TiGeR5 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Panowie jak kiedyś pisałem uwaliłem grafe jak chciałem dokręcić blok bo tempy były straszne. Znaczy różnica między gpu a memio wynosiła nwet do 20C. Po długich walkach ze sklepem (przysłali za pierwszym razem zupełnie inną grafikę do tego bez pudełka itd...) udało się wywalczyć że mam wręcz identyczną. I teraz znowu sie pojawia ALE - tutaj różnica temperatur jest ale w drugą stronę. Proszę mądre głowy o podpowiedź czy się tym przejmować czy też nie. Załączam screena. No i dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) @TiGeR5 Masz niezłe temperatury. IMO wsio jest ok. W tym temacie chyba dawałem tempy jakie miałem na FC od RN i tempy z czujników były bardzo do siebie zbliżone. EDIT dodałem tabelkę (Asus 4850+HH 48XX) BTW w tej chwili będę męczył Asus 4870 z glaciatorem + HH 48XX Edytowane 28 Listopada 2009 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Tak samo mysle. Może czasem czujniki sa źle skalibrowane. U mnie róznice sa 3-5st ale to nie u każdego tak musi być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Czyli nie ma się czym martwić. Zaniepokoiło mnie po prostu to, że memio jest niższe od gpu - dziwnie. Ale skoro mówicie, że nie ma powodów do zmartwień to luz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki15 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 marecki15 Mi komp też się resetuje przy instalowaniu najnowszych sterów ati czyli 9.11,spróbuj 9.10. Skąd moge pobrać stery do Karty HD 4850 600m 16B DDR2 (to chyba radeon nie ? bo musiałem wymienić karte 1gb bo coś znią było nie tak ) Stery wersji 9.10 a nie 9.11 bo się chyba będzie restartował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 xp 32 xp 64 vista/7 32 vista/7 64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki15 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 (edytowane) HD 4850 600m 16B DDR2 - tak tylko ja nie wiem czy ta Karta Jest Radeon czy co, bo właśnie nie wiem.. ;/ Nie powiedzieli mi... poprostu wymienili i dali mi Cały procesor , teraz chcę potwierdzenia czy to karta Ati Radeon'a czy czego innego ;/ EDIT : MAM dziękuje CI andrew :)) Pomogłeś mi i to bardzo , i dziękuje za odpowiedzi innych użytkowników i szukania "ostatniego wyjścia" do mojego problemu , dziękuje jeszcze raz :)) Edytowane 28 Listopada 2009 przez marecki15 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Panie i Panowie, posiadacze Radeonów Asus z serii Matrix: producent wreszcie uraczył nas nową wersją iTrackera!!! Po roku czasu obecności bety i braku wsparcia dla W7 w końcu mamy działający program. Wersja iTracker 2 v1.20 do pobrania na stronach asusa. @Burdoror nie doczekałeś się :) ale było warto trochę pomęczyć ich na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david11 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Akurat nie dawno pozbyłem się 4870 matrix :E.. I tak wole GTX'a xD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki306 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Padł mi radek 4850 Powercolor (referent), wyświetla artefakty na pulpicie i się resetuje z nim komputer co minutę. Zaczęło się to dziać jeszcze za czasów kiedy miał założony blok wodny, jakieś 3 miesiące temu, wtedy tylko przy bardziej wymagających grach (Crysis, prototype) zawieszał się ekran i cały obraz był wypełniony artefaktami. Ostatnio jechałem na referencyjnym chłodzeniu do czasu gdy podczas grania w MW2 obraz się zawiesił i komp się wyłączył. Grafika nie chciała się uruchamiać, dzisiaj sie uruchamia ale dzieje się to co napisałem w pierwszym zdaniu. Największym problemem jest jednak to, że karta była kupiona w KDO. na stronie sklepu widnieje informacja: Uwaga Od dnia 29.06.2009 sklep jest nieczynny do odwołania z powodu włamania do magazynu. Za utrudnienia przepraszamy. Pisałem maila w sprawie gwarancji, lecz zero odzewu już przez tydzień.. Czy komuś udało się skontaktować z tym sklepem? Nie wiem co dalej robić, bo bycie 300zł w plecy nie uśmiecha mi się... Czekam na jakieś info o tym jak postąpić z tym fantem Pozdrawiam p.s. karta ma zmodyfikowany bios, podbite takty na 675/1075 i napięcie na 1,2v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Graliście w NFS Shift na 9.11? Mimo że zasadnicze zmiany maja byc w 9.12 to jednak w porównaniu do 9.9 u mnie śmiga dużo płynniej. Obciążenie spadło do ok 30% na rdzeń. Wreszcie mogę AAx8 włączyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 mi 9.11 wyłożyła xp na w7 z kolei na podłożu mi migocą textury, nie pamiętam z czym to związane(mipmaping) ale wkurza, wcześniej tego nie miałem w DA... po zainstalowaniu zas 9.10 efekt nie ustąpił-tj gra lepiej wyglądała na xp(ale i tak wyglada lepiej niż na 8800gt na 2 kompie) mam wrażenie ze wydajność w DA na w7 jest sporo mniejsza niż w xp, nie wiem z czego to wynika(tzn nie wrażenie- a ta wydajność) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Może jakies konkretne ustawienia w grze powodują błędy. Jak np zmniejszenie bądź wyłączenie cieni wywala całą gre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam. Czy na sterownikach 9.11 działa wam AF wymuszane z CCC? Bo mi nie i niestety mam problem bo muszę mieć 9.11 aby działał mi Dirt 2 ( w 9.10 i niżej jest jakiś błąd powodujący że menu gry wyświetla się z prędkością 3 klatek na sekundę) natomiast w 9.11 nie działa AF. Dodam że ściągłem 9.11 hotfix dla Dirt 2 i jest to samo czyli brak AF? Może ktoś rozwiązał ten problem byłbym wdzięczny za porady bo granie w tą grę bez AF jest trochę katowaniem oczu ( za to super zaimplementowali tam EAX' a 5 i uszu me są wniebowzięte) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Z dirtem ci nie pomoge ale cieszą mnie Twoje słowa odnośnie EAX 5 :) W grze nie da się włączać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokarsg-1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Niestety w grze nie ma możliwości włączenia AF, poszukam jeszcze może w jakiś plikach konfiguracyjnych się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davem Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Przyszla mi dzisiaj karta z reklamacji z Esc.pl pare postow wyzej pisalem ze karta zaczela piszczec i grafika ulegla pogorszeniu to tez napisalem w opisie, a co zrobili w Gigabyte?? wgrali Bios ktory podkrecil wentylatory na 50% takze zrobila sie suszarka i piszczenia nie slychac,bo teraz slychac wentyl :D oczywiscie grafa h... jaka byla taka jest.Karte odeslalem z powrotem, jak dzwonilem do Esc.pl to powiedzieli ze sprawdzali karte i artefaktow nie ma (tylko ze tu nie chodzilo o artefakty) martwie sie ze odesla mi ta karte znow i powiedza ze jest OK bo tak by pewnie musieli nowa mi podarowac :/ Mieliscie juz doswiadczenie z ESC.pl/serwisem Gigabyte?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusdel25 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ja oddawałem płytę na gwarancje Gigabyte p31-ds3l (z podpisu). Skopałem sobie bios dołączonym programem do flashowania z pod Windowsa od Gigabyte (pendrive mi się gdzieś zawieruszył, a chciałem na szybko nowszą wersję wgrać). Płyta kupiona w lokalnym sklepiku. Zaniosłem, powiedziałem co i jak, odesłali na serwis, po trzech tygodniach wróciła ze świeżutkim biosem. Żadnych problemów nie było :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 /serwisem Gigabyte??Tak, jesli naprawde dostana sprzet to go naprawia - oddawalem 3 mobasy i kazdy byl zrobiony. bios? Samemu sobie mozna wgrac bez oddawania na serwis... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 w tym przypadku trzeba by kość odlutować, gdy wszystkie dual biosy i inne bajery zawiodą jak w mojej P35-DS3L rev1 i po skorzystaniu z @biosa :) jest zgon ale gigabyte problemu nie robi gorzej jak sklep tnie w... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Davem Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 (edytowane) ale gigabyte problemu nie robi gorzej jak sklep tnie w... Jak dzwonilem dzisiaj wkurzony do Esc.pl to koles powiedzial mi ze jak karta przyszla do nich to byly artefakty a jak prrzyszla do nich z serwisu gigabyte to wszystko bylo OK i uznali ze karta naprawiona, a teraz najlepsze.. karta wogole nie sypala artefaktami wiec to byla jedna wielka sciema. Ale tak mysle co napisales @Art385 to chyba sklep za naprawy nie odpowiada i to tylko gigabyte na tym traci bo to na jego koszt idzie, po za tym cala akcja naprawcza trwala 7dni, jest to mozliwe wogole ze wyslali to do tego gigabyte'a?? Edytowane 2 Grudnia 2009 przez Davem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ale tak mysle co napisales @Art385 to chyba sklep za naprawy nie odpowiada i to tylko gigabyte na tym traci bo to na jego koszt idzie, po za tym cala akcja naprawcza trwala 7dni, jest to mozliwe wogole ze wyslali to do tego gigabyte'a??Nie chce mowic czy wyslali, czy nie, ale serwis Gigabyte byl do niedawna we Wroclawiu. Oddanie przesylki do nich, a robilem to 3x, to miesiac w serwisie. Teraz serwis przejal bodajze sam Gigabyte, nie ESM wiec nie wydaje mi sie by bylo szybciej bo 7 dni, o ile mowisz nie o roboczych, to weekend gdzie sie nie pracuje, 2 dni to jazda kurierami, a sprzet oddac trzeba ba pre test, pozniej do serwisanta, nastepnie na final test i jesli jest sprawny to na magazyn, tak jak i na magazynie go przyjac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yghern Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 (edytowane) Coś mi chyba Asusik nawala [EAH4850, referent, bez OC]. Ostatnio dość często mi się zdarza, że pod obciążeniem komp mi się wyłącza. Żadnych blue screenów, żadnych błędów. Freeze na 2 sekundy, i się wyłącza, czasem po godzinie, czasem po 10 minutach pracy. Ha, przynajmniej wyłącza się szybciej niż sama Winda. ;] Temperatury w idle to 88-91 stopni, ale to chyba normalka? W stresie nie sprawdzałem nawet. W każdym razie, co to może oznaczać? Ostatnie oddechy karty przed spaleniem? Sprzęt z siga. Sterowniki były CCC 8.4x, parę dni temu zainstalowałem najnowszy badziew, który znalazłem na stronie Asusa (display driver version 8.67WHQL). Dla testów obniżyłem zegary, GPU 500 MHz, mem 750 MHz. Zmian zero. Edytowane 4 Grudnia 2009 przez yghern Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Temperatury w idle na referencie były u mnie przynajmniej o 15-20*C mniejsze niż u Ciebie. To nie jest normalka, przydało by się chłodzenie przeczyścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 Niestety ludziom rzadko przychodzi do głowy że komputer w środku też należy odkurzać regularnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittlePaulie Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 witam, zakupilem niedawno grafike z siga, ale niestety w nowszych grach typu crysis warhead, cod modern warfare 2 komp mi strasznie przycina, ale wlasnie nie wyglada to na problem grafiki, poniewaz to przycinanie objawia sie dosc dziwnie, a mianowicie, przez kilka-kilkanascie sekund gra chodzi plynnie (40-50 fps w crysisie) a pozniej nagle jest okropna zwiecha na kilka sekund i ledwie cokolwiek mozna zrobic, w tym momenice slysze jak bardzo chrobocze hdd :/ w cod jest to samo, gra chodzi raz plynnie, raz zwiecha... nie wiem jaka moze byc tego przyczyna, czy procek nie wyrabia, czy jest jakis inny powod? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 (edytowane) wygląda jak: 1. zasilacz 2. zasilacz 3. z braku mocy dysior staje-zasilacz 4. brak mi pomysłów...może to zasilacz? 5. ewentualnie kontroler dysków sie sypie...ale skoro zmianie uległ jeden z elementów a wcześniej działało wszystko ok, to albo grafa dupna, albo...zasilacz? PS. odkręć wszystkie podzespoły, odepnij cd-rom i co tylko możesz i sprawdź czy jest lepiej, a najlepiej - miernik w łape, włączycz się w bolca, zamierz napięcia 12 i 5V, jak falują przy starcie i podczas zmiany idle/load(np winda/3dmark czy inne gó...) to znaczy ze to zasilacz... Edytowane 6 Grudnia 2009 przez Gregu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittlePaulie Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 (edytowane) wygląda jak: 1. zasilacz 2. zasilacz 3. z braku mocy dysior staje-zasilacz 4. brak mi pomysłów...może to zasilacz? 5. ewentualnie kontroler dysków sie sypie...ale skoro zmianie uległ jeden z elementów a wcześniej działało wszystko ok, to albo grafa dupna, albo...zasilacz? PS. odkręć wszystkie podzespoły, odepnij cd-rom i co tylko możesz i sprawdź czy jest lepiej, a najlepiej - miernik w łape, włączycz się w bolca, zamierz napięcia 12 i 5V, jak falują przy starcie i podczas zmiany idle/load(np winda/3dmark czy inne gó...) to znaczy ze to zasilacz... najdziwniejsze jest to, ze przy np. cod 4 juz nie ma tego efektu freezu... w dragon age'u jest niewielki, bardzo niewielki czyli procek tu w ogole nie przeszkadza? a zasilke sprobuje skombinowac jakas mocniejsza do potwierdzenia Twojej teorii :) EDIT: odlaczylem to co sie dalo w kompie i poprawa stabilnosci byla znaczna, czyli Twoja teza byla trafna :) na 3/4 forow naczytalem sie ze do tej karty z psu slabszym niz 500w to nawet nie podchodzic, ale obawiam sie, ze wypowiadali sie tam ludzie bez jakijkolwiek wiedzy. ja podejrzewam, ze 450 spokojnie starczy, wiec teraz pytanie ktora z zasilek bedzie lepsza? chieftec gps 450W amacrox warrior 450 (z tymże ten ma 400W mocy, o ile dobrze wiem) ale pewnie jest troche cichszy jakbyscie jeszcze mogli odpowiedziec czy po zakupie e8400 wykreconego na ponad 4Ghz poprawa wydajnosci bedzie znaczna to byloby super Edytowane 6 Grudnia 2009 przez LittlePaulie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 w sumie zajrzyj do tematu z zasilaczami, polecane są ten warrior, enermaxy, bequiet itp w sumie nie potrzebujesz więcej niż zasiłka 300W ale dobrej firmy, a dla spokoju zumienia, by chodziło na 50% to dobra 400W starczy... sam pomykam na 5 letnim już 440W neotecu, i nie czuję potrzeby zmiany, oc mam jak chcę(choć mi troche je płyta ogranicza, podkręce to mi pci-e x1 siada=brak dzwieku) ale proca na 3.8 bujałem bez problemu wraz z kręceniem grafy temat: zasilatory no i możesz zerknąc do linka z mego sigu, cobym nie był gołosłowny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittlePaulie Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 w sumie zajrzyj do tematu z zasilaczami, polecane są ten warrior, enermaxy, bequiet itp w sumie nie potrzebujesz więcej niż zasiłka 300W ale dobrej firmy, a dla spokoju zumienia, by chodziło na 50% to dobra 400W starczy... sam pomykam na 5 letnim już 440W neotecu, i nie czuję potrzeby zmiany, oc mam jak chcę(choć mi troche je płyta ogranicza, podkręce to mi pci-e x1 siada=brak dzwieku) ale proca na 3.8 bujałem bez problemu wraz z kręceniem grafy temat: zasilatory no i możesz zerknąc do linka z mego sigu, cobym nie był gołosłowny... dzieki za odp w tym temacie "zasilatory" widze, ze do 4870 polecany jest zasilacz 500W, tak wiec zdania sa bardzo podzielone :) a co z tym e8400 (+ew. 2 gb ramu), czy oplaca sie robic taki wydatek? podniesie to wydajnosc kompa w znacznym stopniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...