Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD4850/4870

Rekomendowane odpowiedzi

;)

Stary , zastanow sie nad tym co jest wyboldowane. Miales zwalona nakretke i chca przepchac gwarancje/reklamacje - daja dobra srubke. Tobie dali w nowa karte stara , ta rozklepana srobke. Rozumiesz? Przepchali ja , ok , producent wymienil. Ty masz za to po udanej zamianie wsadzonego juz rozklepanca , nie mogli juz tego zostawic skoro udalo sie zamienic? Tamten zlom poszedl i tak na straty , i to Asusa skoro wymieniono , teraz zas wygenerowano problem. Bezsens.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burdoror przypadkiem natrafiłem na Twojego posta na US forum Asusa.

Widać ogromne zainteresowanie z ich strony... zero odpowiedzi i od grudnia żadej aktualizacji iTrackera dla Matrixów :sad:

Mimo że 1.8 jakoś u mnie działa to nie jest to szczyt funkcjonalności - np jak ustawie taktowanie powyżej 800MHz to ustawia się 625! A na RT 825 mogłem ustawić i trzymało.

Także czekam aż Asus łaskawie ruszy dupsko...

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniejszy wentyl w Matrixie 4870 jest GLOWNYM wentylem! Oboma mozna sterowac przy pomocy i-trackera.

Lol! W tej poprzedniej uszkodzonej karcie głównym był duży.. WTF?

Ok to przepnę z powrotem.. :E

Edit: Zrobione. Świetna ta karta :D.

Jakie jest domyślne napięcie dla DDR5 w 4870 Referent/Matrix (Te same pamięci)?

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a że tak się zapytam. teselacja została stworzona przez ATI prawda? w dx11 wchodzi jako standard, ale ATI tą technologię pakuje do swoich kart już od pewnego czasu. ktoś wie czy będzie to działać na nowy dx jak w dedykowanych kartach dla tego api?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym ty piszesz ati nie stworzyło tesselacji , jedynie ich karty mają sprzętową obsługę tesselacji. Ale to nie wiele zmienia , bo karty bez sprzętowej tesselacji także bez problemu mogą to obsłużyć. Z tego co wiem tesselacja dość mocno gniecie gpu , także co najwyżej przyszłe karty poradzą sobie z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Burdoror przypadkiem natrafiłem na Twojego posta na US forum Asusa.

Widać ogromne zainteresowanie z ich strony... zero odpowiedzi i od grudnia żadej aktualizacji iTrackera dla Matrixów :sad:

Mimo że 1.8 jakoś u mnie działa to nie jest to szczyt funkcjonalności - np jak ustawie taktowanie powyżej 800MHz to ustawia się 625! A na RT 825 mogłem ustawić i trzymało.

Także czekam aż Asus łaskawie ruszy dupsko...

Czyli mamy dokladnie te same jaja. Ustawiam 450, a karta daje 650 :D:D Paranoja.

BTW, skrobnij moze cos w moim poscie na stronie Asusa. Zawsze jeden glos wiecej :)

Hehe, wczoraj wrzucili GamerOSD i Smart Doctor pod Win7. Czekamy na itrackera :)

Edytowane przez Burdoror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja za cholerę nie mogę ustawić taktowań poniżej 500mhz. Ustawie mniej to albo wchodzi na 650, albo na 500 i koniec.. Nie sprawdzałem jeszcze jak z OC bo mi nie potrzebne.

Asus chyba kpi.. Najpierw wypromowali Matrixy na karty z najwyższej półki, a teraz nawet nie chcą aktualizować softu do nich..

Aktualnie w 2d ustawiłem

GPU 500mhz, Vcore - 1039 (mV)

Memory 478mhz (tyle jest w realu, iTracker pokazuje taktowania pamięci x2) - 1912mhz ddr. Vmemory 1305v.

Edytowane przez david11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak jest na 4870. Na 4850 schodze bez problemu do 300MHz co w połączeniu z min napięciem daje jakies 15-20W spadku poboru mocy.

