:

może dla Ciebie jest cichy. Dla mnie na pewno by nie był. Zresztą niektórzy chyba nie rozumieją pojęcia ciszy, bo 4850 z zalmanem też miał być ultra cichy."

A co to za argument? Przecież ten zalman jest gorszym chłodzeniem od referencyjnego....

EDIT2: David: przecież te karty graficzne są przystosowane do pracowania w takich temperaturach. 100C to ich graniczna, 110-120 to krytyczna temperatura....

Ale ciekawe masz stwierdzenia. Ja mam wiecznie 20% prędkości wentylatora i nawet w FurMarku po paru godzinach temperatura nie przekroczyła mi powyżej 85C - więc naprawdę masz teorię, tylko toerię. Podstawy termoobiegu załatwiają sprawę, to naprawde jest prostsze i tańsze niż kupywanie Radka z niestandartowym chłodzeniem+wymienianiu tego chłodzenia na jeszcze inne - tylko przepłacamy.

Edytowane przez ArreatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman na Gigusie 4850 wkręca się w prawie 3000rpm więc nie może być cichy..

No dlatego mówię, że tacy cyrkowcy się nieraz trafiają ;]

Nie ma referentów? Oczywiście że są.. Wystarczy poszukać, poważnie..

A weź podaj linka, bo gdzie znajduje, to towar jest tylko wirtualnie.

Naprawdę nie wiem o co ci chodzi z referentem - u mnie na 20% prędkości wentylatora jest niesłyszalny. Nie-sły-szalny - z paru centrymetrów dopiero go słychać.

Podyskutowałbym na ten temat, ale kilka postów wcześniej zacząłeś wyzywać andrew777 od troli, gdy temat zszedł na referencyjne chłodzenie - więc raczej podziękuję.

Za to zgodzę się, ze przy 20% to chłodzenie może być niesłyszalne - tzn zagłuszone przez wentylatory od przewiewu.

A co to za argument? Przecież ten zalman jest gorszym chłodzeniem od referencyjnego....

Problemy ze zrozumieniem tekstu? Taki argument, że niektórzy nie rozumieją pojęcia ciszy. Dla ciebie referent jest cichy, tak jak dla kogoś innego zalman. Kumasz?

EDIT2: David: przecież te karty graficzne są przystosowane do pracowania w takich temperaturach. 100C to ich graniczna, 110-120 to krytyczna temperatura....

To chyba logiczne, że niższa temperatura wydłuża "życie" karty, zwiększa o/c i zmniejsza temperaturę reszty komponentów? :blink:

Ale ciekawe masz stwierdzenia. Ja mam wiecznie 20% prędkości wentylatora i nawet w FurMarku po paru godzinach temperatura nie przekroczyła mi powyżej 85C - więc naprawdę masz teorię, tylko toerię.

Screeny - zwłaszcza w te upały.

Podstawy termoobiegu załatwiają sprawę, to naprawde jest prostsze i tańsze niż kupywanie Radka z niestandartowym chłodzeniem+wymienianiu tego chłodzenia na jeszcze inne - tylko przepłacamy.

No, tylu idiotów przepłaca zmieniając chłodzenie, a przecież standardowe jest takie dobre :D Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podyskutowałbym na ten temat, ale kilka postów wcześniej zacząłeś wyzywać andrew777 od troli, gdy temat zszedł na referencyjne chłodzenie - więc raczej podziękuję.

Za to zgodzę się, ze przy 20% to chłodzenie może być niesłyszalne - tzn zagłuszone przez wentylatory od przewiewu.

Wiesz, nawet mi sie nie chcę walczyć z tą modą na narzekanie na radeony.

Za to polecam ci przeczytać

http://www.techfanatyk.net/problematyczny-...em-z-problemem/

http://www.techfanatyk.net/4870-goraczka-kart-czy-userow/

Skoro uważasz mnie za osobę "niezdolną" do dyskusji - proszę bardzo.

Muszę przyznać rację, że nie Radeony są winne złej opini, jako głośne i gorące, tylko głupota użytkowników. A szkoda. A szkoda.

Edytowane przez ArreatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nawet mi sie nie chcę walczyć z tobą modą na narzekanie na radeony.

Stwierdziłem, że referencyjne chłodzenie nie jest wcale ciche i wydajne jednocześnie - to narzekanie?

Po co mam czytać po raz drugi artykuły, które widziałem pół roku temu? Jeszcze przed tym, jak przewinęły mi się 4850 przez budę?

Zmieni to moje doświadczenia? Że po fanfixie, gpu robi za piecyk którzy nagrzewa mi wszystko w budzie? Jak dla niektórych 90stopni to jest chłodno, to nic tylko pogratulować.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman na Gigusie 4850 wkręca się w prawie 3000rpm więc nie może być cichy.. Nie ma referentów? Oczywiście że są.. Wystarczy poszukać, poważnie..

Czekam na link, z fizycznie istniejącym towarem w normalnej cenie, wtedy może faktycznie kupie referenta i w razie potrzeby w przyszłości zmienię chłodzenie. Edytowane przez QB4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy ze zrozumieniem tekstu? Taki argument, że niektórzy nie rozumieją pojęcia ciszy. Dla ciebie referent jest cichy, tak jak dla kogoś innego zalman. Kumasz?

To chyba logiczne, że niższa temperatura wydłuża "życie" karty, zwiększa o/c i zmniejsza temperaturę reszty komponentów? :blink:

Screeny - zwłaszcza w te upały.

No, tylu idiotów przepłaca zmieniając chłodzenie, a przecież standardowe jest takie dobre :D

Nie. Problem z porównaniem. Argumentem że "no nawet na zalmanie jest źle" jest złym argumentem, bo to chłodzenie zalmana jest gorsze od referencyjnego

Niższa temperatura wydłuża życie karty. O ile? 2 lata w cyklu 15sto letnim?

I tak, tylu ludzi przepłaca zmieniając chłodzenie, bo taniej i lepiej wychodzi kupienie dwóch wentylatorów i zrobienie fanfixa na chłodzeniu karty, niż kupywanie Gigabyte'a z Zalmanem (płacimy za Zalmana) aby potem kupić Accelero S1 - płacimy dwa razy za chłodzenie, a dwa wentylatory+przejściówka molex->2/4/6x5V razem kosztują <50zł.... Gratulacje, czytaj ze zrozumieniem proszę.

Screeny - prosze bardzo, idą. Przez cały test miałem 20% prędkości wentylatora.

post-157123-1246825076_thumb.jpg

post-157123-1246825102_thumb.jpg

post-157123-1246825112_thumb.jpg

post-157123-1246825120_thumb.jpg

Edytowane przez ArreatPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Problem z porównaniem. Argumentem że "no nawet na zalmanie jest źle" jest złym argumentem, bo to chłodzenie zalmana jest gorsze od referencyjnego

Dalej nie rozumiesz. Dla Ciebie referent jest cichy. Ktoś inny napisze, że dla niego zalman jest cichy.

Nigdzie nie pisałem, że zalman jest lepszy.

Niższa temperatura wydłuża życie karty. O ile? 2 lata w cyklu 15sto letnim?

Niech będą i te dwa lata. Nie umniejsza to wcale tego argumentu, ani pozostałych dwóch które wcześniej wymieniłem.

I tak, tylu ludzi przepłaca zmieniając chłodzenie, bo taniej i lepiej wychodzi kupienie dwóch wentylatorów i zrobienie fanfixa na chłodzeniu karty, niż kupywanie Gigabyte'a z Zalmanem (płacimy za Zalmana) aby potem kupić Accelero S1 - płacimy dwa razy za chłodzenie, a dwa wentylatory+przejściówka molex->2/4/6xV razem kosztują <50zł.... Gratulacje, czytaj ze zrozumieniem proszę.

Tylko, że odsprzedając taką kartę z zalmanem, dostanę więcej pieniążków niż za referenta. A s1 zostaje na kolejną. To jest jednorazowy wydatek na dłuższy czas...

Ja cały czas czytam ze zrozumieniem. To Ty uparłeś się tych dwóch wentylatorów, które to teraz i tak są w prawie wszystkich obudowach zainstalowane firmowo.

Screeny - prosze bardzo, idą. Przez cały test miałem 20% prędkości wentylatora.

Ok, przepraszam. Zwracam honor, miałeś rację. Chociaż nadal twierdzę, że w ciągu upalnego dnia byłoby coś ponad 90. Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi