D.rek Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Wentyle są zamocowane taśmami do instalacji elektrycznych:). Elegancko pasują w otwory w laminacjie więc nie trzeba kombinować do czego je wpiąć.Może jakieś fajne fotki tego wiekowego osiągnięcia :rolleyes: :wink: .. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Dzwoniły dzisiaj spece z kompuszrota i zaprosili mnie po odbiór kasy.. Z jednej strony głupie bo trzymali kartę PONAD 14 dni roboczych.. No ale zamówiłem już u nich 4870 512mb tak więc jest git.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Panowie takie mam drobne pytanko. Udało mi się myśle ustabilizować 800/1000 na grafice. Niestety podczas grania gdy gpu dojdzie do tych 55-60C to na pamięciach mam już 80C - troszki dużo kurde. Na pamięciach są radiatorki te które accelero dają w komplecie - faktycznie jak sie je dotknie to są ostro ciepłe - parzą wręcz.Czy to by było możliwe że przez podniesienie napięcia na gpu skoczyło też na memki?? Troszki mnie to nie pokoi muszę przyznać - boje się co by karty nie uwalić. Pozdrawiam i proszę o sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 (edytowane) ty masz referata 4850? jak tak to nie masz czujnikow na pamieciach wiec skad wiesz ze maja 80c? chyba ze masz 4850 matrixa od asusa, tam dodali czujke na pamiatkach. ty chyba odczytujesz temp memio a to jest kontroler pamieci znajdujacy sie w rdzeniu Edytowane 21 Lipca 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 Odczytywałem dokładnie temp memio. Jak rozumie moja pomyłka - czy w takim razie takie temperatury na rdzeniu to nie za dużo troszki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Condor Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 U mnie memio wariował jak niedokręciłem accelero do gpu dobrze, do 100C nawet leciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 I jakieś anormalne zachowania karty wtedy?? Artefakty itp?? Ja już z dokręceniem poczekam aż przyjdzie blok wodny - powinien być jutro więc popatrzymy. U mnie w sumie czasem się pojawiają artefakty - myślicie że to może być tego wina? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 U mnie w sumie czasem się pojawiają artefakty - myślicie że to może być tego wina? GPU: ATI Sapphire 4850 @ 800/1000 PencilMod (1,36V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 hmmm problemów ciąg dalszy;] zabrałem się za zmianę pasty na obu kartach myśląc że zbije chociaż te 5c, a efekt jak na razie odwrotny;/ tzn ta górna karta jest ok (tak jak było mniej więcej) dolna w idle 58c pasta to Arctic Silver 5, wiem że ta pasta musi "dojść" przez parę dni po nałożeniu bo to samo miałem na cpu, ale ten wzrost nie zwiastuje nic dobrego;/ jedyny plus jak na razie, to po wyjściu z gry dość szybko spada, dużo szybciej niż na tym skamieniałym czymś fabrycznie nałożonym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Condor Opublikowano 21 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2009 No artów nie było ale długo nie czekałem i dokręciłem :). Mi na pencilmodzie natomiast teraz arty wyskakują po jakiejś minucie mimo dobrego chłodzenia gpu, sekcji zasilania dlatego wole działać na 1.24v i 700mhz i tak proc mnie w sumie ogranicza :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KOzi]K[ Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 dobra problem nie ustąpił... dziś w nocy usnąłem nad kompem i niby wszystko cacy było bo w coda ładnie grałem i crysisa a rano patrze a monitor do mnie "oczko puszcza":). Czarny ekran na chwile co jakieś 10min. Dioda pali się na monitorze więc jest niby sygnał. Reset... crysis i spokojnie. Teraz też siedzę od godziny pod windą i jest ok:/. Jakieś programy do radka 4870 żeby sprawdzić artefakty?. Benche przechodzi bez zająknięcia... Dziś przesiadka na viste i zobaczę jak będzie (pod xp ostro mieszałem sterami:) ). Fotki wyjętej karty wrzucę po praktykach. buda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Jakieś programy do radka 4870 żeby sprawdzić artefakty?. Benche przechodzi bez zająknięcia...Np. Furmark. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommiyacht Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 testowal ktos te stery ? LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordBigos Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Pytanko takie mam po co mażecie ołówkami te karciochy jak na 700gpu zostawiacie??? Moje obie w CF idą 700MHz bez zająknięcia xD Choć są ciepluchne to teraz po ustawieniu wentyla na dolną mają max 83c (dolna) i 80c (górna) w crysisie co mogę uznać za satysfakcjonujące;/ Dziwne jest to że temp między 625 a 700 różnią się tylko o 3-5c w stresie (crysis) Szkoda że takie słabe te chłodzonka glaciatora, a ludzie je tak chwalili, karty pewnie by poszły jeszcze dobre parę MHz ale już nie widać przyrostu fps więc nie dokładam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Dziwne jest to że temp między 625 a 700 różnią się tylko o 3-5c w stresie (crysis) Właśnie w tym dziwnego nic nie ma bo jeśli podnosisz samo taktowanie to ilość wydzielanego ciepła wzrasta bardzo powoli. Jeśli podosisz napięcie to dopiero wtedy można powiedzieć o jakimś dużym przyroście temperatury :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Pytanko takie mam po co mażecie ołówkami te karciochy jak na 700gpu zostawiacie??? Moje obie w CF idą 700MHz bez zająknięcia xD Choć są ciepluchne to teraz po ustawieniu wentyla na dolną mają max 83c (dolna) i 80c (górna) w crysisie co mogę uznać za satysfakcjonujące;/ Dziwne jest to że temp między 625 a 700 różnią się tylko o 3-5c w stresie (crysis) Szkoda że takie słabe te chłodzonka glaciatora, a ludzie je tak chwalili, karty pewnie by poszły jeszcze dobre parę MHz ale już nie widać przyrostu fps więc nie dokładam W sumie po to pomazałem ołówkiem żeby wycisnąć te 780-800+ i się udało. A przyrost przyjacielu w pewnym momencie jest naprawdę zauważalny i to zdecydowanie - wystarczy przekroczyć magiczną barierę ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Catalyst 9.7 Edytowane 23 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) W sumie po to pomazałem ołówkiem żeby wycisnąć te 780-800+ i się udało. A przyrost przyjacielu w pewnym momencie jest naprawdę zauważalny i to zdecydowanie - wystarczy przekroczyć magiczną barierę ;) Pozdrawiam no ja też miałem pomazane napięcie 1.33-1.35 ale jak zobaczyłem pobór prądu to ściągnołem moda,bo dwie karty mam MOD=550W w stersie Bez moda-379 to wychodzi 87W więcej na jedną kartę co daje większe zapotrzebowanie niż HD4870,czy warto dla następnych 120-130Mhz jak GPU idzie na 700.Nie Masz 15-18% wydajniej ale i o wiele większy pobór prądu. Edytowane 23 Lipca 2009 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) da sie zrobic pencil moda z Gigabyte HD4850 1GB? mam 2 i chodza na @710/1050 w CF. Edytowane 23 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Nie rób pencil moda mając karty w CF bo się nie opłaca. Wydajność i tak powinieneś mieć wystarczającą ;]. Jak chcesz pencil moda to powiedz jaką dokładnie masz kartę (daj zdjęcie) to może coś znajdę, ale jak już mówiłem vmod w przypadku CF jest mało opłacalny. Edytowane 23 Lipca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) chlodzenie zmienione na Coolink GFXChilla wiec temperatury max. 65* Edytowane 23 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Czasem w tej karcie nie możesz podnieść napięcia Gamer HUD do wartości 1,25v? Coś mi się wydaje, że gigabyte miało taki bajer. 1.25v moim zdaniem do kart w CF to optymalne napięcie do optymalnego OC. I tak więcej niż 750MHz do CF nie jest nikomu potrzebne, a zwiększa się później już zdecydowanie ilość zjadanych watów przez kartę przez napięcie przekraczające 1.3v. Ogólnie ciężko z pencil modem dla tej karty. Kilka osób na techpowerup pytało się o pencil moda do niej i żadnej odpowiedzi nie uzyskali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Gamer HUD pozwala na zwiekszenie napiecia na pamieci, na GPU nie. edit/ sciagam, zobaczymy :) Edytowane 23 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Ściągnij nowszą wersję. Nowa wersja pozwala podnieść do 1.24V na GPU. Edytowane 23 Lipca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Gamer HUD pozwala na zwiekszenie napiecia na pamieci, na GPU nie. Możliwe, nigdy z tego nie korzystałem osobiście, mówie o tym co usłyszałem na techpowerup. W takim razie z podniesienia napięcia na GPU nici, zresztą naprawdę nie przejmował bym się tym jeśli karty pracują w parze. Jak byś tak bardzo chciał vmoda to możesz pomyśleć o wymianie kart na referenty lub jakiegoś innego non refa z łatwym pencil modem. Edytowane 23 Lipca 2009 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 KapitanHoshi, użyj Ati Tray Tools - tam przecież jest możliwość zwiększenia VDDC do ~1,158 - nie jest może dużo, ale zawsze coś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 @soulburner HD4850 ma domyślnie chyba 1.19V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) KapitanHoshi, użyj Ati Tray Tools - tam przecież jest możliwość zwiększenia VDDC do ~1,158 - nie jest może dużo, ale zawsze coś ;)wiem wiem. 2 dni temu zrobilem tak i cos mi sie walnelo z calym systemem: podbilem napiecia, oczywiscie bez CCC, wlaczylem Grida i zwis, reset ustawien do defaultowych. pomyslalem, ze to wina gpu recovery wiec wylaczylem ta opcje, ponownie wlaczylem Grida i ... tragedia. kolorowe paski na calym ekranie, nic. reset kompa. po wlaczeniu nie widzi crossfire! wcale, nawet nie ma tej opcji!!! odinstalwoanie wszystkiego, sterowniki N2O to samo, znowu calatyst, ok jest opcja crossfire dostepna ale karty musialem zamienic miejscami ( sloty PCI-E ). nie wiem co sie stalo tak do konca, albo poszedl sterownik chipsetu X38 albo cos w windowsie. tak czy inaczej czeka mnie instalacja systemu bo od czasu do czasu lapia mnie zawieszki. mechanicznego uszkodzenia kart lub plyty nie biore pod uwage bo nie bylo mozliwosci zeby cokolwiek sie stalo. zaraz zobacze czy da cos ten Gamer HUD. thx za odpowiedzi <beer> :wink: edit/ podbilem do 1.24v :P Edytowane 23 Lipca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bushido Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Wyczyściłem komputer ze sterowników poprzedniej karty (8600gt), włożyłem rzeczoną hd4850 zainstalowałem sterowniki (catalist coś tam). Co by się nie działo karta pracuje ma pełnych obrotach i jest okropnie głośna (a ma chłodzenie glaciator!). Gdy włączam jakąkolwiek grę która ma "jakieś" wysmagania (crysis czy L2), po 15 sek. gry monitor gaśnie pojawia się biały napis "none signal" oraz lampka monitora zmienia kolor z zielonego (tryb normalniej pracy) na pomarańczowy (taki kolor przyjmuje podczas zmiany rozdzielczości) a w głośnikach słuchać "zacięty" dźwięk. Najlepsze jest to że przez te 15 sek. wydajność jest gorsza od starej 8600gt ddr2 Oo. Jeszcze jedna sprawa karta ma 2 wejścia DVI (jedno pomarańczowe oraz jedno białe) próbując uruchomić komputer przez kabel DVI-DVI wyświetla się tylko "none signal" i monitor gaśnie. Teraz koprzystam z kabla VGA (ten niebieski) oraz przejściówki na DVI(podłączonej do portu pomarańczowego). Co dziwne na tej "konfiguracji" komputer włącza siew miarę normalnie. Edytowane 23 Lipca 2009 przez Bushido Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 (edytowane) Kupiłeś jeden z największych bubli wśród kart graficznych.. Karta się przegrzewa. Weź w Catalistach sprawdź czy nie możesz ręcznie regulować wentylatora oraz zerknij na temperatury.. Najlepiej to ją oddaj jak możesz i kup coś innego.. Zamówiłem w kompuszrocie (na szczęście do salonu) HIS'a 4870 referenta. Przyszedł 4870 z tym niebieskim wentylatorkiem.. Odmówiłem.. Zamówiłem w ESC HIS też referenta... Przyszedł ten z niebieskim wentylatorkiem xDD.. Zadzwoniłem do nich (bardzo sympatyczna obsługa), wyjaśniłem sprawę.. Gość mi wytłumaczył że hurtownia im zmieniła karty bez informowania ich o tym i przez to był błąd na stronie.. Dogadałem się z nim i jutro przyjedzie kurier po tę kartę, a we wtorek powinienem już mieć od nich Szafirka 4870 z Varporx'em :D. Koszty przesyłki idą na nich. I TAKA OBSŁUGA MI SIĘ PODOBA :D. POLECAM TEN SKLEP. P.S Tak wygląda ta prześladująca mnie karta :E. Edytowane 25 Lipca 2009 przez david11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...