W 4870 nie da się tak zejść bo sprawdzałem to z kumplem i to nie zależnie od systemu czy wersji iTrackera. U mnie problem zaczyna się dopiero od 800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanie, bawiłem się w modowanie BIOSU RBE(v1.20) na moim hd4850 gddr5 (def clocks 700/900). Ustawilem sobie w RBE inne obroty fana + to co widac tj clock 3 puscilem sobie na 750(z tego co sie orientuje to jest zegar w trybie 3d). Potem (przepraszam za wyrazenie) siedzialem osrany przed monitorem uzywajac Ati flash tool. Juz myslalem ze cos sie sknocilo po jakis 10minutach zrobilem silowego reseta i wszystko wstaje. Zalacze kilka obrazkow z czym mam problem, takie mam zegary, mysle sobie ok spoko, tryb 2d pewnie wiec cholera z tym. Odpalam gpu-z + zapis loga i odpalam grida... i co? I nic... Tak to wyglada -> obrazek 3

PS (sorka za nadmiar obrazkow i innych screenow, ale inaczej nie wiedzialem jak to zilustrowac). Wszystko IMO wydaje sie byc ustawione OK, obroty fana sie ladnie zapisaly, GPU-z pokazuje current clock na 750mhz... No ale wyglada mi na to, ze karta caly czas pracuje z wymuszonym trybem 2D no wiec pytanie, ja cos zepsulem? Blad programu? Others options?

post-172385-1249828231_thumb.png

post-172385-1249828240_thumb.png

post-172385-1249828522_thumb.jpg

post-172385-1249828609_thumb.jpg

Edytowane przez zbx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ściągnąłem sobie 3d Marka Vantage, tak dla zabawy żeby sprawdzić ile to to wyciąga xD (pasy doszły temp pospadały o ok 3-4c)

Jeden test prawie 12k dla grafiki, troszkę oc, potem jeszcze trochę i... SZOK;]

Doszedłem do 750MHz na GPU, i 1125MHz na memkach, NA OBU kartach xDDD

3d mark pokazuje tyle: http://service.futuremark.com/home.action;...AD9B1EDEF961B2A

A to chyba jeszcze nie koniec ich możliwości^^

Wszędzie gdzie czytałem o 4850 CF OC dwóch kart kończyło się w granicach ~700/~1100

Teraz nie mam już czasu ale dam znać jak mi to dalej pójdzie;]

BTW: warto to brać za ~170zł? http://www.aerocool.com.tw/case/t40/t40.html

Edytowane przez LordBigos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to chyba jeszcze nie koniec ich możliwości^^

Wszędzie gdzie czytałem o 4850 CF OC dwóch kart kończyło się w granicach ~700/~1100

moje chodzily w CF na @740/1100 na 1.24v ( teraz zwykle taktowania bo teraz gram w ut2k4 i Grida )

11245 pkt. dla grafiki.

a ta buda ile kosztuje normalnie?

Edytowane przez KapitanHoshi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opłaca sie wodowac radeona z podpisu czy lepiej poczekac do serii hd5xxx i dolozyc to co wydalo by sie na blok?

kupilbym jakis blok na sam rdzen + radiatory na pamieci i sekcje zasilania + 120mm. to by wyszlo razem jakies 250 pewnie. blok full cover na cooling koszci ponad 400, sporo.

co zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uniwerslany blok pewnie będzie dalej pasował tez w 5XXX (bo niby czemu mieliby coś tu zmieniać) więc nie widze problemu. Poztym nawet gdyby nie pasował to cos takiego raczej łatwo odsprzedać.

Jest fajne rozwiązanie od Swiftecha gdzie chłodzi równierz pamięci. Częśc na sekcje zasilania się poprostu nie zakłada jeśli to nie referent.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, ESC miało przysłać kuriera. Niby kurier miał być dzisiaj, a go ni ma. Szlag nieziemski mnie trafia, ile można czekać. Nie wiem czy to wina kuriera czy ESC, ale jestem już nieźle poddenerwowany. Jeszcze kilka dni zwłoki i naprawdę wyprowadzę się z równowagi. Mam dość ciągłego oczekiwania, nie dość, iż karta padła dzień po tym jak do mnie przyszła z serwisu to jeszcze nikt nie raczył tej karty odebrać, ja zaś na koszty wysyłki narażać się po raz kolejny nie zamierzam...

Edytowane przez OCM4n14k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem podobnie... Potem się kłóciłem z kurierem że go nie było :E. Siedziałem cały dzień w domu, a on był i nikt mu nie otworzył a awiza akurat nie miał (jaaasne).. xD

Może u Ciebie jest to samo.. Czekaj do jutra. Jeżeli do 17:30 nie przyjedzie to pisz maila do ESC że kurier się nie stawił i prosisz o interwencję w tej sprawie.. Dlaczego do 17 30? Później już raczej kurier nie przyjedzie, a będziesz miał czas na napisanie maila (esc do 18).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to mam już tego wszystkiego dość, kolejne zakupy będę robił u kumpla z miejscowego sklepu. Drożej średnio o 30-60zł, ale na gwarancje nie muszę czekać, od razu daje nowy sprzęt lub zamiennik na okres gwarancyjny. Jeśli chodzi o kuriera GLS to go dobrze znam i nigdy z nim problemów nie miałem więc wina może leży po stronie oddziału GLS w Gorzowie, albo po prostu facet zapomniał przyjechać z nawału pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

opłaca sie wodowac radeona z podpisu czy lepiej poczekac do serii hd5xxx i dolozyc to co wydalo by sie na blok?

kupilbym jakis blok na sam rdzen + radiatory na pamieci i sekcje zasilania + 120mm. to by wyszlo razem jakies 250 pewnie. blok full cover na cooling koszci ponad 400, sporo.

co zrobic?

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chcesz albo kupić blok, albo przeznaczyć tą kasę na HD5xxx

Wydajnościowo na pewno zyskasz czekając, ALE nikt nie wie jaka będzie kultura pracy referenta (bo na inne trzeba będzie zapewne poczekać sporo), a na WC jednak karciocha będzie cichutka zimniutka.

RADA? Jeżeli jesteś zwolennikiem ciszy i WC to lepiej kup blok, na 90% będzie pasował do serii 5, która w dniu premiery będzie pewnie drogaaa jak to zwykle bywa.

Poczekasz poł roku i będziesz miał i wodę i HD5xxx xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pomyslalem o tym ze blok bedzie mogl pasowac do HD5xxx.

Jest fajne rozwiązanie od Swiftecha gdzie chłodzi równierz pamięci. Częśc na sekcje zasilania się poprostu nie zakłada jeśli to nie referent.

Wydaje mi sie ze chodzi ci o to.

Tylko ze cena z cooling.pl - 339.00PLN - to troche dla mnie sporo.

Myslalem nad tym + radiatorki i wentylatorek.

Jak mialbym brac cos juz drozszego to wolalbym dolozyc do Full cover. Chyba maniakalny mi pisal ze bylby w stanie zrobic cos takiego za odpowiednia sume. Ale tego juz by nie dalo rady uzyc do 5xxx :/

Jaki polecacie jeszcze dobry sklep z artykulami WC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU-Z pokazuje około 10stC mniej niż Catalist Control Center. Na CCC teraz w spoczynku jest 65stC, przy obciążeniu około 80. Jeżeli pamięć mnie nie myli w starej budzie były podobne odczyty.

Na fotkach widać tą podejrzaną śrubę. Trochę mnie dziwi, że nie przewidzieli kolizji z zatrzaskami.

http://img30.imageshack.us/img30/5667/fota1i.jpg

http://img196.imageshack.us/img196/2871/fota2.jpg

Mam dokładnie tą samą karte i ten sam problem z slotem pamięci i przykręconym radiatorem pamięci długimi srubkami. Na szczęście wszystko wchodzi na styk, ale by wyciagnąć RAM trzeba najpierw wytargać kartę.

Co do kultury pracy to temperatury są w normie 50/60 stopni, wiatrak nie jest specjalnie głośny, w 3DMark06 z Core i7 2,66GHz sprzęt wyciąga prawie 16.000 ptk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mały update. Poprzednia karta okazała się padnięta. Po wymianie na inny egzemplarz wszystko działa jak należy. Mam tylko podejrzenie, że ta wadliwa karta może jeszcze do kogoś trafić, ponieważ w wymienionej kabelek do połączenia kart w Crossfire (czy jak się to zwie) jest w blistrze, w wadliwej latał luzem w pudełku, zupełnie jakby ktoś ją już używał (taka moja hipoteza ;)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, po zmianie płyty głównej mój pasywny Gigabyte 4850 zaczał jeszcze bardziej piszczeć niż wcześniej ;) Nie jest to nawet pisk, ale po prostu dziwne dźwięki. Nie uważacie, że to trochę przesada: http://daath.x.pl/downloads/piszczenie_gb.wav (188kB)? :P Dźwięk nagrałem przy wyświetlonej animacji przy podkręcaniu w ATT.

edit - dużo cichsze dźwięki (lewdo słyszalne) karta wydaje też przy ruszaniu myszką w WinXP :P

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk pochodzi z karty i występuje głównie:

- animacje EA, Intel, nVidia oraz w menu Crysis

- pasek ładowania w 3dmarkach

- rthdrlib

- rakietka w ati tray tools

Dźwięk ma rozmaite częstotliwości w zależności od wyświetlanej sceny ;) Przed zmianą płyty (EVGA 650i Ultra na Gigabyte Ep45-UD3) dźwięki występowały, ale były nieco delikatniejsze i bardziej piskliwe.

Moja karta to Gigabyte to GV-R485MC-1GI

Dołączona grafika

Sekcja zasilania jest nieco uboższa niż w wersji 1GH i przeniesiona pod radiator przy śledziu. Na kartę z boku wieją dwa 8cm wiatraczki @ 5V :P Może jej za zimno i dlatego piszczy? :D

Edytowane przez soulburner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi